L200 Techniczne od 2006r - Oponki dla eLżbietki
miczon - 13-08-2011, 13:37
PiotrasL200 napisał/a: | Hej
Miczon, a mógłbyś ku chwale ojczyzny zapodać foto L z cooperami? Masz je na seryjnych felgach?
pzdr |
Witaj PiotrasL200.
Wybacz, że z takim opóźnieniem, ale w końcu wklejam fotki.
A jeżeli chodzi o felgi, to seryjne + Coopery DISCOVERER ATR 265/70 R17
Pozdrowienia.
PiotrasL200 - 14-08-2011, 16:54
Hej
Dzięki, dzięki. Pytam, bo chcę kupić sobie jakieś zimówki na seryjne felgi. Nie wiem, czy będą to 265/70R17 czy 285/70R17. Kiedyś namotore pisał, że jego znajomy ma 285 i jest OK. Ale czy znajdę zimówki w rozmiarze 285?? Zobaczymy
pozdrawiam
johnson - 15-08-2011, 12:32
ja mam letnie 275/65/17, zima bym ich chyba nie zakladal bo z przodu jak sie snieg oklei moze obcierac, faktem jest ze auto wyglada swietnie, na 285 pewnie bedzie jeszcze lepiej, wreszcie nie oszukuje mi predkosciomierz i podaje to co gps
Luky - 25-09-2011, 20:02
Ciekawostka na niemieckim ebay-u - flelgi do L200 - 285/35 R22 102 W
LINK
Tenogr - 26-09-2011, 18:05
Po niemieckich drogach może trochę pojeździ.
Ale 2 tony (a czasem 3) na 5 centymetrach gumy po polskich drogach ?!
Mateusz - 06-11-2011, 20:54 Temat postu: moje zimówki witajcie,
po dość długich badaniach i wnikliwym podejściu do tematu, dzięki podpowiedzi "Miczona", ostatecznie udało mi się ubrać L200 w zimowe buty, oto efekt:
Uploaded with ImageShack.us
Mój wybór padł na Hercules Avalanche X treme w rozmiarze jak najbardziej słusznym 265/70/17 115S. Auto nabrało wyglądu i nawet żonie bardziej się podoba.
pozdrawiam,
Mateusz
PFF - 10-11-2011, 01:35 Temat postu: 245/75R17 All Terrain T/A KO - BFGoodrich Wyższe na profilu od serii + bieżnik AT
W miarę dały się wyważyć (no może nie jest idealnie) ale kierownicy nie urywa , na marginesie kulki do opon nie sprawdziły się przy moim stylu jazdy, ostatecznie ciężarki
Zdjęcia w większości z komórki ale rozmiar którego tu nie widziałem, wiec:
Seba
Arapaho - 10-11-2011, 22:54
U mnie weszły 265/75/16 BF Goodrich M/T na stalówkach o ET 10
PLAMO - 14-11-2011, 18:25
Czy ktoś montował opony w rozmiarze 245/75/17 na seryjnych felgach? Zastanawiam się nad oponami BF All Terain ale nie znalazłem ich w niższym profilu.
Echo - 15-11-2011, 16:04
Arapaho powiedz proszę jak po czarnym się jeździ na tych MTekach?
Arapaho - 15-11-2011, 19:38
Echo napisał/a: | Arapaho powiedz proszę jak po czarnym się jeździ na tych MTekach? |
Szczerze powiem, że niemam zbytniego porównania. Wcześniej jeździłem na Goodyearach Wranglerach ATR w lato i Discoverer Cooper M+S w zimę. Na obecnych M/T-kach śmigam od lipca i nie zauważyłem większej różnicy w porównaniu do ATR. Na czarnym nie są głośniejsze ani bardziej śliskie. Co prawda ze względu na wzrost spalania ograniczyłem swoje prędkości do tych 'zgodnych z przepisami', ale na czarnym nie udało mi się jeszcze zarzucić tyłem więc śmiem twierdzić, że trzymają się czarnego dobrze.
Podsumowując spodziewałem się sporej różnicy na niekorzyść, a okazało się, że jest naprawdę przyzwoicie tak pod względem komfortu, hałasu jak i przyczepności.
W terenie chyba nie muszę pisać - szczególnie w błotku są rewelacyjne.
Z wielką niecierpliwością czekam na obfite opady śniegu - a okres przejściowy mnie przeraża - może być na nich ślisko.
Echo - 29-11-2011, 17:09
Arapaho to jeszcze powiedz jakie to są dokładnie felgi i czy bez żadnych tulei czy też pierścieni dało się je założyć na eLe.
i czy te Twoje goodriche to są te nowe wersje: BFGoodrich MUD TERRAIN T/A KM2?
Bo się strasznie napaliłem na zestaw: 265/70/16 BFGoodrich MUD TERRAIN T/A KM2, ale obecnie mam Yokochame Geolander AT-S 255/70/17, a że mają tą literkę 'S' to jestem ciekaw jak one się sprawują zimą, więc chyba protestuję tej zimy Yokochamę, a dopiero na przyszły sezon zakupię MTki.
Arapaho - 29-11-2011, 21:40
Echo napisał/a: | Arapaho to jeszcze powiedz jakie to są dokładnie felgi i czy bez żadnych tulei czy też pierścieni dało się je założyć na eLe.
i czy te Twoje goodriche to są te nowe wersje: BFGoodrich MUD TERRAIN T/A KM2?
|
Felgi to 4MAD 16x7 6x139,7 ET (+10) otwór centrujący 110.
Z przodu, felgi wchodzą z milimetrowym luzem względem zacisku. Każde jej nawet najmniejsze bicie, będzie powodowało ocieranie o zacisk, więc warto to sprawdzić czy nie kupiło się krzywych (podobno zdarzają się takie przypadki).
Miałem obawy co do otworu centrującego, a co się z tym wiąże możliwością bicia felgi, ale panowie w sklepie 4x4 uświadomili mnie, że...
- po pierwsze, 'podobno', trudno wyważyć oponę M/T ze względu na duża ilość gumy na klockach i koło może bić bardziej ze względu na oponę niż na brak wycentrowania felgi.
- po drugie, przy feldze na 6 nakrętek stożkowych, to nakrętki wycentrują felgę względem piasty i kołnierz centrujący generalnie nie jest istotny...
Opony to BFGoodrich MUD TERRAIN T/A KM2 w rozmiarze 265/75/16 i jest to optymalna kombinacja z w/w felgą. Opona idealnie pokrywa się z linią błotnika (nie wystaje poza obrys). Gdy felga ma mniejsze ET ('0', '-10', '-20') opona nieznacznie ocierać będzie o nadkole wewnętrzne przy maksymalnie skręconych kołach no i zacznie wychodzić poza obrys auta, co nie powiem, wygląda bardzo atrakcyjnie - gorzej z podejściem niebieskich.
Pozdrawiam,
Mondo_cane - 09-12-2011, 18:38
Teraz ja
Wiedząc o Waszych zastrzeżeniach co do felg DOTZ DAKAR zamówiłem poniższy zestaw do L200 '09 rok
cztery opony VREDESTEIN Wintrac 4 Xtreme 235/70R16 indeks 106H DOT2011
cztery felgi DOTZ DAKAR 16" 6x139,7 ET 30 otw.centr 67,1
Przede wszystkim jeżdżę po asfalcie więc mam wrażenie, że ta szosowa (choć z wskazaniem na pojazdy 4x4) opona powinna być właściwym wyborem. Skorygujcie mnie jeśli się mylę.
Ciekaw jestem reakcji sprzedającego ten uroczy komplecik bo podrzuciłem mu kilka wątków z tego forum... I zadałem proste pytanie: jak będzie wyglądała procedura reklamacyjna gdy okaże się pomimo jego zapewnień, że jednak obciera i jeździć się nie da. I na razie czekam
KUBA
Echo - 09-12-2011, 20:13
Arapaho dzięki za informacje
Teraz czekam na śnieg no i Twoje oponie na temat jak opony robią w błotku pośniegowym i jak radzą sobie na ubitym śniegu.
Mondo_cane a jakie to są te zastrzeżenia co do Dotzów?
bo w jednym ze sklepów 4x4 to polecono mi Dotz Dakar 7x16 6x139,7x67 ET+30, jako 'specjalną wersję dedykowaną do eLci' i takąż też felgę zamierzam kupić, więc jestem ciekawy co ludzie maja 'przeciwko' Dotzom?
|
|
|