To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Nasza Niebieska Sigma

wojtas - 12-02-2018, 21:02

Są tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać, skontaktuj się z lukaszem12 powinien pomóc.
Wojciech Bogacz - 16-02-2018, 11:08

wojtas napisał/a:
Są tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać, skontaktuj się z lukaszem12 powinien pomóc.

Już to zrobiłem - czekam na odpowiedź. Napisałem też do Japaneze - będę miał porównanie.

Niestety po wymianie łożyska z przodu coś zaczęło mi trzeszczeć/chrupać przy skręcaniu w prawo (np. zjazd a autostrady, bo jak jadę 30-40 to nie słychać). Teraz jednak także przy hamowaniu silnikiem to słychać (nawet jadąc na wprost). Jak w zakręt wjadę na luzie to jest cisza...

Podejrzewam przeguby - co sądzicie ?

jacek11 - 18-02-2018, 15:13

Wojciech Bogacz napisał/a:
Niestety po wymianie łożyska z przodu coś zaczęło mi trzeszczeć/chrupać przy skręcaniu w prawo (np. zjazd a autostrady, bo jak jadę 30-40 to nie słychać). Teraz jednak także przy hamowaniu silnikiem to słychać (nawet jadąc na wprost). Jak w zakręt wjadę na luzie to jest cisza...

Podejrzewam przeguby - co sądzicie ?

Tam bym zajrzał na początek. Spróbuj dynamicznie ruszyć na skręconych kołach(byle nie za dynamicznie),i jeśli usłyszysz ten sam dźwięk,to może być przegub.
Jeśli nie będzie tego dźwięku,to sprawdź łożysko.
W jaki sposób wymieniane było łożysko? Wyciskane na prasie ? czy mechanik wbijał ręcznie ?

areksz121 - 18-02-2018, 16:48

W starej Corolli miałem ciekawy przypadek, nie mówię że tu tak może być. Wymieniałem 3 razy łożysko i max 5tys i kosz mimo że za ostatnim razem wymieniłem też piastę. Okazało się że zwrotnica była zniekształcona i ściskało na jajko łożysko z zewnątrz. Cała używana zwrotnica z łożyskiem rozwiązała dopiero problem.
Wojciech Bogacz - 18-02-2018, 21:00

jacek11 napisał/a:
Spróbuj dynamicznie ruszyć na skręconych kołach(byle nie za dynamicznie),i jeśli usłyszysz ten sam dźwięk,to może być przegub.
Jeśli nie będzie tego dźwięku,to sprawdź łożysko.

Tak zrobię :)

jacek11 napisał/a:
W jaki sposób wymieniane było łożysko? Wyciskane na prasie ? czy mechanik wbijał ręcznie ?

Mechanik wbijał ręcznie.

jacek11 - 18-02-2018, 21:38

Mechanik wbijał ręcznie.

Istnieje duże prawdopodobieństwo,że łożysko jest uszkodzone.

Wojciech Bogacz - 19-02-2018, 07:30

jacek11 napisał/a:
Mechanik wbijał ręcznie.

Istnieje duże prawdopodobieństwo,że łożysko jest uszkodzone.

Jak to zweryfikować ?

jacek11 - 19-02-2018, 17:18

Jak zacznie hałasować to będziesz wiedział że to to.
Wojciech Bogacz - 19-02-2018, 18:02

jacek11 napisał/a:
Jak zacznie hałasować to będziesz wiedział że to to.

A jakoś szybciej da się to zrobić ? Jutro postaram się w każdym razie podjechać po drodze do tego mechanika, co mi je zmieniał, żeby zobaczył co się dzieje. Zobaczymy co powie :)

Wojciech Bogacz - 21-02-2018, 17:18

Dokręciliśmy łożysko przy pomocy półtorametrowego klucza - jest lepiej, ale coś tam jeszcze dzisiaj czułem. Pojeżdżę jeszcze kilka dni i będę obserwował :)
Wojciech Bogacz - 26-02-2018, 17:37

NIestety lipa - wibracje są i to coraz większe - przeguby się rozlatują... Mam tylko nadzieję, że zewnętrzne bo jak te drugie to......

Miał ktoś z Was problem z zacinającym się pedałem gazu ? Przy głębszym wciśnięciu blokuje się na kilka sekund...

lukasz12 - 26-02-2018, 21:38

wojtas napisał/a:

Już to zrobiłem - czekam na odpowiedź. Napisałem też do Japaneze - będę miał porównanie.

Odpisałem Ci na maila w ten sam dzień. 15 lut 2018 19:02

Wojciech Bogacz - 27-03-2018, 08:32

Sigma otrzymała nową ksywkę: "Bydlaczek" - to przez ilość usterek i małych wkurzających rzeczy, które nie działają :mrgreen:

Poza tym wreszcie zamówiłem przegub i jestem umówiony do mechanika. ufff....

wojtas - 27-03-2018, 12:21

Amortyzatory wymienione, czy dalej bawisz się w kaskadera?
Wojciech Bogacz - 27-03-2018, 12:46

Dalej się bujam :roll:

Mógłļbym zregenerować ale trzeba je wymontować, wtedy auto unieruchomione (i zajmuje miejsce w warsztacie), czekać 3-4 dni i dopiero włożyć. Nie pytałem ale chyba nikt się na to nie zgodzi...