Sigma/Diamante Techniczne - <<<Denerwujące szarpanie>>>
krzysius - 19-12-2008, 21:17
koleszko jak falują ci obroty to wyczyść przepustnice ,co masz na mysli silnik nie chodzi idealnie równo????????
wojtas - 19-12-2008, 21:54
Kolego Krzysius podczas demontażu kolektora przepustnica została rozebrana i wyczyszczona w 100%, łącznie z silniczkiem krokowym. A falowanie, o którym pisałem jest praktycznie nie zauważalne wynosi ono około 50-80 Obr/min.
wojtas - 19-12-2008, 22:19
Nawiązując do postu kolegi Syski. Regulacja nic nie zmieniła, miśak dalej poszrpuje. Dzieje się tak tylko w momęcie, gdy próbuje jechać na 2 biegu utrzymując go w granicach 2000-2500 Obr/min.
Co dziwne jadąc na 2 biegu poniżej 2000 obrotów poszarpywanie nie występuje.
Anonymous - 20-12-2008, 08:47
Gdyby faktycznie udało się znaleźć te łożyska byłbym szczęśliwy. Bo tylko to mojemu Misiowi dolega
Krzysius jak będę w okolicy zadzwonię, czekamy z niecierpliwością też na ew. potwierdzenie Twojej tezy
wojtas - 20-12-2008, 14:26
[ Dodano: 20-12-2008, 14:29 ]
krzysius napisał/a: | [ Dodano: 19-12-2008, 11:50 ]
mam pewien pomysł ale co do tych szarpań to wina nie leży po stronie :skrzyni ,zapłonu ,klap zawirujących wymienicie polowe samochodu a problemu nie rozwiążecie ROZWINE TEMAT JAK TO SPRAWDZE POZDRAWIAM |
Cekam z niecierpliwością.
krzysius - 20-12-2008, 14:41
no chopaki nic z tego!!! nie potwierdze mojej tezy ,ponieważ ... u mnie ta usterka nie występuje jeżdziłem dzisiaj na wszystkie sposoby i nic, potrzebuje samochodu NORITSU BO U NIEGO USTERKA JEST jak sie z nim dogadam na diagnoze to chętnie nasze poczynania opisze ) pozdrawiam :
Anonymous - 20-12-2008, 22:00
Poruszyłem Twój temat z mechanikiem i mówi że takie objawy świadczą raczej o przyczynie elektrycznej nie mechanicznej i proponuje podmienić z kimś ECU. Jak do tej pory u mnie stawiał dobre diagnozy, wiec jak masz możliwość podmiany to może spróbuj.
Anonymous - 20-12-2008, 22:37
Sprawdź omomierzem płynność zmian rezystancji TPS przy wychyleniach przepustnicy.
Wygląda to na jego wytarcie
wojtas - 20-12-2008, 22:47
Kolego BodoV6 możesz rozwinać temat, jestem wtych sprawach laikiem TPS???
Pozdrawiam.
[ Dodano: 20-12-2008, 23:01 ]
Kolego sysski też przypuszczam że jest to wina elektryki, ale na podmiankę ecu niema szans.
Brak jakiejkolwiek osoby w moim otoczeniu z takim autkiem. Poczekam może BodoV6 rozwinie temat TPS.
Anonymous - 20-12-2008, 23:18
TPS jest na osi z przepustnicą i zamienia mechaniczne wychylenie przepustnicy na napięcie sterujące ECU.
jest to potencjometr i po zdjęciu 4-pinowej wtyczki sprawdza się go omomierzem.
płynna zmiana od 100 ohm do ok 5kohm
Anonymous - 21-12-2008, 07:56
Wojtas021180, nie ma nikogo chętnego z okolic, Gniezna, Poznania? Benzyna teraz tania może uda się z kimś umówić i podmienić ECU.
wojtas - 21-12-2008, 09:03
Witam kolegów. Sprawdzę jeszcze omomierzem jak doradza BodoV6. Myślę, że jest to wina jakiegoś podzespołu a nie samego ECU. Pozdrawiam.
Anonymous - 21-12-2008, 11:39
Zauważ że śrubki na tps ie masz pomalowane aby ich nie ruszać bo to są ustawienia fabryczne przestawienie tps a powinno być ustawiane z pomocą kompa bo zmieniają się parametry danych płynących do ecu. W razie w mam tps bo jak pisałem wymieniłem cały kolektor z przepustnicą i krokowcami. Jeśli na pewno przestawiłeś ten krokowiec z prawej strony o ząbek i nić się nie działo i wróciłeś nim do punktu wcześniej ustawionego to powiem ci że ja się raz zabrałem za tps a przestawiając go ale nie miało to wtedy wpływu na wysokie obroty bo przyczyna była inna i w tps ie nie myślę żeby aż był wytarty bo tam naprawdę nie ma się co psuć, ale każdą możliwość trzeba sprawdzić . Trzymaj się dzielnie i nie poddawaj. Bo nawet mnie, mimo że jestem spokojny nurtuje ten Twój jakże trafny temat ŁAPY OPADAJĄ bo już trochę możliwości przerobiłeś. Szkoda że nie mieszkasz bliżej.
Szymon82 - 21-12-2008, 12:10
Witam Wojtas! Mieszkam w Środzie Wlkp. więc daleko nie masz do mnie. Możemy spróbować podmienić ECU, tylko muszę sprawdzić gdzie on siedzi Mam sigmę 12v rocznik '93.
U mnie też silnik lekko drży na wolnych obrotach i poszarpuje w niskim zakresie obrotów, ale mam przebicia na kablach.
lukasz12 - 21-12-2008, 12:43
Szymon82 napisał/a: | Witam Wojtas! Mieszkam w Środzie Wlkp. więc daleko nie masz do mnie. Możemy spróbować podmienić ECU, tylko muszę sprawdzić gdzie on siedzi Mam sigmę 12v rocznik '93.
|
ECU jest zamontowane po prawej stronie samochodu przy słupku , pod tapicerką pod nogami pasażera (trzeba odkręcić taki plastik koło progu. Ewentualnie schowek choć nie pamiętam dokładnie.)
|
|
|