Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
jaca71 - 23-09-2008, 11:10
gulgulq napisał/a: | dobra mam takie pytanko...
jade w sznurku aut podmiejska droga ok. 60-70 km/h
na podwojnej ciaglej i zakrecie z tylu wyprzedza mnie gosc busem
oczywiscie z przeciwka cos jedzie wiec gosc mnie spycha - zjezdzam na pobocze zeby uniknac stluczki/otarcia
jakos mnie tak tknelo zeby uruchomic kmorke - ma goscia nagrane z numerami...
i pytanie moralne..isc na policje i pod....c dup..a czy nie?? |
Nie żebym się mądrzył ale jadąc w sznurku dla swojego i innych dobra zostawiaj przed sobą miejsce na jeszcze jeden samochód i nie będziesz miał problemów z jeżdżeniem po poboczach.
I żeby nie było, nie popieram wyprzedzania na ciągłęj i na zakręcie.
Pytanie z cyklu podchwytliwych: W czym gorsza jest "podwójna ciągła" od "pojedynczej ciągłej" ?
akbi - 23-09-2008, 11:23
Cytat: | W czym gorsza jest "podwójna ciągła" od "pojedynczej ciągłej" ? |
to zależy z której strony linii jedziesz
cns80 - 23-09-2008, 13:51
jaca71 napisał/a: | W czym gorsza jest "podwójna ciągła" od "pojedynczej ciągłej" ? | Jak jedziesz po lewej stronie podwójnej ciągłej to masz problemik
Anonymous - 01-12-2008, 14:45
chciałbym rozszerzyć wątek kultury jazdy o kulturę parkowania.
Mam problem bo w skutek bogacenia się naszego społeczeństwa (hehe) na mojej ulicy pojawiła się masa nowych samochodów na które oczywiście brakuje miejsca.
Po pierwsze gość dużym busem parkujący blisko skrzyżowania, tak że wyjeżdżając rano zgaduję czy coś z za niego wyskoczy czy nie?
Po drugie parkowanie na trawnikach (ogrodnikiem nie jestem ale zgaduję, że po tej zimie trawa się już nie podniesie);
Po trzecie parkowanie na skos (przednia oś na chodniku, tylna na ulicy) - nie ma problemów jesli to małe autko, ale kombi albo nie pozostawia miejsca na chodniku, albo wystaje tyłkiem na ulicę tak, że 2 auta się nie miną.
Jakie macie pomysły na walkę z tym zjawiskiem (oprócz oczywiście naciskania na wspólnoty mieszkaniowe w sprawie budowy parkingów, bo mieszkam w tak zwartej zabudowie, ze chyba byśmy podziemny musieli wykopać). Dodam, że paręset metrów dalej od domów miejsca jest już więcej, ale kto by tam chciał chodzić skoro ma auto...
Dla przypomnienia ściągawka z przepisów dot. parkowania:
http://www.zm.org.pl/?a=parkowanie_przepisy
akbi - 01-12-2008, 16:10
kuba.wroc.pl napisał/a: | Jakie macie pomysły na walkę z tym zjawiskiem |
1 - dokształcić /technika jazdy-parkowania/ w parkowaniu kierowców
2 - wpoić, kierowcom, że myślenie nie boli
3 - wyeliminować chamstwo
cns80 - 01-12-2008, 16:59
akbi napisał/a: | 3 - wyeliminować chamstwo | Masz jakiś dokładniejszy opis do tego punktu ?
akbi - 01-12-2008, 17:09
cns80 napisał/a: | akbi napisał/a: | 3 - wyeliminować chamstwo | Masz jakiś dokładniejszy opis do tego punktu ? |
- parkowanie na miejscach dla inwalidów
- parkowanie przed bramami wjazdowymi do posesji prywatnych (dot głównie domków)
- parkowanie na chodnikach w sposób utrudniający ruch pieszym (bo nie wszystkie chodniki są używane przez ludzi)
- parkowanie uniemożliwiające swobodne wejście do auta zaparkowanego obok
i pewnie jeszcze kilka
- parkowanie na dwóch miejscach parkingowych
... jeśli ktoś to robi z premedytacją - to jest chamstwo
... jeśli nieświadomie - to jest niedouczonym kierowcą /czyt pkt 2/.
cns80 - 01-12-2008, 17:13
Bardziej miałem na myśli nie definicję chamstwa tylko JAK je wyeliminować.
Anonymous - 01-12-2008, 17:39
właśnie się też zastanawiam jak to wyeliminować; dodam że karteczka (duża i kulturalna) za wycieraczką nie pomaga; rozsypywać kolców po całym trawniku ( ) też nie za bardzo mam ochotę bo jakiś piesek może się zdziwić...
zastanawiam się jak zareagowałaby straż miejska na takie zgłoszenie? czy w ogóle przyjadą?
jakoś nie widzę,żeby zakładali blokady po za centrum.
akbi - 01-12-2008, 17:43
cns80 napisał/a: | Bardziej miałem na myśli nie definicję chamstwa tylko JAK je wyeliminować. |
zabrać prawko na miesiąc
Hubeeert - 01-12-2008, 18:14
kuba.wroc.pl napisał/a: | zastanawiam się jak zareagowałaby straż miejska na takie zgłoszenie? czy w ogóle przyjadą? |
Przyjadą z radością sprawdzałem w Koszalinie - sąsiedzi mieli tak ale nagle okazało się, że busy kurierów w firmy naprzeciwko nie blokują mi wjazdu na posesję a sąsiadom zachciało się wjeżdżać za bramę posesji a nie stawiać na chodnikach/blokować ulicę. Polecam.
UWAGA
Niekoniecznie chwal się, że to TY wezwaleś SM bo jak masz chamów za sąsiadów mogą Ci uszkodzić samochód.
Morfi - 01-12-2008, 18:29
Wezwałbym policje i nie patyczkowałbym sie z takimi sasiadami.
Za parkowanie w niedozwolonych miejscach jest mandat chyba 1 pkt i 100 zł.
P.S zainwestuj w garaż
cns80 - 01-12-2008, 20:27
Hi Hi
W nowym taryfikatorze jest 500 zł mandatu za parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych. Polecam dzwonić, dzwonić i dzwonić. Jak kogoś stać na Cayenne to stać go też żeby raz w tygodniu zapłacić 500. W końcu jakoś trzeba łatać dziurę budżetową.
Juiceman - 01-12-2008, 21:04
cns80 napisał/a: | Hi Hi
Jak kogoś stać na Cayenne to stać go też żeby raz w tygodniu zapłacić 500. W końcu jakoś trzeba łatać dziurę budżetową. |
Trochę głupi przykład/myślenie no ale cóż : ).
Chamstwo zwalczac chamstwem jak inaczej sie nie da - zawsze pomaga ; )
siwek - 01-12-2008, 21:13
Juiceman napisał/a: | Chamstwo zwalczac chamstwem jak inaczej sie nie da - zawsze pomaga ; ) | to jedyne wyjscie...
|
|
|