[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki
DanielBogusz - 23-12-2013, 08:02
Licznik da się na diodach rozjasniac i przyciemniac.
Hugo - 23-12-2013, 08:18
Witek vel Mysza napisał/a: | Ja muszę przyznać że mam uczulenie na niebieską diodę. Jest to dla mnie coś bardzo nienaturalnego i oczojebnego w pełnym tego słowa znaczeniu | Nic dodać, nic ująć! Witek vel Mysza napisał/a: | Obecnie mam jakieś dziwne podświetlanie licznika, niby białe ale jakieś takie różowawe | Bo masz zwykłe przezroczyste żarówki.
waceq1992 - 23-12-2013, 14:50 Temat postu: Re: Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki Mam mały problem. Posiadam takie zegary jak seir w pierwszym poście:
seir:
Obrazek
I od kiedy kupiłem gala to nie podświetlało mi żadnych liczb/skali na zegarach (na zdjęciu odpowiednio kolory niebieski oraz biały), świecą tylko wskazówki i kilometry. Zaraz potem rozebrałem zegary, wymieniłem żarówki myśląc że to one są przyczyną braku podświetlenia. Niestety nic to nie dało. Więc zrezygnowany zegary włożyłem z powrotem i tak przejeździłem 4 miesiące aż do momentu gdy byłem w mieście kilka dni temu i wyjeżdżałem z parkingu. Załączając postojówki a potem krótkie mrygnęły zegary na niebiesko . Zaciekawiłem się i zacząłem kręcić potencjometrem od ściemniania klimy, zegarka oraz zegarów i oto ujrzałem taki efekt jak na zdjęciu . Zadowolony udałem się do domu (trasa ok 20 km, było już ciemno i efekt był piorunujący dlatego nie mogłem oderwać oczu od zegarów ). Niestety nazajutrz wszystko wróciło do normy czyli brak tego podświetlenia dlatego moje pytanie brzmi co może być przyczyną Dodam że gdy jeszcze działało to gdy przekręciłem potencjometr na max jasność to przestawało świecić a gdy trochę przyjaśniłem zaczynało świecić.
artufcb - 09-04-2014, 00:46
Nie świeci mi kontrolka od ciśnienia/smarowania oleju. Spalona żarówka czy może być coś poważniejszego? Jaka żarówka tam idzie?
Wajcheusz - 09-04-2014, 07:11
Ale będzie wykop ...
waceq1992, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to wyczyść ten potencjometr, może przez osad na stykach nie łączy i dlatego nie działa.
artufcb, Od żarówki zacznij, ale sprawdź ścieżki przy okazji, a wogóle działała i teraz przestała?
artufcb - 09-04-2014, 12:06
zauważyłem, że na zimnym silniku normalnie działa, a na ciepłym nie...
herkules - 16-04-2014, 19:29
Mam kłopot. Chciałem kupić jakieś dobre żarówki podświetlenia ekranu klimatronika (nie led). Od czego podpasują.
tomwasz - 16-04-2014, 20:30
Żarówki T3 - takie z długimi "nóżkami - wąsikami". Szukaj w sklepach elektronicznych.
OcIeJ - 16-04-2014, 20:59
A czy zmieniał już ktoś podświetlenie panelu klimatronika ze zwykłych fabrycznych żarówek na LEDowe T3? Żarówki świecą rozproszonym światłem, a LEDy mają ograniczone pole świecenia. Jak to sobie poradzą z tymi plastikami "doprowadzającymi" światło do przycisków?
fergul11 - 16-04-2014, 21:10
OcIeJ napisał/a: | Jak to sobie poradzą z tymi plastikami "doprowadzającymi" światło do przycisków? |
Ledy w tym miejscu wyglądają kijowo, świecą punktowo ,słowem kicha .
Do przycisków światło doprowadza pryzmat z przezroczystej pleksi ,jakoś to świeci , ja swego czasu dałem pod ekran płytkę z 20toma diodami , świeciło ładnie ,ale krótko i zaczął wariować klimatronik .
Następnie moc światła diod zmalała i w dzień nic nie było widać , znalazłem taki sam panel i wróciłem do serii.
Chcesz się bawić w poprawianie fabryki ,znajdź panel klimatronika i "modyfikuj"
OcIeJ - 17-04-2014, 06:39
A są może takie żaróweczki, ale czerwone? Z X08 ładnie by wyglądało czerwone podświetlenie ; D W Suzuki Swift takie widziałem i wygląda elegancko ; ) Może w podstawe T3 wmątować czerwone W5W? ; )
RudzianKG - 18-12-2014, 20:42
Witam, po pierwsze chciałbym się przywitac ze wszystkimi użytkownikami forum a po drugie tak wyglądają moje zegary które dzisiaj rozebrałem, wymieniłem po prostu stare żarówki i efekt jest piorunujący, razi w czasie jazdy nocą pozdrawiam
https://drive.google.com/file/d/0BweEmPZm7GYST0NTS3hEb3FqZE0/view?usp=sharing
nix - 25-12-2014, 21:00
Witamy, efekt super, nie ma tego żółtego światła wskazującego perfidnie na prawdziwy wiek zegarów. Wymieniłeś tylko serie np. T3 na nowe T3? Mocniejszych nie dawałeś?
P.S. A "200" dlaczego tak słabo podświetlone?
Hugo - 25-12-2014, 21:13
nix napisał/a: | Wymieniłeś tylko serie np. T3 na nowe T3? | W liczniku nie ma żarówek T3. nix napisał/a: | A "200" dlaczego tak słabo podświetlone? | Bo wymienił tylko żarówki W5W, a nie wymienił żarówki T5, która znajduje się mniej więcej pod cyfrą 200.
nix - 25-12-2014, 21:52
Podsumowując wymiana na nowe żarówki warta zabawy
|
|
|