[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
marcinzam - 19-04-2011, 22:54
DziadekMirek napisał/a: | a moglbys tak krociutko wyjasnic roznice miedzy hana green/blue/red? |
ok, każdy kolor jest przypisany do danej mocy z cylindra, ale jest też wydajność tak więc do naszego silnika najlepsze są zielone a nawet niebieskie(najbardziej wydajne z Hana 2000)
[ Dodano: 19-04-2011, 22:58 ]
wilukce napisał/a: | marcinzam, jak to wygląda cenowo ? Ty kupowałeś 4x ja będę musial 2x3 więc wyjdzie mi trochę drożej. |
to zależy czy chcesz je montować sam czy w zakładzie ale i tak wyjdzie najtaniej jak kupisz na własną rękę wtryski i sam je zamontujesz albo pojedziesz do zakładu i zapłacisz tylko za montaż, a kupić możesz np na aledrogo
wilukce - 19-04-2011, 23:01
marcinzam, Myślałem, że taka operacja jest raczej dosyć skomplikowana i dosyć niebezpieczna (gaz). Nie trzeba tych wtrysków jakoś skonfigurować później z jednostką sterującą ? I czy wtrysków nie trzeba jakoś jeszcze dopasować do reduktora ?
marcinzam - 19-04-2011, 23:14
wilukce napisał/a: | marcinzam, Myślałem, że taka operacja jest raczej dosyć skomplikowana i dosyć niebezpieczna (gaz). Nie trzeba tych wtrysków jakoś skonfigurować później z jednostką sterującą ? I czy wtrysków nie trzeba jakoś jeszcze dopasować do reduktora jakoś ? |
jeżeli ma się pojęcie co się robi to nie jest niebezpieczne , na pewno trzeba skonfigurować , do tego trzeba mieć kabel odpowiedni do instalacji jaka jest w aucie, tak więc jeżeli nie masz tego to najlepiej kupić wtryskiwacze i udać się do warsztatu na montaż
SPIDER-ek - 20-04-2011, 10:38
Dziś w Radio, mówili że politycy chcą nas uszczęśliwić podwyżką akcyzy na AutoGAZ, aż 4 krotnie:)
Chyba odechciało mi się montować GAZ:) szkoda silnika skoro akcyza ma 4 razy być większa.
Anonymous - 20-04-2011, 13:03
akurat to decyzja z Brukseli więc to ten związek państw zjednoczonych chce nas uszczęśliwić a nie nasi...
KaWu - 20-04-2011, 14:06
marcinzam napisał/a: | ok, każdy kolor jest przypisany do danej mocy z cylindra, ale jest też wydajność tak więc do naszego silnika najlepsze są zielone a nawet niebieskie(najbardziej wydajne z Hana 2000) |
A jaki masz mnoznik na H. zielonej i na jakim cisnieniu ze piszesz o niebieskiej nawet
Na niebieskiej juz cisnienie na reduktorze raczej nie zejdzie na tyle ... CHyba ze wstawisz dysze. Ale po co wtedy niebieska
robertdg - 20-04-2011, 15:48
Cytat: | Dziś w Radio, mówili że politycy chcą nas uszczęśliwić podwyżką akcyzy na AutoGAZ, aż 4 krotnie:)
Chyba odechciało mi się montować GAZ:) szkoda silnika skoro akcyza ma 4 razy być większa. | To już nawet w ekologicznym paliwie szukają dziury
DziadekMirek - 20-04-2011, 16:13
Co za banda! Kroja nas w bialy dzien, juz nawet nie zadaja sobie trudu by to kamuflowac.
Codziennie dlug panstwa rosnie o grube miliardy zlotych. Tylko dlatego jeszcze nie doszlo do zapasci gospodarczej i rewolucji na ulicach.
Teraz biora sie za LPG - znalezli kolejne zrodlo latwych pieniedzy.
To ile bedzie kosztowac litr gazu?
mar111cin - 20-04-2011, 20:13
Spokojnie Panowie
w mediach jak zawsze wszystko roztrząsają
projekt ten jest już od dłuższego czasu, jak pierwszy raz mi ktoś podesłał informację o tym, żeby postraszyć. to po moich wyliczeniach nie wyszło tak źle.
W końcu w mediach lepiej brzmi że coś podrożeje 4krotnie, niż 13groszy na litrze, prawda? (ostatnio cena podskoczyła w krótkim czasie o ponad 50groszy na litrze i nikt afery nie robił xD) Związane to jest z tym, że od tony wyemitowanego CO2 trzeba będzie zapłacić 20euro opłaty ekologicznej xD Tak że lpg niech śpi spokojnie, szybciej to szukajcie po marketach żarówek energooszczędnych do domu, bo elektrownie w polsce niech się już boją xD
A tak w ogóle co do tematu, to ostatnio troche borykam się z gazem. Niedawno sam czyściłem reduktor gazowy, bo był tak zafajdany jak stół w tvnie... Zdrowa przesada że po czyszczeniu reduktora mam spokój na jakieś 2-4miesiące...
Wtryskiwacze uznawane za jedne z najlepszych to keihin, jednak nie wiem czy moge z czystym sercem je polecić z dwóch powodów:
pierwszy - cena, nowy wtryskiwacz ok 400zł sztuka
drugi - wrażliwość na czystość gazu, a na prawdę jak rozbieram reduktor do czyszczenia, to witki mi opadają.. któregoś razu porobię fotki jak to wygląda od środka xD
marcinzam - 20-04-2011, 22:52
KaWu napisał/a: | marcinzam napisał/a: | ok, każdy kolor jest przypisany do danej mocy z cylindra, ale jest też wydajność tak więc do naszego silnika najlepsze są zielone a nawet niebieskie(najbardziej wydajne z Hana 2000) |
A jaki masz mnoznik na H. zielonej i na jakim cisnieniu ze piszesz o niebieskiej nawet
Na niebieskiej juz cisnienie na reduktorze raczej nie zejdzie na tyle ... CHyba ze wstawisz dysze. Ale po co wtedy niebieska |
zielona wychodzi na 1,3 bara z mnoznikiem ok 1. niebieska na 1.0 bara
KaWu - 21-04-2011, 10:14
marcinzam napisał/a: | zielona wychodzi na 1,3 bara z mnoznikiem ok 1. niebieska na 1.0 bara |
Wydawalo mi sie ze zielona jest na nizszym ciesnieniu.
Na H. czerwonych bylo cisnienie ~1,4 bara dlatego myslalem ze na zielonej wyjdzie z 1,1 bara. Jezeli jest 1,3 to faktycznie lepiej dac niebieskie.
spown - 21-04-2011, 19:22
mar111cin napisał/a: | A tak w ogóle co do tematu, to ostatnio troche borykam się z gazem. Niedawno sam czyściłem reduktor gazowy, bo był tak zafajdany jak stół w tvnie... Zdrowa przesada że po czyszczeniu reduktora mam spokój na jakieś 2-4miesiące... |
Może filtr nie teges?
mar111cin - 22-04-2011, 12:18
problem w tym że po filtrze właśnie nic nie widać. Możliwe że dopiero po odparowaniu wydziela się taki syf z tego gazu. Ogólnie robi się klejąca maź
spown - 23-04-2011, 08:48
A gdzie tankujesz? I może właśnie jak na filtrze nic nie widać, to filtr do dupy, bo puszcza...
KaWu - 25-04-2011, 15:20
marcinzam napisał/a: | zielona wychodzi na 1,3 bara z mnoznikiem ok 1. niebieska na 1.0 bara |
Ale wyczytałem, że masz sterownik, ktory nie mierzy cisnienia roznicowego u CIebie . Czyli normalnie to ona moze pracowac u Ciebie nawet ponizej 1 bara. Bo prawie wszystkie sterowniki mierza roznicowe ...
Wiec z ta niebieska H. bym uwazal. Ja poki co nie sprawdzalem niebieskiej i dlatego sie pytam.
|
|
|