To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

LEWY - 11-09-2008, 22:13

to teraz ja !!!

żeby być super, albo chociaż dobrym szoferem to trzeba (według mnie ) nabrać doświedczenia, dystansu i ogłady nawet jezeli chodzi o prowadzenie samochodu.
A to przychodzi z wiekiem wiec nie da sie byc dobrym kierowcą niejeżdząc zreszta kazdy z Nas kiedyś zaczynał i na bank każdy cos odstawil na drodze z czego nie jest dumny,
wiec nie wiem czy aż tak potrzebne są te surowe kary dla początkujacych.

A czy nie było by lepiej gdyby (dużym kosztem i z czasem ) zmodernizować wiele dróg tak zeby można było jechać nawet ze srednia 90km/h na drodze po za terenem zabudowanym.
nie zwalniajac do 50km/h w każdej miejscowosci .
Było by o wiele łatwiej gdyby drogi przebiegały obok tych wszystkich miejscowosci a nie przez nie !!!.
Bylo by o tyle lepiej ze jadąc około 100km na godzine pewnie i tak dojechalibyśmy szybciej niz tak jak jest teraz
toche wolnego przyspieszamy, wyprzedzamy i staramy sie nadrobic troche czasu zeby zaraz i tak zwalniac w jakiejsc wiosce, no i o ile potrącen było by mniej (może).
Wina jest tez po stonie niektórych kierowców i to bez względu na wiek, którzy myśla ze sa niesmierteli i uważaja ze jak juz zaczoł wyprzedzac to musi skończyc najwyzej ten z przeciwka troche zwolni i bedzie ok.
Za karami dla takich kamikaze i eliminowaniem ich z ruchu to jestem jak najbarsziej ZA
no i jeszcze pijanych też można by sie pozbyć.

Komentujcie bo mam zapędy na ministra :badgrin:

Morfi - 11-09-2008, 22:38

Mam pytanie troszke z innej beczki.:
Czy na miejscu Dla niepełnosprawnych prócz znaku musi byc Koperta ?

Juiceman - 12-09-2008, 09:04

Morfi napisał/a:
Mam pytanie troszke z innej beczki.:
Czy na miejscu Dla niepełnosprawnych prócz znaku musi byc Koperta ?

Nie musi byc....

gulgulq - 12-09-2008, 09:33

dobra mam takie pytanko...

jade w sznurku aut podmiejska droga ok. 60-70 km/h
na podwojnej ciaglej i zakrecie z tylu wyprzedza mnie gosc busem
oczywiscie z przeciwka cos jedzie wiec gosc mnie spycha - zjezdzam na pobocze zeby uniknac stluczki/otarcia

jakos mnie tak tknelo zeby uruchomic kmorke - ma goscia nagrane z numerami...

i pytanie moralne..isc na policje i pod....c dup..a czy nie??

Juiceman - 12-09-2008, 09:47

Moralna odpowiedź: Jak najbardziej iść, trzeba tępić chamstwo oraz takowe łamanie przepisów, które stwarza niepotrzebne niebezpieczeństwo.

Ale to jest tylko moralna odpowiedź :? A druga sprawa to jak to wygląda w Twoim mniemaniu nie koniecznie moralnym/albo moralnym :rolleyes:

akbi - 12-09-2008, 10:25

gulgulq, z ciekawości zapytam ...
1. Ile było miejsca między Tobą a autem jadącym przed Tobą?
2. W którą stronę był zakręt?

gulgulq napisał/a:

Żeby cokolwiek mogli mu zrobić, to musiałbyś się razem z tym kierowcą wstawić (ew zostać zatrzymany) na policję. Nie wystarczy zgłoszenie telefoniczne.

gulgulq - 12-09-2008, 10:30

-pół auta...nikt nie wyprzedał bo nie było jak...sznur samochodów...
-w prawo

nie zgłaszam telefonicznie - ide na Policje z nagraniem z komórki...

no włąsnie morlane dylematy mam - też jestem kierowca i czasem zdaża mi sie tu i tam jakies grzeszki na drodze - do końca nie wiem - moze sie cos stało i się spieszył

Anonymous - 12-09-2008, 10:49

gulgulq napisał/a:
dobra mam takie pytanko...

oczywiscie z przeciwka cos jedzie wiec gosc mnie spycha - zjezdzam na pobocze zeby uniknac stluczki/otarcia

biorąc pod uwagę to, że nie można ukarać pojazdu tylko kierowcę (którego zapewne nie znasz) to może być problem z ukaraniem delikwenta

ludzie zaskarżają zdjęcia z fotoradarów o video-rejestratorach nie wspominając więc jakoś mi się nie wydaje, żeby nagranie telefonem komórkowym mogło być dowodem w tak błachej sprawie (powiedzą pewnie, że nic nie mogą zrobić a przecież i tak nikomu nic sie nie stało)

ale mimo wszystko poszedłbym choćby spróbować, a nóż się uda i będziesz miał satysfakcję, że dzięki Tobie dostał matol mandat

akbi - 12-09-2008, 10:55

Nie wiem jeszcze jak duży był promień tego zakrętu ...tzn jaki odcinek drogi mógł widzieć przed sobą kierowca busa, ale z tego co opisujesz, to w zdecydowanej większości jest on zbyt mały do wyprzedzania w okolicznościach opisanych przez Ciebie ...zwłaszcza chodzi mi o skręt w prawo (w lewo jest zdecydowanie lepsza widoczność).

gulgulq napisał/a:
nie zgłaszam telefonicznie - idę na Policje z nagraniem z komórki...

Idź ...ciekawi mnie, co zrobi policja.
Ja jestem za karaniem takich idiotów (bo w 95% na to wskazuje powyższy opis), których negatywa jazda rzutuje na resztę kierowców, którzy jeżdżą szybko. Właśnie przez takich się powszechnie uogólnia ... Szybka jazda = Pirat drogowy

Anonymous - 12-09-2008, 15:19

Wątpię czy to coś da :( ; we Wrocławiu pewna grupa rowerzystów wkurzona parkującymi na ścieżkach rowerowych poszła na policję z fotografią samochodu stojącego na ścieżce. Byli gotowi być świadkami w sprawie. I nic, policja odpowiedziała im coś w stylu, że zdjęcie zrobione przez osobę prywatną nie może być dowodem w takiej sprawie. Nie mogę niestety teraz odszukać w necie skanu tego pisma;
pozostaje mieć nadzieję, że takie pozytywne obywatelskie działanie kiedyś będzie normą.

siwek - 12-09-2008, 16:59

akbi napisał/a:
a jestem za karaniem takich idiotów (bo w 95% na to wskazuje powyższy opis), których negatywa jazda rzutuje na resztę kierowców, którzy jeżdżą szybko.
tak było, jest i będzie :?

Cześć jezdzi szybko i kulturalnie i sie potrafi zachować na drodze a wiekszość jezdzi po chamsku i dodatkowo nieumiejąc wyprzedzac bo częstym widokiem jest zjezdzanie na prawy pas w czasie wyprzedzania gdy ten jeszcze nie wyjechał przed samochód wyprzedzany... Ostatnio taki idiota o mało do rowu nie zepchnął innego samochodu bo wystając tylko o ok 1 m przed wyprzedzany samochód już zaczął kończyć manewr! A nie miał przymusu zjezdzania na swój pas. Przez idiotów pokutujemy wszyscy i tak jest w tym przypadku.

Co do chodzenia na policje to wydaje mi sie ze nic to nie da ale spróbować można. A jeśli to cos da to dajcie znać :wink:

Anonymous - 12-09-2008, 23:10

gulgulq napisał/a:

ja bym nie szedł jeszcze by mi dali mandat za bawienie się telefonem w czasie jazdy samochodem

Anonymous - 12-09-2008, 23:43

nie jestem pewny czy to było na pewno w tym temacie poruszane, ale we Wrocławiu teraz GW robi akcje żeby jeździć na suwak i dizsiaj sie nawet dowiedizałem, że ponoć naklejkę jest szansa zdobyć
http://miasta.gazeta.pl/w...e.html?skad=rss

t_a_s - 15-09-2008, 13:53

Ciekawy w sumie artykuł:

http://tygodnik.onet.pl/30,0,14465,1,artykul.html

Anonymous - 22-09-2008, 02:12

gulgulq, A ty pomyśl sobie tak, A co gdyby w busie byli pasażerowie, a jemu by się nie udało? Niejeden taki brawurowy kierowca z ambicjami Schumachera już rozwalił Autokar z turystami, bo każdy komu coś na drodze zmusił pomyślał "To mnie nie obchodzi". Nagranie, jeszcze wiosną było podstawą dla ukarania, jeśli nic w przepisach nie zmieniono to nadal jest, i tu ciekawostka, jak się uda nagrać radiowóz, łamiący prawo, to też można zanieść nagranie na komisariat :) I winowajca teoretycznie powinien zostać ukarany

Alexander napisał/a:
nie jestem pewny czy to było na pewno w tym temacie poruszane, ale we Wrocławiu teraz GW robi akcje żeby jeździć na suwak i dizsiaj sie nawet dowiedizałem, że ponoć naklejkę jest szansa zdobyć

Jazda na suwak to fajna sprawa, ja odkąd się dowiedziałem że jest coś takiego zawsze tak robię, ponoć nawet te znaki, choć niema ich w kodeksie drogowym, są już kilku miejscach 8)