[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
Marcino - 14-03-2013, 22:29
Pieraś napisał/a: | ale to moge z tym jezdzic jak dlugo? |
Oj.. ja jezdze już jakieś conajmniej 6-7 tyś km i nic sie nie dxieje pozatym ze szumi na zakręcie:)
Skląniam sie zeby kupić dobre ale samo łozysko bo ma dostęp do prasy 40T, tokrarki i narzędzi wieć musi się udać dobrze załozyć:)
Krzyzak - 15-03-2013, 07:39
Marcino napisał/a: | prasy 40T, tokrarki i narzędzi | ja zmieniałem na 30T - wystarcza aż nadto
tokarka się też przyda - można wybić śruby i liznąć piastę - tak u Kibloo robiliśmy, bo piasta miała bicie
Pieraś - 15-03-2013, 08:21
No ja niestety nie mam dostepu do prasy. A dawac mechanikom, ktorzy niby to maja a nie robili w takiej piascie to bym sie bal .... chyba, ze to tak samo jak w innych autach to mozna dac
robertdg - 15-03-2013, 08:28
Jak nie masz prasy to zawsze możesz wcisnąc imadłem albo tęgą śrubą, jest tyle mozliwości tylko trzeba wiedzieć jak zrobić aby bardziej nie popsuć, nawet podczas użycia prasy można popsuć łozysko
Pieraś - 15-03-2013, 10:04
Tzn. chcesz mi powiedziec, ze jak z ojcem wymienilismy lozysko w pralce to w aucie tez damy rade ?:P
MotoManiak - 15-03-2013, 20:19
Piasty z łożyskami wymienione.
Założone JPN.
Zobaczymy jak będą się sprawowały.
Marcino - 15-03-2013, 21:57
Pieraś napisał/a: | Tzn. chcesz mi powiedziec, ze jak z ojcem wymienilismy lozysko w pralce to w aucie tez damy rade ?:P |
Wydaje mi się ze dacie..:)
scoratir - 18-03-2013, 10:57
Z łożyskami trzeba przestrzegać kilku zasad żeby go nie zepsuć.
- nie wolno bić młotkiem (raz uderzysz i nawet najdroższe łożysko możesz wywalić do kosza)
- trzeba patrzeć czy równo wchodzi (czy nie kantuje w obudowie)
- podparcie musi być maksymalnie blisko środka i najlepiej równe
- przy wprasowywaniu nie wolno pchać za wewnętrzną szalkę. Cały ciężar musi pójść na zewnętrzną szalkę, bo jak pchniesz za środek to też zepsujesz łożysko, mimo że nic nie będzie widać. Można do tego użyć plasterka odciętego z rury o odpowiedniej średnicy, albo tez wytoczyć takie coś jak nie ma odpowiedniej rury.
Imadłem i śrubą może i też się da. Tylko trzeba mieć odpowiednio mocne imadło żeby się nie rozleciało, albo kupić mocną śrubę żeby wytrzymała (strzelam fi 24-26). Przy użyciu imadła czy śruby też trzeba pamiętać o tych punktach.
Krzyzak - 18-03-2013, 12:30
scoratir napisał/a: | przy wprasowywaniu nie wolno pchać za wewnętrzną szalkę. Cały ciężar musi pójść na zewnętrzną szalkę | na pewno? wg mnie dokładnie odwrotnie (co to jest szalka? - chodzi o bieżnię?)
Hugo - 18-03-2013, 15:16
Krzyzak napisał/a: | na pewno? wg mnie dokładnie odwrotnie | W EA dokładnie odwrotnie, fakt, ale w standardowych łożyskach: http://allegro.pl/lozysko...3044093332.html będzie tak jak napisał scoratir.
Krzyzak - 18-03-2013, 15:21
jak wciskasz w zwrotnicę, to tak, ale tu się do zwrotnicy przykręca, więc trzeba podtrzymywać bieżnię wewnętrzną przy wciskaniu piasty
tresorex - 28-03-2013, 10:28
Ostatnio usłyszałem nowy dźwięk z okolic zawieszenia (prawy przód). Jest on słyszalny tylko i wyłącznie przy ostrym i szybkim skręcie w lewo (lub przy szybkiej jeździe po małym rondzie) gdy auto mocno przechyla się na prawą stronę. Przy skręcie w prawo nigdy nie słyszałem podobnego dźwięku z prawego i lewego koła. Trudno mi opisać dźwięk ale jest to takie metaliczne ocieranie. Po zdjęciu koła luzów na wahaczach nie stwierdziłem. Czy taki dźwięk przy skręcie może wydawać piasta/łożysko?
Hugo - 28-03-2013, 11:40
tresorex napisał/a: | Czy taki dźwięk przy skręcie może wydawać piasta/łożysko? | Tak. Jest do wymiany.
tresorex - 28-03-2013, 13:59
No to niezbyt fajnie...
Wymieniać to teraz, zaraz, już czy poczekać aż zacznie huczeć podczas jazdy na wprost?
m6riano - 28-03-2013, 16:14
Jak masz ori to spokojnie możesz jeszcze ze 30tkm zrobić...ja tak miałem...tylko może dostać luzu i ci troche kołem telepać..;-)
|
|
|