[02-06]Lancer CS0 - Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki
Misiek :) - 16-08-2012, 14:53
nie jestem pewien czy będzie, ale jeśli będzie, to na bródnie, przy cmentarzu. Ul. Oliwska chyba 26, przy Palestyńskiej. W temacie o spotach lub spontan spotach będzie info czy będzie. Na ogół jest w niedziele po południu
Wojti75 - 17-08-2012, 10:24
Misiek
Wielkie dzieki za pomoc prywatnie.
Poza tym wieczorkie próbowałem się troche poszarpać z tymi żaróweczkami w kokpicie i tak.
Żaróweczki od podświetlania ustawiania wysokości świateł i poziomu oświetlenia cegarów zdemontowałem są one koło siebie tam od dzwi kierowcy są dwie i są takiej samej wielkości tylko w innych gniazdach (dziwne naprawde). Intensywnie próbowałem wyciągnąć tą standardową żaróweczkę z popielniczki lecz bez powodzenia. Wiem, że ona jest wciskana ale bałem się ułamania jej w połowie. Niestety nie mogłem też wyciągnąć zapalniczki - czy tam trzyma ją jakiś wkręt ???
A Misiek mi wspominał o możliwości wymiany zegara wraz ze wstawieniem pomiaru temperatury zewnętrznej - może mi ktoś podpowiedzieć do kogo się z tym zwrócić ???
Misiek :) - 17-08-2012, 13:47
http://forum.mitsumaniaki...t=69417&start=0
http://forum.mitsumaniaki...t=65558&start=0
Wojti75 - 17-08-2012, 14:13
Dzięki i udaje się już do odpowiedniego wątku !
Jeszsze do kolegów pytanie czy podświetlenie tych białych zegarów jest również u was tak bardzo słabe ?? Czy można zastosować inne silniejsze żarówki lub osłanki na nie ???
Misiek :) - 17-08-2012, 15:45
Ja wymieniłem żaróweczki, jeśli się spotkamy w niedziele u Maretzkyego to można porównać i żarówki zamienić
Wojti75 - 17-08-2012, 19:10
Super postaram się pojawić.
Hmmm.... kupilem pare zwykłych żaróweczek. Tych standardowych i może wieczorkiem zabiore się za zapalniczkę i popielniczke - mam nadzieje, że podołam wydukowałem już sobie schemat konsoli środkowej i do przodu.
Misiek :) - 17-08-2012, 20:09
weź jakąś luźną letnią dużą kurtkę. Można nakryć głowe i liczniki o zobaczyć jak świeci.
Wygląda głupio, ale działa
Wojti75 - 18-08-2012, 13:08
Misiek napisał/a: | weź jakąś luźną letnią dużą kurtkę. Można nakryć głowe i liczniki o zobaczyć jak świeci.
Wygląda głupio, ale działa |
Dzięki nic takiego nie musiałem robic wjechałem do ciemnego garazu i wszystko widać.
Wymieniłem żrówkę popielniczki z zapalniczki czas ok.20-30 min. niby w popielniczce mozna wymienic bez demontażu konsoli ale Mi się nie udało i zdemontowałem konsole. Dzięki Misiek za podpowieź o spinkach w dole konsoli łatwo je połamać są plastikowe.
W przyszłym tygodniu biorę się za reszte.
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić żarówki podświetlenia prędkościomierza (dot. białych zegarów) na inny kolor niż czerwony ???
Misiek :) - 19-08-2012, 18:13
Wojti75 napisał/a: | Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić żarówki podświetlenia prędkościomierza (dot. białych zegarów) na inny kolor niż czerwony ??? |
musisz wymienić tarcze, bo one są czerwone
Wojti75 - 19-08-2012, 21:40
Misiek napisał/a: |
musisz wymienić tarcze, bo one są czerwone |
E no to lekka lipa a tak chciałem przetestować inny kolor i odbiór. Wiedziałem, że same wskazówki są czerwone ale ze i cyfry to nie miałem wiedzy. Myslałem, że kolor czerwony jest od osłonek na żarówce.
zaskar - 02-09-2012, 23:56
Wojti75 napisał/a: |
Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów próbował wymienić żarówki podświetlenia prędkościomierza (dot. białych zegarów) na inny kolor niż czerwony ??? |
ja kiedyś chciałem sobie zmienić kolor na niebieski. Zakupiłem niebieską diodę ale efekt był gorszy niż oczekiwałem. Niestety oryginalny czerwony prezentował się znacznie lepiej niż podświetlenie niebieskim światłem.
[ Dodano: 03-09-2012, 00:06 ]
Wojti75 napisał/a: | Misiek napisał/a: |
musisz wymienić tarcze, bo one są czerwone |
E no to lekka lipa a tak chciałem przetestować inny kolor i odbiór. Wiedziałem, że same wskazówki są czerwone ale ze i cyfry to nie miałem wiedzy. Myslałem, że kolor czerwony jest od osłonek na żarówce. |
Tu kolega się myli. Po zdjęciu czerwonych kapturków z żarówek podświetlenie staje się żółto-pomarańczowe (tak jak światło żarówki). Światło podświetlenia jest miłe i przyjazne dla oczu. Niestety w chwili gdy wjeżdżamy w miejsce oświetlone np. latarniami ulicznymi cyfry na zegarach stają się niewidoczne (blask światła zlewa się z kolorem tarczy) i nic nie widać. Zdecydowanie lepiej spisuje się za to oryginalny czerwonokrwiste podświetlenie
Dla chcących poeksperymentować: jeżeli nie można kupić kolorowej żarówki (np. czerwonej), zwykłą bezbarwną z powodzeniem można pomalować lakierem do paznokci o odpowiednim kolorze:) dzięki temu możemy stworzyć indywidualne podświetlenie wg własnego gustu. Powodzenia!
Wojti75 - 03-09-2012, 09:55
Dzięki @zaskar za podpowiedzi.
Trochę się w weekend pobawiłem i tak załażyłem za razie (jedą przepaloną z kapturkiem standardową zarówkę) w podświetleniach zegarów. A żarówka do podświetlenia licznika kilometrów to jest identyczna jak w popielniczce i zapalniczce wystarczy przełażyć kapturek i świeci. Przy okazji wymiany zegarka na ten z termometrem wymieniłem również żaróweczke podświetlenia świateł awaryjnych nie chciała mi wejść do tego małego gniazdka a innej żaróweczki nie posiadałem ale trochę ją wygiołem, druciki osadziłem w gnieździe i dzała. Oj tu trzeba wyciągać radio i całą środkową listwe i bardzo i to bardzo uważać aby nie połamać zatrzasków. Jak się wyciągnie radio to śruby są tylko dwie. UWAGA ! Dotyczy wersji po lifcie z gałkami nawiewów na dole. W wersji przed liftem trzeba zdjąć gałki nawiewów i odkręcić dodatkowo dwie śruby (Wiem bo wcześniej miałem Lancerka z 2004 r.)
Ciekawostka specjalnie sprawdziłem. W ASO sprzedają zaróweczkę podświetlenia jasności zegarów a twierdzą że nie występuje żarówka wysokości świateł (pokazywał mi to gość w ASO na monitorze swojego kompa) W rzeczywistości jest tam żarówka identyczna jak do podświetlenia przycisków świateł przeciwmgielnych taka malutka z dwoma blaszkami. I jej nie wymieniłem bo nie wiem gdzie ja kupić a recznie wyciągnąć z tego małego gniazdka to jakaś (ginekologiczna sprawa he !)
Mam nadzieję, że może tym opisem komuś pomogę - i dziękuję innym za pomoc z forum bo dzięki temu zdecydowanie mniej się motałem.
To tak na dobry tydzien !
cefaloid - 03-09-2012, 10:02
zaskar napisał/a: | ja kiedyś chciałem sobie zmienić kolor na niebieski. Zakupiłem niebieską diodę ale efekt był gorszy niż oczekiwałem. Niestety oryginalny czerwony prezentował się znacznie lepiej niż podświetlenie niebieskim światłem. |
Do podświetlenia liczników konieczne są bardzo mocne LED o szerokim kącie świecenia:
Na 'alledrogo' szukamy ich pod hasłem T5 SMD. Wszystko inne niż żarówka albo tego typu dioda to porażka. Coś tam wprawdzie świeci o północy w cieniu... ale nie da się z tym jeździć. Ja wziąłem takie (one mają 3 jasne diody w 1 oprawce co naprawde daje sporo światła), rozbebeszyłem i przełożyłem diodę do oprawy po oryginalnych żarówkach.
Niestety trzeba im było delikatnie spiłować rogi aby weszły w gniazdo ale efekt zwraca pracę z nawiązką. W moim przypadku dałem czerwone i licznik jest oświetlony nawet wyraźnie mocniej jak oryginalnie. Wydaje mi się ze problem z innym kolorem moze być taki że potrzeba było o wiele mocniejszych diod a nie że ich kolor był zły. Ale nie wiem, nie sprawdzałem.
Zwłaszcza, że:
zaskar napisał/a: | Po zdjęciu czerwonych kapturków z żarówek podświetlenie staje się żółto-pomarańczowe (tak jak światło żarówki). |
mike_l - 03-09-2012, 11:04
Cefaloid ile jest tych żarówek w liczniku ?
Czy w poświetleniu zapalniczki, popielniczki, awaryjnego, klimy i przeciwmgielnych są takie same żarówki ?
Wojti75 - 03-09-2012, 14:34
mike_l napisał/a: | Czy w poświetleniu zapalniczki, popielniczki, awaryjnego, klimy i przeciwmgielnych są takie same żarówki ? |
Pozwolę cos podpowiedzieć:
Żarówki T5 12V takie standardowe do kupienia w każdym motoryzacyjnym sklepie. Są one jedynie wsuwane bez zakręcania drucików. W Lanserze 2006-2007 tym po liftingu (z własnego doświadczenie) występują jedynie: Zapalniczka, popielniczka, podświetlenie nawiewów (2 szt.) w zegarach jedynie w podświetleniu licznika kilometrów i tyle co naliczyłem.
Reszta jest inna tu prawie wszystko masz na forum.
|
|
|