Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
Hugo - 12-11-2018, 09:22
jacek11, rób SWAPA na 2,5 V6 lub większy i koniecznie A/T. Te manuale to żenada.
jacek11 - 12-11-2018, 16:37
Hugo napisał/a: | rób SWAPA na 2,5 V6 lub większy i koniecznie A/T. Te manuale to żenada. |
Od pewnego czasu o tym myślałem ale to chyba nie zbyt opłacalny pomysł. Chyba taniej wyjdzie kupić drugiego gala,w wersji takiej jak napisałeś,a tego sprzedać jakiemuś dobremu człowiekowi.
Faktem jest,że trochę szkoda,bo w fajnym stanie teraz jest,i się do niego przyzwyczaiłem,ale z drugiej strony ślubu z nim nie brałem. Takie tam wolne przemyślenia
jacek11 - 12-11-2018, 16:44
areksz121 napisał/a: | ak dobrze pamiętam, to w Dodge Sebring był ATF w manualnej skrzyni. Sam w swoim nie próbowałem, ale przecież łożyska jak łożyska w każdej skrzyni są z takich samych materiałów. Ciekawe jak z synchronizatorami, czy szybciej mogą się zużywać, czy wręcz przeciwnie. |
Jest człowiek,który sto tysięcy kilometrów przejechał z takim olejem w manualnej skrzyni,i twierdzi że skrzynia nadal pracuje prawidłowo. Co prawda gość jeździ civiciem, ale nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie. Wiem też również,że co najmniej jedna osoba z naszego forum też ma taki olej zalany w manualnej skrzyni,i jest bardzo zadowolona.
Hugo - 12-11-2018, 19:13
jacek11 napisał/a: | Faktem jest,że trochę szkoda,bo w fajnym stanie teraz jest | No i z tego powodu robiłbym SWAPA. Kupisz innego i nie wiadomo w jakim stanie będzie, a znaleźć teraz nie zgnitego lub dobrze zrobionego to cud. Przełożenie silnika 2,5 zamiast 2,0 jest dziecinnie proste, nie ma żadnej rzeźby. Sama przyjemność dla kogoś kto lubi takie zabawy z autami
Sprzedasz swoją 2-litrówkę, jeśli jest w 100% sprawna to warta 2 albo 3 razy tyle co 2,5 V6, skrzynie manualną sprzedasz sprawną w kilka dni za cenę ewentualnej robocizny przy SWAP-ie i już jesteś do przodu i cieszysz się z jazdy V6, która fajnie mruczy i pięknie ciągnie od samego dołu
Marcino - 12-11-2018, 22:43
Słuchaj Hugo. Dobrze prawi. Dać mu wódki
Marcino - 12-11-2018, 22:48
jacek11 napisał/a: | Kronikarski obowiązek nakazuje zapisać usterkę. Po dziesięciu miesiącach użytkowania spaliła się żarówka w reflektorze. Nie przejechała nawet dziesięciu tysięcy.... Chyba trzeba jakieś dzienne wymyślić.
Widziałem fajny moduł, który obniża moc żarówek. Można by wykorzystać światła drogowe, jak to jest zrobione w innych autach.
Po za tym co raz głośniej słychać skrzynię, na dodatek piszczy łożysko dociskowe, i robi się całkiem fajna orkiestra Ale nie to mnie martwi. Jak szybciej puszczam sprzęgło,to występuje dziwny dźwięk, jak by coś było w tarczy sprzęgła,i tarło w zamach,lub docisk Pewnie skończy się na wymianie sprzęgła A miałem już nie inwestować w to auto... |
My w małych skrzyniach lejemy Atf. Aż sprawdzę co tam za synchronizatory są.
Co fo dziennych to u mnie moduł jest ale nie zamontowałem. Trzeba wlutowac diodę bo mitsu ma stały + na żarówkach. Chce to dać w długie. U mnie Tungsram bluish + coś tam tez roku nie wytrzymały.
vrangsinn - 13-11-2018, 06:16
Hugo napisał/a: | jacek11, rób SWAPA na 2,5 V6 lub większy i koniecznie A/T. Te manuale to żenada. |
coś sie czepił tych manuali...fakt znam lepsze ale nie jest zły...jak ktoś nie upala na 1-nce daje duzo frajdy z jazdy i ozywia tą V-ke...
jacek11 - 14-11-2018, 20:44
Dajecie mi do myślenia trzeba by kupić całego gala,i wtedy jest wszystko co potrzeba.
vrangsinn, ja trzy lata temu robiłem remont skrzyni. Nie przejechała nawet 30k km. Już pasowało by do niej zajrzeć. Na biegu jałowym hałasuje że aż wstyd. I nie tylko ja mam taki problem.
Remont robiłem sam,więc wiem jak się z nią wtedy obchodziłem. Łożyska kupiłem od Malika,olej też polecany na forum. I nie, nie pałuję na jedynce, bo nie lubię, i szkoda mi opon bo są prawie nowe
jacek11 - 18-11-2018, 13:48
Zima przyszła Trzeba założyć zimowe koła. Ale to jeszcze chwilkę,bo na razie wyglądają tak:
Właściwie to tak wyglądały kilka dni temu, bo wczoraj dostały kolor docelowy
Kolejny punkt na długiej liście mogę odhaczyć
Teraz przedni zawias do przejrzenia,bo coś stuknęło jak zjeżdżałem do tyłu z krawężnika. Obstawiam stabilizator,chociaż może to też być któryś sworzeń, bo od zakupu auta nic w zawiasie nie robiłem. Dołożyłem kiedyś tylko smaru,i to tyle.
W chwili kiedy zacząłem pisać ten post,stało się to:
Czyli felgi pomalowane chwilkę za późno W poniedziałek akcja opony
Bizi78 - 18-11-2018, 14:36
jacek11 napisał/a: | W chwili kiedy zacząłem pisać ten post,stało się to: |
U mnie na wiosce też właśnie pada a w Czewie cisza, oczywiście ja czekam na więcej białego .
jacek11 - 21-12-2018, 10:23
Miś dostał nowe żarówki w reflektory Takie same jak przed rokiem,czyli Osram Blue Intense + 20% .
Barwa światła 4200k. Ładnie świecą,tylko szybko się palą. Poprzednie wytrzymały ok. 8000 km. zamiaruję kupić moduł świateł dziennych,i podłączyć go pod światła drogowe,obniżając ich moc do ok. 30%.
Przed tym jednak muszę się uporać z osprzętem silnika. Zaczął szarpać na niskich obrotach Zacznę od wymiany świec, bo te już mają ok. 30000 nalatane.Jak nie pomoże, to będę szukał dalej
jacek11 - 29-12-2018, 21:37
Korzystając z wolnego wieczoru, spolerowałem przednią szybę. Dwie godziny polerowania,i efekt całkiem zadowalający Grubsze rysy zostały,ale tysiąc mniejszych znikło Za jakiś czas poprawię jeszcze raz, to może jeszcze coś się da usunąć.
Dla Marcina punkcik za dodanie otuchy,i rozwianie wątpliwości
Marcino - 01-01-2019, 22:05
Działaj działaj. Najlepszego w nowym roku.
jacek11 - 06-01-2019, 18:00
Marcino napisał/a: | Działaj działaj. Najlepszego w nowym roku. |
Dzięki Marcin również Najlepszego Życzę
No to jak działaj,to działaj
Świece wymienione, szarpanie pozostało. Może trochę mniej szarpie, a może to tylko moje złudzenie.Stare świece były już zużyte,więc i tak podlegały wymianie.
Natomiast zauważyłem pęknięcia w fajce pod cewką Pojęcia nie mam jak te pęknięcia się tworzą. Fajki dwa lata temu były wymieniane, i jak twierdził sprzedawca są ori.
Druga sprawa, to przebicie w cewce. To znaczy między samą cewką,a rdzeniem,który jest na zewnątrz,jest szczelina ok. 1 mm. Tam właśnie widać przebicia. Dzieje się to w obu cewkach. Mam jeszcze jedną sprawną cewkę,to podmienię,i zobaczę czy też tak się będzie działo.
Podmienię jeszcze czujnik położenia wałka. To chyba najłatwiejsza czynność
jacek11 - 01-02-2019, 22:55
Podmieniłem wszystko co miałem w zapasie,czyli cewki, przewody,czujnik położenia wałka, i poprawę zauważyłem jedynie po wymianie przewodów WN. Co ciekawe, śmierdziały jak by się przepaliły Przewody od NGK, po przebiegu ok. 30k km. Szarpanie nadal jest,więc chyba nie tutaj szukam.
Natomiast doszły nowe zagadki do odgadnięcia Jak zapalę silnik po dłuższym postoju, lub jak całkiem ostygnie, to na nadwoziu czuć drgania, tak jak by coś było źle wyważone. Jak chwilę pochodzi, to się uspokaja Na ciepłym silniku wszystko jest ok.
Jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi. Bardzo często mi się zdarza, że podczas delikatnego hamowania czuję puknięcie w pedał hamulca. Puknięcie to, jest prawdopodobnie wywoływane przez pompę ABS. Nie jestem tego pewien,ale to tak właśnie wygląda. Początkowo nie zwracałem na to uwagi, bo było ślisko, ale teraz już dawno śnieg nie padał, a problem jest nadal. Na suchym asfalcie nie tak łatwo obudzić pompę ABS.
|
|
|