To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

DanielBogusz - 23-12-2013, 08:02

Licznik da się na diodach rozjasniac i przyciemniac.
Hugo - 23-12-2013, 08:18

Witek vel Mysza napisał/a:
Ja muszę przyznać że mam uczulenie na niebieską diodę. Jest to dla mnie coś bardzo nienaturalnego i oczojebnego w pełnym tego słowa znaczeniu
Nic dodać, nic ująć!
Witek vel Mysza napisał/a:
Obecnie mam jakieś dziwne podświetlanie licznika, niby białe ale jakieś takie różowawe
Bo masz zwykłe przezroczyste żarówki.
waceq1992 - 23-12-2013, 14:50
Temat postu: Re: Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki
Mam mały problem. Posiadam takie zegary jak seir w pierwszym poście:

seir:
Obrazek

I od kiedy kupiłem gala to nie podświetlało mi żadnych liczb/skali na zegarach (na zdjęciu odpowiednio kolory niebieski oraz biały), świecą tylko wskazówki i kilometry. Zaraz potem rozebrałem zegary, wymieniłem żarówki myśląc że to one są przyczyną braku podświetlenia. Niestety nic to nie dało. Więc zrezygnowany zegary włożyłem z powrotem i tak przejeździłem 4 miesiące aż do momentu gdy byłem w mieście kilka dni temu i wyjeżdżałem z parkingu. Załączając postojówki a potem krótkie mrygnęły zegary na niebiesko :shock: . Zaciekawiłem się i zacząłem kręcić potencjometrem od ściemniania klimy, zegarka oraz zegarów i oto ujrzałem taki efekt jak na zdjęciu :shock: . Zadowolony udałem się do domu (trasa ok 20 km, było już ciemno i efekt był piorunujący dlatego nie mogłem oderwać oczu od zegarów 8) ). Niestety nazajutrz wszystko wróciło do normy czyli brak tego podświetlenia dlatego moje pytanie brzmi co może być przyczyną :| Dodam że gdy jeszcze działało to gdy przekręciłem potencjometr na max jasność to przestawało świecić a gdy trochę przyjaśniłem zaczynało świecić.

artufcb - 09-04-2014, 00:46

Nie świeci mi kontrolka od ciśnienia/smarowania oleju. Spalona żarówka czy może być coś poważniejszego? Jaka żarówka tam idzie?
Wajcheusz - 09-04-2014, 07:11

Ale będzie wykop ...

waceq1992, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, to wyczyść ten potencjometr, może przez osad na stykach nie łączy i dlatego nie działa.

artufcb, Od żarówki zacznij, ale sprawdź ścieżki przy okazji, a wogóle działała i teraz przestała?

artufcb - 09-04-2014, 12:06

zauważyłem, że na zimnym silniku normalnie działa, a na ciepłym nie...
herkules - 16-04-2014, 19:29

Mam kłopot. Chciałem kupić jakieś dobre żarówki podświetlenia ekranu klimatronika (nie led). Od czego podpasują.
tomwasz - 16-04-2014, 20:30

Żarówki T3 - takie z długimi "nóżkami - wąsikami". Szukaj w sklepach elektronicznych.
OcIeJ - 16-04-2014, 20:59

A czy zmieniał już ktoś podświetlenie panelu klimatronika ze zwykłych fabrycznych żarówek na LEDowe T3? Żarówki świecą rozproszonym światłem, a LEDy mają ograniczone pole świecenia. Jak to sobie poradzą z tymi plastikami "doprowadzającymi" światło do przycisków?
fergul11 - 16-04-2014, 21:10

OcIeJ napisał/a:
Jak to sobie poradzą z tymi plastikami "doprowadzającymi" światło do przycisków?

Ledy w tym miejscu wyglądają kijowo, świecą punktowo ,słowem kicha .
Do przycisków światło doprowadza pryzmat z przezroczystej pleksi ,jakoś to świeci , ja swego czasu dałem pod ekran płytkę z 20toma diodami , świeciło ładnie ,ale krótko i zaczął wariować klimatronik .
Następnie moc światła diod zmalała i w dzień nic nie było widać , znalazłem taki sam panel i wróciłem do serii.
Chcesz się bawić w poprawianie fabryki ,znajdź panel klimatronika i "modyfikuj" :mrgreen:

OcIeJ - 17-04-2014, 06:39

A są może takie żaróweczki, ale czerwone? Z X08 ładnie by wyglądało czerwone podświetlenie ; D W Suzuki Swift takie widziałem i wygląda elegancko ; ) Może w podstawe T3 wmątować czerwone W5W? ; )
RudzianKG - 18-12-2014, 20:42

Witam, po pierwsze chciałbym się przywitac ze wszystkimi użytkownikami forum a po drugie tak wyglądają moje zegary które dzisiaj rozebrałem, wymieniłem po prostu stare żarówki i efekt jest piorunujący, razi w czasie jazdy nocą :D pozdrawiam

https://drive.google.com/file/d/0BweEmPZm7GYST0NTS3hEb3FqZE0/view?usp=sharing

nix - 25-12-2014, 21:00

RudzianKG napisał/a:
Witam, po pierwsze chciałbym się przywitac ze wszystkimi użytkownikami forum a po drugie tak wyglądają moje zegary które dzisiaj rozebrałem, wymieniłem po prostu stare żarówki i efekt jest piorunujący, razi w czasie jazdy nocą :D pozdrawiam

https://drive.google.com/file/d/0BweEmPZm7GYST0NTS3hEb3FqZE0/view?usp=sharing

Witamy, efekt super, nie ma tego żółtego światła wskazującego perfidnie na prawdziwy wiek zegarów. Wymieniłeś tylko serie np. T3 na nowe T3? Mocniejszych nie dawałeś? :shock:

P.S. A "200" dlaczego tak słabo podświetlone? :mrgreen:

Hugo - 25-12-2014, 21:13

nix napisał/a:
Wymieniłeś tylko serie np. T3 na nowe T3?
W liczniku nie ma żarówek T3.
nix napisał/a:
A "200" dlaczego tak słabo podświetlone?
Bo wymienił tylko żarówki W5W, a nie wymienił żarówki T5, która znajduje się mniej więcej pod cyfrą 200.
nix - 25-12-2014, 21:52

Podsumowując wymiana na nowe żarówki warta zabawy :idea: