To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - FELGI

Anonymous - 14-12-2007, 00:15

Witam

mam pytanie do Was. Jestem na etapie zmiany outka I 2.4l (niestety do kasacji) na outka II 2.0DID Intense +.
W pierwszym miałem oryginalne alufelgi mitsu 17"x6.5 ET38, chciałbym te felgi wykorzystać na opony zimowe dla outka II i tutaj pytanie czy te felgi będą do niego pasować ??? W serwisie otrzymuję sprzeczne informacje. Pytanie tylko jaki jest rozstaw śrub w starym i nowym outku. Bo do nowego przy Invite i Intese ładują 16"x6.5 ET38 ....
rozstaw śrub jest chyba ten sam 5x114.3 w obu modelach

więc jeżeli obie te felgi różnią się tylko średnicą to powinny być dobre, no chyba że czegoś nie rozumiem.

remek

Gene - 14-12-2007, 09:27

A nie prosciej przymierzyc, masz to sprawdz. Ci co szukaja maja klopot bo nie zawsze sprzedawcy daja do przymiarki felgi (kola). Co to za problem, podnosnik auto w gore, zmiana i sprawdzamy, 20 min i po sprawie. A moze dadza jeszcze sie przejechac. Pytanie jak sie do tego maja zaciski i tarcze. Powodzenia
Anonymous - 14-12-2007, 12:25

felgę mam, samochodu brak ... ale zawiozłem felgę do serwisu i zostawiłem im by sprawdzili. Gdy zaczynałem rozmowę powiedzieli, że nie ma szans by pasowało bo nie, gdy usłyszeli rozmiary pokiwali głową i powiedzieli że trzeba przymierzyć.

więc teraz czekam na telefon od nich.

Gene - 14-12-2007, 15:51

bylo poczekac i zobaczyc samemu
Anonymous - 14-12-2007, 19:32

nie lubię czekać.

po sprawdzeniu okazało się, że felga pasuje. We wtorek będę zakładać na nie zimówki (Nokiany WR SUV 225/60/17) i na mistu.

parametry felgi
17"/6.5
5/114.3
ET-38

miałem je założone na Outka I i pasują do Outka II ... może komuś się przyda taka informacja

Anonymous - 22-12-2007, 12:58

sa nisko profilowe zimowki?:P
Anonymous - 23-12-2007, 20:51

lesiu napisał/a:

a od jakich wartości zaczynają się niskoprofilówki już ? ;-)

KowaliK - 06-01-2008, 20:43

lesiu napisał/a:

Są... Ale np. jedna opona zimowa na 18 calowe felgi kosztuje tyle co 16 calowa felga + świetna opona zimowa. :p

P.S
Witam wszystkich forumowiczów! :D

tomek.rzepek - 12-01-2008, 02:42

Panowie temat wraca jak bumerang. Zamówiłem felgi TenzoR 7x17" i opony Toyo Proxes S/T 225/55/17 Gościu juz mi w stanach szukał, a tu zonk. na 17 trzeba czekać miesiac/dwa. Ale chwileczke są 8.0x18" cena rózni się w sumie skromnie. Ale do tego oponki 225/40/18 też Toyo ale T1-R. Wiem że są również 225/45/18. Pytanie brzmi, jak te opony będą sprawować się Outlander I 2.0 4wd, oczywiście licze się z niskim profilem opony itd. Chodzi mi stricte o zachowanie na drodze, no i czy wejdą. Sprawa dość pilna. Felgi maja ET 24 bądź 45, które brać? Upierać się przy 17, czy brać 18:>
olabart - 12-01-2008, 10:49

mam oryginalne alu 17" na swoim outku T i na zimę postanowiłem zwiększyć prześwit, ponieważ dużo jeżdżę w trudniejszym terenie i nie chcę szorować spodem po glebie. Zmieniłem opony z profilu 215/55/17 na 215/60/17. Wynik - outek 1.5cm w górę(+), wygląd optyczny całościowo jak dla mnie lepszy(+), odczuwalnie mniej sztywny co na zimę traktuję pozytywnie ze względu na masę wybojów łącznie z zamarzniętym lodem(+).
Ale druga strona medalu - wyczuwalnie gorsze osiągi(-), układ kierowniczy jakby mniej stabilny(-), i co ważne dla ciebie przy pełnym skręcie w prawo lewe koło obciera delikatnie o plastikowe nadkole od strony silnika(-). Tak więc na pewno jest jakaś granica szerokości i wysokości felg i ogumienia na co musisz zwrócić uwagę. Pozdr.

tomek.rzepek - 12-01-2008, 13:27

w zimie to rozumiem. Ale czego moze nie nadmieniłem mówimy o letnich kapciach. Rozumiem że nasze drogi są nieprzystosowane do takich kapci. Ale ten wygląd:-) Dbam o samochod i bede uważał. według moich wyliczen srednica koła przy oponach 215/60/16 (standardowych) wynosi ~53,5cm, przy 225/40/18 wynosiłaby ~54cm, przy 225/45/18 ~55,1cm, a przy 225/55/17 ~54,8cm. Patrzyłem wczoraj w kilku konfiguratorach felg i opony przy 18 calach odpowiednie to 225/45/18.
Powiedz mi jeszcze jakie Et i szerokość ma Twoja 17"felga?
Jakieś konkrety z tym pogorszeniem osiagów? ja szybko nie jezdze. Zatsnawia mnie fakt że po liftingu dawali 17" standardowo, i parametry typu przyspiesszenie jakos sie nie zmieniały w porównaniu do przed liftingiem.

[ Dodano: 12-01-2008, 13:45 ]
a układ kierowniczy masz pewnie przez to mniej stabilny że profil opony jest wiekszy.

mam konkret, według tego http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html i tego http://www.v10.pl/narzedz...u,opon,204.html srednica koła zmniejszy się o 4mm co bedzie przekłamywało licznik o 0,06% takze pikus:) spalanie pewnie tez podobnie wzrosnie.

tomekrvf - 12-01-2008, 20:53

tomek.rzepek napisał/a:
Ale ten wygląd:-)

I ciągła walka w koleinach...

tomek.rzepek - 12-01-2008, 22:12

225 nie będzie dramatu... tzn teraz na 215 czasami trzeba powalczyć, no cóz nasze drogi...
olabart - 13-01-2008, 11:04

Na lato pozostawiam outka w oryginalnych kapciach(mam drugi komplet), aczkolwiek ze względu na przyjemniejsza jazdę oraz wizualnych przy zakupie kolejnych letnich opon również podniosę profil do 60. Wymiary oczywiście podam tylko dojdę do siebie po imprezce. Jeżeli chodzi o to czy jest się w stanie przy tak niewielkiej zmianie odczuć zmiany. Turbik jest moim drugim outkiem (poprzedni bez T z 2004) Z poprzednim mam kontakt na bieżąco ponieważ sprzedałem go sąsiadowi i praktycznie ze względu na wspólny wiek naszych pociech i wspólne zainteresowania jeżdzę naprzemian jako pasażer u sąsiada lub kierowca u siebie. Mało tego obsługuję to co potrafię u niego (wymiany płynów, drobne awarie, itp.) Więc praktycznie w dalszym ciągu mam do czynienia z dwoma outkami. Przesiadając się z 2.0 na T i odwrotnie nie jest problemem wyczuć różnicę (pomijam sprawę osiągów) Sąsiad ma oczywiście oryginalne 16". Sprawa druga - samochód ten jest dla mnie od samego początku jak narkotyk. Bez turbo był dla mnie pełnią szczęścia, ale czytając Wasze posty zapragnąłem więcej. Jestem z natury perfekcjonistą i przy okazji gadżeciarzem. W outku nie może nic skrzypieć (poprzedni doprowadzał mnie do szału), drgać, itp. Każdy jego oddech jest moim oddechem, każdą infekcję natychmiast uleczam. Ufffff.... Czy zwróciliście np. uwagę, że stojąc z tyłu nierozgrzanego (np po nocy) Turbika zaraz po uruchomieniu jego odgłos z tłumika jest inny - taki jaki byśmy sobie życzyli na stałe, ale niestety po około minucie zmienia barwę. A nie wynika to z różnicy obrotów, ale to inny temat. A teraz konkrety. GPS - przydatny gadzet - wiadomo. Poprzednie koła , czyli 17" z fabrycznym ogumieniem. Jadąc w/g licznika 100km/h GPS uparcie pokazywał 93-94km/h. Temat drążyłem na innych forach, bo sam nie wiedziałem czy kłamie GPS czy moja miłość. Zabolało, bo okazało się że to moja luba na czterech kółkach przekłamuje. Zresztą z tego co wyczytałem i sam sprawdziłem 70% liczników przekłamuje (najdokładniejszy podobno citroen) Na ale dalej. Zmiana opon na profil 60 i wynik przy 100km/h jest prawie 1/1 a konkretnie wskazanie GPS to 98-99km/h. A 6km/h robi różnicę. Odnośnie zmiany felg z 16" na 17"przy poprzednim outku i różnicy w parametrach. Zmienił się rozmiar felg, ale również i profil opon. Czyli mniejsza felga, wyższa opona i obecnie większa felga i niższa opona. Wymiar zewnętrzny pozostał praktycznie ten sam. Myślę, że obecna moja rozmiarówka (215/60/17) jest kompromisem pomiędzy wszystkimi moimi potrzebami. I na koniec obiecane wymiary:
215/55/17 - średnica zewnętrzna 66cm
215/60/17 - średnica zewnętrzna 69
Wymiary opon oczywiście na założonych felgach.

tomek.rzepek - 14-01-2008, 01:15

a To Ty masz Turbo, no to mów jak Ci się gaz w nim spisuje:-) a nie tam o felgach bedziemy gadać. Felgi będą 8.0x18" ET 45 i 225/45/18 oponki wkleje zdjęcia jak załoze. Rozmiar felg/opon dobrałem z konfiguratorów internetowych, natomiast ET stąd: http://forum.mitsubishi-o...t=3486&start=10
wedlug kalkulatroa średnica zmniejszy się o 4mm, także prawie idealnie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce. O cholera własnie zauwazyłem że nie policzyłem profilu "razy 2" dlatego takie małe kapcie mi wyszły:-)

a podejście mam podobne. Wszystko musi być idealnie, nie lubie po sobie poprawiać lub kupować coś po raz drugi, dlatego wchodze od razu w 18". A o Outlko dbam lepiej niż o Kobiete:-P