To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!

andgas5 - 04-09-2010, 03:10

Witam, i mam pytanie,czy ktoś z was wymieniał w przednich zaciskach same tłoczki ? moje mają lekkie wżery przez co hamulec nie zawsze do końca odbija.pytałem o kupno samych tłoczków sprzedawcy twierdzą że do gala niema szans .Z kolei kupno kompletnego zacisku to spory wydatek.
bieniak - 04-09-2010, 09:50

ale do eclipse jest szansa:)ja komplet naprawczy zacisku wziąłem od eclipse.średnica to bodajże 60mm ale tego dokładnie już nie pamiętam.więc jak komplet naprawczy pasuje to i tłoczek pewnie też:)
Marti - 04-09-2010, 12:10

Właśnie wróciłem z garażu po zdejmowaniu przednich kół i co mnie zaciekawiło to to że śruby mocujące zacisk do jarzma są dokręcone na maxa a zacisk lata na boki i teraz nie wiem czy gumki na tych śrubach spełniają funkcję osłonową czy też dociskową. Nie bardzo mi się podoba dźwięk latających hamulców. Blaszki pod klockami są ale chyba i tak je wymienię - może coś pomogą.
Hugo - 04-09-2010, 12:16

Marti, jak mocno lata (trochę może) to wymień gumki na górnych prowadnicach. Ja tak zrobiłem i jest OK. Co do blaszek możesz je przygiąć w kierunku "do środka osi koła". Pomoże na pewien czas, ale dla spokoju wskazana wymiana.
Marti - 04-09-2010, 12:26

Hugo napisał/a:
wymień gumki na górnych prowadnicach

Właśnie ich szukałem ale występują tylko w komplecie regeneracyjnym. Poszukam może z innego auta na szt.

Hugo - 04-09-2010, 14:34

Marti napisał/a:
Właśnie ich szukałem ale występują tylko w komplecie regeneracyjnym
Tzn. co jest w zestawie?
fj_mike - 04-09-2010, 14:57

Hugo napisał/a:
Tzn. co jest w zestawie?

Uszczelki tłoczka, gumka na tłoczek, gumki na prowadnice, kapturek na odpowietrznik, sprężynka do gumki tłoczka

Hugo - 05-09-2010, 00:47

fj_mike napisał/a:
Uszczelki tłoczka, gumka na tłoczek, gumki na prowadnice, kapturek na odpowietrznik, sprężynka do gumki tłoczka
Kupowałem w IC zestaw, w którym były tylko gumki na górne prowadnice oraz osłony (harmonijki) na prowadnice. Koszt chyba 18 zł na jedną stronę.
fj_mike - 05-09-2010, 12:35

Hugo, potrzebowałem pełny zestaw i nawet nie pytałem czy są jakieś okrojone.
Oczywiście w tym zestawie były także
Hugo napisał/a:
gumki na górne prowadnice

Marti - 05-09-2010, 12:52

fj_mike napisał/a:
Hugo, potrzebowałem pełny zestaw i nawet nie pytałem czy są jakieś okrojone.

Ja pytałem

Hugo napisał/a:
Kupowałem w IC zestaw, w którym były tylko gumki na górne prowadnice oraz osłony (harmonijki) na prowadnice. Koszt chyba 18 zł na jedną stronę.

Jakbyś znalazł przy okazji nr. takiego zestawu (coś nie mogę znaleźć) to byłoby miło

Hugo - 05-09-2010, 19:13

Marti
Zestaw montażowy zacisku hamulcowego

QUICK BRAKE

1349

Zestaw montażowy zacisku hamulcowego

Informacje Inter Cars o towarze

indeks: QB1349

Cena brutto: 24,51 zł

nazwa: Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

opis : ZESTAW INSTALACYJNY MITSUBISHI
COLT,GALANT,L,LANCER,SANTAMO

producent: QUICK BRAKE

W MAGAZYNIE: 5

Ograniczenia

Strona zabudowy: z przodu

do roku prod.: 2000.02

Ograniczenia producenta: Akebono
Wchodzisz tak:
Mitsubishi->Galant VI EA->2.0 (EA2A)->Układ hamulcowy->Hamulce tarczowe->Zacisk hamulca tarczowego->Zestaw montażowy zacisku hamulcowego->QUICK BRAKE->1349
Na fotce są pokazane elementy zestawu, czyli 2 gumki osłonowe na prowadnice, gumka na górną prowadnicę i saszetka specjalnego smaru.

Marti - 05-09-2010, 21:14

Hugo wszędzie zaglądałem w IC ale nie tam. Bóg zapłać dobry człowieku - wirtualny "pomógł" bo inaczej nie mogę ;)
Krejzi - 06-09-2010, 12:55

to jaka jest w koncu kolejnosc odpowietrzania ? bo juz czytalem rozne wersje a teraz wychodzi ze na zmiane ... lewy tyl, prawy przod, prawy tyl, lewy przod ?
marcinzam - 06-09-2010, 15:58

czy te blaszki są takie same dla zacisku dwu i jedno tłoczkowego ?

Marti - 06-09-2010, 19:34

Zamówiłem dzisiaj blaszki i zestawy montażowe zacisków. Wymiana w sobotę - dam znać jaki efekt (o ile w ogóle będzie jakiś efekt....)