To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Komputer w Cari DI-D

robert1512 - 12-02-2010, 20:22
Temat postu: Instrukcja kasowania
Witam,może ktoś opisać procedurę kasowania komputerka? oraz sposób przełączania trybu wyświetlania.Z góry dziękuję
carismax - 13-02-2010, 01:05
Temat postu: Re: Instrukcja kasowania
robert1512 napisał/a:
Witam,może ktoś opisać procedurę kasowania komputerka? oraz sposób przełączania trybu wyświetlania.Z góry dziękuję

Jeśli masz fabryczne radio to zmieniasz opcje białym klawiszem Disp na radiu. Jeśli przytrzymasz go przez pare sekund to skasujesz daną wartość (tylko Średnie spalanie i średnią prędkość)

Drapichrust - 13-02-2010, 14:23

A co robić gdy się nie ma oryginalnego radia? Klemy? Nic się nie stanie oprócz skasowania spalania?
TomekTG - 13-02-2010, 14:25

Drapichrust napisał/a:
A co robić gdy się nie ma oryginalnego radia? Klemy? Nic się nie stanie oprócz skasowania spalania?

Jak odepniesz Masę to bodajże kasuje błędy z komputera , jak i pokładówki ;) .

Drapichrust - 18-05-2010, 09:02

Jeszcze jedno:
Mi komp po zatankowaniu do pełna pokazuje jakieś 750 km do przejechania. W zimie tyle mniej więcej robiłem (głównie miasto), teraz gdy jest znacznie cieplej robię jakieś 800 km a spalanie pokazuje trochę ponad 8l (głównie miasto). Patrząc na Wasze wypowiedzi to u mnie duże spalanie wychodzi.
Jakieś sugestie? :)

robertdg - 18-05-2010, 10:26

Drapichrust, zadbaj o czystosc filtrow
Drapichrust - 19-05-2010, 09:39

Filtr powietrza i oleju tyle co wymieniłem. Pozostał filtr paliwa. Ale on by miał takie znaczenie jeżeli chodzi o wyższe spalanie? Sam nie wiem. Co nie zmienia faktu, że pasuje wymienić :)

Ostatnio komputer pokazywał mi, że do przejechania mam niecałe 80 km kontrolka już mocno i długo świeciła, zatankowałem i weszło 48l. Można było jeszcze śmigać spokojnie.

JCH - 19-05-2010, 21:42

Drapichrust napisał/a:
teraz gdy jest znacznie cieplej robię jakieś 800 km a spalanie pokazuje trochę ponad 8l (głównie miasto). Patrząc na Wasze wypowiedzi to u mnie duże spalanie wychodzi.
- Jak często resetujesz wskazanie zużycia?
- Ile faktycznie pali Ci Cari? Od "pełnego" do "pełnego", najlepiej na tej samej stacji/dystrybutorze.
Drapichrust napisał/a:
Ostatnio komputer pokazywał mi, że do przejechania mam niecałe 80 km kontrolka już mocno i długo świeciła, zatankowałem i weszło 48l.
- Ile miałeś wtedy przejechane km od pełnego tankowania?
- Jaką pojemność ma zbiornik w Cari? (W MSS było 55 litrów)?

Być może wszystko jest OK a jedynie wskazania kompa są inne wskutek dawnego resetowania.

Drapichrust - 20-05-2010, 08:38

Wskazania komputera są na pewno błędne. Średnia spalania z moich obliczeń wychodzi 6l/100km. Resetuje średnio co jakiś miesiąc wskazanie spalania. Hmmm, może by skasować cały komp, tylko wtedy z tego co tu na forum wyczytałem to jest dużo zachodu ze wszystkim. Pojemność baku to 60l, ja spaliłem 48l na odcinku ok 800km (piszę ok bo dokładnie nie patrzyłem) czyli wychodzi jakieś 6l/100km. A komp pokazuje teraz średnią aż 8,4l/100km! Jeżdżę dużo po mieście (90% trasy) głównie praca-dom, dom-praca. Chyba, że u mnie pływak jest wyżej zawieszony co powoduje wczesne wskazanie kontrolki braku paliwa. W baku zostaje jeszcze jakieś 12l - czyli przy takim spalaniu to daje prawie 200km! Kontrolka braku paliwa powinna mniej więcej się włączać gdy do przejechania mam ok 100km. Wtedy by mi wyszło jakieś 900 km na całym baku.
Dobrze myślę? :)

JCH - 20-05-2010, 11:32

Czyli wygląda na to, że wszystko u Ciebie OK ze spalaniem :)
Jedynie wskazanie kompa nieco za wysokie :?
Ja robiłem tak:
tankując do pełna, przy każdym takim tankowaniu resetowałem wskazanie kompa. Średnie spalanie wg kompa było ok 0,5 litra większe niż faktyczne wynikające z tankowania.
Na baku robiłem ok. 800-850 km, wtedy zasięg na kompie zbliżał się do 0, po chwili zaczynała zapalać się rezerwa a do baku wchodziło ok. 40-45 litrów. Szczegóły tutaj:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/141027.html
Na rezerwie spokojnie mogłem przejechać 100-150 km.
Różnice mogą również wynikać z tego, że zbiornik w MSS ma 55 litrów.
A co do zapalania rezerwy .... to może nawet lepiej, że zapala się wcześniej :)

Moja sugestia - resetuj wskazania kompa przy każdym tankowaniu do pełna a najlepiej gdy będziesz wybierał się gdzieś w trasę zatankuj, zresetuj .... i zobacz co pokaże komp.

Drapichrust - 20-05-2010, 12:35

Dzięki za informacje. Teraz jestem spokojniejszy :)

A co do dokładności komputera. Czy jest jakiś sposób aby go trochę poprawić?

JCH - 20-05-2010, 20:07

Drapichrust napisał/a:
A co do dokładności komputera. Czy jest jakiś sposób aby go trochę poprawić?
Chyba tylko to:
JCH napisał/a:
resetuj wskazania kompa przy każdym tankowaniu do pełna

skalops - 25-06-2010, 18:42

Czy w Did komputer pokazuje bieżące spalanie? czy tylko podaje wartość średnią? Ostatnio sprawdzałem to moja cari spaliła 6,6l w cyklu miejskim (jazda spokojna)
Faraday - 26-06-2010, 00:22

skalops napisał/a:
Czy w Did komputer pokazuje bieżące spalanie? czy tylko podaje wartość średnią? Ostatnio sprawdzałem to moja cari spaliła 6,6l w cyklu miejskim (jazda spokojna)

Średnie spalanie
Skoro w cyklu miejskim pokazał 6.6l/100km, to najwyraźniej wcześniej jeździłeś w trasie i miałeś dużo niższe spalanie.. ;)
U mnie po wykasowaniu komputerka podczas jazdy po mieście potrafi wskazać nawaet 12l/100km
Jeśli dużo jeździłem w trasie, to cały czas pokazywał poniżej 6l/100km

witus86 - 07-05-2011, 01:17

Witam!

Niedawno kupiłem Carismę 1.9 DI-D i też byłem w szoku jeśli chodzi o wskazania komputera. Na początku komp pokazywał same kreseczki przy śr. prędkości i spalaniu, potem zaczął liczyć spalanie od 23l/100km w dól aż zatrzymał się na ok. 15l i się przeraziłem że autko aż tyle pali i wtedy dowiedziałem jak zresetować kompa. pewien gość powiedział że lepiej jest go resetować w czasie jazdy a nie na postoju to szybciej zaczyna pokazywać prawidłowe dane ale i tak to nic nie pomaga jeśli chodzi o zawieszanie się kompa. Wygląda na to że co jakiś czas przestaje całkowicie liczyć i nawet zbierać dane.

Mam 2 pytania:
1. czy są dostępne oryginalne radia do Cari z napędem CD a najlepiej z mp3(w to jednak wątpię) obsługujące komputer?

2. Do czego służy nieoznakowany przycisk po lewej stronie pod komputerem podobny do tych do ustawiania godziny?

Pozdrawiam!