[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Hamownia - wyniki, spostrzeżenia, porównania.
lukaszkalb - 19-07-2018, 08:12 Temat postu: [CY3A 1.8] Pomiar mocy hamownia witam
przy przebiegu 53000 km i przed założeniem gazu zrobiłem pomiary na hamowni wyszło 146KM benzyna i 140KM na LPG a teraz po przejechaniu 10000 znów kolejny pomiar i niestety spadek mocy 139KM na benzynie i 136 KM na LPG, moment obrotowy też spadł o około 10NM, czy ktoś robił taki eksperyment z pomiarami mocy i czym może być spowodowany taki spadek mocy?
lancer sportback z 2009, 1,8 MIVEC
krzychu - 19-07-2018, 10:04
Temperatura powietrza, wilgotność, stan filtra powietrza, rozgrzanie silnika i skrzyni, ciśnienie w kołach identyczne?
lukaszkalb - 22-07-2018, 14:19
zauwazyłem spadek mocy więc wymieniłem świece, filtr powietrza i przy okazji też olej i filtr bo się zbliżał termin wymiany, poprawa nieznaczna. rozgrzanie silnika takie samo ciśnienie też poprawne i pierwszy pomiar robiony na zimówkach a teraz na letnich pomiar rano temperatura podobna wiec nie to.
HUGIO - 22-07-2018, 21:33
lukaszkalb, Z tego co mi kiedyś powiedziano, to różnica około 5% przy takich mocach między pomiarami jest normalna (zwłaszcza tak odległych w czasie), wynika z błędów pomiarowych samej hamowni, wilgotności, gęstości powietrza itp., itd. Nawet robiący 2 pomiary jeden za drugim dadzą różne wyniki, bo na drugim silnik był już bardziej rozgrzany.
RalfPi - 23-07-2018, 07:50
Witam Łukasz,
jaka jest dokładność hamowni?
lukaszkalb - 24-07-2018, 13:03
tego nie wiem i oni tez mi nie potrafią powiedzieć, ale sądzisz że mógł być aż tak duży bład pomiaru
Lipson-L1 - 24-07-2018, 21:50
lukaszkalb napisał/a: | przy przebiegu 53000 km i przed założeniem gazu zrobiłem pomiary na hamowni wyszło 146KM benzyna i 140KM na LPG a teraz po przejechaniu 10000 znów kolejny pomiar i niestety spadek mocy 139KM na benzynie i 136 KM na LPG, moment obrotowy też spadł o około 10NM, czy ktoś robił taki eksperyment z pomiarami mocy i czym może być spowodowany taki spadek mocy? |
Jeśli przejechałeś 10000 km na LPG to mogła wystąpić korekta luzu zaworowego (in minus). Pomiary luzu przed montażem LPG i po przebiegu z LPG podanym przez Ciebie mogłyby dużo wyjaśnić.
lukaszkalb - 25-07-2018, 08:55
nio też obstawiam że mnie niedługo czeka regulacja zaworów ;( ale żadnych objawów nie ma, no chyba ze po czym poznac ze to już czas??
krzychu - 25-07-2018, 09:32
Wydaje mi się, że sama kontrola luzów jest prosta, wystarczy chyba ściągnąć osłonę... Bo jak już objawy będą to już będzie trochę za późno....
RalfPi - 25-07-2018, 16:29
Ja tam zjeździłem 170kkm na LPG i pół zaworu nie zregulowałem.
Nie znam dokładnie w jaki sposób działa sterowanie silnikiem, ale moja osobista teoria mówi, że jak jeździsz mulasto, to algorytm sterowania silnikiem nie pozwala wykorzystać pełnej mocy silnika.
Co do dokładności pomiarów hamowni - ciężko mi jest to powiedzieć, bo nie mam ani wiedzy ani doświadczenia.
Z marszu strzelę, że +-2% wartości "mierzonej" oraz 2% zakresu pomiarowego (dla pomiaru momentu obrotowego).
Lipson-L1 - 25-07-2018, 21:55
RalfPi napisał/a: | Ja tam zjeździłem 170kkm na LPG i pół zaworu nie zregulowałem. |
Kolego mam wielką prośbę, jeśli robisz wpis nt. LPG i regulacji zaworów to poinformuj nieświadomych, że masz głowicę wzmocnioną pod LPG i Ciebie regulacja nic nie powinna interesować bo ktoś nie doczyta wszystkich postów i olewając regularną kontrolę i regulację narobi bigosu w silniku bo wyczytał że RalfPi zrobił 170kkm i nic nie regulował.
Mitsu_Gawlo - 26-07-2018, 15:36
lukaszkalb napisał/a: | zrobiłem pomiary na hamowni wyszło 146KM benzyna i 140KM na LPG a teraz po przejechaniu 10000 znów kolejny pomiar i niestety spadek mocy 139KM na benzynie i 136 KM na LPG, moment obrotowy też spadł o około 10NM |
Niestety ja też doświadczyłem spadku mocy, nawet bez zakładania LPG:
Pomiar oznaczony jako Run 2 jest pierwszy chronologicznie 08.04.2016 (ale ten czas szybko leci)
Pomiar oznaczony jako Run 1 jest późniejszy ok. 23.08.2017
Nie wiem z czego to wynika
RalfPi - 26-07-2018, 16:29
Lipson-L1 napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Ja tam zjeździłem 170kkm na LPG i pół zaworu nie zregulowałem. |
Kolego mam wielką prośbę, jeśli robisz wpis nt. LPG i regulacji zaworów to poinformuj nieświadomych, że masz głowicę wzmocnioną pod LPG i Ciebie regulacja nic nie powinna interesować bo ktoś nie doczyta wszystkich postów i olewając regularną kontrolę i regulację narobi bigosu w silniku bo wyczytał że RalfPi zrobił 170kkm i nic nie regulował. |
Racja - ale jak widać jakaś fama krąży w Internecie, że Lancer zły, bo gniazda siadają - z ręką na sercu - ilu z Nas zregulowało luzy?
Mitsu-Gawlo - jaka jest dokładność tej hamowni?
Lipson-L1 - 26-07-2018, 22:56
RalfPi napisał/a: | Racja - ale jak widać jakaś fama krąży w Internecie, że Lancer zły, bo gniazda siadają - z ręką na sercu - ilu z Nas zregulowało luzy? |
Pisałem o moim przypadku http://forum.mitsumaniaki...1455409#1455409
Skończyło się szlifem szklanek po 35 kkm na LPG
Mitsu_Gawlo - 27-07-2018, 09:00
RalfPi napisał/a: | Mitsu-Gawlo - jaka jest dokładność tej hamowni? |
Parametrów hamowni nie znam.
Pytałem o komentarz, technika. Nie umiał wytłumaczyć. Raczej przesłanie było, że się czepiam. Różnice zawsze są i tyle.
Ciekawe jest to, że w pierwszym pomiarze miałem standardowy filtr a w drugim K&N, ale mam nadzieję że to nie to. Niestety zapomniałem wziąć z sobą filtr standardowy przy drugim pomiarze.
Różnicę upatruję w tym, że może silnik nie był dostatecznie rozgrzany i były różne warunki atmosferyczne.
Nawet jak jeżdżę sam, to widzę, że przy 3900 obrotach czasem czuć lekkie kopnięcie (czemu odpowiada lekki wzrost przebiegu momentu na wykresie - wybrzuszenie) a czasem tego nie czuć.
Wydaję mi się, że zależy to od temperatury
|
|
|