Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...
Krzyzak - 10-02-2017, 08:17
Ja mam BEKO - tureckie, dobrze wyposażone, brałem jak największą, bo różnica w cenie i zużyciu prądu między 160 a 180 a 200 cm jest praktycznie żadna a ilość miejsca już nie.
Była śmiesznie tania jak na te parametry, ale ma wadę - jest głośna - wydaje takie dźwięki jakby zmieniała fazy syntezy termojądrowej na hydrokraking paliwa rakietowego...
Marcino - 10-02-2017, 11:24
Takie dźwięki to odszranianie pewnie.
irekmiecz - 11-02-2017, 14:02
W instrukcji obecnie posiadanej lodówki w pozycji " Podłączenie urządzenia " jest zapis;
" Po ustawieniu urządzenia odczekać co najmniej 1 godzinę, zanim urządzenie zostanie włączone. Podczas transportu może się zdarzyć, że olej zawarty w sprężarce przemieści się do systemu chłodzenia. "
Za radą panów którzy nam ją dostarczyli już po przełożeniu drzwi i ustawieniu w docelowym miejscu odczekaliśmy ponad dwie godziny, wykorzystując ten czas na dokładne umycie i ułożenie wszystkiego wewnątrz.
Pamiętam że poprzednią lodówkę zaraz po dostarczeniu podłączyłem na minutę, może dwie celem sprawdzenia czy działa. Następnie stała kilka tygodni nieużywana. Gdy ponownie podłączyłem i zacząłem użytkowanie oprócz normalnej pracy agregatu słyszalne były niepokojące dźwięki. Porównał bym je do skrzypienia zawiasów, powolnie otwieranych ciężkich drzwi, jak w filmach grozy. W trakcie cyklu pracy agregatu casami dźwięki te były częste, czasem rzadkie a możliwe że czasem nie występowały. Nie wiem na ile z upływającym czasem te dźwięki osłabły a na ile przyzwyczailiśmy się do tego i coraz mniej nam to przeszkadzało ale wsłuchując się uważnie, dały się słyszeć do końca użytkowania. W sumie ten Whirlpool służył nam bezawaryjnie 14 lat .
Krzyzak - 11-02-2017, 20:55
irekmiecz - byłeś u mnie nie raz, ostatnio tydzień temu - sam słyszałeś jak to pracuje
Juiceman - 12-02-2017, 17:55
Mnie teraz czeka zakup kombo lodówka, piekarnik, płyta indukcyjna pralka oraz zmywarka. A fajnie było by się zmieścić w 7k...
Ktoś coś poleci?Jakieś doświadczenia na co lepiej zwrócić uwagę (chociażby przy indukcji? )
Lodówka z powyżej 90l zamrażarką A+++
pralka jak najniższa bo pójdzie pod blat tez a+++
Zmywarka pod zabudowę 60tke A++ no chyba ze trzeci plus będzie gratis
Piekarnik z opcją czyszczenia
Indukcja standard
Z góry podziekowac za każdą radę
gulgulq - 12-02-2017, 19:57
Policz sobie czy jest sens, przykład na szybko:
http://www.euro.com.pl/po...2&p2=3979339652
Różnica około 85 kwh. Rocznie dla klasy A++ daje to jakieś 50-60 zł wiecej w cenie prądu.
Czyli różnica w cenie (400 zł) zaczyna zwracać Ci się dopiero po 8 latach.
Juiceman - 13-02-2017, 12:10
W sumie słuszna uwaga Podziękować.
gulgulq - 13-02-2017, 12:37
Mi też ktoś kiedyś otworzył oczy, nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba Krzyżak .
Dla wersji pod zabudowę różnice są jeszcze większe:
http://www.euro.com.pl/po...7&p2=9067171637
700 zł - około 10-11 lat zwrotu.
Marcino - 13-02-2017, 13:48
Juiceman napisał/a: | Piekarnik z opcją czyszczenia
Indukcja standard |
Opcja czysczenia to nic innego jak grzanie piekarnika na maxa przez określony czas aby wszytko wypalic. Nie korzystałem przez 7 lat - mam siemensa. CO do uwag to warto aby miał prowadnice na rolkach/łożyskach jak szuflady. Łatwoej się cieżkie rzeczy wysuwa.
Induckja wczesniej TEKA - cena do jakości ok. Zmieniłem z powodu uszczerbania się narożnika szklanego i ubezpieczenie zapłąciło za nową. teraz mam elektrolux z opcją łączonych pól. Co na plus ze sterowaie jest po jednej stronie przed mniejszymi polami i wg mnie to lepiej bo możesz wiekszy garnek czy patelnie postawić i nie jest blisko sterowania. Fajna opcja timera - jak gotujesz jajka, nastawiasz i wyłączy się samo po czasie a nie tylko np alarm ma pikanie ...
Nie patrzyłem woguke na klasy A++++++++:)
Olivia - 13-02-2017, 19:38
Osobiście kupiłam Indesita. Zależało mi na lodówce która będzie miała czarny front, najlepiej ze szkła żeby ładnie odbijała światło. Działa cicho, długo trzyma gdy zdarzy się awaria prądu. Szybko zamraża, jakaś bajerancka funkcja "No frost".
To ten sprzęt :
http://www.mediaexpert.pl...CFUIcGAodPAsN4Q
Co do indukcji, moje subiektywne odczucie się kiepskie. Jedzenie jest mniej smaczne, więc albo gaz albo jedzenie na mieście Osobiście mam płytę gazową, tą :
https://www.neonet.pl/bos...CFVlJGQodwP0Kjg
Jutro dopiszę jakiej zmywarki w zabudowie używam. Ale nie napiszę nt. jej działania ponieważ od ponad pół roku odkąd ją mam jeszcze jej nie używałam. Ponadto mam w zabudowie piekarnik, tutaj dopiszę wrażenia z używania ponieważ z tego sprzętu korzystam.
Juiceman - 14-02-2017, 08:57
Marcino napisał/a: |
Induckja wczesniej TEKA - cena do jakości ok. Zmieniłem z powodu uszczerbania się narożnika szklanego i ubezpieczenie zapłąciło za nową. teraz mam elektrolux z opcją łączonych pól. Co na plus ze sterowaie jest po jednej stronie przed mniejszymi polami i wg mnie to lepiej bo możesz wiekszy garnek czy patelnie postawić i nie jest blisko sterowania. Fajna opcja timera - jak gotujesz jajka, nastawiasz i wyłączy się samo po czasie a nie tylko np alarm ma pikanie ...
Nie patrzyłem woguke na klasy A++++++++:) |
Na pewno wezmę to pod uwagę, wcześniej nie miałem indukcji.
Olivia napisał/a: | Osobiście kupiłam Indesita. Zależało mi na lodówce która będzie miała czarny front, najlepiej ze szkła żeby ładnie odbijała światło. Działa cicho, długo trzyma gdy zdarzy się awaria prądu. Szybko zamraża, jakaś bajerancka funkcja "No frost".
To ten sprzęt :
http://www.mediaexpert.pl...CFUIcGAodPAsN4Q
Co do indukcji, moje subiektywne odczucie się kiepskie. Jedzenie jest mniej smaczne, więc albo gaz albo jedzenie na mieście Osobiście mam płytę gazową, tą :
https://www.neonet.pl/bos...CFVlJGQodwP0Kjg
|
No frost to standard lodówki bez tej opcji bym nie kupił już : ), co do płyty to prawda, ale nie mam możliwości podłączenia gazówki, a z butlą latać nie chce mi się za leniwy jestem na to
Dziękować za uwagi
Marcino - 14-02-2017, 22:47
Olivia napisał/a: | Co do indukcji, moje subiektywne odczucie się kiepskie. Jedzenie jest mniej smaczne, |
Placebo....
Indukcja to czysto - nie ma tlustego osadu jak z gazu,
Nie śmierdzi palonym gazem
Garniki się nie nagrzewają - tzn jestm w stanie garnek z gotująca się wodą wziąć za uszy i przenieśc, nie udaje się przypalić no gazem rączki od patelni gdy płomień za duży.
Łatwo się czyści
Dla mnie same plusy,
Krzyzak - 15-02-2017, 08:18
Wiele razy spotkałem się z opinią, że z indukcji smakuje inaczej. Sam nie wiem czy tak jest, bo miałem gaz, mam indukcję - ale w międzyczasie zmieniliśmy trochę system żywienia, więcej gotowania na parze, mniej smażenia itd. więc automatycznie smakuje wszystko inaczej.
Idnukcja polega na tym, że płyta wytwarza szybkozmienne pole magentyczne (pewnie będzie gdzieś to opisane, strzelam że 50kHz) i to pole powoduje ruchy atomów żelaza w spodzie garnka a jak wiadomo ruch atomów zamienia się na ciepło, które dalej podgrzewa potrawy.
Z fizycznego punktu widzenia nie ma prawa smakować inaczej...
RalfPi - 15-02-2017, 18:12
Krzyzak napisał/a: |
Idnukcja polega na tym, że płyta wytwarza szybkozmienne pole magentyczne (pewnie będzie gdzieś to opisane, strzelam że 50kHz) i to pole powoduje ruchy atomów żelaza w spodzie garnka a jak wiadomo ruch atomów zamienia się na ciepło, które dalej podgrzewa potrawy.
Z fizycznego punktu widzenia nie ma prawa smakować inaczej... |
Ma prawo smakować inaczej, bo ciepło rozchodzi się inaczej i dynamika jest inna - więc potrawa "robi" się inaczej
PS Potrzebny jest ferromagnetyk - z praw Maxwella - zmienne pole magnetyczne wytwarza zmienne pole elektryczny i na odwrót.
Prądy wirowe (I^2*R) + straty histerezowe dają ciepło.
[ Dodano: 15-02-2017, 18:14 ]
Też mam indukcję i gotuje mi się dużo lepiej niż z użyciem kuchni gazowej.
Juiceman - 17-02-2017, 20:19
A ktoś się wypowie o szajsungu? W sumie u rodziców mam tylko lodówkę z samsunga od 7 lat odpukać hula jak dobry zelmer xd tj nie sypie się.
|
|
|