OFF ROAD - CHORWACJA TURYSTYCZNIE (bardziej on-road)
Hiszpan - 25-03-2009, 22:43
TomekSz, temat chyba zbyt obszerny aby się rozpisywać
Generalnie całe chorwackie wybrzeże warte jest obejrzenia i zwiedzenia. Począwszy od półwyspu Istra z klejnotem w postaci Puli czy Rovinij, archipelag Kornati, Magistralę Adriatycką (a raczej widoki z niej ), Zadar, Split, wyspy Hvar i Korcula, po sam Dubrovnik. Warto zobaczyć parki narodowe Plitvicke Jezera czy Krka.
Musisz bardziej sprecyzować co chciałbyś robić, co zobaczyć (bo wszystkiego na raz się nie da).
Sam ostatnie dwa lata spędziłem na tym campingu http://www.istracamping.c...k_Umag_1839.itu Głównie ze względu na atrakcje dla dzieci, zwłaszcza basen ze statkiem na środku.
jachupda - 03-06-2009, 15:14
Ja jade na poczatku wrzesnia Srodkowa Dalmacja - wyspa Ciowo kolo Trogiru.
Fux - 13-06-2009, 09:39
Jedź do Pakostane.
www.pakostane.hr
Byłam tam kilka razy i jest ok.
Zjechalem calą Chorwację od Molunatu do Puli i Kopra w Slowenii.
Z Pakostane można zwiedzić. Plitvickie Jeziora, Sibenik, Zadar, Trogir, Split, Kornati (statek Bosko odplywa codziennie), wodospady Krka, Skradin, jezioro Vransko.
Sądzę, że 2 tyg. Wam nie wystarczą...
saphire - 14-06-2009, 14:48
Za tydzień (20.VI.2009) dujemy na trzy auta na Cavtat ciut niżej Dubrovnika (trasa przez Bośnię: Osijek-Sarajevo-Mostar) i posiedzę tam z 10 dni w trakcie robiąc wypady w okolice Czarnogóry itp. później powrót autostradą przez Plitvice, Wenecję, Postojną, Davos-Bormio-Stelvio Pass i trochę po Alpach (TopGear'owa najlepsza trasa górska w Europie) więc plan szeroki i jeszcze nie wiem czy w całości będzie zrealizowany (zależy od reszty paczki) niemniej w sumie ze dwa tygodnie z okładem wyjdzie bo nie spieszy mi się w drodze powrotnej więc będziemy sporo "meandrować" po bokach
Gene - 14-06-2009, 18:37
Pieknie Saphire!
My pod koniec lipca atakujemy Orebic. Za rok chcialbym aby POC zorganizowal wyprawe w tamte okolice. Mam juz namiary na kilka tras.
Udanego wyjazdu i milego wypoczynku.
Berni - 15-06-2009, 18:43
Gene napisał/a: | Za rok chcialbym aby POC zorganizowal wyprawe w tamte okolice. |
Dobra myśl i w dobrym czasie podana- można urlop przyszły ustawic- pod taki wyjazd- bo jak wiesz częśc wyjazdów wypada trochę nagle- no i łapie się tylko ta częśc która ma ten termin wolny - pozdrawiam
Gene - 10-07-2009, 15:33
Troche odswieze i zapytam, czy ktos wybiera sie na przelomie lipca i sierpnia do Chorwacji? My bedziemy w okolicach miejscowosci Orebic od 26. Planuje wypoczywac ale kilka wypadow turystyczny do 100 km bedzie na pewno.
Jesli ktos bedzie w okolicy dajcie znac. Zawsze to sympatyczniej wspolnie.
Gene - 10-07-2009, 15:35
Saphire, napisz pare slow jak trasa. Podobno widoki bajkowe. Tez planuje tamtedy smignac.
Kibloo - 13-07-2009, 10:24
ja się nastawiam na przyszły rok, ale jeszcze nie wiem gdzie, w każdym razie zagranica i ciepło
Gene - 13-07-2009, 12:16
Kibloo, to rezerwuj czas na klubowa wyprawe.
Kibloo - 13-07-2009, 12:20
spoko, BTW najprawdopodobniej jestem w wawie miedzy 20-22 lipca
pozdro
mayer - 14-07-2009, 01:11
Jak jedziecie do Chorwacji , wiem ze macie głównie w planach jazde po czarnym , ale zawsze sie może zdarzyc ze kogoś ułańska poniesie....
off-roadowo po chorwacji tylko po drogach... Zwłaszcza w srodkowej Chorwacji i w okolicach granicy bośniackiej. Tam jest wciąz sporo dzikich pól minowych. Sam miałem przypadek nad Perucko Jezioro ze popedziłem do lasu z rolką... Jak wracałem to dopiero zobaczyłem tabliczki... Gdybym wczesniej nie był w lesie to na 100% bym się zesrał...
Gene - 14-07-2009, 06:32
Mayer, no to miales fart. Ja planuje raczej po szlakach. Za rok Pajero Owners Club przymierza sie do jakiejs wyprawy. Bede zdobywal traki, roadbooki i szkice na papierowych mapach. Wszystkie przejazdy i miejsca beda juz "przejechane" tak aby sie nie nadziac.
gigant87 - 23-01-2010, 22:58
Czy ktoś ma sprawdzone kempingi w północnej części Chorwacji?
Chcemy jechać pod namioty, w drugiej połowie lipca.
Wszelkie spostrzeżenia mile widziane
Zastanawiam się przede wszystkim nad trasą. Którędy warto jechać z Częstochowy? (i tak planuję do granicy z Czechami lub Słowacją jechać gierkówką)
Fux - 24-01-2010, 08:12
http://www.cro.pl/forum/
Polecam to kompedium wiedzy.
|
|
|