[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
emilok - 02-03-2013, 11:24
dziekuje hugo za odpowiedz, teraz wszystko jasne
calops - 09-04-2013, 12:10
Witam, panowie mam taki problem mianowicie podjechałem na stacje benzynową i już z niej nie odjechałem bo sprzęgło wpadło w podłogę i nie da się wbić biegu, biegi wchodziły bez problemu, sprzęgło się nie ślizgało ma ktoś jakieś sugestie o może być przyczyną awarii?
misjonarz. - 09-04-2013, 12:14
wysprzęglik. Poczytaj sobie ten temat, jest tu wszystko opisane
m6riano - 09-04-2013, 17:37
calops, maska w góre i zobacz czy ci nie wypadł tłoczysko z wysprzęglika..
calops - 17-04-2013, 17:43
No i się wyjaśniło wszystko, po kilku kolejnych próbach zaczęła mi rosnąć prędkość i parę innych rzeczy które prowadził do rozwalonej półosi.
kolaj6 - 13-05-2013, 13:26
Koledzy.
Przeczytałem wasze sugastie i próbowałem zmieniać długość tłoka pod kierownicą. To znaczy luzuję kontre i kręce drugą śrubą jednak wtedy próbuje kręcić się cały tłoczek. Nie chcę nic popsuć więc podpowiedzcie, czy tłoczek ma się wkręcać/wykręcać czy tylko śruba?
Sprzęgło u mnie się nie ślizga tylko bierze wysoko. rozumiem, że jest to objaw kończącego się sprzęgła ale jeśli skrócę ten tłok to jeszcze trochę pochodzi...?... W tej chwili sprzęgło jest równo z pedałem hamulca a na tłoczku do kontry widać ok 1cm gwintu. 'Maniaki' którzy już przerabiali ten temat - powiedzcie czy pozostała mi jeszcze jakaś regulacja i czy dobrze kombinuję, że jak skrócę tłoczek to zacznie brać niżej....
Czy mogę kręcić tłoczkiem? (np jak złapię go kleszczami)?
adamek90 - 25-05-2013, 13:01
Może ktoś opisać krok po kroku jak odpowietrzyć układ sprzęgła ?
ivan1977 - 25-05-2013, 14:06
kolaj6 napisał/a: | Koledzy.
Przeczytałem wasze sugastie i próbowałem zmieniać długość tłoka pod kierownicą. To znaczy luzuję kontre i kręce drugą śrubą jednak wtedy próbuje kręcić się cały tłoczek. Nie chcę nic popsuć więc podpowiedzcie, czy tłoczek ma się wkręcać/wykręcać czy tylko śruba?
Sprzęgło u mnie się nie ślizga tylko bierze wysoko. rozumiem, że jest to objaw kończącego się sprzęgła ale jeśli skrócę ten tłok to jeszcze trochę pochodzi...?... W tej chwili sprzęgło jest równo z pedałem hamulca a na tłoczku do kontry widać ok 1cm gwintu. 'Maniaki' którzy już przerabiali ten temat - powiedzcie czy pozostała mi jeszcze jakaś regulacja i czy dobrze kombinuję, że jak skrócę tłoczek to zacznie brać niżej....
Czy mogę kręcić tłoczkiem? (np jak złapię go kleszczami)? |
Nie bardzo rozumiem pytanie jeżeli chcesz poluzować sprzęgło żeby łapało niżej to odkręć nakretkę kontrującą i wkręcaj śrubę aż zluzujesz trochę nic nie kręcisz tłokiem tylko tą śrubą co wchodzi w pompe sprzęgła pod kierownicą
adamek90 napisał/a: |
Może ktoś opisać krok po kroku jak odpowietrzyć układ sprzęgła ? |
Robisz to tak samo jak z hamulcami pompujesz pedał sprzęgła niech ktos 2 odkręci odpowietrznik przy wysprzęgliku trzymaj pedał w podłodze z odpowietrznika poleje sie płyn zakrecic i pompować powtórnie trzymać pedał w podłodze odkręcić wyleje sie płyn lub powietrze i tak do porządanego efektu
malina_drizzt - 27-05-2013, 21:48
Nie wiecie przpadkiem co może być przyczyną ciągłego brudzenia się płynu w zbiorniczku pompki sprzęgła.
Gumki na wysprzęgliku miałem wymieniane jakieś dwa lata temu.
Płyn w ciągu tego okresu wymieniałem kilka razy za każdym razem odpowietrzałem.
Sprzęgło działa w porządku.
Wnętrze zborniczka przecierałem dokładnie tak że nie było w nim żadnych zanieczyszczeń, po kilkuset kilomterach za każdym razem zbiera się na dnie czarny osad, a płyn z przejrzystego robi się ciemny.
Czy winne mogą być uszczelki?
deejay - 28-05-2013, 23:02
malina_drizzt napisał/a: | Wnętrze zborniczka przecierałem dokładnie tak że nie było w nim żadnych zanieczyszczeń, po kilkuset kilomterach za każdym razem zbiera się na dnie czarny osad, a płyn z przejrzystego robi się ciemny.
Czy winne mogą być uszczelki? |
Tak , kiepskiej jakosci zestaw naprawczy . Długo nie wróże pracy tej pompki
malina_drizzt - 29-05-2013, 10:08
deejay napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Wnętrze zborniczka przecierałem dokładnie tak że nie było w nim żadnych zanieczyszczeń, po kilkuset kilomterach za każdym razem zbiera się na dnie czarny osad, a płyn z przejrzystego robi się ciemny.
Czy winne mogą być uszczelki? |
Tak , kiepskiej jakosci zestaw naprawczy . Długo nie wróże pracy tej pompki |
Chodzi ci o zestaw naprawczy wysprzęglika? Czy on może być powodem.
Uszczelki pompki nie były wymieniane.
Nie chcę niepotrzebnie wymieniać pompki jeśli jest dobra.
Anonymous - 05-06-2013, 13:39
Szukam tarczy sprzęgła do Galanta 2.0 1997 rok i widze 3 wymiary tzn 215 mm 220 i 225 ? Jak to możliwe ?
misjonarz. - 06-06-2013, 06:42
malina_drizzt, wymień cały wysprzęglik (w intercarsie jak kupowałem kosztował koło 10 pln więcej niż zestaw naprawczy). Ja miałem to samo i pomogła wymiana całego wysprzęglika. Myślę że w poprzednim gładź już nie była taka gładka i to dla tego.
DanielBogusz - 02-07-2013, 18:31
Cześć! Jako, że zajęło mi kilka godzin na raty czytanie tego tematu, (i bardzo mi pomógł) postanowiłem, że dodam swój wpis. Jak u wielu, sprzęgło poszło bardzo nisko, w podłodze siedziało, biegi już przestały prawie wchodzić, a żeby dojechać do domu to z 1 trzeba było ruszać "na zgaszonym silniku" i ze zrywa. Kupiłem wysprzęglik i zestaw gumek do pompki. Sugerując się wpisami, że wysprzęglik szybciej wymienić tak zrobiłem i stwierdzam, że skrzynia biegów jest taka, że jak go kupiłem to w połowie tak dobrze nie było. Biegi wchodzą jednym paluszkiem wszystkie i tylko chce się je zmieniać ciągle Nie spodziewałem się, że takie coś małe może tyle zdziałać. I pedał sprzęgła jest wysoko o dziwo. A gumek od pompki to zwyczajnie nie chce mi się zmieniać, żebym nic nie popsuł
Kupiłem w Motointegrator.
Siłownik sprzęgła ABE F85008ABE
Indeks: B54382 (F85008ABE) 33,31 zł 1 33,31 zł
Zestaw naprawczy pompy sprzęgła AUTOFREN D1690
Indeks: A7C35C (D1690) 15,31 zł 1 15,31 zł
Dość moich zwierzeń, zwyczajnie dziękuję za rady i polecam wymienić
p.s dzięki m6riano za namiar na gumki do pompki, może kiedyś je wymienię.
DziadekMirek - 02-07-2013, 21:11
tylko nie ABE! ostatnie badziewie, mi tez to wcisneli. Dziala, owszem, choc dopiero od tygodnia wiec nawet ABe nie zdarzylo sie popsuc
|
|
|