Outlander I Ogólne - HAK HOLOWNICZY
mitsu00 - 12-02-2010, 09:11
darek_gdynia napisał/a: | pytanie do posiadaczy haka z oryginalną wiązką mitsu: czy po podpięciu przyczepy zapala się wam kontrolka na desce (ikonka z przyczepą)? pytam bo zauważyłem na schemacie że jeden z przewodów od dedykowanej kostki haka (ta nad prawym nadkolem) idzie bezpośrednio do etacs więc najwyraźniej jest to data link. oryginalna wiązka do auta amerykańskiego którą widziałem ma pudełko z elektroniką, czy europejska również? |
Mnie się nic nie zapala, natomiast podpięcie haka deaktywuje tylne czujniki parkowania.
Anonymous - 12-02-2010, 10:06
Cytat: | to chyba nie potrzebujesz ekstra przypominajki |
nie, nie potrzebuję pytam po prostu z ciekawości. myślałem że może działa to na zasadzie zwarcia do masy (i etacs wie że mamy podpiętą przyczepę --> zapala kontrolkę) ale najwyraźniej jest to data link albo coś w tym rodzaju.
andkul2 - 22-03-2010, 17:22
w sobote podpinam przyczepkę do haka a tu brak oswietlenia myślałem ze mnie h.... strzeli,serwis Sobczyk w K-cach tak zakłada haki,dobrze ze mam jeszcze Golfa z hakiem to pojechałem w trase,umówiony jestem na kontrole oswietlenia tak grzecznie w serwisie powiedział pan
rezon - 22-03-2010, 17:57
andkul2, może też w Katowicach montują firmowe wiązki a'la Automarket Boguchwała - popatrz sobie na topic http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=49615. i sprawdź, jak u Ciebie to wygląda. U mnie też sprawa się rypła przez pomyłkę w lutowaniu i wykryto ją na szczęscie przy badaniach haka.
cebull - 18-05-2010, 12:40
Panowie odkopie temat, bo ja wciaz nosze sie tylko z zamiarem zalozenia
napisalem do BOK Mitsubishi pytanie co bedzie z gwarazncja na samochod jezeli zaloze hak w profesjonalnym zakladzie zajmujacym sie hakami ale nie bedzie to dealer mitsu..
oto odpowiedz:
"Może Pan zamontować. W przypadku nieprofesjonalnej ingerencji w
instalację elektryczną ewentualne usterki nie będą naprawiane na gwarancji."
ja to tlumacze tak: jezeli zalaza nam dedykowana wiazke i nic przy tym nie poknaca (nie sadze by sie dalo cos popsuc przy podpinaniu wtyczek ) to Mitsubishi nie ma podstawa do cofniecia gwarancji.
rezon - 18-05-2010, 16:12
cebull napisał/a: | ja to tlumacze tak: jezeli zalaza nam dedykowana wiazke i nic przy tym nie poknaca (nie sadze by sie dalo cos popsuc przy podpinaniu wtyczek ) to Mitsubishi nie ma podstawa do cofniecia gwarancji. | ale jak tylko coś się będzie działo z elektryką/elektroniką masz jak w banku tłumaczenie, że to przez hak, chociaż przyczyna mogłaby być w zawilgoconych złączkach np. komputera, a to Ty będziesz musiał udowodnić przed sądem, że jest inaczej. Natomiast jak zleciesz do ASO Mitsubishi i nawet trafisz tak jak ja na oszustów z trzema diamentami przed siedzibą to wtedy masz "gwarantowaną jakość Mitsubishi" i naprawiać będą bez problemów.
mitsu00 - 18-05-2010, 16:36
cebull napisał/a: | Panowie odkopie temat, bo ja wciaz nosze sie tylko z zamiarem zalozenia
napisalem do BOK Mitsubishi pytanie co bedzie z gwarazncja na samochod jezeli zaloze hak w profesjonalnym zakladzie zajmujacym sie hakami ale nie bedzie to dealer mitsu..
oto odpowiedz:
"Może Pan zamontować. W przypadku nieprofesjonalnej ingerencji w
instalację elektryczną ewentualne usterki nie będą naprawiane na gwarancji."
ja to tlumacze tak: jezeli zalaza nam dedykowana wiazke i nic przy tym nie poknaca (nie sadze by sie dalo cos popsuc przy podpinaniu wtyczek ) to Mitsubishi nie ma podstawa do cofniecia gwarancji. |
Tylko zleć zamontowanie Automata. W 1 miśku mam takowy i jest bajerancko. Otwierasz blokadę kluczykiem, 1 kliknięcie i główkę masz w ręce. W Corolli mamy hak na stałe i żeby go zdjąć trzeba 2śruby odkręcić, a to trochę trwa i pod auto trzeba się położyć.
cebull - 18-05-2010, 19:21
mitsu00 napisał/a: |
Tylko zleć zamontowanie Automata. W 1 miśku mam takowy i jest bajerancko. Otwierasz blokadę kluczykiem, 1 kliknięcie i główkę masz w ręce. W Corolli mamy hak na stałe i żeby go zdjąć trzeba 2śruby odkręcić, a to trochę trwa i pod auto trzeba się położyć. |
w poprzednich autach mialem odkrecany wiec wiem jak to jest
teraz chyaba zgodnie z Twa rada zaszaleje
rezon ja jeszcze zadzwonie do ASO z pytaniem ile chca za robocizne a materialy czyli hak i wiazke ja dostarcze i jak bedzie przystepnie to rozwaze a jak nie to zaryzykuje chyba i nie bede przeplacal ponad dwukrotnie
rezon - 18-05-2010, 23:00
cebull, Haki Brinka na Allegro z wiązką Brinka to 1240-1250zł Są bdb spasowane i wypinanie kuli to bajka.
cebull - 18-05-2010, 23:08
ja dostalem wycene z firmy, ktora zaklada haki dla dealera z Marek
Hak 1380, wiazka 210, zalozenie 250
rezon - 19-05-2010, 11:58
TO kup na Allegro i zleć im montaż
cebull - 19-05-2010, 18:28
no i chyba polacze tani hak z drogim zalozeniem
hak na allegro BRINK razem z wiazka to koszt 1250Pln
zalozenie w serwisie mitsu 500Pln (netto)
za 200-250Pln roznicy chyba warto jednak to zrobic w ASO i miec spokoj z gwarancja
acha rezon, dla Twojej wiadomosci w serwisie mitsu zaproponowano mi hak z uniwersalna wiazka wlutowywana w instalacje, oczywiscie na zyczenie moga zalozyc oryginalna wpinana w instalacje...
rezon - 20-05-2010, 07:40
cebull napisał/a: | 500Pln (netto) | ładnie się cenią, mnie w Boguchwale wycenili montaż przy okazji przeglądu na 150zł - może zadzwoń np. do Grafixu albo do innego ASO. cebull napisał/a: | w serwisie mitsu zaproponowano mi hak z uniwersalna wiazka wlutowywana w instalacje | a to ciekawe - druciarstwo w serwisach Mitsu to chyba zaraźliwe, ale ten twój to przynajmniej uczciwy bo się spytał co wolisz. Mnie się tam nikt nie pytał, a faktura opiewa na zupełnie coś innego niż "uniwersalna wiązka" . Ciekawe dlaczego nie dają 100zł upustu montażu na wiązkę ori - znacznie mniej pracy. cebull napisał/a: | za 200-250Pln roznicy chyba warto jednak to zrobic w ASO i miec spokoj z gwarancja | wg mnie warto
rcezar - 24-08-2010, 15:42 Temat postu: Hak holowniczy brink Witam
Zdecydowalem sie na montaz haka Brinc, jednak po wstepnym "wybadaniu" sprawy okazuje sie, ze Serwis Margo Gdynia wycina jakac dziure w zderzaku.....
Czy jest to konieczne, czy po prostu mam szukac innego ASO do zamontowania tego haka ?
W tym temacie jeden z kolegow zamiescil zdjecia haka Brinc i jakos nie widze tej dziury.
Prosze o Wasze sugestite w tej materii.
Pozdrawiam
cezar
rezon - 24-08-2010, 17:08
rcezar napisał/a: | Zdecydowalem sie na montaz haka Brinc, jednak po wstepnym "wybadaniu" sprawy okazuje sie, ze Serwis Margo Gdynia wycina jakac dziure w zderzaku..... | Nie jest konieczne cięcie dziury w zderzaku. Upewnij się o rodzaj wiązki, czy na pewno Brink - jest podpinana do złączek lamp.
|
|
|