Nasze nieMiśki ;-) - CamperWagen Ducato L4H3
robertdg - 07-02-2021, 15:41
Krzyzak napisał/a: | nowe prawo z kartonu i dykty:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/druk.xsp?nr=860
Cytat: | Ustawa która ma ograniczyć rejestrowanie luksusowych aut jako pomoc drogowa jest tak napisana że każda przeróbka dostawczaka na osobowy będzie wymagała opłacenia akcyzy, nawet dla aut dawno zarejestrowanych w kraju (860.pdf punkt 35) |
|
Nie wiem jak/Nie jestem pewien, ale to sie troche bedzie gryzło z ustawa ktora chyba od 4 lat zabrania z dostawczaków robic osobówki
Tomek - 08-02-2021, 10:07
robertdg napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | nowe prawo z kartonu i dykty:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/druk.xsp?nr=860
Cytat: | Ustawa która ma ograniczyć rejestrowanie luksusowych aut jako pomoc drogowa jest tak napisana że każda przeróbka dostawczaka na osobowy będzie wymagała opłacenia akcyzy, nawet dla aut dawno zarejestrowanych w kraju (860.pdf punkt 35) |
|
Nie wiem jak/Nie jestem pewien, ale to sie troche bedzie gryzło z ustawa ktora chyba od 4 lat zabrania z dostawczaków robic osobówki |
nie bardzo wiem o jakiej ustawie mowa,
bo do dzisiaj z powodzeniem przerabia się samochody ciężarowe do 3,5T na osobowe i specjalne-kempingowe
i w sumie nie ma z tym wiele zachodu, ponad to, żeby znaleźć ogarnięte OSKP, które zna się na swojej robocie
robertdg - 14-02-2021, 12:47
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z 6 maja 2016 zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów ...opublikowane w Dzienniku Ustaw z 2016 r. poz 858
Ok żle sie wyraziłem, nie zabrania ale stawia szereg wymogów, kiedyś polegało to na poprawnym montażu i badaniu technicznym, teraz dochodza homologacje, czy jakoś tak podobnie nazywajace sie dokumenty
Marcino - 20-02-2021, 13:10
Tu jest mistrz
https://www.otomoto.pl/of...ml#gallery-grid
Tomek - 22-02-2021, 18:21
niestety już nie działa link
Tomek - 24-02-2021, 14:41
Wiosna więc trzeba wziąć się do roboty.
Na start podejście do drzwiczek od kasety.
Otwór po blacharce i malowaniu:
I wkleiłem najpierw ramkę. Jutro spróbujemy założyć drzwiczki.
Potem otwór pod okno.
Trochę zabawy z wymierzeniem, żeby było dobrze, a i w miarę symetrycznie (lewa i prawa strone).
Okno musiałem dać możliwie blisko frontu, żeby nie weszło mi do prysznica (mam nadzieję, że się uda )
I tniemy:
Gotowe:
Jeszcze tylko pół godziny piłowania i szlifowania otworu i okno siedzi na próbę:
Okno wielkości 900x500 (otwór), jeśli to kogoś interesuje.
Niestety mało małych ścisków w domu, więc jakąś ramkę wykombinujemy jutro i kolejną pojutrze pewnie.
Okno trochę odstaje górą, bo poszycie nie jest płaski. Trzeba będzie naginać blachy, mam nadzieję, że bardzo nie pofaluje boku :-/
Marcino - 25-02-2021, 08:21
Tomek napisał/a: | Okno trochę odstaje górą, bo poszycie nie jest płaski. Trzeba będzie naginać blachy, mam nadzieję, że bardzo nie pofaluje boku :-/ |
Ci na filmikach na YT nie pokazują szczegółów takich.
W moim linku z otomoto kto s miał tapczan rozkładany wrzucony do busa i jakąś szafka kuchenna i to miał być kamper. szkoda ze zdjęć nie zrzuciłem, beka.
Tomek - 25-02-2021, 12:44
Marcino napisał/a: | Ci na filmikach na YT nie pokazują szczegółów takich. |
ja pokazuję wszystko co i jak
możliwe, że komuś się przyda kiedyś, jak się zdecyduje na budowę
bywa, że coś potrafi lekko lub nawet mocno zaskoczyć
a i możliwe, że mi się kiedyś przyda, bo podejrzewam, że nie będzie to moja ostatnia budowa
sam też czerpię z doświadczenia innych, szczególnie na camperteamie, to i nie widzę problemu, żeby się dowiadczeniami podzielić
z YT też można się coś dowiedzieć, ale różnie bywa
na pewno sporo można popatrzeć jak chodzi o układ i design, szczególnie jak ktoś ma kiepską wyobraźnię przestrzenną
sam z YT technicznie mało korzystam
różne te kanały są
są np. "vanlifersi", ci z reguły postanawiają z dnia na dzień rzucić wszystko i zamieszkać w vanie i jeździć po europie, najczęściej robią auto tanio, na starej bazie i niskim kosztem i szybko, część z błędów poprawiają w trakcie objazdu, albo udoskonalają coś, coś dodają, itp.
tutaj często kanał zaczyna się technicznie, ale wiadomo, kiedyś ta budowa się kończy i techniczne aspekty znikają
inni robią kampera, bo np. mają kanał który zarabia, a wiadomo, że coś trzeba robić, a temat teraz na czasie, to się klika, kasa leci
spora część, jak nie wszystkie te kanały przeplatają tematy techniczne z jakimiś bzdurami z życia tych ludzi, co mnie w ogóle nie interesuje i nie oglądam ani tego ani tego
jedyny kanał, który obecnie oglądam to Ladi & Margaret - szczerze polecam.
Przy okazji akurat robią swoje kolejne auta na dokładnie ten samej bazie co moja z tego samego rocznika.
Nie ma co jednak porównywać, oni mają doświadczenie i zaplecze techniczne, którego im zazdroszczę.
choć oczywiście jak jeszcze miałem czas i ochotę, to oglądnąłem sporo kanałów na YT, głównie polskich
Tomek - 26-02-2021, 11:42
Siadło dobrze
nie odstaje, a złapane narazie tylko 4 wkrętami
Tomek - 26-02-2021, 21:55
Dzisiaj znowu walka.
Najpierw drugie okno
i przy okazji wlew wody na swoim miejscu.
Potem przymiarka zbiornika na czystą wodę i oznaczenie podziałki pojemności.
naprawdę byłoby miło, gdyby zrobili jakąś podziałkę, jak się płaci za zbiornik 700-800 zł.
i na koniec sonda:
Przewód sterowniczy 7x1mm zamocowany do korytka kablowego, a dokładnie do pokrywki/wieczka.
W międzyczasie jeszcze psik psik po nadkolu, bo wyglądało tragicznie.
A przy okazji może go to coś zabezpieczy.
Jeszcze może prysnę jedną warstwę, żeby nie było, że nieładnie.
Marcino - 01-03-2021, 08:44
Krok po kroku i bedzie. coraz ciekawiej
Tomek - 01-03-2021, 16:38
Teraz ze dwa tygodnie przestoju (optymistycznie 7-10 dni).
W międzyczasie robię zakupy.
Tomek - 03-03-2021, 16:10
z racji tego auta znowu nie mam pod domem wziąłem się za ogarnianie foteli, bo coś trzeba robić
nie wiem czy wspominałem, ale jeszcze w tamtym roku kupiłem fotele od C8/807/Ulysee/Phedra
Dwa przednie z obrotnicami, + 2 na tył (środkowe z 2 rzędu).
Dałem za nie grosze, bo 500 zł + przesył, jedynie fotel kierowcy wymaga poprawek, nie ma przetarć czy dziur co prawda, ale jest mocno wysiedziany, więc planuję wymienić mu gąbki.
Wyglądają o tak:
fotel kierowcy:
tylne fotele:
o matko, co się namęczyłem z nimi
te dwa tylne miały zablokowane pasy, minęło trochę zanim je rozmontowałem pokapowałem o co chodzi
co prawda podejrzewałem, że jest jakiś system, który blokuje rozwijanie pasa, jak fotel jest w pozycji niezamontowanej, ale nie przypuszczałem, że jest to tak głupie, a za zarazem proste w swojej budowie
przy okazji spoko, bo straciły sporo masy, jak wyrzuciłem im niepotrzebne oryginalne podstawy, zyskałem jakieś 8kg wolnej masy
dodatkowo jeden z tych foteli się nie składał (nie składało mu się oparcie), co prawda nie bardzo mi to potrzebne, ale stwierdziłem, że lepiej niech będzie, bo może robić jako stolik
znowu z godzina roboty, żeby znaleźć o co chodzi i niestety, ale urwana linka, a raczej mały trzpień przy końcówce, poratowałem trytytką i powinno działać
Fotele przednie znowu - nijak nie idzie je nasadzić na oryginalne podstawy od Ducato.
Trzeba będzie dorobić adaptery i sporo porzeźbić
Chcę to ogarnąć bez cięcia podstaw, bo chcę mieć możliwość przywrócenia fabrycznego setupu. Także ławkę zostawiam sobie w całości, prawy fotel montuję na pojedynczej oryginalnej podstawie, a lewy na podstawie, na której jest obecnie fotel kierowcy. Jak się nie uda, to potnę podstawy.
W międzyczasie zamówiłem baterie LiFePo4, 3 sztuki po 50Ah każda, w rewelacyjnej cenie 900 zł od sztuki.
I na koniec prośba o pomoc: mamy tutaj na forum jakiegoś speca od instalacji fotowoltaicznych?
Chodzi szczególnie o instalację w autach, łodziach, przeczepach.
Potrzebuję zakupić 1-2 panele, a totalnie się na tym nie znam, mimo, że elektrykę i elektronikę jako tako ogarniam.
Z elektroniki też miałbym małe pytanko.
Część oświetlenia będę miał na takich przekaźnikach:
https://pl.aliexpress.com/item/32705307884.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec65c0fPnCbgT
kilka takich timerów:
https://pl.aliexpress.com/item/4000571328349.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec65c0fPnCbgT
i takich:
https://pl.aliexpress.com/item/4000154871901.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ec65c0fPnCbgT
czy ktoś biegły w elektronice albo automatyce doradzi jakiś system mocowania tego na jakimś panelu/ścianie?
Idealnie na jakiejść szynie din, czy coś. (Tylko kluczowe to cena, żeby system montażowy nie był droższy niż same urządzenia).
HUGIO - 03-03-2021, 19:05
Tomek napisał/a: | czy ktoś biegły w elektronice albo automatyce doradzi jakiś system mocowania tego na jakimś panelu/ścianie?
Idealnie na jakiejść szynie din, czy coś. (Tylko kluczowe to cena, żeby system montażowy nie był droższy niż same urządzenia). |
Jeśli masz kogoś znajomego z drukarką 3D, to nie problem: https://www.thingiverse.c...s&sort=relevant
Ewentualnie sporo osób prywatnie teraz na olx/fb się ogłasza, że drukuje dowolne przedmioty za opłatą. Inna opcja, to jakaś uczelnia, na pewno tam Ci to wydrukują, lub strony tego typu: https://centrumdruku3d.pl/zamow-wydruk-3d/
Tomek - 03-03-2021, 20:22
świetny pomysł, że też nie wpadłem na to
dzięki wielkie,
gdyby nie covid to w biurze mamy drukarki, ale biuro zamknięte na 4 spusty
ale napiszę do ludzi z firmy, sądząc po branży na pewno ktoś ma
|
|
|