[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
superges - 07-06-2016, 16:12
Ja prawdopodobnie w najblizszych miesiacach po kilku latach zmienie lancera. Szkoda, ze Mitsu nie ma juz auta, ktore by mnie interesowalo a zatem jutro wybieram sie do salonu mazdy. Zrobie jazde probna Mazda 3 w najlepszej wersji wyposazeniowej (oprocz skory bo nie chce za nia doplacac) z silnikiem 2.0 120 km a takze mazda 6 w wersji za 100k pln. Oczywiscie wszystko w manualu i PB.
Nie ukrywam ze mam zgryz na co sie zdecydowac bo tak oto mazda 6 jest wieksza, pewnie lepiej wyciszona i wygodniejsza ale w tej wersji ma gorsze wyposazenie niz mazda 3 w top version z biksenonami i zestawem dzwiekowym bose na pokladzie a tak poprawdze najczesciej jezdze sam albo z dziewczyna wiec nigdy nie odczuwalem tesknoty za wiekszym autem.
Inne marki mnie raczej nie interesuja bo albo maja duza utrate wartosci, albo przekombinowane silniki albo sa brzydkie albo to wszystko razem hehehe
piomic - 07-06-2016, 16:32
Mazda 3 słabo reaguje na boczny wiatr (nosi ją po drodze) i ma (dla mnie) niewygodny fotel. 6 jest w tych względach znacznie lepsza, niestety magiczne dodatkowe konie z tych samych litrów (to jest ten sam silnik, bez żadnych modyfikacji!) wszystkie mieszkają w skrzyni biegów — znaczy jest zestopniowana duuużo niżej żeby uciągnąć budę. Na 6 obroty przy tej samej prędkości są podobne lub wyższe jak w Maździe 3 i Lancerze na 5. Tylko trójka ma jeszcze szósty bieg wyżej. Przejedź się obydwoma a potem jedź na tą samą trasę swoim starym Lancerem. Ja tak zrobiłem i więcej mnie w Maździe nie widzieli.
marcink - 07-06-2016, 23:18
superges, daj znać jakie wrażenia. Ja rok temu się wahałem między Lancerem a 3-ką 2.0, możesz poszukać mojego wywodu w tym dziale. 6-tka trochę za duża, a fajna 3-ka cenowo już daje średnio wyposażoną 6, która jest znacząco lepsza.
RalfPi - 08-06-2016, 04:01
W cenie 100kzł można mieć już 2 letnie BMW 320i (184KM) silnik 2.0 (stety, niestety Biturbo, z którego robią też 245KM, a pewnie zapas jest) 7.2 do setki, autko już premium, duże, wygodne i w Automacie :/ I to teraz ewentualnie rozważam..
Myślę, że nowa Mazda 3 nie ma szans z BMW 320i.. ale przyznaję bez bicia, że ani nie jeździłem BMW ani Mazdą - to pierwsze jeszcze przede mną. Jak dla mnie przesiadka z Lancera do Mazdy, co też pisał Piomic, to krok w bok, a nie w przód.
piomic - 08-06-2016, 08:04
Kilka razy miałem okazję prowadzić różne BMW (raczej starsze i niewypasione) i rzeczywiście poziom wykończenia i dbałości o szczegóły to zupełnie inna półka. Prowadzenie jak w Lancerze, przyspieszenia – to już zależy jaki silnik. No i u nich w salonie cena to golas, za wszystko się dopłaca (jak u Holcwagena) – plus z tego taki że bierzesz czego potrzebujesz a nie gotowe pakiety jak w Mitsu czy innej Japonii.
gzesiolek - 08-06-2016, 17:19
1) Co do Mazdy 6, ja ze swojej jestem zadowolony, ale to już poziom 140tys PLN... Za 100tys PLN jest pierwsza sensowna wersja SkyMotion 2.0 MT... Sam miałem taką brać, ale popełniłem ten błąd, że się przejechałem 2,5...
2) Co do różnicy Mazda 6 a Mazda 3... Różnica w wykończeniu jest jednak na korzyść Mazdy 6... w 3 łatwiej znaleźć niedoróbki jeśli chodzi np. o fotele... Co do silnika to 2,0 120KM vs 2,0 165KM różni się tak naprawdę zachowaniem przy obrotach powyżej 4,5k rpm... Maksymalny moment obrotowy mają taki sam, dostępny przy tych samych obrotach, a dopiero rozkręcenie powyżej robi różnice...
Co do zestopniowania skrzyni to mi akurat bardziej pasowało to w 6... Krótsze nieco biegi, ale i tak spokojnie idzie jechać z prędkościami autostradowymi z obrotami znacznie niższymi niż te w Lancerze 1,8...
3) Co do wyciszenia Mazd jest przeciętne, ale i tak lepsze niż w niewyciszonym Lancerze... no i 6. bieg w trasie dużo daje...
4) Co do prowadzenia, na początku wydawało mi się znacznie gorsze niż w Lancerze, ale teraz stwierdzam, że nie jest tak źle... Jak na wielkość moja Mazda ładnie się prowadzi w łuku... no i fotele lepsze niż w Lancerze zdecydowanie...
5) Co do dynamiki Mazda 3 2,0 120KM MT vs Lancer 1,8 143KM MT to jednak wolałbym Mazdę... Ot Lancer zaczyna tak naprawdę jechać od 4k rpm... Mazda ma znacznie wyższy moment dostępny już od 3k rpm gdzie Lancer nie istnieje... Samo przyśpieszenie 0-100 hatchback Mazdy 3 ma także lepsze niż Lancer SB... dopiero przy sedanach się to wyrównuje...
6) co do BMW to jak ktoś ma pewne auto w cenie nowej Mazdy to pewnie nie ma co się zastanawiać...
Ja szukałem i jak nie chciałem diesla to był marniutki wybór, a jak chciałem znaleźć dobrze wyposażoną (skóra, lepsze audio, xenony, kilka ichniejszych dodatków) kombi 320i w automacie, to cena była 150k PLN za 2-3latka z programu salonowego... a to w stosunku do Mazdy 6 małe auto...
To już łatwiej było dorwać w dobrej cenie Volvo... ale i tak wybrałem Mazdę
7) Generalnie najlepiej się przejechać... Mazda 3 jest dla mnie mała... chyba ciaśniejsza od Lancera... stąd od razu celowałem w Mazde 6 lub CX-5... Ale z rodziną 2+2 inaczej się nie da...
marcink - 08-06-2016, 22:09
gzesiolek napisał/a: |
7) Generalnie najlepiej się przejechać... Mazda 3 jest dla mnie mała... chyba ciaśniejsza od Lancera... stąd od razu celowałem w Mazde 6 lub CX-5... Ale z rodziną 2+2 inaczej się nie da... |
Coś w tym jest - 3 jest większa z zewnątrz, dłuższa i szersza, ale w środku jesteś tak zabudowany, że masz wrażenie mniejszej ilości miejsca. Tylna kanapa strasznie krótka, na to bagażnik jest zaskakująco duży jak na jej wygląd (spodziewałem się dużo mniej, widać osiągneli to kosztem pasażerów tylnej kanapy). Dla dwuosobowej rodziny to jest ok.
piomic - 08-06-2016, 23:03
Tak, tylna kanapa w Maździe 3 to jakiś koszmar – to już w Vitarze mam tam więcej miejsca.
6 w silniku 2,5 to już inna bajka, ja jechałem wersją 2,0 na full-wypasie i przy 140 (nie chciałem przesadzać żeby nie stresować pani Agaty) silnik wył jak potępieniec, nie pamiętam dokładnej cyfry z licznika ale było zdecydowanie wyżej niż w tych samych warunkach w 3 i bardzo podobnie jak w Lancerze na piątce więc argument autostradowy upadł. Wygodna jest — bardzo. Nawet ją wstępnie zamówiłem po jeździe i gdyby stała na placu pewnie bym nią jeździł (już patrzyłem czy da się urwać ten plastikowy koszmar stający nad deską i zamontować tam pieska z kiwającą głową) ale nie stała i wsiadłem do Lancera.
marcink - 08-06-2016, 23:10
piomic napisał/a: | Mazda 3 słabo reaguje na boczny wiatr (nosi ją po drodze) |
Przy okazji się podłączę i zapytam o kwestię wpływu turbulencji na lancera, bez tylnego spoilera i progów - jadąc na autostradzie za dostawczym z paką-klocen z tyłu (rzadziej tirem, to gł za jakimiś chłodniami itp. pudełkami), czuję lekkie rzucanie auta na boki, jakbym wszystkie ciężarki z felg pogubił. Macie tak samo w swoich sedanach?
gzesiolek - 09-06-2016, 00:12
piomic, w sumie dziwne bo jak dobrze pamiętam w Maździe 6 na 6tce przy 140 licznikowych miał niecałe 3k rpm, a w Lancerze 1,8 na 5tce 1k rpm więcej...
Na pewno 6tke wrzuciłeś?
Co do turbulencji to Mazda 6 jest b. podobna w stabilności na podmuchy boczne zza tira do Lancera...
Czyli czuć, ale nic takiego co by wyrywało kierownice z łap... Mazda 3 jest nieco lżejsza więc może być nieco gorzej, ale przyznaje na jakimś większym wietrze nie jechałem...
piomic - 10-06-2016, 07:40
marcink napisał/a: | kwestię wpływu turbulencji na lancera, bez tylnego spoilera i progów |
Nie jeździłem takim, od 8 lat mam oba te elementy ale owszem, czuć na kierownicy. gzesiolek napisał/a: | Na pewno 6tke wrzuciłeś? |
Wrzuciłem, wrzuciłem. Aż pani Agata się zapętliła w tłumaczeniu bo oczywiście natychmiast to wypunktowałem. Z wiatrem akurat trafiłem na konkretny, może stąd takie odczucie trójki (szóstka i lancer sobie radziły znacznie lepiej), prosto z Mazdy pojechałem do Suzuki i Vitara (znacznie lżejsza i wyższa od lancernika) szła po obwodnicy jak przyklejona. No to kupiłem...
gzesiolek - 10-06-2016, 11:45
piomic, z jakim silnikiem ta Vitarke wziąłeś? i z AWD? automat czy 5 biegowy manual?
Jechałem Vitarą na początku 2015 zaraz po tym jak wprowadzili...
1,6 AWD MT
Mnie odstręczyła tym (poza rozmiarem bo jednak bagażnik za mały), że jednak pow. 120km/h miałem powtórkę z rozrywki z Lancera... czyli dynamika jak w Lancerze 1,5, zwłaszcza pow. 100km/h, a do tego brak 6. biegu i głośno... stanowczo za głośno...
W sumie dziwne, że w M6 Ci to przeszkadzało a w Vitarze nie...
Przejechałem się z Jasnogórskiej w Krakowie do węzła Wieliczka obwodnicą i z powrotem...
No i mimo atrakcyjnej wg mnie ceny (grubo poniżej 70tys PLN mieściłeś się w promocji z wersją premium z allgripem, ale rok produkcji 2014) nie brałem już Vitary pod uwagę...
Ale teraz możliwe, że będę potrzebować drugiego auta, to właśnie szukam czegoś suvowatego z AWD za 60-75tys PLN... generalnie jest Suzuki, Ssangyong, Duster i chyba tyle... inne albo nie mają AWD, albo z AWD kosztują pow 90tys. PLN...
W sumie jako, że jestem zadowolony z Mazdy a auto to będzie rzadko wykorzystywane na dłuższe trasy to myślałem o CX-3... wnętrze znacznie mniejsze niż w Suzuki... a cena niestety konkretna... za AWD od 85tys PLN...
piomic - 10-06-2016, 23:55
Mazdę już miałem brać, z tą skrzynią. Większego silnika Kielce nie miały na próbne bo pewnie jeździłbym tym co Ty. Vitarę mam 1,6 MT oczywiście z AllGrip-em, xled sun. Wygrała fun-factorem, po prostu dobrze się w niej czuję i nadspodziewanie dobrze się prowadzi. Tak kupiłem Lancera i do dziś tego nie żałuję - mam nadzieję że z suzuki będzie podobnie. Nie bez znaczenia jest też fakt, że mazda 6 zostawiałaby mi w garażu 7cm luzu na długość. Bagażnik jest mały ale córka już duża i ma własne prawko, nie chce z nami jeździć - nawet bez boxa się pomieścimy.
CX3 z tyłu ma chyba jeszcze mniej miejsca niż zwykła 3, w Vitarze da się tam dość wygodnie siedzieć (nie tak jak w Lancerze ale byliśmy w kwietniu w Tignes we czterech chłopa z nartami i tragedii nie było).
marcink - 11-06-2016, 00:10
piomic napisał/a: | CX3 z tyłu ma chyba jeszcze mniej miejsca niż zwykła 3 |
Z tego co wiem CX-3 bazuje na 2-ce. CX-5 to jest crossoverowy odpowiednik 3-ki.
superges - 11-06-2016, 16:09
A więc w środe byłem na jazdach próbnych a oto moje odczucia. Troche spóźnione ale miałem duży niedoczas w tym tygodniu.
piomic napisał/a: | Mazda 3 słabo reaguje na boczny wiatr (nosi ją po drodze) i ma (dla mnie) niewygodny fotel. 6 jest w tych względach znacznie lepsza |
W śrdoe było upalnie ale nie wiało więc nie wiem jak auto reaguje na wiatr. Te łuki drogi, które pokonywałem auto trzymało się pewnie.
marcink napisał/a: | superges, daj znać jakie wrażenia. Ja rok temu się wahałem między Lancerem a 3-ką 2.0, możesz poszukać mojego wywodu w tym dziale. 6-tka trochę za duża, a fajna 3-ka cenowo już daje średnio wyposażoną 6, która jest znacząco lepsza. |
Myślałem o tym, żeby kupić gorzej wyposażoną wersje 6 ale chyba nie ma sensu a po rozmowie w salonie tym bardziej się w tym utwierdziłem. Najlepsza mazda 3 ma bixsenony i fajny dźwięk a w kiepskiej 6 nie ma nawet czujnika deszczu więc przy pierwszych opadach czułbym się delikatnie mówiąc niekomfortowo
RalfPi napisał/a: | W cenie 100kzł można mieć już 2 letnie BMW 320i (184KM) silnik 2.0 (stety, niestety Biturbo, z którego robią też 245KM, a pewnie zapas jest) 7.2 do setki, autko już premium, duże, wygodne i w Automacie :/ I to teraz ewentualnie rozważam.. |
Zgodze się, ta bmka prezentuje się bardzo zacnie ale jak sobie pomyśle, że mam kupić auto za 100k bez gwarancji to wole kupić gorzej zrobione ale nowe auto aniżeli mieć lepsze auto a gorsze samopoczucie w przypadku jakiejś awarii
Generalnie jeździłem w środe trzema mazdami - Mazda 3 sedan w wersji tej za około 77k z silnikiem 2.0 120 km - Mazdą 6 tą za 100 k z silnikiem 2.0 160 km - Mazdą 6 tą najwyższą wersją z automatem 2.5 190 km.
Generalnie jeździło mi się wszystkimi autami dobrze. Co zwraca uwagę:
- Lepsze wyciszenie niż lancer. Nawet Mazda 3 jest cichsza.
- Mazda 3 Ma ciszej pracujące zawieszenie ale cholernie twarde fotele, które jednak mają lepsze trzymanie boczne niz lancer. Nie wiem jednak czy nie za twarde one są.
- Sam silnik też chyba chodzi trochę ciszej ale może tylko mi się wydawało.
- Klima działa wydajniej niż w lancerze albo ja mam po prostu nie nabitą .
- Deska rozdzielcza o wiele bardziej podoba mi się w lancerze
- System dźwiękowy (ten normalny, nie bose) gra znacznie gorzej niż w lancerze albo był na kiepskich ustawieniach.
- Kanapa z tyłu w 3 to hmmm taka twarda, krótka deska. Lancer ma tylną kanapę znacznie wygodniejszą (Są sytuacje, kiedy ma to spore znacznie )
- Bagażnik większy i chyba lepiej wykończony niż w lancerze ale też bije goła blacha na suficie. Nie ma przynajmniej tej dechy, która jest w lancerze
- Skrzynia biegów mam wrażenie, że chodzi podobnie do lancera. Nie odczułem tu takiej różnicy jak np wtedy kiedy miałem zastępczego nowego forda focusa.
Co do Mazdy 6
- Wygodne fotele
- Deska rozdzielcza zdecydowanie ładniejsza niż w 3
- System dźwiękowy Bose gra całkiem, całkiem ładnie.
- Wygodne fotele i te z tyłu o wiele lepsze niż w 3 mimo, że na nich nie siedziałem to moge to stwierdzić tyko na nie patrząc
- Co do miejsca to hmmm jest go oczywiście więcej niż w 3 ale generalnie auto jest masywnie zabudowane i też jakoś specjalnie nie czułem się tam jak na kanapie w salonie
- Przyśpieszenie w automacie bardzo zacne ale... ale to nie dla mnie. Pewnie mnie skrytykujecie ale ja zdecydowanie wole manualną skrzynie. Lepiej wtedy czuje auto. Lepiej mi się jedzie. Poza tym automat w trybie sportowym bardzo rwał przy przyśpieszaniu.
- Aaaa moim zdaniem bagażnik w 6 jest gorzej wykonany niż w 3. Albo inaczej - posiada więcej niedoróbek.
Podsumowując... Najdłużej jeździłem 6 i jak już skończyłem jazdy próbne to nie pamiętałem jak się jeździło 3 hehe.
W zasadzie jestem pewny, że gdybym miał jakąś mazde kupować to 3 a nie 6 bo raz, że nie ma kosmicznej różnicy między tymi autami. Dwa, nie muszę mieć tak dużego auta jak 6. Trzy, mazda 3 pali mniej. Cztery, wole zostawić w portfelu 30-40 tyś
|
|
|