To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

m6riano - 17-08-2012, 01:09

Hugo napisał/a:
Tym autem nie da się jeździć po naszych drogach

no popatrz a ja nim 200tkm jakoś zrobiłem..;-)

Krzyzak - 17-08-2012, 07:14

Hugo, patrząc na usterki, które masz, to widzę, że przytrafiają się tylko... Tobie :) - może to nie kwestia auta? taki żarcik oczywiście, ale może kluczem jest droga czy styl jazdy?
bo powiem tak - w srebrnym zrobiłem kilka rzeczy i od 2 lat nie puka, w kombi (jeździ głównie żona) też zrobiłem - znów puka...

Hugo - 17-08-2012, 08:37

Krzyzak napisał/a:
może kluczem jest droga czy styl jazdy?
Nie sądzę. Jeżdżę "normalnie", raczej wolno. No jaką prędkością jedziecie np. w koleinach i po łatanej drodze poza obszarem zabudowanym? Chyba nie 50 km/h?
Marcino - 17-08-2012, 08:41

Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
może kluczem jest droga czy styl jazdy?
Nie sądzę. Jeżdżę "normalnie", raczej wolno. No jaką prędkością jedziecie np. w koleinach i po łatanej drodze poza obszarem zabudowanym? Chyba nie 50 km/h?

Ja po takiej drodze jade 90-110. Nie oszczedzam autka, ale z tego co pamietam Krzyżak jedzi bardzo delikatnie po dziurach. Kluczem aby u mnie nie stukało okazały sie zregenerowane wahacze... bo tak wszelkie "Yamato" z IC zaczynało pukać po roku...:)

Hugo - 17-08-2012, 12:23

Marcino napisał/a:
Ja po takiej drodze jade 90-110
Ja też.
Marcino napisał/a:
Kluczem aby u mnie nie stukało okazały sie zregenerowane wahacze...
Ale u mnie wahacze to najmniejszy problem. Stuka właściwie wszystko oprócz nich... Zaciski hamulcowe, górne mocowania amortyzatorów, same amortyzatory itd., mimo, że wszystko było niedawno wymienione.

Trochę pocieszam się tym, ze mam obniżone zawieszenie i 17 calowe koła, napewno są też powodem tego stanu rzeczy.

Krzyzak - 17-08-2012, 14:03

Marcino napisał/a:
Kluczem aby u mnie nie stukało okazały sie zregenerowane wahacze.
no to się cieszę, bo mam 6 wahaczy na zapas robionych u Bieniaka, jak Ty Marcinie :mrgreen:
m6riano - 17-08-2012, 15:19

Krzyzak, ori?to może mi odsprzedaż na zlocie ze dwa...?;-)
akbi - 17-08-2012, 15:30

Marcino napisał/a:
Yamato" z IC zaczynało pukać po roku...:)

to mało musiałeś jeździć ...bo mi zaczęły walić po połowie roku :)

Krzyzak napisał/a:
robionych u Bieniaka

kto to taki??? gdzie się mieście??

Krzyzak - 18-08-2012, 00:25

m6riano napisał/a:
Krzyzak, ori?
ori ori - ale nie sprzedaję, bo to 6 różnych wahaczy :)

akbi napisał/a:
kto to taki??? gdzie się mieście?
elbląg; miał kiedyś Gala, teraz Alfę - ma warsztat moto w EL - byłem u niego jakoś na przełomie luty/marzec i osobiście zawiozłem graty, potem odesłał pocztą; proste sobie zrobiłem w mosiądzu zamiast w "plastiku" - podobno są wieczne ;)
zresztą przy moich wahaczach nie było dużo roboty - w każdym razie te Marcina były na granicy możliwości zrobienia i skoro śmigają już te kilka miechów, to znaczy, że robota profi

arturj123 - 18-08-2012, 16:56

To może kolejna zagadka. Choć kojarzę, że ktoś już miał coś podobnego.
Objaw:
pojedynczy stuk przy ruszaniu, obojętnie czy jazda do tyłu czy do przodu.
Lewy przód.
Podczas jazdy po nierównościach nic nie słychać.
Sworzeń wahacza dolnego prostego?

czerwony88 - 18-08-2012, 17:40

Sworzeń banana. Prosty nie stuka, czasem skrzypi.
malina_drizzt - 18-08-2012, 20:07

A co powiecie na taki przypadek, jadę wolno po małych nierównościach i słyszę bez przerwy denerwujące popiskiwanie coś jakby guma o gumę.
Przy wjechaniu w dziurę czy większe nierówności nic nie słychać.
Nic nie słychać również przy kręceniu kierownicą.
Przy bujaniu przodem na postoju też nie słychać.
Od nowości prawie nic nie wymieniałem w zawieszeniu 220tys. km.
Nowe są końcówki. Ostatnio rozpinali mi zawieszenie proste i banany i sworznie są w porządku.
Co to może być?
Druga sprawa to czasem z tyłu słyszę głośne pojedyncze brzdęknięcie :D coś jak sprężyna.
Głównie przy zjeżdżaniu z krawężnika i na ostrych zakrętach.
Wahacze z tyłu jeszcze całe ori ale tuleje w porządku, sprężyny i amorki nowe, łączniki nowe.
Co to może być?

Szafiq - 18-08-2012, 22:22

arturj123 napisał/a:
To może kolejna zagadka. Choć kojarzę, że ktoś już miał coś podobnego.
Objaw:
pojedynczy stuk przy ruszaniu, obojętnie czy jazda do tyłu czy do przodu.
Lewy przód.
Podczas jazdy po nierównościach nic nie słychać.
Sworzeń wahacza dolnego prostego?

U mnie był to sworzeń wahacza górnego, objawy jak opisujesz.
Po roku odezwało się prawe przednie koło i też myślałem, że to ten sworzeń.
Po sprawdzeniu na podnośniku wyszło, że są małe luzy na łączniku stabilizatora.
Dzisiaj wymieniłem właśnie prawy przód i prawy tył. Prosta sprawa.

Zolar - 19-08-2012, 11:46

Mam problem ze zdiagnozowaniem przyczyny następującego problemu. Przy prędkości powyżej 120 km/h zaczynam odczuwać lekkie wibracje. Przy niższych prędkościach samochód jeździ płynnie. Zawieszenie było oglądane już 2 razy, opukane, bujane, szarpane itd. Wszystko wydaje się być w porządku.

Wiem natomiast, że mam do przetoczenia lub do wymiany tarcze, które wywołują podobny efekt przy hamowaniu z większych prędkości. Czy zatem te tarcze mogą wywoływać również te drgania przy szybkiej jeździe?

Hugo - 19-08-2012, 13:13

malina_drizzt napisał/a:
Druga sprawa to czasem z tyłu słyszę głośne pojedyncze brzdęknięcie coś jak sprężyna
Może niewłaściwy montaż sprężyny? (nie zapiera się dobrze na talerzu amortyzatora na dole).
Zolar napisał/a:
Czy zatem te tarcze mogą wywoływać również te drgania przy szybkiej jeździe?
Tak.