Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks
swinks_UK - 17-12-2011, 10:00
Bartek, jak widać, głupi jestem i dalej poświęcam czas.
Dziś wolne więc rozebrałem górę silnika po to by wstawić:
- nowy kolektor dolotowy rozwiercony do 70mm
- przepustnicę z Galanta V6
- bezpośredni wtrysk metanolu do kanałów dolotowych
- uszczelki z teflonu grubego na 11mm
No i już mi kilka rzeczy nie pasuje i zaczyna się pod górkę. Izolacja kruszy się od zimna, 1 wtyczka się rozsypała, układ węży wodnych do przepustnicy inny...
W tej chwili postój na ciepłą kawę bo ręce mi zgrabiały jak choróbcia. Humoru brak, Celina mi schodzi z drogi , ale sam chciałem tego więc nie narzekam.
swinks_UK - 17-12-2011, 19:46
Na razie vr-ka wygrywa...
Póki co
- przekręcone gwinty w 2 miejscach (jedna sruba mocująca pokrywę zaworów, jedna śruba mocujaco kolektor dolotowy) - zajmę się tym na wiosne, to sobie spokojnie poprawie gwinty, a teraz będzie "nie wyczynowo"
- ukręcona opaska zaciskowa na wężu chłodnicy
- pokruszona wtyczka od tcl'u na przepustnicy
- listwa wtryskiwaczy metanolu nie podejdzie
Zrobione:
- kolektor rozwiercony i założony
- przepustnica z galanta v6 założona
- uszczelki teflonowe założone
Listwa wtryskiwaczy poczeka na lepsze czasy jak opracuję lepszą lokalizacje. Teraz zostaje jednopunktowy wtrysk na przepustnicy.
Póki co Galant unieruchomiony bo wąż na chodnicy nie zapięty a opasek ci u mnie już brak, więc trzeba czekać do poniedziałku. Wtyczkę tcl'u pokleiłem, a we wtorek odbieram dobrą od Paula.
eech...
Na koniec obiecałem Fartowi, że go sprzedam/zamienię/zezłomuję w przyszłym roku
deejay - 17-12-2011, 20:14
swinks_UK napisał/a: | Na koniec obiecałem Fartowi, że go sprzedam/zamienię/zezłomuję w przyszłym roku |
Jesli tak to rezerwuje przednie hamulce
swinks_UK - 17-12-2011, 20:40
Jeszcze półtora godziny temu byłem tak wściekły na niego, ze pewnie bym ci go dał w całości za darmo.
No bo po co ja się męczę, skoro moge kupić Evo 8 FQ-330??? Zero dłubania, mały flash i radosć z jazdy...
deejay - 17-12-2011, 20:43
swinks_UK napisał/a: | Jeszcze półtora godziny temu byłem tak wściekły na niego, ze pewnie bym ci go dał w całości za darmo. |
Juz jade Tomuś , zaczekaj ....
jkrzysztof80 - 18-12-2011, 14:31
Tomek co to za przyjemność przeprogramować ECU, skoro można ręce sobie nieźle pobrudzić , powiem ci że wolałbym się pomęczyć mechanicznie niż kliknąć 2 razy w klawiaturę , chyba zaczynasz się robić wygodny na starość
swinks_UK - 18-12-2011, 23:16
jkrzysztof80 napisał/a: | Tomek co to za przyjemność przeprogramować ECU, skoro można ręce sobie nieźle pobrudzić , powiem ci że wolałbym się pomęczyć mechanicznie niż kliknąć 2 razy w klawiaturę , chyba zaczynasz się robić wygodny na starość |
Krzysiu, od wczoraj mam inne zdanie. No... chyba, ze jutro Fart zagada jak należy, bo w końcu zdobyłem wtyczkę i opaskę na wąż.
jkrzysztof80 - 19-12-2011, 19:41
swinks_UK napisał/a: | No... chyba, ze jutro Fart zagada jak należy |
I jak zagadał jak trzeba?
swinks_UK - 19-12-2011, 23:18
Zagadał
Prawdziwe testy dopiero w środę, jak zrobię przejażdżkę do Peterborough.
Na razie mnie denerwuje jeden czujnik temperatury z UKP co jest w klektorze dolotowym. Ciagle się zawiesza, od samego początku. Myślałem, ze teraz jak pokombinowałem z kablami to będzie lepiej, ale dalej to samo.
Mam jeszcze jeden pomysł, ale nie mam czasu by się nim zająć. Święta idą, domem trza sie zająć
swinks_UK - 23-12-2011, 18:03
Czas na podsumowanie.
1. Czujnik temperatury UKP w dolocie się wiesza wskutek zakłóceń od HID'ów, tzn., od udaru w momencie zapalenia świateł. Potrzebuje zrobć mały prztyczek resetujacy i będzie OK.
2. Oczywiście musiałem coś poknocić, bo jakże by inaczej... Tym razem założyłem uszczelkę przepustnica - kolektor odwrotnie (do góry nogami) , w efekcie miałem niezłe pssst z otworu przy śrubie regulujacej obroty w trakcie jak auto wchodziło w "pozytywny" boost Co dziwne, auto dalej ładowało 1 bar i afr równiutkie 10.7. Niestety nie zbierał się jak należy i robił tak głośnie psst, że na drugim końcu ulicy było pewnie słychać.
Już poprawione.
3. Teflony się spisują idealnie. Uszczelniło się między kolektorem a blokiem silnika, a co ważniejsze odizolowało cieplnie. Teraz przy spokojnej jeździe mam temperaturę w dolocie w ok. 11°C, jak prysnęło metanolem to zeszło nawet do 4.5°C Natomiast przy pałowaniu odpowiednio 18°C i 10°C.
Jest elegancko. Porzednio to było coś pod 42°C i 28°C.
swinks_UK - 02-01-2012, 20:12
Mała aktualizacja, tym razem z fotami
Tak więc, przepustnica z V6 n/a spisuje się elegancko. Dość ciasno się zrobiło, ale jeszcze weszła:
Uszczelki z PTFE spisują się jak przewidziałem - bardzo dobrze. Oczywiście trzeba byyło pocudować z podniesionym o 11mm kolektorem ale teraz gra zabawa:
I generalny wgląd pod maskę:
fj_mike - 02-01-2012, 20:20
swinks_UK, dlaczemu przepustnica z V6? Co zyskujesz?
swinks_UK napisał/a: | Mała aktualizacja, tym razem z fotami |
No w końcu
Jest na co popatrzeć.
Tomek - 02-01-2012, 20:52
swinks_UK napisał/a: |
swinks_UK, dlaczemu przepustnica z V6? Co zyskujesz? |
dołączam się do pytania
wydawać by się mogło, że w VR4 jest lepsiejsza przepustnica (większa), co by lepiej oddychał
robertdg - 02-01-2012, 21:09
Zastanawiałem się co jest nie tak, że zbiorniczek płynu hamulcowego nie po tej stronie
swinks_UK - 02-01-2012, 21:10
tomek84 napisał/a: |
dołączam się do pytania
wydawać by się mogło, że w VR4 jest lepsiejsza przepustnica (większa), co by lepiej oddychał |
Pozory mylą.
VR4 miał dwa rodzaje przepustnicy - dużą i małą. Mała była w autach z TCL. No więc mój Fart miał tą "mała" przepustnicę.
Z kolei "duże" przepustnice w VR4 były bez TCL. I najprostszym sposobem było mi zaadoptować przepustnicę z V6 który ma TCL, a która jest tak samo duża jak te "duże" z VR4.
|
|
|