To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc

Wszyc - 25-11-2010, 00:51

galanta tylko ja nie będę go na pewno na tych bebechach uturbiać jak już to będzie odkładanie na kute tłoki od wiseco korby i wał od eagle wszystkie elementy ruchome głowicy jak sprężynki zawory itp. itd. od EVO VII-IX wałki 272 od HKSa prawdopodobnie zestaw do demontażu wałków balansowych, wyczynowe panewki większe wtryski itp. itd. i turbina od któregoś evo bo jakoś nie widzę sensu dmuchać 0,3 atmosfery i modlić się żeby się nic nie rozleciało nie lubię prowizorek :P
Można domniemywać ile wytrzyma ten silnik ale ja eksperymentować nie będę i nie mam zamiaru też doładowywać go ciśnieniem równym piardom niemowlaka :P

Ale to odległe plany najpierw swap napędu bo czym jest moc bez możliwości jej wykorzystania

O czym a w ogóle tutaj gadam najpierw to trzeba z diesla zrobić benzynę heh i musi to chodzić może do lutego się wyrobię

gigant87 - 25-11-2010, 01:05

Wszyc napisał/a:
Teraz nie będę miał czasu zająć sie uaktualnianiem tego tematu ponieważ na uczelni cienko mi idzie do tego ruszają prace nad galantem czas rozpocząć projekt na dobre więc będę trochę zaaferowany przez najbliższy czas a jeszcze muszę trochę odświeżyć parę spraw na regionie pomorskim :)

Z wielkim hukiem wchodzę w nowy rok z miśkiem zobaczymy czy uda się z finalizować plany przewidziane na najbliższy rok trzymajcie kciuki bardzo się przyda do zobaczenia za kilka miesięcy :)

Taaaa... kilka miesięcy :D :D :D

mitsu_pl - 25-11-2010, 01:39

No kurde no, jak zwykle się swojego muszę dopominać :P
Hugo - 25-11-2010, 09:54

Wszyc napisał/a:
nie lubię prowizorek
No nie... :D
Wszyc - 25-11-2010, 10:34

Złożyłem wypowiedzenie z pracy to mam teraz więcej czasu by siedzieć na forum :D

Hugo napisał/a:
Wszyc napisał/a:
nie lubię prowizorek
No nie... :D

No bo lubię takie gadki o uturbianiu "a se utrubie" żeby to wszystko było takie proste :D
To tak jak z moim swapem silnika w sumie tylko wyjąć diesla i wsadzić benzynę z osprzętem i elektryką tiaaa chciało by się w starym galancie i eclipse skrzynia jest na jednej łapie silnik na trzech a moim E5 silnik jest na jednej a skrzynia na trzech :P skrzynia z 4G63 mojego nie podejdzie do tego prędkościomierz ma na linkę a w moim galu już są elektroniczne w pełni zegary :P z łapą od rozrządu też nie jest tak kolorowo okazuje się że przy 4G63 łapa mocowana jest na 2 śruby do mocowania przy bloku i nei pasuje na długość więc muszę wymienić na inną łapę ale ta co będzie pasować jest na 3 śruby do bloku tak więc trzeba też szukać tego mocowania które jest przykręcone do bloku i mocuje się do niego łapę na 3 śruby :P żeby było ciekawiej do tego mocowania przykręcone są wszystkie rolki napinacza rozrządu i to nowe mocowanie które muszę skołować haczy o pompe wody więc muszę je trochę z piłować :P a to dopiero początek swapa co będzie dalej? :P taka sama sprawa z uturbianiem kolorowo to na papierze wygląda i przy rozmowach przy piwie :D :D :D

rosomak1983 - 25-11-2010, 10:57

Wszyc co trudnego w uturbiuniu silnika który fabrycznie wychodził z turbem ma natryska na denka tłoków sa dostepne czesci czy komputer. Nie mówie za dałbym rade to zrobic samodzielne ale sa osoby tym sie zajmujace. Jedynie kwestia pieniedzy i to ile chcesz dodatkowej mocy. :wink:
Wszyc - 25-11-2010, 11:16

jeżeli myślisz że bebechy są te same to ci z góry mówię że się mylisz podobno chodzą słuchy że po wymianie samych tłoków powinien ten silnik znieść uturbienie ale ja by się nie zakładał czy korbowody też to zniosą bo wał powinien bez problemu to i tak rzadki przypadek ten silnik bo normalnie to wszystkie bebechy nadają się do wymiany przy uturbianiu a tu jest dość mocny wał... no chyba że masz zamiar walnąć soft turbo i mu doładować 0,3 atmosfery i mieć te w porywach 170kucy no to spoko ale dla mnie przerost formy nad treścią pchać kasę tylko po to by puszczać nie szkodliwe bąki w dolot :D :D :D

W dziale eclipse jest w cholerę tematów o uturbianiu jak co

rosomak1983 - 25-11-2010, 12:42

Wszyc, oczywistym jest fakt ze tłoki sa inne :roll: przeciez silnik musi byc odprezony.
Wszyc napisał/a:
W dziale eclipse jest w cholerę tematów o uturbianiu jak co

albo na forum eclipse, gdzie sa ludzie którzy to robia.
Uturbienie auta to tez wyminana silnika na taki z turbo.

Wszyc - 25-11-2010, 12:46

no to teraz przelicz sobie koszty uturbienia :P w 7tyś powinieneś się zmieścić :P proste jak cholera :P lepiej skończ swojego Lancera

Dobra zresztą uturbiaj eclipse co mi do tego :P

rosomak1983 - 25-11-2010, 13:07

Wszyc napisał/a:
lepiej skończ swojego Lancera

no a co ja robie ???? :wink:

Wszyc napisał/a:
Dobra zresztą uturbiaj eclipse co mi do tego

mysle nad tym narazie

Frost - 25-11-2010, 19:55

Jedziesz Wszyc jedziesz z koksem :D czekam na Ciebie
Piwor - 25-11-2010, 21:43

Osobiście dla mnie najbardziej pancernym silnikiem jest 4G93 SOHC. :P To co mój zniósł, to ho ho. :P
Maretzky85 - 25-11-2010, 22:47

Piwor, 4G93 dużo brakuje do pancerności :P Za dużo księgowych maczało łapy :P
Ale to takie moje skromne zdanie :D

rosomak1983 - 25-11-2010, 23:22

Maretzky85 napisał/a:
Piwor, 4G93 dużo brakuje do pancerności

silniki 4g9x szczegolnie na jednym wałku w czystej serii sa bardzo wytrzymałe... takie jest moje skromne zdanie.... 4g92 razem sporo kilometrow przezytych :D :twisted:

Wszyc - 26-11-2010, 00:35

Frost napisał/a:
Jedziesz Wszyc jedziesz z koksem :D czekam na Ciebie

ooo Ty żyjesz :P

A Rosomak wybacz za poprzednie gadki byłem przed pracą i średnio w humorze jak będziesz chciał uturbiać to dawaj ale przestrzegam przed kosztami :P Ja swapa planowałem 1,5 roku a wyszło mi tyle rzeczy po zakupie silnika że nawet nie przypuszczał bym... tutaj wielkie dzięki dla Mareckiego za fachową pomoc i za jego stoicki spokój :)

Ostateczne fotki wyglądu silnika ( nie mam czarnej pokrywy nad świecami poszła w drzazgi )

Teraz nie prędko się coś wydarzy muszę skompletować rozrząd (za 2 tygodnie dopiero bo teraz nie mam czasu siedzieć czekać na kuriera) no i będę myśleć nad swapem za 2 tygodnie do tego czasu nie macie co pytać jak idą prace

Wszystko malowane sprayem (myślałem że mnie coś trafi jak maskowałem pokrywe by literki pomalować :D :D )

A i jak co nie jest taki piękny jak na fotce widać z bliska lipa z pokrywą zaworów straszna żeby wyglądała jako tako bym musiał ją wypiaskować papierem ściernym nie dam rady 4h roboty nad przygotowanie pokrywy do malowania nic nie dały za bardzo zniszczona powierzchnia