To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

kristof - 27-10-2007, 19:28

co do programów i baaaardzo potężnej bazie gwiazd galaktyk supernowych itp itd - oczywiście pod winde - bardzo dobry jest programik pod nazwą Cartes Du Ciel. Z tego co pamiętam jest darmowy, ale fakt faktem stellarium jest bardziej czytelne...A jeśli ktoś ma linuxa to gorąco polecam Xephema -> tak to już jest wsio pięknie i ładnie tylko że trudno się kompiluje - mi jeszcze na Debianie ta sztuka się nie udała :/

A co do mojego długiego braku pobytu tutaj to było tak że 2 tyg temu kupiłem swoją Cari (od And63 któremu bardzo dziękuje za autko :) ) i tak jakoś wyszło że tyle czasu zajeło mi załatwianie wszystkich spraw związanych z rejestracją itp itd. A pondato teraz siedze w komitecie organizującym OSSE, i też nie mam teraz za dużo wolnego czasu. Ale jak co Maxwell61 i inni fanatycy astro czujcie się zaproszeni na zjazd pozytywnie zakręconych astromaniaków we wrześniu 2008 roku w Poznaniu ( Jak robi to Poznań to musi być dobra zabawa ;) )

pozdrawiam i miłego wieczoru :) )

maxwell61 - 27-10-2007, 19:40

kristof napisał/a:
Ale jak co Maxwell61 i inni fanatycy astro czujcie się zaproszeni na zjazd pozytywnie zakręconych astromaniaków we wrześniu 2008 roku w Poznaniu
dzieki... a kto to organizuje?? jakieś forum???co ma byc na tym spotkaniu??

kristof napisał/a:
Cartes Du Ciel
super program ale powiem szczerze mam problemy z jego obsługa...tzn. nie wtapiałem sie w jego problematyke...a uzywałeś kiedyś C2A for Windows?? też jest dobry...
kristof - 27-10-2007, 19:48

maxwell61 napisał/a:
a kto to organizuje?? jakieś forum???co ma byc na tym spotkaniu??

Organizują go w sumie studenci Astronomii z Uniwerku Poznańskiego, czyli ja + 5 innych osób -> tzn tylu jest w kole astronomicznym :/ albo nie chcą się zapisać albo nie chce im się chodzić...Co do atrakcji to jak narazie w planach (podkreślam że to są tylko plany na razie nic pewnego w końcu jeszcze rok nam został :) ) :
- Zwiedzanie wydziału Fizyki na Morasku ( sale nagrań, komore bezdzwiękową ( czy coś w ten deseń, sam tam jeszcze nie byłem )
- 2 dni wykładów o tematyce astronomicznej + możliwe seminaria osób przyjezdnych jeśli ktoś zaproponuje dobry i ciekawy temat
- Zwiedzanie Borowca ( czyli test spektroskopu ( 2x40 albo 2x50 zależy co do tego czasu będzie tam :) , oraz zabawa dalmieżem laserowym -> czyli sprawdzanie jak daleko od nas są np satelity :)
- Oczywiście jakieś ognisko z wykładowcami z OA Poznań i pewnie trochę innych atrakcji które proponuje Poznań :)

maxwell61 napisał/a:
a uzywałeś kiedyś C2A for Windows?? też jest dobry.

Nie nie miałem przyjemności nim się bawić, A tego Cartusa używałem do 'pracy' musiałem za pomocą zdjęcia wyznaczyć pozycje i jasność pewnej gwiazdy a ten program służył do porównania wyników :)
bardzo zaawansowany jest to program?

maxwell61 - 27-10-2007, 20:53

znasz łukasza wojtyniaka??? z przeźmierowa... na takie spot astro sie pisze ale wątpię abym cokolwiek zorumiał o czym wy tam rozmawiacie:-)...wiesz ja to tylko lookanie na niebo a mechanika nieba to magia :D ...ale co tam!

cartus kurcze wiele osób pisało że super ale ja w niego wchodzie za bardzo nie wiem jak sie poruszać...jak szukac itd...pozdrawiam

kristof - 27-10-2007, 22:29

Nie kojarzę człowieka, a powinienem ?
Co do Cartusa to teraz za dużo Tobie już nie doradzę -> od jakiegoś czasu pracuje tylko i wyłącznie na Linuxie jeśli chodzi o Astro, więc na windzie nie mam nic.. ale jak znajdę chwilę to zainstaluję sobie ten programik i zobaczę co i jak.
Jednak jeśli dobrze pamiętam gdzieś tam w opcjach jest bdb szukajka, tylko już nie wiem czy ten program zaznaczał horyzont czy też nie.
Jednak póki co na bank wystarcza do planowania obserwacji Stellarius, jest do tego bdb w miarę przejrzyście pokazuje wszystko co potrzeba...chyba że lubisz szukać jakiś bardzo słabych obiektów wtedy on już chyba nie da sobie rady :)
A co do samych wykładów to chyba nie będzie tam samej teorii czy tam mech nieba., postaram się przekonać Dybola żeby poprowadził swój wykład o 'końcach świata' czyli o meteorach które walneły albo mają walnąć w Ziemię...wedle mnie bardzo ciekawy wykład.
A potem pewnie wykąbinuje się coś na temat nowinek obserwacyjnych itp tematy...tzn. mam taką nadzieję ;) wszystko okaże się w praniu :)
pozdro

Moominek - 27-10-2007, 23:10

kristof napisał/a:
postaram się przekonać Dybola żeby poprowadził swój wykład o 'końcach świata'

To może coś o przebiegunowaniu ziemi wynikającym ponoć z precesji, też będzie? ;)

szczeslaw - 28-10-2007, 00:23

kristof napisał/a:
komore bezdzwiękową

Jeżeli to to, o czym myślę, to nazywa się to "komora bezechowa" ;)
Można w niej np. wyznaczać charakterystyki kolumn głośnikowych z pominięciem wpływu pomieszczenia (komora bezechowa "nie gra") ;)
http://www.ia.amu.edu.pl/komora/komora.htm

Pozdrawiam :)

maxwell61 - 28-10-2007, 01:14

kristof napisał/a:
tzn. nie musisz ale na forach bardzo sie udziela no i jest z Poznania... :doubt:

co do CdC to póki co rozgryzam C2A i wydaje sie byc ok..rzeczywiście Stellarium to tylko wizula i to do 10mag chyba wiec tam wielu NGC nie znajdziesz a IC to w ogóle :x ... bawię się teraz w powyższym programie w ESO Digitized Sky Survey, które robi ładną mape nieba w formie zdjęcia wiec widac pył miedzygwiezdny i wszellkie mgławice, ale mam problemy póki co z ustawieniem parametrów robienia tych zdjęć.. a to np fota z tego programu PLEJAD po lekkich zabawach :D

kristof - 28-10-2007, 09:52

szczeslaw napisał/a:
kristof napisał/a:
komore bezdzwiękową

Jeżeli to to, o czym myślę, to nazywa się to "komora bezechowa" ;)

Tak dokładnie o to mi chodziło -> widać jak interesuję się tym wydziałem ;)

Co do przebiegunowania Ziemi to fakt faktem ktoś z wykładowców na OA miał podobny wykład, tylko już nie do końca wiem kto...ale imo bardzo ciekawa propozycja, na najbliższym spotkaniu koła będę miał już parę tematów wykładów do zaproponowania :)
Macie jeszcze jakieś fajne propozycje ?

maxwell61 napisał/a:
kristof napisał/a:
tzn. nie musisz ale na forach bardzo sie udziela no i jest z Poznania... :doubt:

Więc tak forum naszego koła w ogóle nie ma tzn na mnie spadł ciężar przygotowania jakiejś strony i forum -> póki co jest forum do celów organizacyjnych OSSY i nic więcej. A jego nie widzałem na żadnym spotkaniu koła, no chyba że byłby chętny uczestniczyć w nim to jak będzie następne spotkanie KNA to dam Tobie znać a Ty go poinformujesz ;)

maxwell61 napisał/a:
a to np fota z tego programu PLEJAD po lekkich zabawach :D

Po lekkich ?? nio widzę że doszły kolorki to ich dość dużo to tak mało nie zmieniłeś...chyba że robiłeś zdjęcia z różnymi przesłonami i nakładałeś to na siebie. Ale imo bardzo ładny obrazek -> tylko objaśnij kolorystykę :P

pozdro

Add[28.X.2007: 10:05]

Jeśli ktoś ma fajne zdjęcia księżyców Saturna to poprosiłbym na namiary na nie :) potrzebuje je do prezentacji :P a zawsze lepiej wyglądają zdjęcia robione przez obserwatorów niż takie przeróbki np na NASA (chociaż te często są pokolorowane ;) )

maxwell61 - 28-10-2007, 14:32

kristof napisał/a:
Macie jeszcze jakieś fajne propozycje ?
wpływ saturna na wybranie kaczki na prezydenta RP :D ...oczywiście żarcik :mrgreen:

jak poczytam troche bardziej zaawansowanej litertury to może mnie coś bardziej znurtuje to ci coś podrzucę..

kristof napisał/a:
Po lekkich ?? nio widzę że doszły kolorki to ich dość dużo to tak mało nie zmieniłeś
no niestety to jest obraz tworzony przez ten program...ja się foceniem nie zajmuje...poprostu otwierasz mapę nieba wyszukujesz obiekt tak aby pole miało około 50* i ten wycinek nieba jest fotgrafowany...a obrabiasz go przez różne filtry, stąd pytałem sie czy juz smigałes w C2A i bawiłeś się ESO Digitized Sky Survey...

cóż to jest ta OSSA czy OSSY?? ogądałeś wczoraj zakrycie plejad???

co do fotek zdjec SATURNA to polookam na forach...raczej super wyraziste nie bedą :doubt: ...pozdrawiam

[ Dodano: 28-10-2007, 14:37 ]
co do SATURNA to mozna w CELESTI także uzyskac fajne obrazy ale niestety to także tylko program :doubt:

kristof - 28-10-2007, 15:26

OSSA
Jest to Ogólnopolskie seminarium studentów Astronomii, ale pewnie zjawiają się tam sympatycy bądź członkowie jakiś klubów astronomicznych :)
W sumie średnio wychodzi co roku około 50-60 osób więc +/- 10 czy tam 20 osób to nie tak wiele :)

maxwell61 napisał/a:
ogądałeś wczoraj zakrycie plejad???

Niestety u mnie niebo było zachmurzone jak diabli...ledwie co poświata księżyca się przebijałą przez chmury..w sumie taką pogodę mam już od dobrych paru dni :/

Co do zdjęć to poszukam sobie ich na stronce NASA -> tam będzie ich od groma :)

maxwell61 - 28-10-2007, 17:28

kristof napisał/a:
Ogólnopolskie seminarium studentów Astronomii,
no skory ty przewodniczący to już stary szycha! :D ... ludziska też swoje telepy przywożą czy tylko skrzynke z piwem?? :mrgreen:

[ Dodano: 28-10-2007, 20:32 ]
poniżej link do dzisiejszego zdjęcia księżyca z małymi objaśnieniami...nie jest to lepsze zdjęcie aniżeli ostatnie, ponieważ jest za jasny a w aparacie tel. nie ma zadnego filtra księżycowego 8) ... z rano może wstane i polookam na saturna i wenus ale tyłka nie ruszam poza miasto...nie chce mi sie :doubt: ...pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pok...20de8b756c.html

Efa! - 30-10-2007, 19:25

A tak w temacie obserwacji nieba - pamięta ktoś jeszcze błyski Irydium? ISS? Swego czasu potrafiłam o 3 w nocy lecieć na dwór, żeby zobaczyć, jak ładnie świecą satelity.
konrad1704 - 30-10-2007, 21:31

tak pozostajac w astronomi to co sadzicie o tym: KLIK

realne zagrozenie czy kolejne bajki?

maxwell61 czy czerwony kolor na Twoim zdjeciu z opsiami oznacza cos szczegolnego?

maxwell61 - 30-10-2007, 22:38

Efa!, jestem po wrażeniem :D ..takie poświęcenie :mrgreen: ... i1 raz zaobserwowałem irydium i świeciła przez kilka sekund jak wybuch jakieś komety :D ... ale jakoś tym działem sie za bardzo nie interesuje...
konrad1704, kolor nic nie oznacza tak jakoś mi sie zaznaczyło :roll: ...a co do linka to mam nadzieje ze kristof, nam cos opowie... ja póki co nie martwie się bo to jeszcze 22 lata a spekulacje naukowców często bywają mylne....poza tym może ta asteroida napotka inna na drodze i rozłupie sie na mniejsze kawałki...a jak nie to pożyjemy zobaczymy :D .. póki co obecnie w cefeuszu jest kometa HOLMESA i jest bardzo jasna...w lornetce już sie ładnie prozentuje.... ponieżej gdzie ją można znależć...pozdrawiam
p.s. kometa jest w CEFEUSZU...kto nie wie to mapa nieba w reke i hej :D