Forum ogólne - Mitsubishi opuszcza Europe.
sla - 18-08-2020, 18:59
kotakot napisał/a: | Ja tam kupiłem nowego O3 2.0 benzyna za niecałe 85 kafli w wyprzedaży rocznika 2019, | Ale chyba kompletny golas? Szczerze to wolałbym dopłacić do Ravki albo CR-V. Jestem miłośnikiem Mitsu, nadal oglądam się np. za Galantami, ale chyba już nigdy nie kupię samochodu tej marki. Szkoda że znikają takie samochody, podobnie jak Saab. Kiedyś nie było mnie na nie stać , teraz ich nie ma lub nie stać je na mnie bo nie spełniają moich oczekiwań .
robertdg - 18-08-2020, 19:18
Cytat: |
Tak mogła i nawet zdarzała tylko nikt nikogo nie stara się oszukiwać w żywe oczy. Dlaczego ich bronisz? | Opanuj emocje, nikogo nie bronie, obiektywnie spoglądam na sytuacje. Ponadto nie wierze ze w każdym salonie Mitsubishi są buraki i parapety, możesz wierzyć albo i nie ale miałem styczność z dziesiątkami ASO różnych marek, ludzie są różni, może miał zły dzień, może był niezadowolony z pracy, może powiedziałes cos co go zabolalo, to gdybanie tylko.
Nie imputuj mi zatem zachowań i celów których nie podejmuje. Cytat: | Zaprosili na wymianę poduszki, zniszczyli tapicerkę (chcesz zdjęcie to Ci poślę), potem krętactwo że może używkę ściągną z eBay, że na magazynie nie ma, może to okleją folią... | Nie wnikam w takie rzeczy, to świadczy jedynie o poziomie ASO, spotkałem się z takimi zachowaniami w wielu ASO europejskich marek, zatem to nie reguła.
krzychu napisał/a: | To samo jest w Salonach. Wszędzie mnie to mogło spotkać? | Nie wszędzie, w sensie ze nie w każdym ASO czy salonie, ale zdarzy się zarówno w Toyocie, Mercedesie, Fordzie, etc., pamiętaj ze ludzie zawsze się bronia, bronią swoich racji, choć niekoniecznie prawdziwych, taka natura.
Robert S - 18-08-2020, 21:04
sla napisał/a: | kotakot napisał/a: | Ja tam kupiłem nowego O3 2.0 benzyna za niecałe 85 kafli w wyprzedaży rocznika 2019, | Ale chyba kompletny golas? Szczerze to wolałbym dopłacić do Ravki albo CR-V. Jestem miłośnikiem Mitsu, nadal oglądam się np. za Galantami, ale chyba już nigdy nie kupię samochodu tej marki. Szkoda że znikają takie samochody, podobnie jak Saab. Kiedyś nie było mnie na nie stać , teraz ich nie ma lub nie stać je na mnie bo nie spełniają moich oczekiwań . |
Jaki golas , wszytko co powinien mieć ma
Link poniżej , tyle kosztuje dobry Outek do wygodnej jazdy z 2020 roku
https://www.otomoto.pl/of...html#57b2d3ff15
sla - 18-08-2020, 22:20
Robert S napisał/a: | Jaki golas , wszytko co powinien mieć ma | Czyli nie ma nic ponad niezbędne minimum. Poziom wyposażnia co najmniej sprzed 10 lat. Moja córka w samochodxie klasy A jakim jest Opel Adam z 2018roku ma to samo plus podgrzewane siedzenia i kierownicę, zestaw multimedialny z navigacją oraz AA i CarPlay , skórzaną tapicerkę, czujniki parkowania przód i tył, automatyczne parkowanie, sygnalizację martwego pola. Nawet felgi aluminiowe są 17". Nie wspomnę nawet o indywidualnej personalizacji wnętrza i nagłosnieniu Infinity z 7 głosnikami w kabinie i subuferem w bagażniku.
Jarl - 19-08-2020, 00:04
Nie mówiłem? Na forum Mitsubishi pochwalisz się, że kupiłeś Mitsubishi i od razu ogień krzyżowy, a dlaczego nie Mazda, dlaczego nie CR-V czy Rav-ka, przecież Mitsu nie ma subwoofera w bagażniku. Cyrk.
krzychu - 19-08-2020, 07:55
Jarl napisał/a: | Nie mówiłem? Na forum Mitsubishi pochwalisz się, że kupiłeś Mitsubishi i od razu ogień krzyżowy, a dlaczego nie Mazda, dlaczego nie CR-V czy Rav-ka, przecież Mitsu nie ma subwoofera w bagażniku. Cyrk. |
Może wynika to z tego, że część osób jeździła starszymi modelami i była z nich zadowolona. Kiedyś nawet chciałem takiego ASX-a jak jest teraz w Polsce (2.0 AWD i CVT - był taki w USA/Kanadzie od dawna, był nawet 2,4). Jeszcze 3 lata temu patrzyłem po ogłoszeniach z czymś sprawdzonym z USA/Kanady. A jakby był następna Lancera RA albo nawet taki Lancer jak w Kanadzie 2,4 AWD... Niestety z każdym rokiem okazywała się to coraz mniej atrakcyjna opcja. Sporo błędnych decyzji koncernu, brak tożsamości, brak pomysłu, brak nadążania za konkurencją, brak kontynuacji modeli. Ciężko się na to patrzyło. Frustracja narastała.
sla - 19-08-2020, 08:06
Przesadzasz, bycie fanem marki mie oznacza wyłącznie zachwytów nad drogą którą ona idzie.Ja widzę w niej duży regers w porównaniu do innych. Ty możesz mieć inne zdanie. Jak już napisałem każdy ma inne oczekiwania względem samochodu który chce kupić. Pomijając markę, ja zawsze wolę kupić samochód niższego segmentu z maksymalnym wyposażeniem , niż wyższego, który jest z tych rzeczy wykastrowanyj.
Robert S - 19-08-2020, 08:53
sla napisał/a: | Robert S napisał/a: | Jaki golas , wszytko co powinien mieć ma | Czyli nie ma nic ponad niezbędne minimum. Poziom wyposażnia co najmniej sprzed 10 lat. Moja córka w samochodxie klasy A jakim jest Opel Adam z 2018roku ma to samo plus podgrzewane siedzenia i kierownicę, zestaw multimedialny z navigacją oraz AA i CarPlay , skórzaną tapicerkę, czujniki parkowania przód i tył, automatyczne parkowanie, sygnalizację martwego pola. Nawet felgi aluminiowe są 17". Nie wspomnę nawet o indywidualnej personalizacji wnętrza i nagłosnieniu Infinity z 7 głosnikami w kabinie i subuferem w bagażniku. |
No nie wiem czy niezbędne minimum , tu bym dyskutował . Spójrz na grupę VW co oferują w podstawie i za jakie pieniądze . Wg mnie Outek w podstawie ma wszystko a nawet więcej co u innych marek wymaga słonych dopłat .
Czy wymieniony Opel Adam ma to wszystko w podstawie ? Nie sądzę
Jakbyś zobaczył cenę tego Opla w zakupie w salonie to byś spadł z krzesła , i jest to klasa Space Stara a nie Outka
Jackie - 19-08-2020, 09:22
sla napisał/a: | Czyli nie ma nic ponad niezbędne minimum. |
I to często wystarcza. Jeżdżę samochodem z wieloma gadżetami i tak naprawdę to wykorzystuję jakiś ułamek. Ale oczywiście zgadzam się, że lepiej mieć wybór. Niestety przy japońskiej produkcji możliwości konfiguracji są ograniczone, więc albo "made in Japan" albo Opel z bajerami Co komu w duszy gra
sla napisał/a: | Pomijając markę, ja zawsze wolę kupić samochód niższego segmentu z maksymalnym wyposażeniem , niż wyższego, który jest z tych rzeczy wykastrowanyj. |
U nas w salonie najczęstsze pytanie jest o samochód z minimalną ilością elektroniki. Wynika to z faktu, że na Podlasiu auta są rzadko zmieniane i mają służyć długie lata. Ostatnio był u mnie na serwisie ASX z przebiegiem 560 tys km i właściciel nawet nie chce słyszeć o sprzedaniu tego auta (choć dokupił kolejnego ASX).
Robert S napisał/a: | Wg mnie Outek w podstawie ma wszystko a nawet więcej co u innych marek wymaga słonych dopłat . |
Poziom podstawy jest dość wysoki, i to jest fajne, ale marzy mi się konfigurator VW np, gdzie marża z dodatków wielokrotnie przewyższa marżę z samochodu....
krzychu - 19-08-2020, 09:40
Jackie napisał/a: | więc albo "made in Japan" albo Opel z bajerami |
Ja tam akurat lubię tą japońską pakietyzację wyposażenia. Przez to często całe pakiety np. grzana kierownica, bose, adaptacyjne led-y, tempomat aktywny, systemy bezpieczeństwa kosztują tyle ile np. sam tempomat aktywny w BMW czy Alfie. Dla mnie to na plus. Bo w tych europoejskich markach to siadam do konfiguratora i mnie szlak trafia jak z 120 tys robi się 200 tys. A jak jeszcze szukasz używki o to wtedy to jest czytania. Ktoś rzuca listą wyposażenia (zazwyczaj jeszcze z błedami) i szukaj czy tam jest to co chcesz (najlepiej po zdjęciach bo opisowni nie można ufać) albo czy cena jest adekwatna do wyposazenia... Same problemy. A tak 2 silniki, 4 wyposażenia, napęd, skrzynia gotowe. Większość odsiewasz w filtrze w wyszukiwarce. Przez to też full opcja czyli tak jak lubię jest w akceptowalnej cenie.
Jackie - 19-08-2020, 09:42
krzychu napisał/a: | Bo w tych europoejskich markach to siadam do konfiguratora i mnie szlak trafia jak z 120 tys robi się 200 tys. |
O to to! Ja bym tak chciał, bo na akcesoriach i pakietach masz zazwyczaj dwucyfrową marżę
sla - 19-08-2020, 13:09
Robert S napisał/a: | Jakbyś zobaczył cenę tego Opla w zakupie w salonie to byś spadł z krzesła , | Kupiłem go właśnie nowego w salonie i wcale z krzesła nie spadłem. tylko bardzo się zachęciłem, bo rozważałem również Mini albo Fiata 500.
kotakot - 19-08-2020, 20:52
Robert S napisał/a: | sla napisał/a: | kotakot napisał/a: | Ja tam kupiłem nowego O3 2.0 benzyna za niecałe 85 kafli w wyprzedaży rocznika 2019, | Ale chyba kompletny golas? Szczerze to wolałbym dopłacić do Ravki albo CR-V. Jestem miłośnikiem Mitsu, nadal oglądam się np. za Galantami, ale chyba już nigdy nie kupię samochodu tej marki. Szkoda że znikają takie samochody, podobnie jak Saab. Kiedyś nie było mnie na nie stać , teraz ich nie ma lub nie stać je na mnie bo nie spełniają moich oczekiwań . |
https://www.otomoto.pl/of...html#57b2d3ff15 | Dokładnie. Jedyne co bym dołożył gdyby była taka możliwość za rozsądą cenę to martwe pole. Reszta mi niepotrzebna a na pewno nie za taką dopłatą... A wracając do tematu to to ciekawe jak wyjście Mitsu.z Europy wpłynie na obsługę serwisową w tym ilość punktów obsługi i cenę aut na rynku wtórnym...
Robert S - 19-08-2020, 21:38
sla napisał/a: | Robert S napisał/a: | Jakbyś zobaczył cenę tego Opla w zakupie w salonie to byś spadł z krzesła , | Kupiłem go właśnie nowego w salonie i wcale z krzesła nie spadłem. tylko bardzo się zachęciłem, bo rozważałem również Mini albo Fiata 500. |
Nie pytam o cenę ale jak to jest pułap Mini to wchodzisz niemalże w cenę nowego Outka z autem segmentu A . Szanuje i rozumiem. Wybór auta i wyposażenia to sprawa indywidualna i jest związana z zasobami kieszeni . Są osoby które kupują Seata Ibizę Cupra za 100 tys , są i tacy którzy kupują Space Stara za 36 tys z tego samego segmentu. Obydwaj kupujący mają jakieś preferencje . Ale porównywanie Opla z segmentu A nawet świetnie wyposażonego do Outka z segmentu SUV to lekka przesada . Nie ta liga
[ Dodano: 19-08-2020, 21:47 ]
kotakot napisał/a: | Robert S napisał/a: | sla napisał/a: | kotakot napisał/a: | Ja tam kupiłem nowego O3 2.0 benzyna za niecałe 85 kafli w wyprzedaży rocznika 2019, | Ale chyba kompletny golas? Szczerze to wolałbym dopłacić do Ravki albo CR-V. Jestem miłośnikiem Mitsu, nadal oglądam się np. za Galantami, ale chyba już nigdy nie kupię samochodu tej marki. Szkoda że znikają takie samochody, podobnie jak Saab. Kiedyś nie było mnie na nie stać , teraz ich nie ma lub nie stać je na mnie bo nie spełniają moich oczekiwań . |
https://www.otomoto.pl/of...html#57b2d3ff15 | Dokładnie. Jedyne co bym dołożył gdyby była taka możliwość za rozsądą cenę to martwe pole. Reszta mi niepotrzebna a na pewno nie za taką dopłatą... A wracając do tematu to to ciekawe jak wyjście Mitsu.z Europy wpłynie na obsługę serwisową w tym ilość punktów obsługi i cenę aut na rynku wtórnym... |
Kolega Jackie już wyjaśnił na początku wątku jak będzie z obsługą serwisową . A czas pokaże jak się to skończy . Ja osobiście nie wierzę w całkowite wyjście marki z rynku europejskiego . Sądzę że jakieś pojedyncze modele zostaną i będą sprzedawane poprzez sieć Renault w najgorszym przypadku
sla - 19-08-2020, 22:36
Robert S napisał/a: | Ale porównywanie Opla z segmentu A nawet świetnie wyposażonego do Outka z segmentu SUV to lekka przesada . Nie ta liga
| Nie porównuję, raczej chodzi mi o to że nawet samochody segmentu A mogą być lepiej wyposażone od SUV-a Robert S napisał/a: | Nie pytam o cenę ale jak to jest pułap Mini to wchodzisz niemalże w cenę nowego Outka z autem segmentu A . | Wcale nie po prostu trzeba szukać okazji. W tamtym czasie najtańsze Mini 75KM kosztowało ok 70 tys. Ale był to praktycznie golas (wyposażenie takie jak w podstawowym Outlanderze). Opel Adam 1,4 100KM wyposażony na maksa, katologowo był niewiele droższy. Ponieważ jednak kończono już jego produkcję , w Polsce można było go kupić z olbrzymim rabatem( praktycznie całe wyposażenie dodatkowe było w gratisie)Dlatego wyszukałem najlepiej wyposażony egzemplarz jaki był dostępny i kupiłem. Jedyna wada to kolor- czarny metalik, ale zaletą była cena ok. 54tys.
|
|
|