To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

emilok - 02-03-2013, 11:24

dziekuje hugo za odpowiedz, teraz wszystko jasne
calops - 09-04-2013, 12:10

Witam, panowie mam taki problem mianowicie podjechałem na stacje benzynową i już z niej nie odjechałem bo sprzęgło wpadło w podłogę i nie da się wbić biegu, biegi wchodziły bez problemu, sprzęgło się nie ślizgało ma ktoś jakieś sugestie o może być przyczyną awarii?
misjonarz. - 09-04-2013, 12:14

wysprzęglik. Poczytaj sobie ten temat, jest tu wszystko opisane
m6riano - 09-04-2013, 17:37

calops, maska w góre i zobacz czy ci nie wypadł tłoczysko z wysprzęglika..
calops - 17-04-2013, 17:43

No i się wyjaśniło wszystko, po kilku kolejnych próbach zaczęła mi rosnąć prędkość i parę innych rzeczy które prowadził do rozwalonej półosi.
kolaj6 - 13-05-2013, 13:26

Koledzy.
Przeczytałem wasze sugastie i próbowałem zmieniać długość tłoka pod kierownicą. To znaczy luzuję kontre i kręce drugą śrubą jednak wtedy próbuje kręcić się cały tłoczek. Nie chcę nic popsuć więc podpowiedzcie, czy tłoczek ma się wkręcać/wykręcać czy tylko śruba?
Sprzęgło u mnie się nie ślizga tylko bierze wysoko. rozumiem, że jest to objaw kończącego się sprzęgła ale jeśli skrócę ten tłok to jeszcze trochę pochodzi...?... W tej chwili sprzęgło jest równo z pedałem hamulca a na tłoczku do kontry widać ok 1cm gwintu. 'Maniaki' którzy już przerabiali ten temat - powiedzcie czy pozostała mi jeszcze jakaś regulacja i czy dobrze kombinuję, że jak skrócę tłoczek to zacznie brać niżej....
Czy mogę kręcić tłoczkiem? (np jak złapię go kleszczami)?

adamek90 - 25-05-2013, 13:01

Może ktoś opisać krok po kroku jak odpowietrzyć układ sprzęgła ?
ivan1977 - 25-05-2013, 14:06

kolaj6 napisał/a:
Koledzy.
Przeczytałem wasze sugastie i próbowałem zmieniać długość tłoka pod kierownicą. To znaczy luzuję kontre i kręce drugą śrubą jednak wtedy próbuje kręcić się cały tłoczek. Nie chcę nic popsuć więc podpowiedzcie, czy tłoczek ma się wkręcać/wykręcać czy tylko śruba?
Sprzęgło u mnie się nie ślizga tylko bierze wysoko. rozumiem, że jest to objaw kończącego się sprzęgła ale jeśli skrócę ten tłok to jeszcze trochę pochodzi...?... W tej chwili sprzęgło jest równo z pedałem hamulca a na tłoczku do kontry widać ok 1cm gwintu. 'Maniaki' którzy już przerabiali ten temat - powiedzcie czy pozostała mi jeszcze jakaś regulacja i czy dobrze kombinuję, że jak skrócę tłoczek to zacznie brać niżej....
Czy mogę kręcić tłoczkiem? (np jak złapię go kleszczami)?

Nie bardzo rozumiem pytanie jeżeli chcesz poluzować sprzęgło żeby łapało niżej to odkręć nakretkę kontrującą i wkręcaj śrubę aż zluzujesz trochę nic nie kręcisz tłokiem tylko tą śrubą co wchodzi w pompe sprzęgła pod kierownicą

adamek90 napisał/a:

Może ktoś opisać krok po kroku jak odpowietrzyć układ sprzęgła ?

Robisz to tak samo jak z hamulcami pompujesz pedał sprzęgła niech ktos 2 odkręci odpowietrznik przy wysprzęgliku trzymaj pedał w podłodze z odpowietrznika poleje sie płyn zakrecic i pompować powtórnie trzymać pedał w podłodze odkręcić wyleje sie płyn lub powietrze i tak do porządanego efektu

malina_drizzt - 27-05-2013, 21:48

Nie wiecie przpadkiem co może być przyczyną ciągłego brudzenia się płynu w zbiorniczku pompki sprzęgła.
Gumki na wysprzęgliku miałem wymieniane jakieś dwa lata temu.
Płyn w ciągu tego okresu wymieniałem kilka razy za każdym razem odpowietrzałem.
Sprzęgło działa w porządku.
Wnętrze zborniczka przecierałem dokładnie tak że nie było w nim żadnych zanieczyszczeń, po kilkuset kilomterach za każdym razem zbiera się na dnie czarny osad, a płyn z przejrzystego robi się ciemny.
Czy winne mogą być uszczelki?

deejay - 28-05-2013, 23:02

malina_drizzt napisał/a:
Wnętrze zborniczka przecierałem dokładnie tak że nie było w nim żadnych zanieczyszczeń, po kilkuset kilomterach za każdym razem zbiera się na dnie czarny osad, a płyn z przejrzystego robi się ciemny.

Tak , kiepskiej jakosci zestaw naprawczy . Długo nie wróże pracy tej pompki :wink:

malina_drizzt - 29-05-2013, 10:08

deejay napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:

Tak , kiepskiej jakosci zestaw naprawczy . Długo nie wróże pracy tej pompki :wink:

Chodzi ci o zestaw naprawczy wysprzęglika? Czy on może być powodem.
Uszczelki pompki nie były wymieniane.
Nie chcę niepotrzebnie wymieniać pompki jeśli jest dobra.

Anonymous - 05-06-2013, 13:39

Szukam tarczy sprzęgła do Galanta 2.0 1997 rok i widze 3 wymiary tzn 215 mm 220 i 225 ? Jak to możliwe ?
misjonarz. - 06-06-2013, 06:42

malina_drizzt, wymień cały wysprzęglik (w intercarsie jak kupowałem kosztował koło 10 pln więcej niż zestaw naprawczy). Ja miałem to samo i pomogła wymiana całego wysprzęglika. Myślę że w poprzednim gładź już nie była taka gładka i to dla tego.
DanielBogusz - 02-07-2013, 18:31

Cześć! Jako, że zajęło mi kilka godzin na raty czytanie tego tematu, (i bardzo mi pomógł) postanowiłem, że dodam swój wpis. Jak u wielu, sprzęgło poszło bardzo nisko, w podłodze siedziało, biegi już przestały prawie wchodzić, a żeby dojechać do domu to z 1 trzeba było ruszać "na zgaszonym silniku" i ze zrywa. Kupiłem wysprzęglik i zestaw gumek do pompki. Sugerując się wpisami, że wysprzęglik szybciej wymienić tak zrobiłem i stwierdzam, że skrzynia biegów jest taka, że jak go kupiłem to w połowie tak dobrze nie było. Biegi wchodzą jednym paluszkiem wszystkie i tylko chce się je zmieniać ciągle :) Nie spodziewałem się, że takie coś małe może tyle zdziałać. I pedał sprzęgła jest wysoko o dziwo. A gumek od pompki to zwyczajnie nie chce mi się zmieniać, żebym nic nie popsuł :p
Kupiłem w Motointegrator.
Siłownik sprzęgła ABE F85008ABE
Indeks: B54382 (F85008ABE) 33,31 zł 1 33,31 zł
Zestaw naprawczy pompy sprzęgła AUTOFREN D1690
Indeks: A7C35C (D1690) 15,31 zł 1 15,31 zł

Dość moich zwierzeń, zwyczajnie dziękuję za rady i polecam wymienić :)
p.s dzięki m6riano za namiar na gumki do pompki, może kiedyś je wymienię.

DziadekMirek - 02-07-2013, 21:11

tylko nie ABE! ostatnie badziewie, mi tez to wcisneli. Dziala, owszem, choc dopiero od tygodnia wiec nawet ABe nie zdarzylo sie popsuc :)