[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] Hamulce!!
andgas5 - 04-09-2010, 03:10
Witam, i mam pytanie,czy ktoś z was wymieniał w przednich zaciskach same tłoczki ? moje mają lekkie wżery przez co hamulec nie zawsze do końca odbija.pytałem o kupno samych tłoczków sprzedawcy twierdzą że do gala niema szans .Z kolei kupno kompletnego zacisku to spory wydatek.
bieniak - 04-09-2010, 09:50
ale do eclipse jest szansa:)ja komplet naprawczy zacisku wziąłem od eclipse.średnica to bodajże 60mm ale tego dokładnie już nie pamiętam.więc jak komplet naprawczy pasuje to i tłoczek pewnie też:)
Marti - 04-09-2010, 12:10
Właśnie wróciłem z garażu po zdejmowaniu przednich kół i co mnie zaciekawiło to to że śruby mocujące zacisk do jarzma są dokręcone na maxa a zacisk lata na boki i teraz nie wiem czy gumki na tych śrubach spełniają funkcję osłonową czy też dociskową. Nie bardzo mi się podoba dźwięk latających hamulców. Blaszki pod klockami są ale chyba i tak je wymienię - może coś pomogą.
Hugo - 04-09-2010, 12:16
Marti, jak mocno lata (trochę może) to wymień gumki na górnych prowadnicach. Ja tak zrobiłem i jest OK. Co do blaszek możesz je przygiąć w kierunku "do środka osi koła". Pomoże na pewien czas, ale dla spokoju wskazana wymiana.
Marti - 04-09-2010, 12:26
Hugo napisał/a: | wymień gumki na górnych prowadnicach |
Właśnie ich szukałem ale występują tylko w komplecie regeneracyjnym. Poszukam może z innego auta na szt.
Hugo - 04-09-2010, 14:34
Marti napisał/a: | Właśnie ich szukałem ale występują tylko w komplecie regeneracyjnym | Tzn. co jest w zestawie?
fj_mike - 04-09-2010, 14:57
Hugo napisał/a: | Tzn. co jest w zestawie? |
Uszczelki tłoczka, gumka na tłoczek, gumki na prowadnice, kapturek na odpowietrznik, sprężynka do gumki tłoczka
Hugo - 05-09-2010, 00:47
fj_mike napisał/a: | Uszczelki tłoczka, gumka na tłoczek, gumki na prowadnice, kapturek na odpowietrznik, sprężynka do gumki tłoczka | Kupowałem w IC zestaw, w którym były tylko gumki na górne prowadnice oraz osłony (harmonijki) na prowadnice. Koszt chyba 18 zł na jedną stronę.
fj_mike - 05-09-2010, 12:35
Hugo, potrzebowałem pełny zestaw i nawet nie pytałem czy są jakieś okrojone.
Oczywiście w tym zestawie były także Hugo napisał/a: | gumki na górne prowadnice |
Marti - 05-09-2010, 12:52
fj_mike napisał/a: | Hugo, potrzebowałem pełny zestaw i nawet nie pytałem czy są jakieś okrojone. |
Ja pytałem
Hugo napisał/a: | Kupowałem w IC zestaw, w którym były tylko gumki na górne prowadnice oraz osłony (harmonijki) na prowadnice. Koszt chyba 18 zł na jedną stronę. |
Jakbyś znalazł przy okazji nr. takiego zestawu (coś nie mogę znaleźć) to byłoby miło
Hugo - 05-09-2010, 19:13
Marti
Zestaw montażowy zacisku hamulcowego
QUICK BRAKE
1349
Zestaw montażowy zacisku hamulcowego
Informacje Inter Cars o towarze
indeks: QB1349
Cena brutto: 24,51 zł
nazwa: Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego
opis : ZESTAW INSTALACYJNY MITSUBISHI
COLT,GALANT,L,LANCER,SANTAMO
producent: QUICK BRAKE
W MAGAZYNIE: 5
Ograniczenia
Strona zabudowy: z przodu
do roku prod.: 2000.02
Ograniczenia producenta: Akebono
Wchodzisz tak:
Mitsubishi->Galant VI EA->2.0 (EA2A)->Układ hamulcowy->Hamulce tarczowe->Zacisk hamulca tarczowego->Zestaw montażowy zacisku hamulcowego->QUICK BRAKE->1349
Na fotce są pokazane elementy zestawu, czyli 2 gumki osłonowe na prowadnice, gumka na górną prowadnicę i saszetka specjalnego smaru.
Marti - 05-09-2010, 21:14
Hugo wszędzie zaglądałem w IC ale nie tam. Bóg zapłać dobry człowieku - wirtualny "pomógł" bo inaczej nie mogę
Krejzi - 06-09-2010, 12:55
to jaka jest w koncu kolejnosc odpowietrzania ? bo juz czytalem rozne wersje a teraz wychodzi ze na zmiane ... lewy tyl, prawy przod, prawy tyl, lewy przod ?
marcinzam - 06-09-2010, 15:58
czy te blaszki są takie same dla zacisku dwu i jedno tłoczkowego ?
Marti - 06-09-2010, 19:34
Zamówiłem dzisiaj blaszki i zestawy montażowe zacisków. Wymiana w sobotę - dam znać jaki efekt (o ile w ogóle będzie jakiś efekt....)
|
|
|