To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki

Misiek :) - 16-08-2012, 14:53

nie jestem pewien czy będzie, ale jeśli będzie, to na bródnie, przy cmentarzu. Ul. Oliwska chyba 26, przy Palestyńskiej. W temacie o spotach lub spontan spotach będzie info czy będzie. Na ogół jest w niedziele po południu
Wojti75 - 17-08-2012, 10:24

Misiek :)
Wielkie dzieki za pomoc prywatnie.

Poza tym wieczorkie próbowałem się troche poszarpać z tymi żaróweczkami w kokpicie i tak.

Żaróweczki od podświetlania ustawiania wysokości świateł i poziomu oświetlenia cegarów zdemontowałem są one koło siebie tam od dzwi kierowcy są dwie i są takiej samej wielkości tylko w innych gniazdach (dziwne naprawde). Intensywnie próbowałem wyciągnąć tą standardową żaróweczkę z popielniczki lecz bez powodzenia. Wiem, że ona jest wciskana ale bałem się ułamania jej w połowie. Niestety nie mogłem też wyciągnąć zapalniczki - czy tam trzyma ją jakiś wkręt ???

A Misiek mi wspominał o możliwości wymiany zegara wraz ze wstawieniem pomiaru temperatury zewnętrznej - może mi ktoś podpowiedzieć do kogo się z tym zwrócić ???

Misiek :) - 17-08-2012, 13:47

http://forum.mitsumaniaki...t=69417&start=0
http://forum.mitsumaniaki...t=65558&start=0

Wojti75 - 17-08-2012, 14:13

Misiek :) napisał/a:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69417&start=0
http://forum.mitsumaniaki...t=65558&start=0

Dzięki i udaje się już do odpowiedniego wątku !

Jeszsze do kolegów pytanie czy podświetlenie tych białych zegarów jest również u was tak bardzo słabe ?? Czy można zastosować inne silniejsze żarówki lub osłanki na nie ???

Misiek :) - 17-08-2012, 15:45

Ja wymieniłem żaróweczki, jeśli się spotkamy w niedziele u Maretzkyego to można porównać i żarówki zamienić :)
Wojti75 - 17-08-2012, 19:10

Super postaram się pojawić.

Hmmm.... kupilem pare zwykłych żaróweczek. Tych standardowych i może wieczorkiem zabiore się za zapalniczkę i popielniczke - mam nadzieje, że podołam wydukowałem już sobie schemat konsoli środkowej i do przodu.

Misiek :) - 17-08-2012, 20:09

weź jakąś luźną letnią dużą kurtkę. Można nakryć głowe i liczniki o zobaczyć jak świeci.
Wygląda głupio, ale działa

Wojti75 - 18-08-2012, 13:08

weź jakąś luźną letnią dużą kurtkę. Można nakryć głowe i liczniki o zobaczyć jak świeci.
Wygląda głupio, ale działa

Dzięki nic takiego nie musiałem robic wjechałem do ciemnego garazu i wszystko widać.
Wymieniłem żrówkę popielniczki z zapalniczki czas ok.20-30 min. niby w popielniczce mozna wymienic bez demontażu konsoli ale Mi się nie udało i zdemontowałem konsole. Dzięki Misiek za podpowieź o spinkach w dole konsoli łatwo je połamać są plastikowe.
W przyszłym tygodniu biorę się za reszte.

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić żarówki podświetlenia prędkościomierza (dot. białych zegarów) na inny kolor niż czerwony ???

Misiek :) - 19-08-2012, 18:13

Wojti75 napisał/a:
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić żarówki podświetlenia prędkościomierza (dot. białych zegarów) na inny kolor niż czerwony ???

musisz wymienić tarcze, bo one są czerwone

Wojti75 - 19-08-2012, 21:40

E no to lekka lipa a tak chciałem przetestować inny kolor i odbiór. Wiedziałem, że same wskazówki są czerwone ale ze i cyfry to nie miałem wiedzy. Myslałem, że kolor czerwony jest od osłonek na żarówce.

zaskar - 02-09-2012, 23:56

Wojti75 napisał/a:

ja kiedyś chciałem sobie zmienić kolor na niebieski. Zakupiłem niebieską diodę ale efekt był gorszy niż oczekiwałem. Niestety oryginalny czerwony prezentował się znacznie lepiej niż podświetlenie niebieskim światłem.

[ Dodano: 03-09-2012, 00:06 ]
Wojti75 napisał/a:

E no to lekka lipa a tak chciałem przetestować inny kolor i odbiór. Wiedziałem, że same wskazówki są czerwone ale ze i cyfry to nie miałem wiedzy. Myslałem, że kolor czerwony jest od osłonek na żarówce.

Tu kolega się myli. Po zdjęciu czerwonych kapturków z żarówek podświetlenie staje się żółto-pomarańczowe (tak jak światło żarówki). Światło podświetlenia jest miłe i przyjazne dla oczu. Niestety w chwili gdy wjeżdżamy w miejsce oświetlone np. latarniami ulicznymi cyfry na zegarach stają się niewidoczne (blask światła zlewa się z kolorem tarczy) i nic nie widać. Zdecydowanie lepiej spisuje się za to oryginalny czerwonokrwiste podświetlenie :mrgreen:

Dla chcących poeksperymentować: jeżeli nie można kupić kolorowej żarówki (np. czerwonej), zwykłą bezbarwną z powodzeniem można pomalować lakierem do paznokci o odpowiednim kolorze:) dzięki temu możemy stworzyć indywidualne podświetlenie wg własnego gustu. Powodzenia!

Wojti75 - 03-09-2012, 09:55

Dzięki @zaskar za podpowiedzi.

Trochę się w weekend pobawiłem i tak załażyłem za razie (jedą przepaloną z kapturkiem standardową zarówkę) w podświetleniach zegarów. A żarówka do podświetlenia licznika kilometrów to jest identyczna jak w popielniczce i zapalniczce wystarczy przełażyć kapturek i świeci. Przy okazji wymiany zegarka na ten z termometrem wymieniłem również żaróweczke podświetlenia świateł awaryjnych nie chciała mi wejść do tego małego gniazdka a innej żaróweczki nie posiadałem ale trochę ją wygiołem, druciki osadziłem w gnieździe i dzała. Oj tu trzeba wyciągać radio i całą środkową listwe i bardzo i to bardzo uważać aby nie połamać zatrzasków. Jak się wyciągnie radio to śruby są tylko dwie. UWAGA ! Dotyczy wersji po lifcie z gałkami nawiewów na dole. W wersji przed liftem trzeba zdjąć gałki nawiewów i odkręcić dodatkowo dwie śruby (Wiem bo wcześniej miałem Lancerka z 2004 r.)
Ciekawostka specjalnie sprawdziłem. W ASO sprzedają zaróweczkę podświetlenia jasności zegarów a twierdzą że nie występuje żarówka wysokości świateł (pokazywał mi to gość w ASO na monitorze swojego kompa) W rzeczywistości jest tam żarówka identyczna jak do podświetlenia przycisków świateł przeciwmgielnych taka malutka z dwoma blaszkami. I jej nie wymieniłem bo nie wiem gdzie ja kupić a recznie wyciągnąć z tego małego gniazdka to jakaś (ginekologiczna sprawa he !)
Mam nadzieję, że może tym opisem komuś pomogę - i dziękuję innym za pomoc z forum bo dzięki temu zdecydowanie mniej się motałem.
To tak na dobry tydzien !

cefaloid - 03-09-2012, 10:02

zaskar napisał/a:
ja kiedyś chciałem sobie zmienić kolor na niebieski. Zakupiłem niebieską diodę ale efekt był gorszy niż oczekiwałem. Niestety oryginalny czerwony prezentował się znacznie lepiej niż podświetlenie niebieskim światłem.

Do podświetlenia liczników konieczne są bardzo mocne LED o szerokim kącie świecenia:

Na 'alledrogo' szukamy ich pod hasłem T5 SMD. Wszystko inne niż żarówka albo tego typu dioda to porażka. Coś tam wprawdzie świeci o północy w cieniu... ale nie da się z tym jeździć. Ja wziąłem takie (one mają 3 jasne diody w 1 oprawce co naprawde daje sporo światła), rozbebeszyłem i przełożyłem diodę do oprawy po oryginalnych żarówkach.

Niestety trzeba im było delikatnie spiłować rogi aby weszły w gniazdo ale efekt zwraca pracę z nawiązką. W moim przypadku dałem czerwone i licznik jest oświetlony nawet wyraźnie mocniej jak oryginalnie. Wydaje mi się ze problem z innym kolorem moze być taki że potrzeba było o wiele mocniejszych diod a nie że ich kolor był zły. Ale nie wiem, nie sprawdzałem.

Zwłaszcza, że:
zaskar napisał/a:
Po zdjęciu czerwonych kapturków z żarówek podświetlenie staje się żółto-pomarańczowe (tak jak światło żarówki).

mike_l - 03-09-2012, 11:04

Cefaloid ile jest tych żarówek w liczniku ?
Czy w poświetleniu zapalniczki, popielniczki, awaryjnego, klimy i przeciwmgielnych są takie same żarówki ?

Wojti75 - 03-09-2012, 14:34

mike_l napisał/a:
Czy w poświetleniu zapalniczki, popielniczki, awaryjnego, klimy i przeciwmgielnych są takie same żarówki ?

Pozwolę cos podpowiedzieć:
Żarówki T5 12V takie standardowe do kupienia w każdym motoryzacyjnym sklepie. Są one jedynie wsuwane bez zakręcania drucików. W Lanserze 2006-2007 tym po liftingu (z własnego doświadczenie) występują jedynie: Zapalniczka, popielniczka, podświetlenie nawiewów (2 szt.) w zegarach jedynie w podświetleniu licznika kilometrów i tyle co naliczyłem.
Reszta jest inna tu prawie wszystko masz na forum.