Nasze Miśki - Lancer Ralliart mouseman-a
mouseman - 27-10-2020, 21:03
Bizi78 napisał/a: | Słupek B mam nadzieję, że ocalał. |
Wygląda ok na pierwszy rzut oka. Drzwi od kierowcy zamykają się bez problemu. Troszkę gorzej jest z tylnymi drzwiami, które chyba bardziej oberwały.
Hugo napisał/a: | Nie zaczyna się ciekawie... Co za przypadek, nie często zdarza się kolizja 2 modeli tej marki. |
i to z rodziny ..... zdarzenie u Teściów na podwórku...
Bzyk_R1 - 27-10-2020, 21:58
Ehh szkoda cholera. Tego najbardziej się obawiam, wkładasz serce a jedna chwila może wszystko przekreślić. Współczuję Krzychu.
Mazin89 - 27-10-2020, 22:41
Najgorzej, że w rodzinie. Gdyby obcy ktoś to bezgotówkowo i nic Cie nie interesuje, a tak to cholera wie jak się zachować.
Ja też miałem pecha. Miesiąc po zakupie gość na światłach wrzucił wsteczny i rozwalił mi zderzak i lampę. Na szczęście przyznał się i zrobiłem bezgotówkowo.
bickle027 - 28-10-2020, 05:44
To co zobaczyłem skłoniło mnie, żeby napisać pierwszy post, mimo że jestem tutaj już kilka lat. Mouseman, ostatnio włożyłeś dużo pracy w swojego SB i ten widok, bardzo zasmuca. Jestem pewny, że szybko go naprawisz, głowa do góry
krzychu - 28-10-2020, 10:31
Mazin89 napisał/a: | Najgorzej, że w rodzinie. Gdyby obcy ktoś to bezgotówkowo i nic Cie nie interesuje, a tak to cholera wie jak się zachować. |
Jeśli samochody nie są na to samo gospodarstwo domowe (bo czasami są wyjątki szczególnie w AC, ale nie wiem czy colt miał takie ubezpieczenie) to moim zdaniem nic nie zmienia. I tak lecą zniżki czy korzystasz z kosztorysu czy z bezgotówkowej naprawy. A nie sądzę żeby się komukolwiek opłacało płacić za naprawę zmiast skorzystać z ubezpieczenia za które się i tak płaci.
Jedynie na bezgotówkowe bym uważał, że znając ceny w ASO (za wymianę zderzaka skawowali ubezpieczyciela ~8k) za chwilę mogą z tego całkę zrobić bo wartość samochodu według ubezpieczyciela to pewnie 20 parę tys. A ASO za chwilę z wymianą elementów może chceć grubo powyżej 10, a całeczka jest od 70%?
Życzę powodzenia i żeby się dobrze zakończyło.
Ps. Ja ze swoim miałe podobne przeboje bo zarysował mi ktoś zderzak na parkingu tak że odpadła farba, pomalowałem za swoje 2 tygodnie potem mi cofnął gość na parkingu i poszedł do wymiany za to 8k w ASO, a parę tygodnie potem znowu ktoś mi w tym samym miejscu zarysował, ale już tak ze z 2m nie było widać...
grzesiopol - 28-10-2020, 11:14
Myszonku pytałeś Daniela o części?
mouseman - 28-10-2020, 18:11
Bzyk_R1 napisał/a: | wkładasz serce a jedna chwila |
Tak się składa że miałem w ten dzień umówionego kardiologa Cieżko było Sobie wytłumaczyć że nic się stało.
Mazin89 napisał/a: | Najgorzej, że w rodzinie. |
No niestety. Tak się składa że kiedyś była identyczna sytuacja, tylko na szczęście było jasno i obyło się bez szkód (mikro dotknięcie), a Galant był dopiero co po blacharce . Mówiłem, tłumaczyłem co jest nie tak przy wyjeżdżaniu z garażu. Nauczka poszła w las...
bickle027 napisał/a: | żeby napisać pierwszy post |
Udało mi się Ciebie wywołać do odpowiedzi Teraz czas na wątek
Cytat: | Myszonku pytałeś Daniela o części? |
Jestem po wizycie u blacharza, konstrukcja nie naruszona. Wymieniamy drzwi i powinno być back to action. Czekam na potwierdzenie od Daniela czy lakier jest org na drzwiach, które ma u Siebie na Ralliarcie i jedziemy przekładać.
Krzyzak - 29-10-2020, 06:59
mouseman napisał/a: | miałem w ten dzień umówionego kardiologa | teleoperacja wymiany rozrusznika?
bickle027 - 31-10-2020, 04:12
Udało się, ale jakim kosztem, nie musiałeś się aż tak poświęcać
Wyjaśniałem już trochę dlaczego się powstrzymuję przed założeniem wątku, mój RA jest póki co praktycznie totalnie stock. Nie wyróżniałby się niczym na tle innych z forum. Idę za waszym przykładem, czytam wątki i słucham dobrych rad - jak na przykład Twojej odnośnie wymiany oleju w SST. Teraz to mój priorytet, mimo że idą do mnie dwie paczki, jedna z kablem tatrix a druga z up-pipe, na przykładzie kolegi Mazin89 ( dzięki za dokładne wymiary xd ). Może ten dzień kiedyś nadejdzie
Czekamy na zdjęcia po naprawie
Mazin89 - 31-10-2020, 13:56
bickle027 napisał/a: | druga z up-pipe, na przykładzie kolegi Mazin89 ( dzięki za dokładne wymiary xd ) |
Zamówiłeś już rozumiem... Bo zrobiłem mały upgrade rury, i lepiej teraz leży. Zamiast kolanka 67 stopni dałem jakiś czas temu kolanko 45 stopni. Lepiej leży. Także jak masz możliwość to wymień albo zamów takie, koszt jakiś wielki nie jest. Jak zamierzasz zmienić rozpórkę to już raczej koniecznie trzeba zmienić na 45.
bickle027 - 31-10-2020, 19:54
Mazin89 napisał/a: | Zamówiłeś już rozumiem... Bo zrobiłem mały upgrade rury, i lepiej teraz leży. Zamiast kolanka 67 stopni dałem jakiś czas temu kolanko 45 stopni. Lepiej leży. Także jak masz możliwość to wymień albo zamów takie, koszt jakiś wielki nie jest. Jak zamierzasz zmienić rozpórkę to już raczej koniecznie trzeba zmienić na 45. |
Zamówiłem już Trudno, może uda mi się jeszcze domówić, bo paczka jest już u mnie w Polsce. Problem polega na tym ze sam nie mieszkam w kraju. Jakoś to przeszkodzę, w najgorszym wypadku włożę 67 skoro, da się to zrobić jak pokazałeś, a później będzie update na 45.
W poprzednim 1.8DID brakowało rozpórki, myślałem o Staffa bo są całkiem niezłe, ale w RA jest OEM, która spełnia swoją funkcję , póki co nie mam w planach jej wymieniać ale dzięki za ważna uwagę. Każda jest cenna
Mazin89 - 31-10-2020, 20:11
bickle027 napisał/a: | akoś to przeszkodzę, w najgorszym wypadku włożę 67 skoro, da się to zrobić jak pokazałeś, |
Spokojnie da radę. Jeździłem tak z 3 - 4 miesiące i wszystko było dobrze.
bickle027 napisał/a: | myślałem o Staffa bo są całkiem niezłe, ale w RA jest OEM, która spełnia swoją funkcję |
Staffa wydaje mi się, że jest sztywniejsza, a na pewno lepiej wygląda. Kawał porządnej rozpórki. Cena też nie jest wygórowana.
mouseman - 07-11-2020, 16:51
Cytat: | Udało się, ale jakim kosztem, nie musiałeś się aż tak poświęcać |
Wszyscy już odrobili lekcje bezpieczeństwa? ok no to wracamy do stanu z przed uderzenia
Operacja miała miejsce wczoraj od godziny 12:00 do 17:30 i tutaj mega wielkie podziękowania dla danino88 (Daniela). Gdyby nie Daniel, byłby weekend w Częstochowie
Pacjent: Lancer Ralliart 2010 lakier X42 LHD MR (Rockford, keyless, skóry itd)
Dawca: Lancer Ralliart 2010 lakier X42 RHD GSR (bida:)
Ze względu na kraj przeznaczenia oraz wyposażenie, drzwi należało kompleksowo przezbroić. Przednie drzwi wiązka, keyless i dziwne zaślepki których w RHD nie było. Zapewne mają one związek z zestawem Rockford. W tylnych drzwiach wiązka została.
Dzięki doświadczeniu Daniela, przekładka poszła super sprawnie, aż krew się lała
Oryginalny lakier dawcy na drzwiach + oryginał na błotnik = wymagana korekta lakieru poprzez polerowanie.
Jakby to był srebrny lub miedziany mogło by być gorzej.
grzesiopol - 08-11-2020, 13:48
mouseman napisał/a: | Pacjent: Lancer Ralliart 2010 lakier X42 LHD MR (Rockford, keyless, skóry itd)
Dawca: Lancer Ralliart 2010 lakier X42 RHD GSR (bida:) |
Nie wiem skąd bierzecie takie oznaczenia wersji, ja nigdzie nie mogłem znaleźć. Z tego co wiem to tylko EVO X posiadało oznaczenia modeli GSR i MR. Wg ASA wszystkie z EVO X z manualem 5 biegowym to 10/GSR i GSR, natomiast MR i 10/GSR, GSR występowały ze skrzynią TC-SST.
W przypadku Ralliartów jest to tylko RA-ED (Europa), Ralliart ED (North America i Japonia), RA-ED i Ralliart ED (General Export).
W katalogu z 2014 roku na Canadę znalazłem tylko wzmiankę o podziale na wersje standard i premium (Recaro, KOS, szyberdach, HID, Rockford, czujnik deszczu w szybie) jeśli chodzi o wyposażenie.
W katalogu 2010 dla Sportbacka na USA jest wszystko standard plus można było sobie zażyczyć opcjonalnie "Recaro sport package" czyli siedzenia Recaro, HIDy i Rockford.
W katalogu 2009 na Australie też jest jedna wersja z możliwością doposażenia o szyberdach, Rockford i MMCS.
I na koniec katalog 2009 (?) dla Polski, jest tam podział na sedan i Sportback. Niby jest opisane wyposażenie ale nie ma podziału na standard i opcje.
PS
Z tego co pamiętam gdzieś w papierach mój był opisany jako GS czyli powinien to być bida bida wersion a ja mam chyba wszystko oprócz siedzeń Recaro.
mouseman - 08-11-2020, 22:09
grzesiopol napisał/a: | ie wiem skąd bierzecie takie oznaczenia wersji, ja nigdzie nie mogłem znaleźć. |
Grześ uznajmy to za zapożyczenie oznaczeń z evoX. Bo ciężko się poruszać przy Ralliartowych wersjach wyposażeń, a ta analogia do rajdowego brata jest chyba optymalna.
GSR w przypadku EVOX posiada dodatkowo manualną skrzynię.
Dzisiaj zamówiony oryginalny Tactrix tutaj https://www.tactrix.eu/english/ nie było tanio...
|
|
|