To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - Jaki autoalarm i dziwne odłosy ze sprzęgła

Anonymous - 19-02-2008, 12:23

[ Dodano: 19-02-2008, 15:02 ]
tomekrvf napisał/a:
Darek_P napisał/a:
(nie kupiłem poloneza).

No nie. Kupiłeś ciężarówkę która min może fantastycznie wozić gruz na budowie.

Masz rację, kupiłem ciężarówkę, ale współczesną. Jeżeli poważnie wziąć pod uwagę zdanie importera to jak zacznie wyciekać olej, przestaną lekko wchodzić biegi, itp ; to też nie należy się przejmować bo to tylko ciężarówka? Ja zakupiłem nowe auto które powinno bezawaryjnie pracować. Dwa serwisy doszły do wniosku że chałas nie jest normalny i dokonały naprawy gwarancyjnej ( niestety nieudanej) i zabrakło pomysłów czym ten klekot może być spowodowany. Importer myślał dwa tygodnie i wymyślił że jest to normalne w tym modelu. Jednak są pojazdy z których wspomniany dźwięk się nie wydobywa. Ja nie chcę być wyróżniony dodatkowymi efektami dźwiękowymi. Jednocześnie w firmie użytkuję inne auta dostawcze i tamci producenci pozbawili moich pracowników owych specjalistycznych efektów dźwiękowych . Biorąc pod uwagę wykładnie MMC ; im większy samochód tym więcej hałasu powinien emitować, a pojazdy specjalne - dźwięki extra.

Anonymous - 03-03-2008, 17:59

Witajcie. Kilkanaście postów wcześniej napisałem że nie odnotowałem róznicy w dźwieku silnika przy wciśnietym sprzęgle. No ale cóz, dzisiaj czekajac na otwarcie garażu po wcisnięciu sprzęgła usłyszałem ciszę, w porównaniu z tym co jest po puszczeniu sprzęgła. Po puszczeniu silnik klekocze jak stado bocianów. No i przy zwiekszaniu obrotów notuje jakieś dziwne dźwięki z okolic gałki zmioany biegów. Nie wiem, może sie obluzowała?
Hałas ze sprzęgła, u mnie zaczął sie po 15 tys km

Anonymous - 03-03-2008, 20:05

a te dziwne dzwieki z okolic glalki zmiany biegow to na luzie masz czy na biegu?
a co do ciszy po wcisniecu sprzegla..to raczej normalne,bo wiekszosc ma to samo u siebie ,moze poprostu wczesniej na to nie zwracales uwagi??moze otwarty garaz,odbija glos lepiej slychac klekotanie?

Anonymous - 05-03-2008, 01:21

"Dziwne" dźwięki z okolic gałki do zmiany biegów słyszę przy zwiekszaniu obrotów silnika na biegu. Kurcze, teraz wogóle słysze coraz wiecej dziwnych dźwieków, miedzy iinymi gdzieś z okolic górnego oparcia tylnej kanapy po stronie kierowcy, po wjechaniu na jakąś nierówność.
Anonymous - 05-03-2008, 09:23

robitom1, te odgłosy z okolic oparcia tylnej kanapy to może spinka od pasów ? Jak się zle ułoży to mi też puka.
Anonymous - 05-03-2008, 09:57

to nie jets mercedes:) tluc sie bedzie...mi lataja obydwnie dzwingie przelozen przy dodawaniu lub odejmowanu gazu,klekocze silnik...itd..a co do stukow na tylnim siedzeniu to albo pas albo sprawdz czt trojkat ostrzegawczy ci nie spadl z genialnego patentu zaczepianego na gumke za tylnim siedzeniem..
wezyr.pl - 06-03-2008, 08:49

Maciej napisał/a:
te odgłosy z okolic oparcia tylnej kanapy to może spinka od pasów

Być może zagłówki latają i tłuką tak jak u mnie

Anonymous - 06-03-2008, 10:08

Ale to puka czy piszczy? Bo mi piszczy i opisalem ten problem tutaj http://www.mitsubishi-gra...p=272231#272231.
PiotrasL200 - 12-05-2008, 16:16

Odświeżę trochę temat. U mnie też występują podobne atrakcje:
1. drżenie kierownicy przy ok. 110km/h
2. głośna praca sprzęgła - stado bocianów (jak pedał wcisnę to robi się cicho)
3. przy przyspieszaniu w pewnym momencie (nie pamiętam przy jakich obrotach silnika) - dziwne odgłosy z okolic lewarka zmiany biegów.

Przejechane 1600km, odgłosy te są od nowości.

pozdrawiam

namotore - 12-05-2008, 23:38

co do odglosow z lewarka - obluzowana wkladka plastikowa gwintowana w galce od biegow i od napedu tez :? - jest patent - wlozyc ok 5ml silikonu do wykreconych galek i nastepnie je z powrotem nakrecic . efekt murowany. :roll:
Anonymous - 13-05-2008, 17:35

PiotrasL200 napisał/a:
1. drżenie kierownicy przy ok. 110km/h

1. Ciśnienie w kołach,
2. Czy opony nie mają widocznych uszkodzeń,
3. Czyste felgi (zwłaszcza wewnątrz),
4. Wyważenie kół.
Podsumowując - najpierw wizyta u wulkanizatora/oponiarza.
Jak drze opony to jeszcze geometria.
PiotrasL2002 napisał/a:
. głośna praca sprzęgła - stado bocianów (jak pedał wcisnę to robi się cicho)

To już na forum było. Przyczyny nikt nie znalazł - też czekam na informację co to może być... :mrgreen:

Anonymous - 01-11-2008, 09:52

Mnie chyba zlikwidowano dziwne dźwięki na luzie.
Kosztowalo masę czasu, ok 2 miesiące w serwisie i już przez 1500 km. cisza po zdjęciu nogi z pedału sprzęgła. Podobno jest to wina tarczy. raz wymieniono już tarczę ale też na wadliwą, na nową musiałem poczekać ok 3 tygodnie.

namotore - 01-11-2008, 09:56

niemożliwe :) może wyjęli sprzegło :biggrin: mnie (i nie tylko) mówili że nie da się tego uciszyć hehe :mrgreen:
Anonymous - 01-11-2008, 16:19

namotore napisał/a:
może wyjęli sprzegło :biggrin:

:finga:

Darek_P - 24-05-2009, 12:45

namotore napisał/a:
niemożliwe :) może wyjęli sprzegło :biggrin: mnie (i nie tylko) mówili że nie da się tego uciszyć hehe :mrgreen:

W dalszym ciągu cisza. Może faktycznie wyjeli sprzęgło, a może czas najwyższy zamienić Pana Józia na serwis który ma pojęcie o samochodach. L200 ma lekkie koło zamachowe i troszkę hałasować musi, ale tylko troszkę (chyba wiesz jaka jest różnica między lekkim , a dwumasowym kołem ?).

[ Dodano: 10-12-2011, 09:18 ]
Problem rozwiązałem całkowicie wymieniając L200 na OutlanderaII