To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - FTO LHD LPG

robertdg - 12-06-2015, 09:05

_Slawek_ napisał/a:
Do zamienionych przycisków od szyb już się przyzwyczaiłem i nie wiem czy się odnajdę jeśli by się to poprawiło :D Podobnie z ustawieniami klimy ;)
Właściciele Fiata 126P jak sie przesiadali do np Punto przez długi czas nieświadomie nie uzywali 5-ego biegu :P
Juiceman - 12-06-2015, 09:19

robertdg napisał/a:
_Slawek_ napisał/a:
Do zamienionych przycisków od szyb już się przyzwyczaiłem i nie wiem czy się odnajdę jeśli by się to poprawiło :D Podobnie z ustawieniami klimy ;)
Właściciele Fiata 126P jak sie przesiadali do np Punto przez długi czas nieświadomie nie uzywali 5-ego biegu :P

Ja po przesiadce z mercedesa z 1976 do Carismy przez dobry tydzień nie przekraczałem 70km/h.... :mrgreen:

Hubeeert - 12-06-2015, 14:17

Rozwiązując zagadkę - miska olejowa silnika została wklejona na... klej do szyb... :shock:
Ze zbiorniczka wyrównawczego wylaliśmy kupę błota, płyn hamulcowy spowodował zapalenie WSZYSTKICH lampek na testerze... :roll:

Ciąg dalszy nastąpi...

_Slawek_ - 12-06-2015, 15:23

Hubeeert napisał/a:
Ze zbiorniczka wyrównawczego wylaliśmy kupę błota

Na błoto zwracałem uwagę już od lat, ale miałem się tym nie przejmować... Czy chłodnica przetrwa?

Hubeeert napisał/a:
płyn hamulcowy spowodował zapalenie WSZYSTKICH lampek na testerze...

Był niby wymieniany w maju 2013, ale nie wiem ile miał lat zanim trafił do ftulca...

Teraz to już niczego nie jestem pewny co i jak było a nie było robione :/

Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. Nie ma obaw, czytam tylko na siedząco ;)

radek79 - 12-06-2015, 16:31

robertdg napisał/a:
Właściciele Fiata 126P jak sie przesiadali do np Punto przez długi czas nieświadomie nie uzywali 5-ego biegu

przypomniała mi się taka historia jak sprzedawałem seata ibizę,kupujący jeździł wcześniej starym fiatem uno i po zakupie odwoził mnie do domu i całą drogę 30km nie użył a ni razu 5 biegu

Bizi78 - 12-06-2015, 16:33

Może nie chciał rozbić nowego nabytku :mrgreen: .
mjsystem - 12-06-2015, 18:11

_Slawek_ napisał/a:
Nie ma obaw, czytam tylko na siedząco
Ty nie siedź, Ty pracuj na naprawę 8) W Suścu będzie już można zobaczyć?
Hubeeert - 12-06-2015, 18:52

_Slawek_ napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
Ze zbiorniczka wyrównawczego wylaliśmy kupę błota

Na błoto zwracałem uwagę już od lat, ale miałem się tym nie przejmować... Czy chłodnica przetrwa?

Tak, prawdopodobnie tak, ale na płukanie układu z płukanką Liqui Molly, umówimy się następnym razem - przed zimą.

_Slawek_ napisał/a:
Hubeeert napisał/a:
płyn hamulcowy spowodował zapalenie WSZYSTKICH lampek na testerze...

Był niby wymieniany w maju 2013, ale nie wiem ile miał lat zanim trafił do ftulca...

Tak, a odpowietrznik lewego przedniego zacisku który pękł przy próbie odkręcenia mówi:
There is no spoon...

_Slawek_ napisał/a:

W sumie to my się nie znamy 8)

_Slawek_ napisał/a:
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. Nie ma obaw, czytam tylko na siedząco ;)

Zbieżność ustawiona, z przygodami a jakże.
Tylne koła były ustawione oba w jedną stronę, ale nie w punkt, przednie w drugą po półtora stopnia. Przednie lewe koło ma pozytyw poza skalą i to jest zła wiadomość, wygląda na wahacz w którym sworzeń wygląda na wymieniany. Pozostałe w negatywie ale w fabrycznych tolerancjach.
Po wymianie oleju skrzynia zaczęła ładnie pracować. Podejrzewam, że w miarę płukania jej przez wlany syntetyk będzie się to poprawiać, ale olej może być do wymiany wcześniej niż za przewidziany przez producenta przebieg 80kkm... Będzie czarny za jakieś 8kkm...
Szarpania nie stwierdziłem, zbiera się ładnie. Tłucze się deska, ale na to nic nie poradzimy, wykonana jest dość niedbale delikatnie mówiąc.

Silnik został umyty od spodu i z góry w celu wykrycia ewentualnych wycieków, które nam umknęły w zalewie (to dobre określenie) innych.

Czekamy w niedzielę.

Podsumowując - idealnie jeszcze nie jest. Ale idzie w dobrym kierunku.

_Slawek_ - 12-06-2015, 19:51

Hubeeert napisał/a:
_Slawek_ napisał/a:

W sumie to my się nie znamy 8)

Nie wyraziłem się jasno. Chodziło mi o to, że nie wiem już teraz co, jak i czy było faktycznie robione przy nim w poprzednim warsztacie :)

Hubeeert napisał/a:
Tłucze się deska, ale na to nic nie poradzimy, wykonana jest dość niedbale delikatnie mówiąc.
No cóż, niby powstawały z jednego odlewu a nie było ponoć dwóch takich samych egzemplarzy...

Hubeeert napisał/a:
Czekamy w niedzielę.
Podsumowując - idealnie jeszcze nie jest. Ale idzie d dobrym kierunku.

Do zobaczenia zatem i dzięki za podjęcie walki :)

Hubeeert - 12-06-2015, 20:22

_Slawek_ napisał/a:
Nie wyraziłem się jasno. Chodziło mi o to, że nie wiem już teraz co, jak i czy było faktycznie robione przy nim w poprzednim warsztacie

Tak samo to odebrałem ;)
_Slawek_ napisał/a:
dzięki za podjęcie walki

Cała przyjemność po naszej stronie ;)

Hubeeert - 14-06-2015, 13:40

Odjechali. W piątek Hondę przywiozą na diagnozę... :mrgreen:
Bizi78 - 14-06-2015, 15:42

Hubeeert napisał/a:
Odjechali.

Ma się rozumie, że ftulcem :wink: .

Marcin-Krak - 14-06-2015, 17:37

Hubeeert napisał/a:
Odjechali.

Pytanie, czy na miejsce dojechali o własnych siłach.
To jak tak dalej pójdzie, nie będą mieli o czym pisać w 2 tematach ;)

Seichan - 14-06-2015, 17:58

Hubeeert napisał/a:
Odjechali.

Bizi78 napisał/a:
ftulcem

Marcin-Krak napisał/a:
na miejsce dojechali o własnych siłach

Dokładnie :)
Podróż bez przygód, ftulec jedzie jak burza. Skrzynia fajnie działa, marzy mi się taka praca skrzyni w hondzie ;) Łożyska nie szumią, zrobiło się cicho ;)
Początkowe obcieranie przy skręcaniu w lewo minęło. Słychać jakieś obcieranie przy hamowaniu i przyspieszaniu po zahamowaniu, ale to pewnie też zniknie po jakimś czasie, jak się wszystko poukłada.
I chrapanie z prawej strony się uciszyło, jak zażywający drzemki Sławek się w obudził :P
Spalanie będzie znane po dotankowaniu :rolleyes:

Jeszcze raz dziękuję :)

Bizi78 - 14-06-2015, 19:00

To teraz zostaje lać i jeździć :D .