[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
Korx17 - 17-10-2016, 18:08
Cytat: | Korx17, a jak na wiosnę usuniesz te "oleje"? |
No właśnie z tym może być problem :/
Hugo Co radzisz ?
Zostawić to na wiosnę az będzie ciepło, wziąć się za blacharkę i wtedy za porządne zabezpieczenie czy teraz ruszać to ?
Hugo - 17-10-2016, 18:53
Zrobić to w środku lata.
robertdg - 17-10-2016, 19:13
muka997, suszarnia działa z nadmuchem, nagrzewnica niekoniecznie, ale to szczegól, ciekawe czy uwierzyłbyś gdybyś się dowiedział, że po 3 dniach suszenia nadwozie posiadałoby miejsca w których siedziałaby wilgoć, bo to że po wierzchu będzie suchutki nawet nie ma o czym dyskutowac, ale tam gdzie sa blachy poskładane i pozamykane, a po częsci jest już rowinięty tlenek korozji - nawet w upalne lato cięzko to wysuszyc. Nie neguje niczyjego doświadczenia a posługuje się empirią
kaczka81s - 20-10-2016, 23:37
Hugo napisał/a: | Zrobić to w środku lata |
Ale do lata może już nie być co robić jak już jest rdza to po zimie będzie jeszcze więcej.
Marcino napisał/a: | Miejsca domlakierowania tomepoxyd no chyba ze rdza jest i nie doczyszczania to reaktywny + akryl. |
Na rdze to daj jakiś konwerter rdzy, a nie reaktywny, reaktywny się daje na czysta blachę. A na konwerter epoksyd.
robertdg, zawsze można spróbować wszystkie łączenia opalarka zagrzać po suszeniu całego samochodu i z nich wilgoć wygonić.
Marcino - 21-10-2016, 20:54
Panowie,
Czy w miejscu w którym gnije podłużnica z tyłu to co spawałem ma być otwór zeby wlać tam konserwację?
Ma ktoś fotkę tego jak to jest oryginalnie?
Bizi78 - 21-10-2016, 21:17
Teoretycznie nie ma przewidzianych otworów w tylnej podłużnicy do aplikacji.
kaczka81s - 21-10-2016, 21:52
Bizi78 napisał/a: | Teoretycznie nie ma przewidzianych otworów w tylnej podłużnicy do aplikacji |
Z przodu w miejscu mocowania górnego wahacza, też by się przydały. Pewnie dlatego że producent nie przewidział takich miejsc to Gale rdzewieją. Jest na to jedna rada, wywiercić dodatkowe dziury, zaaplikować konserwe i zatkać.
Hugo - 21-10-2016, 22:09
kaczka81s napisał/a: | Ale do lata może już nie być co robić jak już jest rdza to po zimie będzie jeszcze więcej. | Bez przesady, po jednej zimie podwozie mu nie odpadnie
Marcino - 22-10-2016, 08:08
Teraz jak mam rozebrany to wiem gdzie trzeba wlewać. Zrobię otwór zeby operować wężykiem a pózniej sie zaślepkę wciśnie.
kaczka81s - 22-10-2016, 22:54
Hugo, w Galu no nie wiem, nie wiem. A wiem co mówię, mój po 2 latach na złom poszedł
Korx17 - 23-10-2016, 13:04
Hugo napisał/a: | Bez przesady, po jednej zimie podwozie mu nie odpadnie |
Mam taką nadzieje
Bo mój galant kielichy, elementy wahaczy, czy drzwi od spodu i nadkola zdrowe.
Lecz podłoga w kilku miejscach, osłona baku, belka przednia, pas przedni, sanki trochę rudawe w niektórych punktach. Po prostu ktoś mało dbał o dół :/
kaczka81s - 23-10-2016, 23:30
Moim zdaniem jak masz czas poczyść z rdzy co się da i zabezpiecz na zimę jakąś farbą antykorozyjną, możesz prysnąć na to jakąś konserwę w sprayu, a na wiosnę albo w lecie weź się za to wszystko na ostro i zrób konkretną konserwację całego podwozia, drzwi progów itd.
Gdzieś na forum były zdjęcia najbardziej narażonych miejsc, ktoś robił "sekcję zwłok" Galowi.
Podrzućcie link albo info gdzie są, bo nie pamiętam. Całkiem możliwe że w tym temacie.
Bizi78 - 24-10-2016, 07:26
kaczka81s napisał/a: | Gdzieś na forum były zdjęcia najbardziej narażonych miejsc, ktoś robił "sekcję zwłok" Galowi. |
Chyba Hugo ciął gala i wstawiał fotki .
Marcino - 24-10-2016, 09:25
Fotki wygasły....
A ja swojego mam już zakonserwowanego z tyłu. Położyłem 2x Elastometal na całość. Masę poliuratanową na łączenia blach w nadkolach - cały kartusz n dwa nadkola, oraz poszkę masy na pędzel na spawy i zgrzewy. Jak doschnie spokojnie to przed założeniem zawieszenia baku i elemntów położę jeszcze konserwację Noxudol 900 na całość oraz 750 w profile. Zastanawiam się czy dać Noxudol 1600 w same nadkola dodatkowo?
photo upload
Korx17 - 24-10-2016, 10:28
Marcino napisał/a: | A ja swojego mam już zakonserwowanego z tyłu. Położyłem 2x Elastometal na całość. Masę poliuratanową na łączenia blach w nadkolach - cały kartusz n dwa nadkola, oraz poszkę masy na pędzel na spawy i zgrzewy. Jak doschnie spokojnie to przed założeniem zawieszenia baku i elemntów położę jeszcze konserwację Noxudol 900 na całość oraz 750 w profile. Zastanawiam się czy dać Noxudol 1600 w same nadkola dodatkowo? |
No powiem Ci że ładnie działasz.
Bardzo miałeś go rudego od spodu ?
|
|
|