To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsu O1T by Rafciu

staszq2 - 23-05-2020, 00:29

uszaty69 napisał/a:

To od razu możesz czujniki abs kupić.

A dlaczego chcesz kolegę na koszty naciągać?
Wiem że łatwiej łożyska się wyprasowuje jak nie ma czujników ale wystarczy poświęcić trochę więcej czasu i uwagi żeby nie wyrzucać w błoto kasy. Fakt faktem że 2 na 3 odkręcanych czujników się urywa :?

uszaty69 - 23-05-2020, 10:16

staszq2 napisał/a:
uszaty69 napisał/a:

To od razu możesz czujniki abs kupić.

A dlaczego chcesz kolegę na koszty naciągać?
Wiem że łatwiej łożyska się wyprasowuje jak nie ma czujników ale wystarczy poświęcić trochę więcej czasu i uwagi żeby nie wyrzucać w błoto kasy. Fakt faktem że 2 na 3 odkręcanych czujników się urywa :?

Czy ja mam z tego choć złotówkę, żeby mówić że kogoś naciągam na koszty? Części zawsze moze zwrocic. Czujniki niby elektryczne, ale to kwesti digadania ze sprzedawca, a jak są zapakowane fabrycznie, to juz w ogóle nie ma problemu ze zwrotem. Jakie koszty? Doradzam, ale widzę że Ty jesteś mistrzem i nie jest dla Ciebie problemem to, czego ja, mając cały warsztat, nie przeskoczyłem. A wymieniałem kiedy auto miało może 6 lat.
Poczekam w takim razie aż kolega wymieni łożyska przód bez uszkadzania czujników.

Bzyk_R1 - 23-05-2020, 15:20

uszaty69, mogłeś napisać w takim razie "wypożycz ze sklepu czujniki ABS od razu"

Proszę jeszcze raz zostaw maniery i ton wypowiedzi z innych forów tam gdzie ich miejsce. Tutaj panują pewne zasady które zaakceptowałeś.

uszaty69 - 23-05-2020, 17:43

Bzyk_R1, czy Ty masz jakiś problem? Sklep to nie wypożyczalnia. Moze nie wiesz, ale w sklepie sie kupuje. Mozna natomiast zwrócić. Najgorsza rzecz jak zaczynasz robote i braknie części. Lepiej kupić za dużo, bo można zwrócić, niż w sobotę wieczorem dowiedzieć się że coś trzeba było kupić. Dałem dobra radę, bo jak wcześniej nie wymieniał czujników, to je prawdopodobnie uszkodzi. Ja napisałem jedno zdanie - jedną radę. Bez kontekstu negatywnego, ani bez jakiś odcinek albo nie wiem czego się doszukujecie. Naskakujecie jakbym komuś krzywdę robił. Naprawdę chyba macie jakieś niedomagania ego.
jacek11 - 24-05-2020, 00:50

uszaty69, nie ma się co napinać :) ja poniekąd czuję się winny sytuacji, ale dziwne mi się wydało wymienianie czujek abs, przy wyciskaniu łożysk. Wystarczyło napisać, że podczas takiej wymiany często uszkadzają się czujniki, i nikt by nie wnikał :wink:
Rafik83 - 24-05-2020, 09:01

Chłopaki bez stresu czujniki przeżyły jest git ale kolektor za to tak łatwo się nie poddał jedną szpilke na podpuche puścił A reszta trzymała jak konajacy książeczki :mrgreen: więc tego starcia kolektor też niestety nie przeżył, a i tak okazało się że był popekany w wielu miejscach.
Dziś rozwiercanie i gwintowanie. :-X

Krzyzak - 24-05-2020, 12:48

pokażcie zwrotnicę tego auta, bo ja nigdy przy wymianie łożysk nie musiałem demontować (w praktyce zniszczyć stary i założyć nowy) czujnika ABS
Rafik83 - 25-05-2020, 15:41

Niestety moje już poskladane. Nie karzcie rozbierać dla zdjęcia :D
Dziś jeszcze chłodnice wrzucę i może w końcu troszkę pojerzdże.

Rafik83 - 27-05-2020, 11:52

Wczoraj przyszły szpilki i nakrętki do kolektora, zeszło się do 1:00 w nocy ale siedzi później wrzucę fotki, teraz czekam na Radyjko :D Bo bez radia to jak bez benzyny.
Bzyk_R1 - 27-05-2020, 11:57

Rafik83 napisał/a:
Bo bez radia to jak bez benzyny.

E no bez radia odpali i jedzie chyba? :wink:

Rafik83 - 27-05-2020, 13:57

Bzyk_R1 napisał/a:
Rafik83 napisał/a:
Bo bez radia to jak bez benzyny.

E no bez radia odpali i jedzie chyba? :wink:

Ale co to za jazda :badgrin:

Rafik83 - 27-05-2020, 13:59

No i po pierwszym kilometrze zaświecił się ABS ciekawe czemu hmmm?
staszq2 - 03-06-2020, 11:09

Rafik83, jeszcze pare rzeczy i tylko się cieszczyć :mrgreen:
uszaty69 napisał/a:
Doradzam, ale widzę że Ty jesteś mistrzem i nie jest dla Ciebie problemem to, czego ja, mając cały warsztat, nie przeskoczyłem

Czyli rozumiem, że masz warsztat i nie potrafisz wymienić łożyska bez zdejmowania czujnika ABS? Jeśli tak to sorry ale to Twój problem a jeśli nie... to o co chodzi z tym "przeskoczeniem"? :roll:
uszaty69 napisał/a:
Naprawdę chyba macie jakieś niedomagania ego.

Napisałem że łożysko bez problemu wymienia się bez sciagania czujek a poniżej, że jeśli już będziemy chcieli je zdjąć to większe prawdopodobieństwo, że się urwą... A Ty od razu próbujesz docinać i obrażać bo Ci nie przyklasknął nikt :shock:

Rafik83 - 03-06-2020, 13:55

Po krótkiej przerwie witam ponownie więc tak kolektor wymieniony razem z chlodnicą, łożyskiem no I czujnikiem ABS :D

Największy problem napotkalem po złożeniu wszystkiego bo się okazało że rurka odprowadzajaca olej z turbo zrobiła się za krótka o około 0.5mm no ale pogrzalismy palnikiem i jakoś dała się rozciągnąć.

Rafik83 - 03-06-2020, 13:57

Następnie auto pojechało na wymianę rozrządu i w tym punkcie coś nie poszło po myśli majstra, auto straciło moc wyło więc wróciło na warsztat. Dziś się okaże.