To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

fj_mike - 22-07-2013, 17:52

draco09 napisał/a:
czy poradzę sobie z tym sam

Zależy jak bardzo ogarnięty jesteś?
Ściągasz (widać jak na dłoni co należy odkręcić) i zakładasz w odwrotnej kolejności.
Jak zwykle odpowiednie narzędzia to podstawa.
Post trochę stary, działałeś już z tym?

misza116 - 29-08-2013, 10:00

Do mnie przemawiają obrazy, a nie znalazłem konkretnie w wątku opisu, gdzie jest wysprzęglik w EA5... Czy to tak samo jak w E33.., z przodu skrzyni, między chłodnicą a skrzynią?

(i_Lolek pozwoliłem sobie na zapożyczenie fotki :)

Iron.Falcon - 29-08-2013, 10:19

nie, patrząc od przodu pod otwartą maskę za prawym kielichem...
misza116 - 29-08-2013, 12:04

Dzięki, odklepię 8h i go zlokalizuję.
komarsnk - 29-08-2013, 13:09

Iron.Falcon, nie wiem jak w GDI ale w 6A13 wysprzęglik znajduje się pod jeżykiem chłodnicy.
Iron.Falcon - 29-08-2013, 13:42

no w GDI jest właśnie tam gdzie napisałem... jeśli wprowadziłem w błąd to przepraszam
fj_mike - 29-08-2013, 19:39

misza116 napisał/a:
Czy to tak samo jak w E33.., z przodu skrzyni, między chłodnicą a skrzynią?

Prawie, w jej górnej części, przy chłodnicy :wink:

misza116 - 29-08-2013, 21:23

Dzisiaj kicha...dopiero wysiadłem z auta i nie mam siły przy lampce szukać, (chyba że lampce winiacza, niedrogiego :mrgreen: ), ale ustalmy - EA5.. 2.5 V6.. czyli rozumiem podążam za wskazówkami fj_mike, dzięki za pomoc :)
QORDIAN - 20-10-2013, 10:57

Witam-miałem problemy ze sprzęgłem więc kupiłem nowe i dałem do wymiany,po wymianie okazało się że kilka razy, ze pedał sprzęgła wpada w podłogę co jakis czas,znowu mechanik-wymienił wysprzęglik- wszystko było ok, ale pojawiły się objawy takie, że jak wsiadam rano to wszystko chodzi ładnie, ale po jakimś czasie biegi wchodzą coraz gorzej i doszło do tego, że musiałem mocno wciskać pedał, żeby wrzucić bieg a na światłach jak dałem jedynkę to auto ruszało (pedał wciśnięty) Czy to są objawy zajechanej pompy sprzęgła?Czy może mechanik coś kręci?
Gdzie można kupić zestaw naprawczy-szukałem ale nie znalazłem, ewentualnie gdzie mogę dostać taką pompę?

Remington - 20-10-2013, 11:17

QORDIAN napisał/a:
Witam-miałem problemy ze sprzęgłem więc kupiłem nowe i dałem do wymiany,po wymianie okazało się że kilka razy, ze pedał sprzęgła wpada w podłogę co jakis czas,znowu mechanik-wymienił wysprzęglik- wszystko było ok, ale pojawiły się objawy takie, że jak wsiadam rano to wszystko chodzi ładnie, ale po jakimś czasie biegi wchodzą coraz gorzej i doszło do tego, że musiałem mocno wciskać pedał, żeby wrzucić bieg a na światłach jak dałem jedynkę to auto ruszało (pedał wciśnięty) Czy to są objawy zajechanej pompy sprzęgła?Czy może mechanik coś kręci?
Gdzie można kupić zestaw naprawczy-szukałem ale nie znalazłem, ewentualnie gdzie mogę dostać taką pompę?

spróbuj najpierw podkręcić regulacje sprzęgła, a jak wróci do tego o czym piszesz teraz lub wgl nie będzie efektu to dopiero wymień pompę sprzęgła

milo - 20-10-2013, 11:40

QORDIAN dobrze odpowietrz ALE naciskając na wysprzęglik i zobacz ile powietrza idzie przez przewód do butelki po puszczeniu druga osoba pompuje pedałemi puszcza i tak kilka razy ja w taki sposób szybko odpowietrzyłem szybciej niz konwencjonalnie
Witek vel Mysza - 04-11-2013, 18:47

Mi też się bardzo ciężko odpowietrzał po wymianie sprzęgła. Najlepszy skutek odniosła metoda naczynka umieszczonego nad wysprzęglikiem połączonego dołem z odpowietrznikiem i pompowanie pedałem sprzęgła na poluzowanym odpowietrzniku tak by zasysał płyn i wyrzucał powietrze odpowietrznikiem. Standardowa metoda stosowana jak przy hamulcach nie pozwalała mi odpowietrzyć do końca (robiłem z kumplem, też ogarnięty więc przebiegało wszystko prawidłowo, ale mało skutecznie i dopiero zmieniliśmy metodę na powyższą która zadziałała).
martinez_g - 05-01-2014, 23:32

Krzyzak napisał/a:
jest lepszy sposób - tylko brudniejszy - wykręcasz całkowicie odpowietrznik przy wysprzęgliku i lejesz do zbiorniczka aż zacznie wyciekać płyn dołem
metoda grawitacyjna, pewna w 100%
jak dalej będą bąble, to szukaj nieszczelności

Witam, nawiązując do tej metody odpowietrzania mam problem .
chciałem odpowietrzyć układ , ale za cholere nie daje rady żadną metoda .Kilka dni temu wymieniłem pompkę sprzęgła odpowietrzyłem metoda grawitacyjna i było super, dziś rano odpaliłem gala po 2 dniach i pedał był ciut bardziej miękki niż zwykle ale po paru wciśnięciach było już ok .Tym razem metoda grawitacyjna zawiodła, płyn leci dopiero po naciśnięciu sprzęgła, gdzie szukać przyczyny???

Witek vel Mysza - 06-01-2014, 08:10

Spróbuj odpowietrzyć z 0,5m wężykiem założonym na odpowietrznik. Na drugim końcu wężyka załóż dużą strzykawkę bez tłoka i zalej płynem. Potem odpowietrzaj standardowo.
martinez_g - 08-01-2014, 01:03

dzięki za podpowiedz, udalo się opanować odpowietrzanie