Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku
Hiszpan - 12-06-2008, 00:04
Peterek, a czy u Ciebie też poprawiła się jakość odbioru fal radiowych?
Anonymous - 12-06-2008, 14:41
Nie ma żadnej rożnicy w odbiorze radia.Radio działa bez zarzutu zarówno w mieście jak i w trasie. Tzn. na orginalnej radiowej antence mało jeżdziłem ...bo od razu po zakupie (ze 2 tyg.)założyłem CB i na tej śmigam już rok czasu.Dlatego też pozwoliłem sobie ją zaproponować bo jest naprawdę wszystko ok. i każdy kto ją założy będzie zadowolony
Ps.
Radio i antenka już dawno się spłaciły (a i punktów nie przybyło )...dlatego szczerze polecam każdemu
Moj zestaw :President Johnny II + TRIFLEX
Anonymous - 12-06-2008, 15:14
Mogę potwierdzić co napisał Peterek. Jeżdżę z ta antenką od ponad miesiąca i nie narzekam. W kwestii radyjka poszedłem na minimalizację, bo nie chciałem nic wiercić, ani na stałe przykręcać. Kupiłem prosty model Lafayette Ares:
http://www.avanti-radio.p...d=101&idc=id_21
Radio ma małe rozmiary i mieści się we wnęce pod pokrętłami od klimy.
Anonymous - 12-06-2008, 18:28
już pisałem w tym poście ale powtórzę (a to jest część mojej profesji anteny ,wzmacniacze mocy itp) lepsza mała dobra krótka na stałe zamontowana DOBRZE zestrojona antena niż "pantografy" od trolejbusów....radio CB będzie "odbierać" na drucie żeby nadawać MUSI byc dobrze zestrojona antena , długość ma znaczenie aby lepiej "wypromieniować" ale magnesówki są "sztucznie" cewką i pojemnościami "spłaszczane" i ten WFS nie jest idealny...
PS. co do FM akurat u mnie się poprawiło ...ale z tego co czytałem to rożnie te nasze egzemplarze OutekII mają
PS 2 a radio też mam "małe" midland alan 78 multi plus i też mieści się na rzepie pod pokrętłami od klimy !!
pzdr 73
olabart - 13-06-2008, 10:01
Opinia sąsiada na temat anteny Trifleks po powrocie z trasy: zauważalnie mniejsze zasięgi nadawania i odbierania, ale na tyle ta różnica jest nieduża, że przekonałem się do niej i przy następnym zniknięciu mojej anteny (a raz już dostała nóg) zakladam ją do siebie. Jeżeli chodzi o odbiór FM - sąsiad ma toyotę ze stanów i wiadomo jak odbierają odbiorniki zza oceanu - po prostu gubią fale. Po zmianie na antenę triflex radio FM działa zdecydowanie lepiej. Wniosek - dobra antena. Pozdr.
krzychu - 14-06-2008, 16:27
Ale ta antena mi niezlego klina wbila. A jej pochylenie wzgledem zamochodu nie sprawia jakiegos problemu z konkretna kierunkowością instalacji? Chodzi o to że np. dużo lepiej działa na boki niż tył, przód ponieważ działa z przodu w niebo a z tylu w asfalt??
Peterek - ten Johny to z ASC czy bez?
No a co do tego ze mała jest zła, ja ostatnio zapomnialem przykrecić swojego minilonga pojechałem i słysze czysto i wyraznie (bez zadnych szumow) kogos kto musial byc conajmniej 300-500m odemnie a odbierał sam kabel i uchwyt...... Jak zalapalem za gruszke zorientowalem sie ze antena jest na tylej kanapie. A z tego co wiem moglo by sie radio spalic bo nie bylo by dobrego SWR???
Krzychu
Hiszpan - 14-06-2008, 17:37
A w kwestii anten, to która Waszym zdaniem jest lepsza:
TwinCar firmy Dirland czy ten TRIFLEX
Anonymous - 14-06-2008, 18:15
absolutnie Dirland , powód prosty antena z pełną pionową polaryzacją , triflex ma swoje wady związane z "pochyłością" tutaj wiązka promieniowana jest pod kątem i ma dzięki temu "mniejszy" zasięg ,
PS. sam mam dirlanda od pół roku i jestem b.zadowolony ,pzdr
Hiszpan - 14-06-2008, 19:13
OK, wielkie dzięki
Dzięki Twojemu doświadczeniu, zacznę się rozglądać za tą właśnie antenką i radiem które polecasz
przykład
Anonymous - 14-06-2008, 19:30
hiszpan to radio to alan 78 multi plus , pomyliłem się !! 48 niestety nie "wchodzi" w miejsce pod pokrętkami od klimy , też takie już miałem w rękach ale niestety....pzdr
krzychu - 14-06-2008, 20:10
Jeśli chce mieć ktoś coś porządnego jeśli chodzi o radio i nie patrzy za bardzo na cene to polecam presidenta (obczytalem sie duzo po forach przez zakupem) Harry II ASC jak ktoś mu cos zarzucał to tylko cene, a ASC jest niekiedy przydatne i fakt nie działa rewelacyjnie przeważnie ustawiam na ASC a jak sie chce czegoś dowiedzieć to ręcznie ustawiam.
Link: Harry II ASC
Robercik64 napisał/a: | absolutnie Dirland , powód prosty antena z pełną pionową polaryzacją , triflex ma swoje wady związane z "pochyłością" tutaj wiązka promieniowana jest pod kątem i ma dzięki temu "mniejszy" zasięg ,
PS. sam mam dirlanda od pół roku i jestem b.zadowolony ,pzdr |
A miałes Triflexa zeby porownac? Czy teoretycznie wnioskujesz?
Krzychu
Anonymous - 15-06-2008, 12:09
Hiszpan napisał/a: | A w kwestii anten, to która Waszym zdaniem jest lepsza:
TwinCar firmy Dirland czy ten TRIFLEX |
Dla mnie TRIFLEX ..... ponieważ go mam ...
Robercik64 napisał/a: | absolutnie Dirland , powód prosty antena z pełną pionową polaryzacją , triflex ma swoje wady związane z "pochyłością" tutaj wiązka promieniowana jest pod kątem i ma dzięki temu "mniejszy" zasięg ,
PS. sam mam dirlanda od pół roku i jestem b.zadowolony ,pzdr |
Hmm... teraz musisz mieć pół roku TRIFLEX-a i wtedy "ABSOLUTNIE" się z Tobą zgodzę jak powiesz ,"absolutnie",która jest lepsza.Odnośnie polaryzacji ,kąta ,pochyłości....a także materiałów z jakich jest wykonana,pogody,warunków terenowych,ich długości ,itp.,itd....dajmy sobie spokój bo w zasadzie to czysta teoria , a wszyscy pytają o praktykę
Ja podczas zakładnia swojego CB miałem obydwie anteny do wyboru .
Pierwszą założyli mi Dirlanda...próby jak to pracuje itd...a potem założyli TRIFLEXA i znowu próby z tego samego miejsca...i "wydawało" mi się ,że lepiej działa na TRIFLEXIE,i ma troszkę lepszy zasięg...po odpowiedzi mobilków na pytanie "gdzie mnie słychać?"
Ponieważ próba była przeprowadzona w W-wie nie bardzo jest ona miarodajna...ot takie było moje wrażenie ..i mam TRIFLEX-a.
Odnośnie strojenia tych anten....TRIFLEX jest zalany i nie ma możliwości skracania czy wydłużania jej...jest standartowy bez możliwości regulacji......Dirland pewnie też...
ale tak jest ok !
KRZYCHU .....pochylenie anteny nie ma żadnego wpływu na kierunki działania ...działa wszystko ok. Natomiast zasięg jest idealny szczególnie w mieście (ja nawet go skracam podkręcając ASC ) bo inaczej zbieram informacje z "połowy" miasta....a to naprawdę jest nie potrzebne i wręcz męczące .
Odnośnie radia....Johnny II ma wszystko co potrzeba ,żeby CB nas nie męczyło , i przy okazji dobrą cenę (jeśli chodzi o Presidenta)
Ps.
W podsumowaniu powiem ,że mamy do czynienia prawdopodobnie z dwiema dobrymi antenami -porównywalnymi ze sobą nie mającymi niezadowolonych użytkowników.
Wypada się tylko z tego cieszyć ....gdyż jest wybór.
Natomiast trzeba pamiętać też o tym ,że założenie Box-a przy Dirlandzie .....może być kłopotliwe , przy Triflexie jest trochę łatwiejsze.
Wybór należy do Was ....i pocieszające jest to ,że w tym przypadku dokonacie zawsze trafnego
Hiszpan - 15-06-2008, 13:37
Krótkie pytanie do Ciebie Peterek: w jaki sposób masz zamontowane to radyjko? Jakieś rzepy czy przykręcony jakiś uchwyt bezpośrednio do tunelu, przez wykładzinę
Anonymous - 15-06-2008, 14:22
Hiszpan napisał/a: | Krótkie pytanie do Ciebie Peterek: w jaki sposób masz zamontowane to radyjko? Jakieś rzepy czy przykręcony jakiś uchwyt bezpośrednio do tunelu, przez wykładzinę |
Do radia przyklejone są 3 rzepy , i pięknie to się trzyma wykładziny. Ja to radio często przenosze do innego samochodu i naprawdę nie ma problemu z tym mocowaniem (pierwszy raz to nawet ciężko oderwać ). Miejsce dobre bo nie przeszkadza w niczym ...noga nie dotyka , dobrze słychać głosnik a i dziur nie wiercisz żadnych .
I jeszcze jedno dodam...Outek II a właściwie jego silnik i ogólnie elektryka nie wprowadzają zakłóceń do działania radia CB...dlatego można śmiało podłączyć pod zapalniczkę ( w moim przypadku w podłokietniku ).
Ja montowałem oczywiście w servisie , gdyż przeciągnięcie anteny (jej kabla) wiąże się z małym "rozebraniem" samochodu...ale nie jest to jakiś wielki koszt.
Tak więc Hiszpan , Krzychu i wszyscy pozostali ..do usłyszenia na ścieżce
Bajo...
saphire - 15-06-2008, 19:42
Peterek napisał/a: | Odnośnie strojenia tych anten....TRIFLEX jest zalany i nie ma możliwości skracania czy wydłużania jej...jest standartowy bez możliwości regulacji |
O ile sobie przypominam jak oglądałem Triflexa u kumpla to na końcu anteny jest taki czubek czarny oblany plastikiem coś jak zatyczka od długopisu no i właśnie nią się wkręca/wykręca na końcu antenki regulując strojenie do sw'miarki.
|
|
|