[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] turbienie
tyku - 06-02-2015, 17:25
Adamch napisał/a: | Chciałbym się dowiedzieć od was czy swap na 2.0 i wyciągnięcie go na 250KM jest w moim zasięgu. | - Tego się nie opłaca, tak jak pisali koledzy powyżej RalfPi, i Hubeeert, lepiej kupić Ralliarta 2.0 240KM.
Tu masz przykład na to, że da się turbinkę wsadzić do 1.8.
https://www.youtube.com/watch?v=4zzZPWRDUzY
Jakby nie to, że żona wie ile jest na koncie i nie chcę rozwodu , już dawno zgłębił bym temat.
Do GTSa jest nawet gotowy zestaw: http://roadracemotorsport...products_id=609
Adamch, Jak masz kasę, a piszesz, że masz , to wsadzaj turbinkę. Myślę że za 20tys. spokojnie temat do ogarnięcia.
Hubeeert napisał/a: | wszystko się da, pytanie ile chcesz na to przeznaczyć bo koszt przekroczy zakup EVO. | Zdecydowanie wszystko się da i nie podejrzewam, aby przekroczyło to zakup evo (zależy w jakim stanie).
Hubeeert - 06-02-2015, 18:02
tyku jak chcesz zrobić AWD z przedniopęda CY poniżej 20 k zł to załóż firmę - chętnych nie braknie.
Zrobiłem ostatnio coś takiego/podobnego. E54A na E74A (import z Japonii zakupiony za 5 k zł w tym celu). Sporo pasowało, to co nie spowodowało, że koszty były dość kosmiczne. Tu będą wyższe zdecydowanie ze względu na koszty zakupu kompletnego Ralliarta lub EVO żeby wyciągnąć z niego wiązki, ECU, napędy, zawieszenie, sanki zawieszenia itd.
Z zewnątrz samochody te są podobne, pod spodem od komory silnika w tył to zupełnie co innego.
tyku - 06-02-2015, 18:33
Hubeeert napisał/a: | tyku jak chcesz zrobić AWD z przedniopęda CY poniżej 20 k zł to załóż firmę - chętnych nie braknie. | - Nie pisałem o napędzie AWD, tylko o samej turbinie jak na filmiku.
Hubeeert, Przecież taką przeróbkę na pewno byś ogarnął za 20tys. Jeszcze może by zostało, aby zabalować.
Hubeeert - 06-02-2015, 19:01
Nie da się.
Nie wytrzyma:
1. Silnik - aluminiowy gówniak ze słabymi korbami, łańcuchem rozrządu potrafiącym wyciąąągnąąąć się od normalnej jazdy
2. Skrzynia ze sprzęgłem.
Do tego - hamulce to tam są do zwalniania a nie hamowania
Zawieszenie będzie sprawiało komiczne wrażenie - przód uniesie się do góry jak w startującej motorówce dziób
No i życzę szczęścia, zdrowia, pomyślności w skłonieniu fabrycznej instalacji do poprawnej pracy z silnikiem turbo.
Ja bym się za żadne pieniądze tego nie podjął.
tyku - 06-02-2015, 19:44
Hubeeert napisał/a: | Do tego - hamulce to tam są do zwalniania a nie hamowania | Jak to kiedyś napisałem, to się na forum oburzyli koledzy.
Hubeeert napisał/a: | Ja bym się za żadne pieniądze tego nie podjął. | - No to mnie wyleczyłeś - dzięki.
Na forum lancerx.ru wyczytałem, że koszt przeróbki napędu to około 125tys. rubli = 6875,00 PLN(cena zależy za ile się kupi części). Jak czytałem, to nie widziałem przerobionego 1.8L tylko same 2.0L.
mzetka3 - 06-02-2015, 21:11
Hubeeert napisał/a: | Do tego - hamulce to tam są do zwalniania a nie hamowania |
Nie jechałeś moim starym meganem. Jak się do niego przesiadłem (megane) to miałem wrażenie że nie mam wgl. hamulców
Hubeeert - 06-02-2015, 21:44
tyku napisał/a: | Na forum lancerx.ru wyczytałem, że koszt przeróbki napędu to około 125tys. rubli | Tyle, że RU występował Lancer CY/CX AWD bez turbo... mzetka3 napisał/a: | Nie jechałeś moim starym meganem. | Jeździłem Megane Coupe 1.6z 1999 roku - w porównaniu z Lancerem hamulce miał jak brzytwy
Zresztą - w moim Hyundaiu seryjne hamulce były jak z gumy - po założeniu odpowiednich klocków nagle okazało się, że mam hamulce jak marzenie. Nie BREMBO, nie Zimmerman nie inne drogie. Odpowiednie. Lancer tez może hamować co moi Klienci sprawdzili osobiście
tyku - 07-02-2015, 09:01
Hubeeert napisał/a: | Lancer tez może hamować | Na seryjnych tarczach to niemożliwe, tylko po założeniu SP Performance Drilled Slotted + Hawk Performance HPS.
Hubeeert napisał/a: | Nie BREMBO, nie Zimmerman nie inne drogie. Odpowiednie. |
Hubeeert, Oświeć nas, a nie rób tajemnicy z klocków. Może się okazać, że wydałem 3 tys na marne, a mogłem tylko klocki wymienić.
Co do turbienia to to masz rację, chyba nie ma się co w ten temat zapuszczać.
Napęd jest do ogarnięcia, tylko jakim kosztem i przez kogo-też odpada.
Zostaje tylko zabawa w elektronikę i upiększanie optyczne.
Greku1410 - 07-02-2015, 11:58
tyku napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Lancer tez może hamować | Na seryjnych tarczach to niemożliwe, tylko po założeniu SP Performance Drilled Slotted + Hawk Performance HPS. |
nie wiem skad na tym forum takie przekonanie ze najlepsze tarcze to nawiercane. Takie tarcze są totalnie złym pomysłem do miasta bo jak są zimne to hamuja gorzej niż oryginały i nie dam sobie wmówić że jest inaczej bo przerabiałem je.
a co do turbo to też sie interesowałem dużo i po prostu kiedy moc przestała starczać pożegnałem się z Lancerem i kupiłem diesla innej japońskiej marki gdzie za mniej niż 2tys ze 140km dało się zrobić 200 a i jeszcze da się coś wyciągnąć ale to już za większe pieniążki.
Fenio - 07-02-2015, 13:02
Nawiercane zawsze na zimno będą gorzej hamować bo przez dziurki powierzchnia tarcia tarcza-klocek jest mniejsza niż przy tarczach pełnych. Dziurki spełniają swoją rolę dopiero przy wysokich temperaturach ale na zimno mają jedynie fajny wygląd.
Hubeeert - 07-02-2015, 15:30
Greku1410 napisał/a: | Takie tarcze są totalnie złym pomysłem do miasta bo jak są zimne to hamuja gorzej niż oryginały |
Ekhm... Fenio napisał/a: | Nawiercane zawsze na zimno będą gorzej hamować bo przez dziurki powierzchnia tarcia tarcza-klocek jest mniejsza niż przy tarczach pełnych. |
Panowie - skąd wy bierzecie te informacje?
Greku1410 - 08-02-2015, 00:32
Cytat: | Panowie - skąd wy bierzecie te informacje? |
ja z autopsji, jak bym mial wymieniać drugi raz tarcze to bym wymienił na większe np z asx a nie na nawiercane za dużą kase. Ale to nie ten dział na takie rozmowy
mmachaj - 08-02-2015, 09:20
Co do wymiany na zwykłe tarcze ale większe to słuszny kierunek. Nawet przy 16" felgach w lancerze jest miejsce na większe tarcze. Bez wątpienia większa tarcza to raz że lepsze hamulce, dwa że lepiej odprowadzają ciepło. A jednak taki zwykły cywilny zestaw hamulcowy lepiej się sprawdzi w codziennym użytkowaniu no i będzie tańszy. Może warto przemyśleć właśnie temat zestawów hamulcowych od cięższych aut typu ASX lub Outlander - też wychodził na 16".
Lucas123w - 08-02-2015, 10:17
mmachaj napisał/a: | od cięższych aut typu ASX |
Taki ASX z silnikiem benzynowym waży 1250 kg, Lancer z silnikiem benzynowym 1320 kg to raczej zostają tarcze od Outlandera.
Arczi89 - 08-02-2015, 12:12
Ale większe tarcze to i większy zacisk. Więc trzeba zrobić swapa
|
|
|