[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
sveno - 28-03-2013, 16:48
tresorex, a ja radzę wymienić zaraz. U mnie zwlekałem z wymianą, przejechałem około 700km od kiedy zaczęło huczeć i miałem bardzo duże problemy, żeby wyciągnąć półoś z piasty, trzeba było wymontować zwrotnicę i dopiero 31t nacisku prasy ruszyło półoś, podczas gdy w innych autach wystarczył kilogramowy młotek
tresorex - 28-03-2013, 17:57
m6riano napisał/a: | Jak masz ori to spokojnie możesz jeszcze ze 30tkm zrobić...ja tak miałem...tylko może dostać luzu i ci troche kołem telepać..;-) |
Chyba jest ori... ale 30k to ja będę robił prawie 3 lata
Cytat: | tresorex, a ja radzę wymienić zaraz. U mnie zwlekałem z wymianą, przejechałem około 700km od kiedy zaczęło huczeć i miałem bardzo duże problemy, żeby wyciągnąć półoś z piasty, trzeba było wymontować zwrotnicę i dopiero 31t nacisku prasy ruszyło półoś, podczas gdy w innych autach wystarczył kilogramowy młotek |
Czytałem w Twoim temacie... teraz mam dylemat. Chyba gdy zrobi się ciepło to drugi raz zdejmę koło i zobaczę jak to wygląda.
malina_drizzt - 28-03-2013, 18:46
Lepiej sprawdź najpierw czy osłona tarczy hamulcowej nie ociera o tarczę.
Objawia się to metalicznym dźwiękiem przy ostrym skręcaniu.
Padające łożysko zwykle słychać delikatnie przy jeździe na wprost, a przy skręcaniu bardziej.
Łysy88 - 15-04-2013, 00:20
Ja mam problem zdaje się z lewym przednim łożyskiem. Podczas jazdy na wprost coś strasznie szoruje, jakby klocki ale te są ok. Nie wzmaga się szorowanie przy skręcie. Ogólnie cały czas jak się jedzie. Da się jeszcze jakoś zdefiniować uszkodzenie łożyska koła?
Hugo - 15-04-2013, 08:17
Łysy88, wszystko jest w tym temacie.
Grom - 15-04-2013, 18:50
Witam, potrzebuje jeszcze raz pomocy. Czy w łożysku przednim znajduje się koronka ABS-u ? Bo wyje mi już łożysko przednie lewe (wymieniam na dniach) i wczoraj włączyła mi się kontrolka ABS i ABS przestał działać. Byłem dziś na podpięciu pod komputer i mechanik stwierdził że na lewym przodzie czujnik nie widzi prędkości koła. Chodzi o to, czy jak wymienie łożysko z piastą/flanszą to ABS będzie działał ??
polaff - 15-04-2013, 19:22
Grom, Na przegubie zewnętrznym jest grzebień ABS'u
Krzyzak - 16-04-2013, 08:22
łożysko z piastą to osobny element
czujnik abs jest w zwrotnicy
koronka abs jest na przegubie zewn. - jest wciskana, więc można ją wymieniać
nabucha - 24-04-2013, 15:46
Witam
Tak trochę pośrednio.
W poniedziałek wymieniałem piastę i przegub lewy przód. Fachman spędził ponad 4h na demontażu. Okazało się, że od nowości (15 lat) nigdy nic tam nie było robione i elementy się zespawały - 4 ludzi z tym walczyło
Po demontażu okazało się, że pierścień ABS był pęknięty i najpewniej dlatego mam wyłączoną kontrolkę.
Gdzie mogę kupić takie pierścienie? Próbowałem dzwonić po kilku sklepach ale nic z tego.
Marcino - 24-04-2013, 20:56
Nabucha,
Kupiłem na allegro. POszukaj tematu zwiazanego z ABS, tam wszytko jest.
robertdg - 24-04-2013, 22:14
Jezeli pierścień pęknięty w jednym miejscu to da się to naprawić, wazne by utrzymać odpowiedni wymiar
Marcino - 25-04-2013, 01:01
robertdg napisał/a: | Jezeli pierścień pęknięty w jednym miejscu to da się to naprawić, wazne by utrzymać odpowiedni wymiar |
Ciekawe po co naprawiac zżarty przez korozje pierscien skoro nowy kosztuje około 35zł
robertdg - 25-04-2013, 07:48
Jak jest zżarty to oczywiste, że nie ma sensu, jednakże jeżeli pierścień wygląda dobrze - zazwyczaj to zabija je nie ich korozja, warto naprawić, koszt o wiele mniejszy niz oczekiwanie na wysyłke i ponowne rozbieranie całości
Tomek - 25-04-2013, 09:11
MotoManiak napisał/a: |
To brać te piasty z TORY? W końcu są 3 lata gwarancji a poza tym cenowo dość atrakcyjne, inne są sporo droższe. |
Owczar napisał/a: | Zapytaj o kraj produkcji i zapytaj czy gwarancja uwzględnia koszty ponownej wymiany łożyska.
No i jeśli chcesz ryzykować to kup... |
polaff napisał/a: | na 100% musiał by być rachunek lub faktura na robociznę a z tym bywa różnie... |
no więc tak:
mam łożysko do wymiany (to wiedziałem już ze 2 tygodnie)
i stwierdziłem, że wytestuję tą TORĘ
pytałem mailowo o warunki gwarancji, czy trzeba mieć fakturę na wymianę", i nie trzeba
także polaff, skąd wziąłeś te 100% ??
warunkiem gwarancji jest posiadanie dowodu zakupu
gwarancja 3 lata, bez limitu kilometrów
nie pytałem czy gwarancja uwzględnia koszty ponownej wymiany, bo na pewno nie uwzględnia
ale tak czy tak postanowiłem wypróbować, bo koszty wymiany piasty mam niewysokie
jak się nie sprawdzi na te 3 lata, to wrzucę KOYO
na prawej stronie mam piastę oryginalną, ale ta 2 lata temu kosztowała 515 zł
ps. kraj produkcji sprawdzę jak przyjdzie do mnie
Hugo - 26-04-2013, 21:08
tomek84 napisał/a: | pytałem mailowo o warunki gwarancji, czy trzeba mieć fakturę na wymianę", i nie trzeba |
tomek84 napisał/a: | warunkiem gwarancji jest posiadanie dowodu zakupu
gwarancja 3 lata, bez limitu kilometrów | Potwierdzam. tomek84 napisał/a: | kraj produkcji sprawdzę jak przyjdzie do mnie | Nie sprawdzisz, bo go nie będzie
|
|
|