[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
Student - 24-05-2012, 22:07
Mechanik z Mławy zrobi ten silnik od EVO na LPG i też będzie jeździł, zwróci sie po 3 miesiącach.
marcinex1 - 25-05-2012, 17:43
W następnym tygodniu montuję LPG , rozmawiałem dzisiaj z przedstawicielem BRC w 3mieście, ma znajomego w serwisie Mitsubishi w Elblągu, który mówi, że mają ok 30 zagazowanych Lancerków i na ten moment robili tylko jedną głowicę (Lancer miał ponad 100.000 przebiegu) ale nie potwierdził, że była to wina gazu. Więc nie jest źle
marekp - 27-05-2012, 18:50
Troche pojezdziem ostatnio. Wiec jesli jest taka jazda ze ok 500km na trasie i potem mialem ok 100km dojazdow ale nie w wielkim miescie to zuzycie gazu jest ok 9.5l/100km. Ale tez i zaszalalem choc nie powinienem. Czyli spradzalem predkosc max. Na GPS zostalo mox. 201 km/h ale bylem w stanie pojechac szybciej ale dalem spokoj bo to w koncu w Polsce to nawet na drodze szybkiego ruchu cos moze sie stac. Np. inny kireowca ktory postanowi zawrocic pod prad (takie cos widzialem na wlasne oczy!) traktor jadacy pod prad bo niedaleko ma tylko 2km to gdzie bedzie objezdzal, rower lub piknik na pasie rozdzielajacym obie nitki drogi. Takie obrazki widywalem w Polsce. Wiec tez i sprawdzanie maksymalnej jest szalenie niebezpieczne bo ten zawracajacy nie musi docenic mojej predkosci. Ale wyglada ze i przyspiezenia i max sa takie same jak na benzynie. Przebieg 4000 km od zagazowania wiec jeszcze nic. Ale nic sie nie dzieje. Ogolnie 60 tys km.
MarekP
karol20 - 01-06-2012, 11:56
Witam.
Wczoraj byłem na przeglądzie gwarancyjnym . Przebieg 40 tys w całości na LPG . Z powodu wyjazdu musiałem zrezygnować z kontroli luzów zaworowych ale mam wyniki z badania spalin na benzynie i LPG .
Benzyna
HC – 0 ppm
CO – 0,08 %
CO2 – 14,5 %
O2 – 0,05 %
Lambda – 0,99
GAZ
HC – 0 ppm
CO – 0,01 %
CO2 – 12,5 %
O2 – 0,04 %
Lambda - 1
RalfPi - 06-06-2012, 09:48
Nie do końca o LPG.. ale warto poczytać.
http://tech.money.pl/biop...-0-1097689.html
plecho1 - 06-06-2012, 10:20
Obecne możliwości techniczne a polityka ekonomiczna koncernów to dwie różne rzeczy
ostry85 - 08-06-2012, 01:13
Ja jutro montuje BRC S24 w Radomiu, bo w 3mieście za tą samą instalkę cenią sobie 500zł więcej.
Zobaczymy jakich specjalistów mamy w rodzinnym mieście
Mam 23kkm (6 miesięcy) i po wielu namysłach myślę, że już najwyższy czas. Silnik dotarty i sprawdzony w każdych warunkach, wiec pora pójść dalej
suchysusz - 08-06-2012, 10:59
Będę śledził Twoje przygody z instalacją jeśli pozwolisz. Zakładasz jakąś lubryfikację? Ja również zastanawiam się nad gazem do 1.6
ostry85 - 08-06-2012, 12:22
Zakładam lubryfikację profilaktycznie. A czy coś daje? Nie wiem, na pewno nie zaszkodzi. Lubryfikacja kosztuje 200zł, sam płyn-lubryfikant kosztuje 1l 65zł. Zastosowanie: 20ml powinno przypadać na 20 l LPG wiec na trochę wystarczy. Litr Flash Lube powinien wystarczyć wg moich wyliczeń na 13-15 kkm. Wiec przy takim przebiegu oszczędności wynoszą średnio 3000zł i można odżałować te 65zł
Z drugiej strony można nie uzupełniać lubrykantu jeśli komuś później się w głowie odmieni Wiem, że można równie dobrze zainstalować samem później, bowiem dozowanie płynu nie ingeruję w instalację LPG, ale chciałbym mieć temat LPG w moim aucie z głowy.
Koło 15:00 odbieram półrocznego Lancera z instalacją LPG
P.S. Długo się zastanawiałem nad montażem LPG... W trasie mi pali 4.8l/100km Pb przy 80km/h ale z taką prędkością można tylko być zawali drogą przy 110-120km/h pali 5,5-6l/100km w mieście Gdyni pali też koło 6l/100km po godzinach szczytu. W dzień 7-8l/100km w zależności od korków. A przy 210km/h pali 14,8l/100km (na poziomym terenie) Wiec przedział spalania jest spory. Reasumując ile by nie palił, to LPG jest wciąż 2x tańsze od Pb a moje doświadczenie z LPG (Punto 1.1 350kkm z czego 250kkm na LPG) i czysta ekonomia rozwiewa moje wątpliwości co do montażu instalacji.
Czas pokaże czy MIVEC jest tak samo niezawodny przy zasilaniu LPG jak silnik fiata 1.1
I nie zamierzam sprawdzać luzów zaworowych co 20 czy 50kkm. Sprawdzę je przy 100kkm jeśli nie będzie żadnych objawów - w końcu to Lancer
Karwoś - 08-06-2012, 13:35
Witam
Polecam lekture i popytanie na lpg-forum.pl. Wszystkie samochody mam w LPG - w tym lancer. Co do lubryfikacji - niepotrzebny gadżet - lepiej wydać te 200 na lepsze wtryski - hana lub jeszcze inne. Zadna lubryfikacja nie naprawi blędów montażowych , regulacyjnych i źle dobranych podzespolów - radzilbym podpytać co zamierzają wlożyć w jakiej cenie - umiescić to na powyzszym forum by wypowiedzieli sie osoby zajmujace sie tym profesjonalnie i niekiedy z pasją. Samo określenie - STAG nic nie wnosi - ważniejsze od tego jest :
Jaki reduktor, jakie wtryski . Komputer to raczej cos co ma sobie radzić z tym co wlożymy poza nim - jak sie wsadzi Valteki i za maly reduktor to STAG i lubryfikacja tego nie wyprostuje.
Można tez podpytać kto w okolicy montuje z powodzeniem LPG i jest na forum polecany - mozna obejrzec takiej osoby dziela w galerii opisane czasami krytycznie przez innych. Tam nie ma wzajemnej adoracji i każda niedbalosc jest wytknieta. Ja dzieki nim poprawnie wyregulowalem LPG chociaż montażysta twierdzil że wszystko jest OK - prawdopodobnie chcial naciagać mnie ciągle na regulacje pogwarancyjne. Po poprawkach jest idealnie.
Mam nadzieje że podzielisz sie tym co masz zalożone w LPG a luzy zaworowe lepiej sprawdzac bo czasami źle zalożona lubryfikacja i źle zestrojona (są 2 rodzaje) moze przynieść szkody wieksze niż jej brak (chociaż jej brak nie przynosi szkody).
KaWu - 08-06-2012, 15:15
ostry85 napisał/a: | A czy coś daje? Nie wiem, na pewno nie zaszkodzi. |
Widziałem zdjęcia z dwóch Fordów i nie powiedziałbym już "nie zaszkodzi".
Zawaliło cały dolot...
Karwoś napisał/a: | Mam nadzieje że podzielisz sie tym co masz zalożone w LPG a luzy zaworowe lepiej sprawdzac bo czasami źle zalożona lubryfikacja i źle zestrojona (są 2 rodzaje) moze przynieść szkody wieksze niż jej brak (chociaż jej brak nie przynosi szkody). |
Dokładnie.
Karwoś - 08-06-2012, 23:20
KaWu napisał/a: | Widziałem zdjęcia z dwóch Fordów i nie powiedziałbym już "nie zaszkodzi".
Zawaliło cały dolot... |
Wasnie o to chodzi - lubryfikacja musi byc tak zrobiona by strumien wtrysujacego plynu bez przeszkód wnikal do cylindra - jezeli bedzie wpadal na scianki dolotu to po jakims czasie wszystko zas.... zawali oliwą. A jak w dolocie są klapki, profile itp to juz wogóle lipa - ale jezeli dolot byl zdejmowany do wiercenia mozna oczywiscie tego uniknac - mam nadzieje że zdejmowali - chyba że robili juz takie i wiedzą gdzie sie wpinać i jest miejsce do wiercenia. Trzeba przyznać że czasami zdejmowanie do wiercenia zajmuje wiecej czasu niż samo zakladanie calej instalacji a za to zlecajacy nie chce placić.
tomekrvf - 09-06-2012, 21:35
ostry85 napisał/a: | I nie zamierzam sprawdzać luzów zaworowych co 20 czy 50kkm. Sprawdzę je przy 100kkm jeśli nie będzie żadnych objawów - w końcu to Lancer |
Przy 100kkm już nie będzie czego regulować.
suchysusz - 10-06-2012, 14:30
Apropo zaworów,
w aktualnym numerze AŚ jest artykuł "Wykaz aut niepolecanych do lpg" - Przy lancerze jest uwaga: Po 45 tys. km zbyt duży luz zaworów
:D:D
Lucas123w - 10-06-2012, 15:22
Wg. tej tabelki zamieszczonej w AŚ to problem występuje w Lancerze 1.5 16v produkowanym od 2010 roku po przejechaniu 45 tys km.
Link do tabeli i artykułu
Nie tylko w Mitsubishi są problemy po założeniu gazu ale w każdej znanej marce, tak wynika z tego artykułu.
|
|
|