Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
Hugo - 04-09-2010, 11:59
Wczoraj wymieniłem nareszcie olej w skrzyni biegów. Castrol Transmax Z. Zgodnie z instrukcją Bartka, choć fotki nie działają, to zaryzykowałem i mam nadzieję, że zrobiłem to jak należy. Dzisiaj byłem się dopiero przejechać, bo wczoraj po południu dopadła mnie jakaś chandra i nie miałem siły nawet chodzić. Coż mogę powiedzieć, to, że w ogóle nie wiem kiedy skrzynia zminia biegi, widzę to tylko po wskazówce obrotomierza i słyszę po dźwięku silnika. Nawet nie wiedziałem, że skrzynia automatyczna może tak doskonale zmieniać biegi. Cieszę się ogromnie, że nareszcie się zebrałem do tej wymiany i żałuję, że tak późno. Stary olej to było raczej szambo niż olej. Czrna wodnista smoła. Nowy olej prawie przezroczysty. Nie wiem czy to możliwe, ale wydaje mi się, że ten olej nie był nigdy zmieniany, ponieważ po odkręceniu fitra oleju zaczęła z niego odpadać farba i pod nią był cały zardzewiały . Filt ori Mitsubishi.
Ponadto jutro planuję zdejmować podsufitkę i daję do obszycia czarnym welurem.
I na koniec fotka (jak zwykle brudnego) Gala a raczej jego tyłu. Tak wygląda on docelowo i już się nie zmieni (chyba, że znajdę w normalnych pieniądzach poliftowe lampy):
Została naklejona ori naklejka Sport Edition, ori znaczek Mitsu od Galanta, ori blenda z napisem GALANT oraz widać przyciemnione kierunkowskazy. Niedługo wkleję fotki auta jak będzie czysty.
rosomak1983 - 04-09-2010, 13:05
Hugo, jak juz dałes ten wlew w zderzaku to pomaluj go chociaz na srebrno... Pozatym tyłek w końcu przepiekny taki jaki ma byc.
Hugo - 04-09-2010, 14:37
rosomak1983 napisał/a: | Hugo, jak juz dałes ten wlew w zderzaku to pomaluj go chociaz na srebrno... | Długo się zastanawiałem po montażu instalacji dlaczego nie ustaliłem z gazownikiem miejsca montażu wlewu . Malować mi się nie chce, może kiedyś przy okazji zwrócę na to uwagę lakiernikowi (będzie poprawiał tylny lewy błotnik).
Psikus - 04-09-2010, 16:15
Te kierunki wyglądaja nawet nawet. są matowe,czy przybrudzone?
Hugo - 05-09-2010, 00:52
Psikus napisał/a: | są matowe,czy przybrudzone? | Zabrudzone po całym tygodniu jazdy. Normalnie po umyciu są w czarnym połysku.
Owczar - 05-09-2010, 19:49
Hugo, z tymi kierunkami to przesadziłeś. Pomijając już kwestię gustu, ale w słoneczny dzień, ten jadący za Tobą na 99% nie bezie widział kierunku. Już kiedyś się naciąłem na takie przeróbki i o mały włos nie doszło do wypadku....
Cezar - 05-09-2010, 21:30
Naklejka SportEd. nie za wysoko?
robertdg - 05-09-2010, 21:36
Hugo, wyprułeś tą podsufitke
Hugo - 06-09-2010, 09:06
Owczar napisał/a: | Hugo, z tymi kierunkami to przesadziłeś. Pomijając już kwestię gustu, ale w słoneczny dzień, ten jadący za Tobą na 99% nie bezie widział kierunku | Będzie widział. Sprawdzałem. Cezar napisał/a: | Naklejka SportEd. nie za wysoko? | Może delikatnie. robertdg napisał/a: | Hugo, wyprułeś tą podsufitke | Właśnie dzisiaj ją targam
I jeszcze jedno pytanko: Czy po wymianie oleju w skrzyni wskazane jest zrobienie resetu ECU, aby usunąć złe nawyki skrzyni na starym oleju, bo trochę pojeździłem i jednak nie jest do końca idealnie
Krzyzak - 06-09-2010, 09:59
Hugo napisał/a: | Czy po wymianie oleju w skrzyni wskazane jest zrobienie resetu ECU |
ja nie robiłem
Hugo - 06-09-2010, 13:26
Krzyzak napisał/a: | ja nie robiłem | To co może być powodem niezbyt płynnego przełączania skrzyni z pierwszego na drugi bieg i występującego czsami takiego jakby "stanu uśpienia" ja to nazywam, ponieważ nie dotykając przez dłuższy czas pedału gazu i nagle dodając gazu występuje jakby "dziura" na ułamek sekundy i czuć szarpniecie. Moze jestem przewrazliwiony, nie wiem sam, musiałbym się przejechać innym Galantem z taką skrzynią.
rosomak1983 - 06-09-2010, 14:25
Hugo napisał/a: | To co może być powodem niezbyt płynnego przełączania skrzyni z pierwszego na drugi bieg i występującego czsami takiego jakby "stanu uśpienia" ja to nazywam, ponieważ nie dotykając przez dłuższy czas pedału gazu i nagle dodając gazu występuje jakby "dziura" na ułamek sekundy i czuć szarpniecie |
tez tak miałem w legendzie jakby brak trasmisji w skrzyni myslałem ze to wina oleju u mnie bo było go za mało i nie wiadomo kiedy zmieniany...
Krzyzak - 07-09-2010, 07:37
Hugo napisał/a: | To co może być powodem |
nie wiem, ale po wymianie też przez jakiś czas tak miałem
z tym, że mamy różne skrzynie...
Hugo - 08-09-2010, 00:17
Krzyzak napisał/a: | nie wiem, ale po wymianie też przez jakiś czas tak miałem | Nie chcę zapeszać, ale jest coraz lepiej.
Niestety żeby nie było zbyt kolorowo to dzisiaj padła na amen chłodnica wody. Leje się z niej ciurkiem. Po postoju ok. 3 minutowym kałuża pod chlodnicą ma ok. 30 cm średnicy. Wymiana oczywista, wszystkie czynności wydają sie być proste, ale jedno pytanie, ponieważ nigdy w żadnym aucie nie wymieniałem chlodnicy, a już wcale w aucie z automatyczną skrzynią biegów. A więc jak postępować z układem chłodzenia oleju w skrzyni? Gdzie i kiedy rozłączyć układ żeby broń Boże nie doszło później do zapowietrzenia bądź uszkodzenia skrzyni biegów Załóżmy, że ze skrzyni nic nie wycieknie (zaślepię wężyk zaraz po odłączeniu) to w nowej chłodnicy nie będzie oleju (nie wiem w ogóle ile go tam wchodzi) i czy trzeba ją jakoś napełnić czy się sama napełni i później tylko skontrolować stan oleju na bagnecie? Bardzo proszę o porady kogoś kto się na tym zna.
Krzyzak - 08-09-2010, 07:10
Hubert - spokojnie
jak rozepniesz te 2 węże podłączone do chłodnicy, to zbadaj ile mniej-więcej płynu wycieknie i tyle dolej
naprawdę nic się nie stanie - tylko odpowietrz skrzynię zmieniając biegi (jak podczas wymiany oleju) a potem skontroluj poziom na gorącej skrzyni
|
|
|