To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Sterownik centralnego - montaż sterownika pilotów

czester_ - 18-12-2009, 19:35

http://www.allegro.pl/ite...vw.html#gallery
http://www.allegro.pl/ite...ze_komfort.html
http://www.allegro.pl/ite...pa_migacze.html

Np tu masz bez siłowników, do wyboru do koloru. Ja kupiłem ten pierwszy. Dorobiłem kluczyk i cieszę się pikpikiem z chowanym grotem.

Ogólnie bardzo fajny sprzedawca, pomagał mi telefonicznie nawet to podpiąć. Polecam go dlatego tutaj.

thenat - 18-12-2009, 21:33

tu jest cały dział z samymi sterownikami: sterowniki centralnego zamka
gw87 - 19-12-2009, 12:04

Dzięki, pytanie do czester, ile kosztuje dorobienie kluczyka<grot> i czy bez problemu zamontuje się go w tym 'scyzoryku'? czy może ten grot jest 'rzeźbiony' dostarczony z 'scyzorykiem'?

(kierunkowskazy i osobno bagażnik otwierany sam podpinałeś bez większych problemów?)

..:: muszę zrobić to na czasie bo celowanie kluczykiem mnie dobija:p ::...

Anonymous - 19-12-2009, 14:47

Również mam pytanie odnośnie samego pilota.
Ponieważ w moim aucie byl kiedyś pilot do zamka centralnego. Od jakiegoś czasu został zgubiony, może uszkodzony ... nie wiem. I czy mogę dosztukować sam pilot znając marke producenta ? Czy najlepiej jest kupić nowy pilot wraz z osprzętem ?

czester_ - 19-12-2009, 20:39

gw87 napisał/a:
Dzięki, pytanie do czester, ile kosztuje dorobienie kluczyka<grot> i czy bez problemu zamontuje się go w tym 'scyzoryku'? czy może ten grot jest 'rzeźbiony' dostarczony z 'scyzorykiem'?

(kierunkowskazy i osobno bagażnik otwierany sam podpinałeś bez większych problemów?)

..:: muszę zrobić to na czasie bo celowanie kluczykiem mnie dobija:p ::...

150zł płaciłem w Krakowie. Grot dostarczony jest akurat do vw ale w dobrym zakładzie goście mają groty do miśka a dokładniej do volvo. Ew można samemu poucinać żeby spasował z własnego kluczyka.
Co do immo to gość mi kopiował, zostawiłem sobie stary kluczyk bo miałem tylko jeden.

Podpinanie jest bajecznie proste, wszystko pisze na forum. Zajęło mi to godzinę. Bagażnika nie podpinałem bo nie ma sensu. W bagażniku mam mastera także jeśli otwieram bagażnik to i tak wszystko się otwiera...

Ten przycisk wykożystam na domykanie szyb ale narazie zimno i mi się nie chciało z tym robić.
Ale fakt otwieranie kluczykiem to porażka, do tego poprzednie auto miało pilota więc robiłem to w tępie ekspresowym.

Co do pytania drugiego kolegi to oczywiście jeśli znajdziesz gościa który sprzedaje twój typ centralnego można na nowo zaprogramować pilota. (tak na 90%)

gw87 - 22-12-2009, 16:17

już wszystko wiem. zamawiam dzis. Potem jeszcze pewnie was troche pomęcze:)
Anonymous - 22-12-2009, 17:53

Zakupiłem autoalarm Codetek. Z alarmu wynika ze nie beda migac kierunki tylko swiatla postojowe. Czy można to zmienic jakoś na kierunki?
przemekx303 - 22-12-2009, 20:58

adamk4 napisał/a:
Zakupiłem autoalarm Codetek. Z alarmu wynika ze nie beda migac kierunki tylko swiatla postojowe. Czy można to zmienic jakoś na kierunki?

zależy pod co podłączysz , jeżeli chcesz żeby kierunki migały to podłącz według opisu w tym temacie

gw87 - 10-01-2010, 12:16

Mam takie pytanie, wolę być teraz pewny niż później przy zakładaniu się głowić, zakupiłem sterownik c. zamka do tego były dwie diody zamieszczam zdjęcie instrukcji na którym umieściłem diody kierunek przepływającego prądu (zaznaczony na nich) http://img687.imageshack....1111111111f.png i moje pytanie czy tak ma być ?
a drugie pytanie dotyczy masy schemat C. łączę przewody ŻÓŁTY i ŻÓŁTO/CZARNY podłączam je do CZARNEGO a czarny jak opisał wcześniej 'jointventure' wkręcam śrubkę przy wtyczce MUT-II do głównego ECU gdzie to jest? ewentualnie gdzie można jeszcze mase przykrecić żeby działało

barthez2183 - 10-01-2010, 16:14

gw87, z diodami może to Ci pomoże:

kielurkk napisał/a:

Diody podłącz końcem z paskiem do przewodu od kierunkowskazu i lewego i prawego (dwie diody) a drugą stronę połącz ze sobą (zewrzyj) i połącz z przewodem od sterownika. Diody tak podłączone będą "przepuszczać" napięcie ze sterownika a blokować napięcie gdy włączysz kierunkowskaz. Powodzenia :)

a co do masy,jak zdejmiesz tą plastikową osłonę nad kolanami kierowcy,to w okolicach dolnego lewego mocowania tej osłony powinna być śruba na klucz 10 i tam przymocuj masę.

gw87 - 10-01-2010, 16:38

barthez2183 za mase dzięks<teraz znajdę, czytałem cały temat i dlatego zrobiłem taki schemat tych diod, bo tego opisu za bardzo nie rozumie (przydał by się jakiś rys.) jakby ktoś spojrzał na to i uświadomił mnie czy dobrze myślę to podłączyć.
ariss84 - 10-01-2010, 16:59

gw87 jak weźmiesz diodę w rękę to będziesz miał jakieś literki i numerki i to będzie oznaczenie diody i przy jednej nóżce będziesz miał taki biały pasek dookoła diody i to jest kierunek wyjścia prądu. I ten pasek musisz skierować do wyjścia na kierunkowskazy a tą stronę bez paska zewrzeć ze sobą i podłączyć do centralki. A na tym schemacie co pokazałeś to tą lewą diodę podłączyłeś odwrotnie bo paskiem w kierunku centralki a tą prawą nie wiem bo nie widać na niej paska :)
skubi25 - 10-01-2010, 18:01

Witam. Przejżałem wasze wypowiedzi na temat centralnego na pilota i widzę że niektórzy strasznie lubią kombinować jak by z tym domykaniem szyb zrobić, a wystarczy kupić centralkę co ma taką funkcję tu przykładowy link wybrałem najtańszy zestaw http://moto.allegro.pl/it..._auta_bx40.html Ja u siebie też będe zakładał i chyba właśnie ten założe. Pozdrawiam :partyman:
barthez2183 - 10-01-2010, 22:30

skubi25, jak założysz pochwal się jak ci wyszło.

gw87, ariss84 bardzo dobrze Ci to opisał,mam nadzieję że już się połapałeś jak to zmontować żeby śmigało.

Cino - 13-01-2010, 13:29

Kupiłem identyczny sterownik do Carismy - BX40.
Spisuje się świetnie, ale na podłączenie domykania szyb się nie zdecydowałem.

Źle to rozwiązali, tzn. z tego co pamiętam (a zakładałem sterownik kilka miesięcy temu), to przy zamknięciu auta automatycznie domykają się szyby.
Niby wszystko fajnie, ale co jeśli w lato będę chciał pozostawić uchylone szyby w zamkniętym aucie ?
Nic z tego... Nie ma takiej opcji.

W standardowym pilocie przy Outlanderze trzeba dodatkowo przytrzymać przycisk zamknięcia auta, aby domknęło szyby - tak to powinno działać.