[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA
fj_mike - 12-03-2010, 20:16
xor napisał/a: | masz może jakieś fotki ?
Jesteś pewien, że to nie jakaś 'rzeźba' poprzedniego właściciela ? |
Nie mam fotek. Mogę podesłać VIN na priva. Zobacz do mojego tematu (link w podpisie). Nie ma co offtopować
Anonymous - 16-03-2010, 02:29
Nie wierze by sedan miał NIVO fabryczne, to nie ma sensu.
W wcześniejszych postach widziałem pytanie o ile podniósł się tył po zamontowaniu sprężyn suplex na tyle.
Wcześniej był prześwit na 2 palce teraz trzeba dodać 3 cm. Oryginalne zawieszenie było niższe o 3 cm. Jeśłi nie zamierzacie wozić przynajmniej 2 osób z tyłu (przy oryginalnych wymiarach opon avance - 17 cali ) to mogę sprzedać swoje stare sprężyny. Oczywiście wymieniłem u siebie razem z amortyzatorami
Przed zmianą wyglądało tak:
http://www.polskajazda.pl...ia/22764,156639
fj_mike - 16-03-2010, 06:09
cerber napisał/a: | Nie wierze by sedan miał NIVO fabryczne, to nie ma sensu. |
Zawsze pojawi się jakiś sceptyk
zbir - 01-04-2010, 15:45
Na wstępie witam jako że to mój pierwszy post tutaj.
Mam problem z nowymi tylnymi sprężynami - kupiłem niby oryginalne nr cześci MR235564 i auto stoi za wysoko, wygląda to wręcz komicznie, zobaczcie sami:
Żeby było śmieszniej mam z tyłu butle LPG a te sprężyny z tego co wiem to są do sedana.... więc skoro w moim tak to wygląda to jak wysoko stałby sedan???
Amortyzatory mam też nowe - firmy Kamoka.
Jak licze zwoje to stare spreżyny miały o jeden mniej i sa dużo ciensze...
Miał już ktoś taki problem? co zrobić? bo przeciez wstyd tak jeździć....!
robertdg - 01-04-2010, 15:52
zbir, jeżeli Twoje obecne sprężyny sa nie dośc że grubsze i maja jeszcze więcej zwoi, to się nie dzwi ze auto stoi Ci jak kangur, nie zakupiłes przypadkiem wzmocnionych sprężyn
zbir - 01-04-2010, 15:58
musiałem zmienić bo na starych jak załadowałem auto to cała opona chowała sie w błotnik a amortyzator stawał na odbojnikach. Teraz znowu przesadziłem w druga strone....
Tylko nie rozumiem skąd takie różnice, kupiłem niby oryginalne więc dlaczego to tak masakrycznie wygląda? .... no kurna nie wiem co zrobić, chyba je wywale, po co ktoś produkuje taki badziew
czy geometrie i zbieżność musze ustawiać po tej zmianie?
robertdg - 01-04-2010, 16:06
Stara jest masakrycznie siadnięta i ma pełnych 8 zwojów, natomiast nowa ma pełnych 9 zwojów i jest grubsza jak powiadasz, przy zachowaniu tej samej grubości i zmniejszeniu liczby zwojów o 1 podejrzewam ze efekt koncowy byłby bardziej zadowalający, ale ja bym na Twoim miejscu przejezdził ze 3 dni i sprawdził jak sprężyna się ułozy, zatankuj auto do pełna i sprawdź, bo ocena zawieszenia auta tuż pod swiezym montazu sprezyny jest błedna.
zbir - 01-04-2010, 16:12
no nie wiem co by sie miało jeszcze zmienić ale zobacze, załaduje troche ciężarów do auta, pojeżdze i sie okażę, jak sie nie zmiein to je wywalam.
A jest tu na forum ktoś kto też zmieniał spręzyny na nowe? żeby sie wypowiedział czy miał na początku wyżej i z czasem sie ułożyło czy też od razu było dobrze?
W każdym razie dzieki za rady
robertdg - 01-04-2010, 16:28
zbir, ostatnio w swoim EA5W zmieniał sprężyny z amorkami z tyłu Juiceman przechodzil z Nivo na zwykłe, efekty możesz zobaczyć tutaj http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#665097 , oraz jakie sprężyny założył http://forum.mitsumaniaki...hlight=#660720.
Juiceman - 01-04-2010, 20:34
Heh to ja mam jeszcze większe sprężyny
Zwoi mam o jeden więcej, sprężyny wzmacnianie, na początku był wysoko, że można było prawie 5 palców włożyć między koło, a nadkole. Teraz niestety opadł o te 1-1,5cm, z racji że często u mnie ktoś jeździ z tyłu też mam gaz butle gdzie wchodzi 45l gazu i z reguły bak w którym jest 30l xD I nadal jest jak dla mnie za nisko o te 2-3 cm xD.
Pytanie czy kupiłeś sprężyny na przód czy na tył do galanta sedana ?
Dobra już sobie odpowiedziałem na to pytanie. Powinieneś sobie wziąć te sprężyny MB864787 COVER,RR SHOCK ABSORBER a teraz masz SHOCK ABSORBER,RR SUSP.
Także po paru dniach pewnie Ci odrobinę siądzie.
zbir - 02-04-2010, 00:16
Juiceman dzięki za odp. ale wg tego:
http://193.178.147.233/en...1&id_pic=250470
to kupiłem właściwe (tzn. tył galant sedan - nie kombi bo akurat takie mi sie trafily w dobrej cenie) a ten numerek co podałes to tylko osłona amortyzatora... więc nic juz nie rozumiem.... czy to możliwe żeby do sedana były wyższe niż do kombi?
Pozatym u mnie ta szpara jest duzo wieksza niż u Ciebie była nawet na początku - zobacz na zdjęcie szpara jest ponad dwa razy większa niz profil opony! (a opony mam 205/50/17)
Na razie zapakowałem 160 kg towaru do bagaznika i nie zrobiło to na spreżynach prawie żadnego wrażenia... jutro dopakuje drugie tyle i zobacze ale cienko to widze....
Juiceman - 02-04-2010, 00:52
Właśnie też to zauważyłem tyle, że ten numerek jest na stronie gdzie kupowałem suplexy.
Ale meritum od sedana możesz spróbować tą sprężynę MR235574
Ewentualnie od kombi po lifcie tą MR455682 .
górek - 02-04-2010, 15:43
Juiceman <--- ty w końcu jakie suplexy zamówiłeś? Od sedana? Jesteś zadowolony?
Pytam ponieważ też niedługo będę wymieniał sprężyny z tyłu w moim kombi i sam już nie wiem co brać. Dość dużo baaaardzo ciężkich rzeczy wożę w bagażniku więc może faktycznie te wzmacniane suplexy? ewentualnie co innego? Czy te suplexy występują też w wersjach do kombu 2.5?
Juiceman - 02-04-2010, 15:47
Już pisałem, że wzmacniane i do sedana Jak dla mnie o te 2-3 centy za nisko xD
robertdg - 02-04-2010, 15:58
Juiceman napisał/a: | Jak dla mnie o te 2-3 centy za nisko xD | weź zamieść zdjęcie porównania przed i po, moze to rozwieje troche watpliwości userów
|
|
|