Nasze nieMiśki ;-) - Initiale Paris
Marcino - 29-10-2017, 09:41
mkm napisał/a: | Pod warunkiem, że w porównywanym Renault tez połowa nie będzie zamiennikami
Mitsu drogie w OEMie jest - nie ma co ukrywać, ale z drugiej strony to dobrze.
Wyobrażacie sobie co by było, gdyby zrobili "promocję" i zeszli z ceny równając do tanich zamienników? (nie tylko Mitsubishi)
Kilka lat i zapasy z magazynów wypłukane.
Jak np halogeny do CA, które kosztowały tylko nieco więcej niż pordzewiałe używki lub osłona pod silnik.
Tych części już nie ma i nie będzie |
To trzeba wyważyć jak mocno firma chce zarobić na Aftermarkecie. Koszty produkcji są małe jeśli części idą na pierwszy montaż. Wiem haknto jest u nas w skrzyniach biegów. Za to zestawy naprawcze...
Krzyzak - 29-10-2017, 10:41
Owczar napisał/a: | Dlatego renault bez bólu można serwisowac na OEM częściach i po czasie jego bezawaryjnosc będzie lepsza niż mitsubishi | jako praktyk w tej materii mogę się tylko uśmiechnąć i powiedzieć, że tak nie jest
części oem do francuzów mocno tanieją po okresie gwarancji
miałem na zlocie z kimś rozmowę, też praktykiem i wyszło, że zamienniki do Mitsu są dużo tańsze i niewiele gorsze a do np. mercedesa dokładnie odwrotnie (niewiele tańsze i dużo gorsze)
być może tu jest podobnie
osobiście bym wolał móc osobno wymienić tarczę i osobno łożysko, szczególnie że to drugie się rzadko zużywa
Owczar - 29-10-2017, 10:53
To ze tanieją po okresie gwarancji nie powinno dziwić.
Z tymi zamiennikami do mitsubishi to nie do końca się zgodzę. Ciężko dostać coś takiego sensownej jakości. Nawet dana marka ma lepsze i gorsze zamienniki. Potem człowiek traci czas, szuka na forum.. Yamato, 555 czy ctr. Sto różnych opinii. A na koniec trwałość okazuje się maks 1/3 trwałości OEM.
Z lozyskami różnie bywa - zresztą widać na forum, że ich trwałość to ok 300tys. Jak widać po powyższym przykładzie - za 900zl kupujesz OEM zestaw i spokój na 250tys. Jak dla mnie to śmieszna cena za oryginalne części.
Sama jedna tarcza na tył do galanta to koszt 80$ za sztukę w Japonii. Do tego cło i VAT plus wysyłka. A to cena niższa niż w Polsce.
Do mitsubishi teraz znaleźć łożysko koyo - raz jest raz nie ma. Z tarczami loteria a cena OEM zabija. W dodatku weźmy pod uwagę segment auta.
W dodatku wybór zamienników do mitsubishi jest fatalny - często wybiera się po prostu co jest.
W lexie mam podobny problem - ale tam niektóre części OEM kosztują mniej niż do galanta. Mowa oczywiście o częściach prosto za Japonii.
deejay - 29-10-2017, 11:57
Krzyzak napisał/a: | osobiście bym wolał móc osobno wymienić tarczę i osobno łożysko, szczególnie że to drugie się rzadko zużywa |
Samo łożysko też kupisz osobno , wiec jest sens sie w to bawić , a po drugie wychodzi dużo drożej . Po co kombinować , zakładasz kpl i masz spokój na kilka lat .
http://allegro.pl/lozysko...6177359172.html
Hugo - 29-10-2017, 11:57
deejay napisał/a: | Koszt 254 zł /szt | To śmieszna cena, do megane II są droższe...
deejay - 29-10-2017, 12:01
Hugo napisał/a: | To śmieszna cena, do megane II są droższe... |
Nie do końca http://allegro.pl/tarcza-...5739039274.html
deejay - 29-10-2017, 12:09
Darek a mam pytanie do ciebie i zarazem prośbę . Zrób sobie kosztorys na kpl tarcz i klocków na tył do Seata co ci wyjdzie , mowa oczywiście o markowych produktach
Hugo - 29-10-2017, 12:26
Owczar napisał/a: | Dlatego renault bez bólu można serwisowac na OEM częściach i po czasie jego bezawaryjnosc będzie lepsza niż mitsubishi, w którym połowa części eksploatacyjnych to zamienniki | Coś w tym jest.
Krzyzak - 29-10-2017, 14:59
deejay napisał/a: | Samo łożysko też kupisz osobno | nie chodzi o łożysko tylko o tarczę; w sceniku miałem tarcze cienkie i nie mogłem samej tarczy zmienić
ale zestaw tarcza + łożysko oem za nieco ponad 200zł to była dobra cena
Owczar napisał/a: | niektóre części OEM kosztują mniej niż do galanta | bo to toyota - produkcja dużo większa, więc i części tańsze - tak było od zawsze
teraz do misia jest już dużo zamienników - 20 lat temu to miałem problem do E3 coś kupić - klocki były tylko kashiyama...
deejay - 29-10-2017, 15:29
Ceny nowych części w poszczególnych markach też czasami szokują . Np ostatnio wymieniałem chłodnicę wody w BMW serii 7 2015 rok 3.0D i powiem wam ze cena mnie lekko zdziwiła bo nowa chłodnica wody kosztuje 1980 zł , gdzie np Intercooler do mojego Latitude kosztuje w serwisie ok 2250 zł Z drugiej strony patrząc np wahacz tylny do "siódemki" kosztuje ok 1200 zł , gdzie do Latitude OEM w serwisie kosztuje 82 zł na tył .
deejay - 30-10-2017, 21:19
Felgi odebrane od lakiernika , pójdą na setup Zimowy
Fotka trochę przekłamuje , oryginalnie kolor grafitowy .
Owczar - 30-10-2017, 21:21
Klasa
deejay - 30-10-2017, 21:24
Owczar napisał/a: | Klasa |
Dzięki , ale to zasługa mojego zaufanego lakiernika. Felgi malowane bez komory , wiec na spokojnie miał na to czas od Sierpnia
Owczar - 30-10-2017, 21:26
Czyli nie proszkowo? Jaki lakier?
deejay - 30-10-2017, 21:29
Owczar napisał/a: | Czyli nie proszkowo? Jaki lakier? |
Kolor jakiś z Mitsu dobrał, plus lekka domieszka do klaru ziarna srebrnego na takie wypruszenie
Ja mu tylko podsunąłem fotkę na wzór jaki mnie kolor interesuje , reszta została w jego rekach i jak widać sie nie zawiodłem .
|
|
|