[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx
Tomek - 23-04-2013, 20:01
Owczar napisał/a: |
Czyli grzałki rzeczywiście masz przepalone. |
no właśnie tylko dziwne, że na jednym banku wywala mi błąd grzałki (heater circuit malf.), a na drugi błąd (circuit malfuntion)
Owczar - 23-04-2013, 20:24
To tylko błędne opisy w digimoto. Jak zerkniesz do manuala to te kody oznaczają grzałki. Jest też procedura weryfikacyjna.
Manual>Supplement>2001>fuel
Tomek - 25-04-2013, 07:58
okazuje się, że przed sondami muszę zainwestować w nowy multimetr
ten badziew, który mam (za kilka złotych) chyba się pożegnał z życiem jak postanowiłem pomierzyć napięcie w gniazdku elektrycznym, bo testowałem wczoraj różne rzeczy i bzdury pokazuje
także nadal nie wiem jaką rezystancję mają te sondy
robertdg - 25-04-2013, 08:03
Dobrze że nie próbowałeś mierzyć pradu w gniazdku
Sprawdź baterie bo czasami przy słabej baterii te urzadzonka potrafią fiksowć
Tomek - 25-04-2013, 08:09
robertdg napisał/a: | Dobrze że nie próbowałeś mierzyć pradu w gniazdku |
ojoj, nie takie rzeczy się za młodu robiło
robertdg, wiem mniej więcej OCB
robertdg napisał/a: | Sprawdź baterie bo czasami przy słabej baterii te urzadzonka potrafią fiksowć |
bateria jest droższa od tego urządzenia
poza tym ten typ "nie ma baterii"
miałem wcześniej taki sam multimetr i tamten miał jeszcze wymienną baterię, pod klapką
a ten "nowszy" model już nie ma wymiennej - znaczy producent założył, że urządzenie skończy się wcześniej niż prąd
poradzi ktoś przy okazji jaki multimetr kupić, żeby wytrzymał dłużej ?? (ten wbrew pozorom nie był taki zły - równy rok i całą budowę mi odskoczył
kwota 50-100 zł
robertdg - 25-04-2013, 08:23
Unit UT-58C
Owczar - 25-04-2013, 09:30
Do auta wystarczy najprostszy Ja używam UNI-T UT 33 D
Łysy88 - 09-06-2013, 20:56
Witajcie,
cały czas myślałem że z moją lambdą wszytko ok do czasu natknięcia się na ten temat. Mianowicie mam instalację LPG Stag 300 ISA2 i podłączoną lambdę. W programie diagnostycznym staga widać jak wiecie napięcia lambdy. U mnie sprawa wygląda tak że na wolnych obrotach mam stałe 0,2 V i jak przygazuje to rośnie do ok 0,9 V. Sądziłem że jest ok ale potem doczytałem że powinna oscylować cały czas między 0,1 a 1,9 V (dobrze zrozumiałem?). Samochód jak postoi na wolnych obrotach to potrafi szarpnąć silnikiem po przygazowaniu i na gazie się dławi. Do tego jeszcze spalanie na poziomie 13-14 litrów LPG w jeździe po małym miasteczku i 11 L przy delikatnej jeździe w trasie. Czy może to oznaczać podnietą lambdę?
Czy taka lambda :
http://allegro.pl/ntk-ngk...3285192726.html
będzie dobra?
Jeszcze nie zdążyłem pomierzyć mojej ale nie sądzę aby odczyty staga przekłamywały...
Proszę o radę.
Owczar - 09-06-2013, 21:38
Łysy88 napisał/a: | mnie sprawa wygląda tak że na wolnych obrotach mam stałe 0,2 V i jak przygazuje to rośnie do ok 0,9 V. |
Sonda żyje, raczej stag źle wyregulowany. Oscylacje między 0-0,9.
Łysy88 napisał/a: | Do tego jeszcze spalanie na poziomie 13-14 litrów LPG w jeździe po małym miasteczku i 11 L przy delikatnej jeździe w trasie. Czy może to oznaczać podnietą lambdę? |
Według mnie normalne spalanie. Nie wierz w te bzdury, które niektórzy piszą o niskim spalaniu.
Hugo - 09-06-2013, 21:45
Tak.
Łysy88 - 09-06-2013, 21:46
Owczar napisał/a: | Łysy88 napisał/a: | mnie sprawa wygląda tak że na wolnych obrotach mam stałe 0,2 V i jak przygazuje to rośnie do ok 0,9 V. |
Sonda żyje, raczej stag źle wyregulowany. Oscylacje między 0-0,9.
Łysy88 napisał/a: | Do tego jeszcze spalanie na poziomie 13-14 litrów LPG w jeździe po małym miasteczku i 11 L przy delikatnej jeździe w trasie. Czy może to oznaczać podnietą lambdę? |
Według mnie normalne spalanie. Nie wierz w te bzdury, które niektórzy piszą o niskim spalaniu. |
Ale po przełączeniu na benzyne stag również odczytuje takie same parametry z lambdy.
Owczar - 09-06-2013, 21:51
Masz te oscylogramy? Przejedź na benzynie chociaż 2km na rozgrzanym silniku bez przełączania na gaz, postój jeszcze z 5 min na biegu jałowym i podeślij oscylogram. Korekty muszą się ustabilizować żeby sonda oscylowała na PB. Jak ktoś bardzo źle ustawi na biegu jałowym gaz to mogą być takie cyrki.
Łysy88 - 09-06-2013, 21:56
Owczar napisał/a: | Masz te oscylogramy? Przejedź na benzynie chociaż 2km na rozgrzanym silniku bez przełączania na gaz, postój jeszcze z 5 min na biegu jałowym i podeślij oscylogram. Korekty muszą się ustabilizować żeby sonda oscylowała na PB. Jak ktoś bardzo źle ustawi na biegu jałowym gaz to mogą być takie cyrki. |
Jutro tak zrobię ale po walce z szarpaniem w pewnym momencie odłączyłem aku na godzine, wsiadłem potem w samochód i przejechałem z 60 km tylko na pb. Potem zrobiłem auto kalibrację gazu i dalej strojenie w trakcie jazdy. Efekt taki jak przedstawiłem. W które kable muszę się wpiąć miernikiem aby sprawdzić sprawność sondy? I rozumiem że na ciepłym silniku i na wolnych obrotach powinno skakać między ok 0,1 a 1,0 tak?
Owczar - 09-06-2013, 22:01
Miernikiem nie sprawdzisz za bardzo. Chyba, że masz oscyloskop albo tester sondy.
Może być tak, że rzeczywiście sonda umiera, ale to nie jest tak do końca jednoznaczne w tym wypadku.
Czy po przełączeniu na PB na biegu jałowym czasy wtrysków się zmieniają?
A masz te oscylogramy co zgrałeś do tej pory?
Łysy88 - 09-06-2013, 22:02
Gdzieś powienienem miec, zaraz poszukam. Nie nie zmieniają się.
[ Dodano: 09-06-2013, 22:04 ]
http://www.gastro-store.pl/osc.rar tu są dwa ale do końca nie wiem z kiedy. Jeden na pb a drugi na lpg
jeszcze znalezione:
http://www.gastro-store.pl/osc1.osc
http://www.gastro-store.pl/jazda.osc
Ach i jeszcze jedno, auto czasem ma objawy braku mocy tak do 3000 rpm na pb ale potrafi mu to po kilku dziesięciu km minąć.
|
|
|