Nasze nieMiśki ;-) - "Spejson" - Renault Espace IV 2.0dCi Privelage
mackbeth - 26-07-2017, 11:40
AJ0 Jatco JF613e
https://warsztat.pl/drukujpdf/artykul/50153
Cytat: | Niektóre skrzynie biegów w ogóle nie są przygotowane do dynamicznej wymiany oleju – wyjaśnia J.
Rogiński. - Dotyczy to np. 6-biegowej skrzyni Jatco JF613E, montowanej w Lagunach. Jest ona tak
skonstruowana, że nie ma możliwości fizycznego podłączenia się żadnym adapterem do urządzenia
do wymiany dynamicznej. |
Po drugie znalzłem wzmianke gdzies w czeluścicah netu że sam producent zabrania tego, gdyż konstruckcja jest taka, ze w czasie dynamicznej wymiany któryś elemnt skrzyni moze chodzić"na sucho" dlatego dynamiczna wymiana nawet jak się podłączymy moze uszkodzić skrzynię.
Dlatego bedę robił częsciowe podmianki. Deejay ma taka samą skrzynie i już 3 razy podmieniał olej i jest bardzo zadowolony.
Olivia - 29-07-2017, 10:32
We Wrocławiu z wymianą dynamiczną podobnież jest problem. Tak twierdzi mój znajomy który w poprzednim miesiącu nabył BMW serii 5 ze skrzynią w automacie. Na ogół w warsztacie robili tak gdy o to pytał. Musiał jechać do Opola aby to wykonali. Koszt oscylował wokół 2 tyś. zł. Z czego sam olej dużo kosztował, bo rzekomo 50 czy 70 zł za litr.
sampler - 29-07-2017, 13:22
we wrocławiu polecają ASB Długołęka.
Natomiast w Polsce jest kilka polecanych punktów na czele z Zapała. Niektórzy wymieniają olej dynamiczne z olejem dostarczonym przez klienta.
lordu - 01-08-2017, 21:44
widziałem ten autobus - na żywo robi naprawdę niezłe wrażenie ach te przestrzenie ... i tyle szkła
mackbeth - 17-08-2017, 10:43
Spejson miał w końcu dłuższą przjeżdźke.. na Mazury
500km autostrady, 1000 km normalnymi drogami. Spalanie mnie satysfakcjonuje:
Niestety zaczął odłazić metal z kapselka gałki biegów, a że mnie takie coś irytuje poszukałem nowego kapselka... do automatu nie znalazłem, więc.... mam nowy cały wybierak na zapas
Dodatkowo musiałem wymienić wkłądy lusterek. W oryginałach są nie dajace sięzmyć brązowe plamy, podejrzewam że to jest korocja sreberka lusterklka... Dodatkowo niebieskie szkął moze i fajnie wyglądajawi w dzień dobrze się z nimi jeździ, ale w nocy miałem wrażenie że nic nie widze w bocznych lusterkach.
Hugo - 18-08-2017, 11:37
Prawie 8 l/100 km w trasie to dobry wynik w dizlu? Gal 2,5 V6 spala mniej benzyny.
Galancior94 - 18-08-2017, 13:14
Hugo napisał/a: | Prawie 8 l/100 km w trasie to dobry wynik w dizlu? Gal 2,5 V6 spala mniej benzyny. |
A postaw Gala koło tej lochy Gdyby siedział tam silnik od galanta spaliła by z 11l, albo i lepiej
mackbeth - 18-08-2017, 13:37
No 2 tony masy i areodynamika busa przy 2.0 175 koni ? Kołą 245 wiec opory są. W zimę bedę miał17/225 i wtedy podejrzewam że bedzie mniej. Mój galant 2.0 w benzynie palił tyle samo w trasie....
deejay - 18-08-2017, 23:23
Olivia napisał/a: | We Wrocławiu z wymianą dynamiczną podobnież jest problem. Tak twierdzi mój znajomy który w poprzednim miesiącu nabył BMW serii 5 ze skrzynią w automacie. Na ogół w warsztacie robili tak gdy o to pytał. Musiał jechać do Opola aby to wykonali. Koszt oscylował wokół 2 tyś. zł. Z czego sam olej dużo kosztował, bo rzekomo 50 czy 70 zł za litr. |
Nie wiem w czym problem, ale wykonuje takie usługi kilka razy w m-c .
Olivia - 19-08-2017, 23:20
Myślę że mój znajomy nie zna do Ciebie numeru. Chyba że jesteś pracownikiem serwisu BMW wtedy rozumiem treść postu. Być może dla niego za taką usługę w ASO liczą zbyt wiele, nie mam pojęcia jaki był powód że z obsługą skrzyni jechał do Opola. Najwidoczniej był tego jakiś konkretny powód ponieważ dla samej przejażdżki by tego nie robił.
mackbeth - 22-08-2017, 07:54
Skoro już porównujemy Spejsona z Galem.... moja ostatnia fotka Galanta
Widać że wagomiar inny, wiec mimo to uważam ze spalanie jest ok.
jacek11 - 22-08-2017, 08:49
Piękny Galant.... mimo że srebrny
mackbeth - 22-08-2017, 09:27
Dziękuję... trochę mi za nim tęskno...
Przy okazji na zimę felunek jest: oryginalne 17 z czujnikami ciśnienia:
Xsystoff - 25-08-2017, 09:14
Mam praktycznie takiego samego (2.0 dci 175, automat, czarny, jasne wnetrze) tylko ze Initial Paris, wiec troche wiecej wypasu. Olej wymienialem dynamicznie bez problemu, spalanie w trasie podobnie. Auto wazy dobre 500kg wiecej niz przecietne kombi, ma kola 18" z oponami 245, 2x wieksza powierzchnie czolowa wiec spalanie do 8l w trasie jest spoko.
mackbeth - 25-08-2017, 13:18
Skrzynia Jatco i dynamiczna wymiana? Masz fotki jak mnaszynka byłą podłączona?
W moim do Initiale brakuje tylko elektryki foteli i pamieci ustawień chyba
|
|
|