[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Mokra podłoga od strony pasażera
Krzyzak - 22-02-2012, 22:24
u mnie ciekło z wentylatora - woda dostaje się z podszybia, tam jest czerpnia powietrza do do dmuchawy i wokół niej rdzewieje, robi się dziura, kapie do wentylatora i potem z niego w dół
deejay - 22-02-2012, 22:42
Krzyzak napisał/a: | u mnie ciekło z wentylatora - woda dostaje się z podszybia |
Również dobrze mogą być zatkane odpływy z podszybia i woda bardzo łatwo wlewa sie przez wentylator .
Tutaj na fotce masz pokazane którędy sie dostaje ew. woda
KamilR10 - 23-02-2012, 18:31
deejay napisał/a: |
Po drugie jesli nagrzewnica cieknieto to od razu w aucie parują szyby i zalatuje słodkim płynem | Szyby w aucie nie parują i nie ma podejrzanych zapachów, nagrzewnice już wykluczyłem, w aucie jest zwykła woda i jestem tego pewny.
deejay napisał/a: | Sa dwie przyczyny wcieku do kabiny , zatkany odpływ z parownika klimatyzacji lub nieszczelnosc na scianie grodziowej. |
Wydaje mi się że może to być któryś z tych powodów. Na początku sprawdzę jeszcze odpływy. Gdzie dokładnie się znajdują ?
Podobną sytuację miałem w bmw e46, mokra podłoga od strony pasażera, szyby w aucie mocno zaparowane, zimą zamarzały od środka. Od jakiegoś czasu mieszkam w DE, dlatego tutaj pojechałem na serwis, powiedzieli że trzeba wymienić uszczelkę w drzwiach, wymienili i problem zniknął, ale za jakiś czas pojawił się z tej samej strony tylko z tyłu, znowu wymiana uszczelki w drzwiach pomogła. Gdy zobaczyłem u siebie mokrą podłogą, pierwsze o czym pomyślałem to uszczelka w drzwiach, a tutaj nikt nawet o tym nie wspomniał
Krzyzak - 23-02-2012, 22:07
KamilR10 napisał/a: | uszczelka w drzwiach, a tutaj nikt nawet o tym nie wspomniał | bo prawdę mówiąc nie słyszałem o takiej usterce w Galancie
dopóki uszczelki nie są poszarpane a auto nie miało mega-dzwona (gdzie drzwi odstają od reszty), to raczej uszczelka nie będzie dobrym tropem
KamilR10 - 24-02-2012, 22:38
Czyli uszczelka w drzwiach też odpada. Postaram się jutro zrobić test z wodą, może zobaczę którędy woda się dostaje.
Maciey - 21-06-2012, 18:11
Witam . Zauważyłem wczoraj wieczorem, że kanapa po stronie pasażera i podsufitka po tej samej stronie nad słupkiem są wilgotne. pojawił się wielki zaciek i niemam pojęcie co może być przyczyną . odpiąłem podsufitkę z tyłu na tyle żeby zajrzeć ale miejsce uszczelnienia szyby z tej strony jest suche . Pytanie : którędy odprowadzana jest woda z dachu z tyłu auta? Czy woda może się dostawać jakoś z tej rynienki na dachu do wnętrza? i jak zdemontować plastik z tylnego słupka ?
Anonymous - 19-07-2013, 06:07
To uszczelka pomiędzy podszybiem a maską.Polej auto wodą i otwórz maskę, jeżeli woda wycieka pod uszczelką do komory silnika to masz odpowiedź.
Krzyzak - 19-07-2013, 08:48
w dziale Nasze miśki wbij do tematu Kofiego (Kofi) - on ostatnio walczył i uszczelniaj to samo miejsce (standard w EA, u mnie też tak było)
fj_mike - 22-07-2013, 22:09
ektomek, ale żeś wykopał
ektomek napisał/a: | To uszczelka pomiędzy podszybiem a maską.Polej auto wodą i otwórz maskę, jeżeli woda wycieka pod uszczelką do komory silnika to masz odpowiedź. |
NA zdjęciu jest pokazany parownik klimy, to z niego (ściek przez gródź konkretnie) woda cieknie pod dywanik.
Anonymous - 23-07-2013, 16:09
A to najmocniej przepraszam wszak temat dotyczy wody na podłodze- od strony pasażera. U mnie natomiast ciekło z tego właśnie miejsca na stronę kierowcy. Ciekło także z każdego przejścia przez przegrodę, kiedy woda dostała się tam pod "zmęczoną" już uszczelką podszybie - maska. Chciałbym aby zostało to odebrane jako jedna ze wskazówek, zanim zaczniemy rozbierać pół samochodu
Łysy88 - 29-07-2014, 22:48
Ja szukałem haczyka w moim nowym nabytku i znalazłem... Ubywa płynu z układu za to pod nogami kierowcy i pasażera jest mokro... Domyślam się że nagrzewnica zdechła. Koniecznie muszę demontować całą deskę rozdzielczą? Wolałbym tego uniknąć. Czy nagrzewnica od EA2W z 98 roku będzie pasowała do EA5A po ostatnim lifcie? Jeśli tak to o tyle dobrze że mam z rozbitka, tamta nie ciekła.
Proszę o pomoc.
robertdg - 30-07-2014, 07:08
Bez demontażu deski się nie obejdzie, pod warunkiem, że 100% pewności masz co do nagrzewnicy
Łysy88 - 30-07-2014, 09:41
Na dworzu jest sucho niemiłosiernie więc raczej nie jest to woda z przecieku zewnętrznego, natomiast w środku czuć dziwny zapach no i wody/płynu jest naprawdę sporo. Sądzę że w układzie jest woda (choć sam dolałem płynu chłodzącego Prestone 5 l). Ubywa go dość szybko, a i pod nogami kierowcy i pasażera jest mokro. Dziś spróbuję zdemontować deskę w rozbitku, z tego co czytałem nie jest to strasznie trudne..
robertdg - 30-07-2014, 17:24
Ze skrzynia dales rade to i z deską sobie poradzisz
Sprawdź czy z tyłu pod nogami paazerwó też jest mokro, podnies dywanik
Łysy88 - 04-08-2014, 02:05
Wszystko wskazuje na to że sprawa załatwiona. Co prawda po wyciągnięciu starej nagrzewnicy podłączeniu kompresora i zanurzeniu jej w misce z wodą nigdzie nie popuszczała ale te tak jakby króćce które wychodzą pod maskę są skręcane na dwa zaciski. tam był dość duży luz - w tej z rozbitka nie było takiego luzu. W każdym razie wymienione, płynu nie ucieka a podłoga zaczęła wysychać - nie wszystko dało się wyciągnąć gąbką czy szmatami. Jednak cała operacja wraz z podłączeniem UKP trwała ok 14 godzin, tyle że robiłem sam, we dwie osoby napewno byłoby łatwiej, do tego pogoda niezbyt sprzyjała...
|
|
|