[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
p_bladek - 10-07-2012, 23:00
Zamek!!!, nie zawias. Mi klepał i skrzypial zamek na nierównościach(wystarczyło nasmarować) o dziwo problem znikał też przy hamowaniu i też podejżewałem zaciski, podobny objaw miałem tez przy górnym wachaczu. Przy obciażeniu hamulcem przestawał stukac (naprężnie) a wzmagał sie przy skręcie.
ALEX-77 - 10-07-2012, 23:07
Tego stukania nie było ,dopiero zaczeło się tak tydzień po wymianie amortyzatorów(Daichi) oraz łaczników stablilizatora (CTR) bo stare musiałem ciąć ,ten stukot wystpuje tylko na nierównościach i czasami podczas dohamowywania ,całe zawieszenie sprawdzone łącznie z drązkami i żadnych luzów nie ma ,coraz bardziej skłaniam się że to sprężyna bo ten dzwięk jest taki dynamiczny ,nie wiem jak to opisać ,tylko z drugiej strony co by tam mogło być zle złożone i tak strzelać ?
MlodyMat46 - 11-07-2012, 12:52
Witam Koledzy! A ja mam taką dziwną sytuację otóż z przodu jakby delikatnie zaczęło mi ścinać bieżnik od wewnątrz, czyli zbieżność...ale ponad rok temu była ustawiana więc skoro przez ten czas było ok to coś musiało się stać w zawieszeniu najwidoczniej, jednakże byłem na "szarpakach" wszystkie tuleje w wahaczach całe, końcówki układu również, na górnych sworzniach brak luzu, a i dolne wyglądają ok. Dla spokoju duszy poprosiłem o korektę zbieżności, ale nie było co bo wykazuje książkowe "0". Macie jakiś pomysł co może się za tym kryć? Aha amortyzatory również sprawdzone mają 75% (2letnie bilstein) Myślę nad kątami kół ale tu się przecież nie ustawia... Wada opon, działanie w ostatnim czasie wysokiej temperatury otoczenia??? Brak mi pomysłów...z sensem:)
Jonny156 - 12-07-2012, 11:48
Mi też od pewnego czasu coś pukało, raz bardziej raz mniej - różnie to było, zawieszenie itp. sprawdzone i wszystko ok.
Na stacji diagnostycznej po dokładnym sprawdzeniu gość wyczaił że winna jest guma drążka stabilizatora z przodu (chociaż wygląda ok)
Zamówiłem w intercars nową oryginalną Mitsubishi za 22,57 zł i po wymianie pukanie zniknęło!!!
Ta gumka to pierwsza w 100% oryginalna rzecz jaką udało mi się kupić do galanta
ALEX-77 - 14-07-2012, 08:37
A u mnie stuka podcza ruszania i podczas hamowania ,jak również na nierównościach z tym że stukot jest wtedy inny jakby taki podwójny
edit: 15.07.12r.
Stukanie na nierównościach jak podczas hamowania zdiagnozowane ,winowajcą był sworzeń wahacza (Banana) musiałem dopiero go wypiąć żeby się o tym przekonać ,co gorsza wymieniany był rok temu firma YAMATO
arturj123 - 05-08-2012, 13:03
Po zmianie kół z 14 na 17, zauważyłem (nie wiem jak było wcześniej, zbyt jestem wpatrzony w Galanta by widzieć w nim wady) że aby jechać prosto muszę mieć lekko skręconą kierownicę w lewo. Zmieniałem koła z lewego na prawy, tył przód odpada (inny rozmiar).
Dodatkowo na postoju przy poruszaniu kierownicy (na nieodpalonym wyraźniej) słychać stuki gdzieś tak mniej więcej z prawej strony, ale nie przy końcówce drążka (tu jest na 100% ok - sprawdzałem). Czy to będzie prawdopodobnie drążek kierowniczy?
Pewnie jedno z drugim ma coś wspólnego. Jutro podjadę na jakąś diagnostykę.
Z tyłu także jakiś suchy stuk, po wymianie belki i regeneracji wahaczy. Idzie się podłamać, ale co by nie było na pewno się naprawi
[ Dodano: 05-08-2012, 19:10 ]
Jedno puk puk z tyły wyjaśnione
Odwrotnie założony drążek stabilizatora. Jakoś od początku po złożeniu nie pasował oku.
Już poprawione i jest okej. Pozostał przód...
marcinzam - 05-08-2012, 21:42
arturj123 napisał/a: | Po zmianie kół z 14 na 17, zauważyłem (nie wiem jak było wcześniej, zbyt jestem wpatrzony w Galanta by widzieć w nim wady) że aby jechać prosto muszę mieć lekko skręconą kierownicę w lewo. Zmieniałem koła z lewego na prawy, tył przód odpada (inny rozmiar).
Dodatkowo na postoju przy poruszaniu kierownicy (na nieodpalonym wyraźniej) słychać stuki gdzieś tak mniej więcej z prawej strony, ale nie przy końcówce drążka (tu jest na 100% ok - sprawdzałem). Czy to będzie prawdopodobnie drążek kierowniczy?
Pewnie jedno z drugim ma coś wspólnego. Jutro podjadę na jakąś diagnostykę.
Z tyłu także jakiś suchy stuk, po wymianie belki i regeneracji wahaczy. Idzie się podłamać, ale co by nie było na pewno się naprawi
[ Dodano: 05-08-2012, 19:10 ]
Jedno puk puk z tyły wyjaśnione
Odwrotnie założony drążek stabilizatora. Jakoś od początku po złożeniu nie pasował oku.
Już poprawione i jest okej. Pozostał przód... |
z tą kierwonicą miałem podobnie po zrobieniu zbieżności i geometri kół jest już kierownica tak jak ma być
Zhan - 05-08-2012, 23:22
Mam problem ze stukami w zawieszeniu. Stuki dochodzą z okolic lewego, przedniego koła. Przy jeździe na wprost pojawiają się tylko przy bardzo dużych nierównościach, przy skręcie w prawo już przy niewielkich. Badanie na szarpakach niczego nie wykazało, mechanicy też walczyli z różnymi łomami i podobno wszystko jest ok, tylko niewielki luz na maglu ale tam od zawsze miałem niewielki luz. Można coś zrobić poza rozebraniem zawieszenia?
Hugo - 06-08-2012, 10:43
Zhan napisał/a: | Mam problem ze stukami w zawieszeniu. Stuki dochodzą z okolic lewego, przedniego koła. Przy jeździe na wprost pojawiają się tylko przy bardzo dużych nierównościach, przy skręcie w prawo już przy niewielkich | Sworzeń wahacza górnego lewego.
major - 07-08-2012, 00:44
Witam, przebrnąłem przez ten cały temat w poszukiwanie odpowiedzi co stuka w moim zaweszeniu i mam wrażenie, że już prawie wiem ale chce się upewnić
Stuki pojawiają się z prawej strony przy jeździe na wprost na nierównościach. Zgodnie z tym co jest w tym temacie winowajcą może być banan ale wydaje mi się , że jest ok( jutro go wypne i sprawdzę dokladniej.
Czy za te stuki może odpowiadać sworzeń górnego wahacza Ruszałem kołem(na opuszczonym aucie) i jest luz szarpiąc za koło góra dół (lewo,prawo nie ma luzu)
Da radę samemu wymienić ten sworzeń czy potrzebna prasa i tego typu sprzęt?
Krzyzak - 07-08-2012, 07:07
major napisał/a: | czy potrzebna prasa i tego typu sprzęt? | niepotrzebna, młotkiem wybijesz
marcinzam - 07-08-2012, 14:50
Czy ma ktoś możliwość zmierzenia wymiarów tulei tego wahacza http://allegro.pl/wahacz-...2506625721.html ,np przy wymianie na poliuretany została wymontowana i zachowana, chodzi mi o wymiary oryginalnej tulei.
piaga - 08-08-2012, 10:48
Witam, odnośnie stukania,myślę założyć prowadnice (zacisk dwu tłoczkowy) z gumką-góra i dół.Czy zacisk będzie dobrze pracował? Może ktoś to testował ?
arturj123 - 08-08-2012, 11:46
A co konkretnie Ci stuka? Raczej dziwny pomysł. Na pewno dobrze dokręcone jarzma?
piaga - 08-08-2012, 13:49
podczas jazdy po bruku słyszę lewą stronę przód.zawieszenie sprawdzone.denerwujące,stuki się wzmacniają,teraz to nawet występuje podczas ruszania i zmiany 1.,2,3 bieg.Więc myślę że to zacisk-prowadnice są nowe.
|
|
|