To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Jakie ogrzewanie do domu jednorodzinnego?

Anonymous - 07-06-2007, 13:16

Cytat:
czerwona dachowka jest oklepana a proste wykonania strasznie zielenieja po juz 3 latach (widze co jest u sasiada

Mech na dachu nie ma nic wspolnego z kolorem dachówki - tylko z matriału z jakiego jest wykonana. Ceramiczna zawsze bedzie zielona - chyba ze ktos ja bedzie co roku skrobal i polewał środkami.

Co do baterii to mi sie podoba - dom ma byc wygodny i praktyczny. Ja osobiscie wolałbym zamiast kase pchac w kolor dachówki to zainwestować np w kolektory słoneczne - ale jak pisal Grześku to kwestia gustu.....................a jak wiadomo o takowych sie nie rozmawia :wink:

Krzyzak - 07-06-2007, 14:15

nie jestem uparciuchem - moze kiedys tez sobie takie cudo zainstaluje (tym bardziej, ze w domu przewidzialem 2 szachty na rozne instalacje :) )
tylko glupcy nie zmieniaja zdania :P (chyba Einstein to powiedzial)

Grześku - 07-06-2007, 16:23

Krzyzak napisał/a:
to nie tak - uwazam, ze konstruktywna krytyka wsrod przyjaciol powinna byc czyms docenianym a nie tylko kadzenie sobie nawzajem

biję sie w pierś chudą, mam tylko nadzieję że kiedyś kiedyś zamontujesz taki wynalazek na swoim dachu i chociaż po cichu przyznasz mi rację :-k 8)
A może nie na dachu tylko gdzieś koło domu...

saphire - 07-06-2007, 17:05

Ja tylko dodam że w ,,ciepłych krajach'' typu Włochy, Grecja, Chorwacja to kolektorów słonecznych na pęczki po dachach widać i to się nie strzykają w jakieś instalacje komputery czy coś - najprościej jak się da i nawet zbiorniki na dach dają. :p
Anonymous - 07-06-2007, 19:06

Cytat:
tylko dodam że w ,,ciepłych krajach'' typu Włochy, Grecja, Chorwacja to kolektorów słonecznych na pęczki po dachach widać i to się nie strzykają w jakieś instalacje komputery czy coś - najprościej jak się da i nawet zbiorniki na dach dają.

Dokładnie wszystko na dachu -włącznie ze zbiornikami na wode i nikomu to nie przeszkadza - w koncu jak sie ma słonce to trzeba je wykorzystać. Myśle ze u nas tez bedzie to coraz lepsza inwestycja poniewaz dni slonecznych coraz więcej........

Oooo takie cuda tam mają :wink:

Krzyzak - 07-06-2007, 20:14

mam tylko ten problem, ze nachylenie dachu mam na wschod i zachod, a na poludnie tylko maly daszek nad wykuszem

w kazdym razie kociol ma juz podejscia na solary :P

Anonymous - 07-06-2007, 20:25

Krzyżak widziałem takie domy jak Twój i tam bateria stała na ziemi na podnośniku ktory wyglądał jak metalowa rura - wyglądało ładnie.
Chooper - 07-06-2007, 20:28

Krzyzak napisał/a:
mam tylko ten problem, ze nachylenie dachu mam na wschod i zachod

są stelaże, które umożliwiają zamontowanie np. na elewacji południowej

Krzyzak - 07-06-2007, 20:30

dm17 napisał/a:
Krzyżak widziałem takie domy jak Twój i tam bateria stała na ziemi na podnośniku ktory wyglądał jak metalowa rura - wyglądało ładnie.

ja tez widzialem - nawet byl uklad wykrywajacy max. naslonecznienie i ustawiajacy zarowno kat pochylenia jak i azymut :)