[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
major - 08-08-2012, 14:22
piaga napisał/a: | występuje podczas ruszania i zmiany 1.,2,3 bieg |
Bardziej pasuje do padniętego banana
piaga - 08-08-2012, 15:19
Mmm...nie dawno był zmieniany.Pod koniec tygodnia rozepnę i sprawdzę,bo tak luz jest nie wyczuwalny .
major - 08-08-2012, 16:42
Udało mi się rozebrać tą podkowę
Pojechałem do IC po sworzeń ale nie mają 555
mieli DELPHI i RUVILLE wziąłem DELPHI ale okazało się ze jest za duży
powinno być 34,5 mm średnicy a jest ponad 35
Teraz pytanie co innego kupic żeby pasowało poza 555
brodzky - 08-08-2012, 16:49
Ma ktoś może obrazki z wymiany sworznia? Zanabyłem sworzeń, wycisnąłem stary z wahacza po czym okazało się, że na wahaczu nie ma znacznika, według którego należy wcisnąć sworzeń. Jak to zrobić poprawnie bez znacznika?
marcinzam - 08-08-2012, 18:00
major napisał/a: | Udało mi się rozebrać tą podkowę
Pojechałem do IC po sworzeń ale nie mają 555
mieli DELPHI i RUVILLE wziąłem DELPHI ale okazało się ze jest za duży
powinno być 34,5 mm średnicy a jest ponad 35
Teraz pytanie co innego kupic żeby pasowało poza 555 |
jak nie mają 555 na stronie jest na stanie więc to kwestia 1 dnia jeżeli nie mają w oddziale
Krzyzak - 08-08-2012, 18:13
brodzky napisał/a: | Jak to zrobić poprawnie bez znacznika? | w manualu są podane odległości od śrub (tych stożkowych) - można na tej podstawie
ew. zobacz z drugiej strony i zrób lustrzane odbicie
bo znacznik na wahaczu na pewno jest, ale może już być mocno nieczytelny
major - 08-08-2012, 18:14
no wiem własnie, że na stronie jest, mówiłem gościowi a on na to, że to nie zawsze sie pokrywa
Bede jutro to pogadam może z kimś bardziej kumatym
arturj123 - 08-08-2012, 19:12
piaga napisał/a: | podczas jazdy po bruku słyszę lewą stronę przód.zawieszenie sprawdzone.denerwujące,stuki się wzmacniają,teraz to nawet występuje podczas ruszania i zmiany 1.,2,3 bieg.Więc myślę że to zacisk-prowadnice są nowe. |
Kolego a czy to czasami nie będzie tego rodzaju problem, że te nowe prowadnice są za długie?
Niedawno zamawiałem nowe na tył i dostałem za długie...
Zobacz mój post (tak mniej więcej po środku) ze zdjęciem w temacie:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=210
brodzky - 09-08-2012, 10:19
Krzyzak napisał/a: | brodzky napisał/a: | Jak to zrobić poprawnie bez znacznika? | w manualu są podane odległości od śrub (tych stożkowych) - można na tej podstawie
ew. zobacz z drugiej strony i zrób lustrzane odbicie
bo znacznik na wahaczu na pewno jest, ale może już być mocno nieczytelny |
Niestety nie ma znacznika na żadnym. W manualu podana jest odległość sworznia od śrub ale nie kąt między znaczkiem a śrubami.
Znacznik na sworzniu:
Góra wahacza:
Dół:
fabryka24 - 09-08-2012, 11:22
Wyczyść dobrze papierem ściernym to miejsce http://www.fotosik.pl/pok...7644002d4f.html tam kropka jest nabita , u mnie też nie było widać ew zostaje ta metoda http://www.fotosik.pl/pok...bfa2364bcf.html ustaw sworzeń w wahaczu i ustaw odległość do znaku na sworzniu jak na foto to będzie dobrze
Krzyzak - 09-08-2012, 13:29
brodzky napisał/a: | W manualu podana jest odległość sworznia od śrub ale nie kąt między znaczkiem a śrubami. | Nieprawda, sprawdź jeszcze raz. 33A-7 dla podpowiedzi.
i - jak radzi kolega - dobrze oczyść wahacz (ja użyłem szczotki drucianej na wiertarce)
marcinzam - 09-08-2012, 23:41
major napisał/a: | no wiem własnie, że na stronie jest, mówiłem gościowi a on na to, że to nie zawsze sie pokrywa
Bede jutro to pogadam może z kimś bardziej kumatym |
Dlatego ja nawet nie chodzę z zapytaniem tylko piszę na gg co dokładnie potrzebuję, i odrazu wiem czy jest czy nie, później podaje numer mitsumaniaków i następnego dnia idę odrazu do kasy z nr rezerwacji . nr gg 653790
piaga - 10-08-2012, 15:48
arturj123 napisał/a: | piaga napisał/a: | podczas jazdy po bruku słyszę lewą stronę przód.zawieszenie sprawdzone.denerwujące,stuki się wzmacniają,teraz to nawet występuje podczas ruszania i zmiany 1.,2,3 bieg.Więc myślę że to zacisk-prowadnice są nowe. |
Kolego a czy to czasami nie będzie tego rodzaju problem, że te nowe prowadnice są za długie?
Niedawno zamawiałem nowe na tył i dostałem za długie...
Zobacz mój post (tak mniej więcej po środku) ze zdjęciem w temacie:
http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=210 |
Długość prowadnic jest dobra,porównałem ze starymi-wymieniałem jeszcze wcześniej jak nie stukało.
fabryka24 - 14-08-2012, 22:11
Witam , przeczytałem wszystko co dotyczy przedniego zawieszenia ,i dalej mam problem . W moim Galancie ,przy delikatnie skręconych kołach (jadąc po łuku ) wpadam w mały dołek ,i jest taki delikatny stuk z lewej strony, nie mogę dojść co puka może ktoś ma coś podobnego, w aucie wymieniłem -WAHACZE PO OBU STRONACH , proste,banany ,,górne,Drążki kierownicze ,końcówki kierownicze , łączniki stabilizatorów ,gumy stabilizatorów ,tarcze hamulcowe,klocki ,blaszki do klocków, zregenerowane zaciski ,nowe prowadnice zacisków ,krzyżak na kierownicy bez luzu .większość części dokręcana dynamometrem według manuala ,sprężyny całe, amory suche (mają rok ) co za diadeł czepił się mojego gala , może ktoś spotkał się z czymś takim
marcinzam - 14-08-2012, 23:24
fabryka24 napisał/a: | Witam , przeczytałem wszystko co dotyczy przedniego zawieszenia ,i dalej mam problem . W moim Galancie ,przy delikatnie skręconych kołach (jadąc po łuku ) wpadam w mały dołek ,i jest taki delikatny stuk z lewej strony, nie mogę dojść co puka może ktoś ma coś podobnego, w aucie wymieniłem -WAHACZE PO OBU STRONACH , proste,banany ,,górne,Drążki kierownicze ,końcówki kierownicze , łączniki stabilizatorów ,gumy stabilizatorów ,tarcze hamulcowe,klocki ,blaszki do klocków, zregenerowane zaciski ,nowe prowadnice zacisków ,krzyżak na kierownicy bez luzu .większość części dokręcana dynamometrem według manuala ,sprężyny całe, amory suche (mają rok ) co za diadeł czepił się mojego gala , może ktoś spotkał się z czymś takim |
nie wiem czy to może być też przez sanki montowane na tulejach gumowych do podwozia , mogą powodować stuki
|
|
|