[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
marexi - 11-12-2008, 00:05
nie wiem na razie sie duzo nie nacieczylem autkiem:) sprowadzilem zostawilem u mechanika i powiedizalem ze mi sie nie spieszy i sprzeglo wymieniane:) juz jest zrobione ale nie mam kiedy odebrac - praca i studia
ale mysle ze w sobote moze juz bede mial zrobione zdjecia bedzie umyty i zriobny na sicher:) i sprawdze hamulce:) bo ja mam koniec 98 moze tez mam duze:)
schmeisser - 20-06-2009, 22:24
Mam pytanie muszę wymienić tylne tarcze i klocki do Galanta 2.0 z 97 roku, i się waham czy kupić tarcze Lukasa czy Brembo ? jakie do tego klocki dobrać, ktoś polecał marki Ferrodo co wybrać? I kolejne pytanie zastanawiam się czy od razu nie wymieniać tylnych piast za jednym "brudem" załatwić kompleksowo czy warto się ładować w "koszta"?
Pozdrawiam Rafał
mihoja - 21-06-2009, 11:20 Temat postu: tarcze a kierownica po prawej stronie W sprawie doboru tarcz było trochę problemów.
Chodzi mi głównie o to, ze EA po 99' ma zmienione tarcze przednie na wieksze (szer 276 mm) - i takie też chciałem, a z katalogu proponowali mi mniejsze 256 mm
Niestety wiekszość katalogów jest do [EDIT na tym forum nie używamy takich słów !] , gdyż ma zły podział na roczniki zamiast EA 97-98 i 98-01 oraz 01> jest zapis od 97-01.
Jedynie katalog EBC jest godny polecenia
Co prawda można spotkać w katalogach tarcze 276 mm jednak trzeba szukać GDI
pozdro[/quote]
pozdrawiam- pytanie: a jak jest z tarczami w autach z kierownica po prawej stronie? tzn. czy jest inny podział na roczniki/tarcze? przepraszam jeśli było to poruszane na forum...
shinai - 21-06-2009, 19:19
W UK podajesz numer rejestracji i ci dobieraja w bazie danych
Anonymous - 03-07-2009, 05:17
W sklepie, w którym zaopatruje się w części nie mogą znaleźć u żadnego z dystrybutorów tarcz do mojego EA5A (1999rok; 276 mm, gr. 24mm), pytałem o ATE, Textar (Lucas), lub jakieś inne wysokiej jakości, przede wszystkim porządnie zahartowane.
Klocki już mam: ATE (140 zł), bo z początku miała być możliwość zamówienia również tarcz ATE, których jak się potem okazało jednak nie było na stanie.
Proszę o doradzenie, jakie tarcze moglibyście polecić w przedziale cenowym 200-250 zł/szt., takie, które dobrze spisywały by się wraz z klockami ATE. Dodam, że posiadam automatyczną skrzynię, więc z pewnością częściej używam hamulca niż użytkownicy z manualem.
Biorę pod uwagę również tarcze sportowe (nacinane/nawiercane) - o ile są wytrzymałe i czuć różnicę na plus w porównaniu do tarcz zwykłych z górnej półki. Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Sprawa jest dosyć pilna, a nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto kupując jakieś nippartsy, które mają na stanie.
Kto byłby w stanie mi pomóc w znalezieniu takich tarcz?
Owczar - 03-07-2009, 11:15
Może już pora zmienić sklep? Zadzwoń do Japaneze. A może Mikody? Rafal_Szczecin kupował do poliftowych hamulców, pasowały bodajże od VR-4 (88-92). Zapytaj go jak się spisują.
czekoladka_1981 - 03-07-2009, 13:02
Rados napisał/a: | zamówienia również tarcz ATE, których jak się potem okazało jednak nie było na stanie |
Pytaleś w IC tarcza ATE index: 24.0124-0170.1( 276x24)
Rafal_Szczecin - 03-07-2009, 13:43
Owczar napisał/a: | może Mikody? Rafal_Szczecin kupował do poliftowych hamulców, pasowały bodajże od VR-4 (88-92). Zapytaj go jak się spisują. |
dokladnie tak , do w poliftowym galu ( SE ) mam nacinane i nawiercane tarcze mikody.
na stronie mikody teoretycznie nie ma do gala po lifcie tarcz (276mm) lecz mozna je dobrac od wersji vr4 galanta z rocznika 88-92. sa to dokladnie te tarcze ktorych potrzebujemy my .
jest to dokladnie ta tarcza :
KLIK MIKODA 276MM
jak widac bardzo fajna cena ( za szt ) do tego trzeba doliczyc koszt wyslania i ew tuningu - czyli nawiercania i nacinania .
ja z zestawu jestem baaaaaardzo zadowolony , jest to juz moj trzeci komplet zakupionych mikod ( pierwszy, jeszcze prototypowy komplet jezdzil w galu e33, drugi w colcie i trzeci teraz w galancie ) i przy tej marce juz raczej zostane .bo wg mnie mikoda wygrywa jakoscia z ATE czy tez brembo a cene ma nizsza , oraz przy tym super wyglada ( mowa tu o komplecie nacinanym i nawiercanym )
Anonymous - 03-07-2009, 14:13
Dzięki Rafał. Piwko dla Ciebie! Zamawiam te tuningowe Mikody
[ Dodano: 18-07-2009, 01:25 ]
Po pierwszych dniach użytkowania tarcz Mikody (+ klocki ATE) muszę przyznać, że jestem jak najbardziej zadowolony. Właściwości świetne, wykonanie i wygląd również na wysokim poziomie. Pierwsze 300-500km należy pamiętać o dotarciu tarcz. Miałem już jedno hamowanie awaryjne i przyznam szczerze, że spisują się doskonale, poza tym dzięki nawierceniom nie grzeją się tak jak zwykłe tarcze.
Oto jak się prezentują:
KamilR10 - 19-07-2009, 10:59
Ja mam pytanie, jak objawia się zużycie klocków hamulcowych?? Ostatnio coraz częściej włącza się ABS podczas hamowania na kamieniach albo na piasku. Oraz gdy wcisnę mocniej pedał hamulca słyszę taki lekki metaliczny dźwięk jakby metal tarł o metal...chyba czas na wymianę co?
Rafal_Szczecin - 19-07-2009, 15:30
Rados napisał/a: | o pierwszych dniach użytkowania tarcz Mikody (+ klocki ATE) muszę przyznać, że jestem jak najbardziej zadowolony. Właściwości świetne, wykonanie i wygląd również na wysokim poziomie. Pierwsze 300-500km należy pamiętać o dotarciu tarcz. Miałem już jedno hamowanie awaryjne i przyznam szczerze, że spisują się doskonale, poza tym dzięki nawierceniom nie grzeją się tak jak zwykłe tarcze. |
a nie mowilem
u mnie w galu mikoda wyglada tak :
KaWu - 24-07-2009, 12:06
Rafal_Szczecin, czas spróbowac czegoś innego niż ATE Koszt z wysyłką 252 zl. 2 sztuki
davyjohn, ja wczoraj też otrzymałem paczkę chyba hurtem wysyłali do Gal
moje wyglądają tak:
Zhan - 24-07-2009, 12:34
szok... no to testujcie Panowie bo moje EBC juz sie nadaja do kosza wiec moze tez sobie takie zafunduje jesli sie sprawdza...
KaWu - 24-07-2009, 14:28
A ciekawe jak jest z tyłem do EA u nich
W ofercie Mikody nie ma tyłow przypisanych do Galanta.
Ale z tego co (chyba) Rafal kiedys pisal czasami trzeba szukac zamiennych.
Nasze przody przedliftowe np. pasuja do Volvo s/v 40.
Moze np od Space Stara pasuja: http://mikoda.pl/public/s...ent=det&id=4552 Takie tez widze w Volvo sa.
Musialbym chyba zrzucic tyl i dokladnie pomierzyc.
Widac ze tylko po promieniu ma 1 mm mniej . No i na rozstawie srub 0,3 lub 0,5mm wiecej. Nie wiem jaka wysokosc maja w Galach.
Rafal_Szczecin - 24-07-2009, 15:06
tez myslalem nad tylem, i super wygladala by ponownie nacinana i nawiercana tarcza, lecz takiej w ofercie mikody na tyl niestety brak.
lecz jezeli bede musial zmianiac tyl napewno bede probowal cos dobrac , moze z innych modeli , a noz sie uda
|
|
|