To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - iPlus USB

arekp - 06-03-2009, 23:31

Mam nadzieje, ze nie zapominacie o takim drobnym szczegole ... ze w celu uzyskania downlinku na poziomie 7,2Mbps trzeba:

1) byc w zasiegu takiego nadajnika
2) miec modem obslugujacy 7,2M

Samo posiadanie modemu 3G to nie jest jednoznaczne z mozliwoscia obslugi 7,2M, spora czesc modemow jest jedynie 7,2M ready (przy czym ciezko o aktualizacje firmware`u).

Anonymous - 07-03-2009, 14:14

jaca71 napisał/a:
TP-Link z eXtended Range

Tylko on pracuje w starszych standardach, a mój w 802.11n :wink:

docencik87 - 08-03-2009, 17:35

No więc pochwal się co kupiłeś i czy zasięg jest wystarczający :)
Anonymous - 08-03-2009, 18:38

Muszę przyznać, że z zakupem się zbytnio nie spieszę 8)
Ale jak kupię na pewno dam znać :wink:

docencik87 - 08-03-2009, 20:43

bartek2800 napisał/a:
a mój w 802.11n

Zmyliło mnie :)

Anonymous - 08-03-2009, 21:46

bartek2800 a może coś z Asusa? Mam router WL-520GC (tylko 802.11 b/g) i nie chwaląc się swój sygnał wi-fi łapię na parkingu po drugiej stronie ulicy niż blok (mieszkam na IV piętrze) i to tak na poziomie 20 - 30% (sprawdzane WirelessMon'em)
jaca71 - 09-03-2009, 09:16

bartek2800 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
TP-Link z eXtended Range

Tylko on pracuje w starszych standardach, a mój w 802.11n :wink:

A tak z ciekawości:
To co on Ci daje? I w jakim sprzęcie to masz?

docencik87 - 09-03-2009, 14:16

W najnowszych lapsach.

Do tego ceny już są porównywalne do tych z 802.11g.

jaca71 - 09-03-2009, 15:12

A co daje w codziennym życiu? Ile razy dziennie płytę BR przerzucasz z kompa na komp? Bo ja innego zastosowania nie widzę dla więcej niż 100Mb/s.
Anonymous - 09-03-2009, 15:37

Mam to na Asusie "X58Lseries" :wink:

http://www.komputronik.pl...pelny,id,40893/

Ten ruter jest przystosowany do Visty, a tej chciałbym się w niedalekiej przyszłości pozbyć z laptopa :evil:

Jak już mówiłem na komputerach zbytnio się nie znam.
Więcej niż 100Mb/s i tak nie uzyskam, bo taką mam maksymalną na kablu - więcej nie wycisnę :wink:

Wiem, że mimo mojej nowszego sprzętu działałby ze starszymi, ale po co mam pakować się w starszy sprzęt mogąc pracować na lepszym :wink:

jaca71 - 09-03-2009, 15:44

bartek2800 napisał/a:
Wiem, że mimo mojej nowszego sprzętu działałby ze starszymi, ale po co mam pakować się w starszy sprzęt mogąc pracować na lepszym

Ja w tym miejscu widzę błędne rozumowanie. Bo może się okazać że starszy = lepszy :)
I faktem jest niezaprzeczalnym że routera ze switchem gigabitowym prędko do domu nie kupisz.
Taka mała rada - poczytaj trochę o tych TP-Linkach może jeszcze zmienisz zdanie :P

Tu
http://www.wififorum.pl/
też warto zaglądnąć, ja 3 lata temu jak sieć wifi budowałem czerpałem tam wiedzę garściami.

Edit: Źle zrozumiałem - po nazwie sądziłem że Asus to laptop ;)
Zawsze jest jeszcze taki: TL-WR841N

docencik87 - 09-03-2009, 18:27

jaca71 napisał/a:
A co daje w codziennym życiu? Ile razy dziennie płytę BR przerzucasz z kompa na komp? Bo ja innego zastosowania nie widzę dla więcej niż 100Mb/s.

Widzę, że u Ciebie sieć domowa ogranicza się tylko do rozsyłania internetu i to wszystko.
Najlepiej kupić na Allegro router 802.11b. W końcu 11Mb/s wystarczy do internetu 1,2,6Mb/s
Uwierz mi, że przy przesyłaniu plików w sieci te NIBY 54Mb/s to jest NIC!! Przesłanie płyty między kondygnacjami trwa wieki!!!!

bartek2800 napisał/a:
Ten ruter jest przystosowany do Visty, a tej chciałbym się w niedalekiej przyszłości pozbyć z laptopa :evil:

Do Visty, Xp, Ubuntu, MacOS, wszystko jeden pies, przecież Router jest konfigurowany przez WWW. Także tutaj raczej ważna jest wersja przeglądarki, co w dzisiejszych czasach chyba nie nabiera już znaczenia!!

jaca71 napisał/a:
Ja w tym miejscu widzę błędne rozumowanie. Bo może się okazać że starszy = lepszy :)

A potem będą oprowadzać wycieczki i mówić.
"dzieci tak wygląda 802.11g. Teraz idziemy zobaczyć Pentium III"

jaca71 - 09-03-2009, 19:02

docencik87,
Hola, hola panie docencik87 (czytaj sprzętowy onanista) Z tego co pamiętam to zaproponowałem router śmigający w standardzie 802.11g/b a dokładnie SuperG czyli 108Mbit dodatkowo z tzw. eXtended Range coby zakupiciel nie miał problemów z zasięgiem w całym domu.
Po drugie to już 54Mbit pozwala bez bólu oglądać DVD z jednego kompa na drugim.
Po trzecie: Ile razy dziennie przerzucasz płyty BR z jednego kompa na drugi?
I po czwarte po co nam więcej niż 108Mbit skoro switch jest 100Mbit?

BTW. Bardzo nieładnie jest traktować innych mających odmienne zdanie od naszego z góry. To zakrawa na brak kultury :)

Pozdrawiam Jacek.

docencik87 - 10-03-2009, 07:16

jaca71 napisał/a:
Hola, hola panie docencik87 (czytaj sprzętowy onanista)

Tutaj w moim mniemaniu to już mała wycieczka osobista!!

Wskaż miejsce gdzie ja

jaca71 napisał/a:
nieładnie jest traktować innych mających odmienne zdanie od naszego z góry. To zakrawa na brak kultury :)

A idą już do 54Mb/s to u mnie przy przejściu z jednej kondygnacji do drugiej transfer spada do 10Mb/s.

Jeżeli chodzi o
jaca71 napisał/a:
eXtended Range
to karta też musi to obsługiwać!! Tak samo jak SuperG. CO prawda jeśli chodzi o router standardu N nie będzie jeszcze obsługiwany przez karty bartek2800, , ale ten standard też ma wzmocniony zasięg.
jaca71 - 10-03-2009, 10:30

docencik87 napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Hola, hola panie docencik87 (czytaj sprzętowy onanista)

Tutaj w moim mniemaniu to już mała wycieczka osobista!!

Po pierwsze to jaka wycieczka osobista? To stwierdzenie faktu nic więcej.
Po drugie to ładnie tak na skargę biegać?
Po trzecie Ty możesz moje podejście do sprzętu wyszydzać a ja Twojego skomentować nie mogę?
Proponuje sprawdź kogo określa się w sieci a w szczególności na forach technicznych "sprzętowym onanistą" a dopiero potem sie obrażaj.
Pierwsza z brzegu definicja:
Widać nie rozumiesz - onanista sprzętowy to taki, który chce mieć najlepsze za wszelką cenę.

[ Dodano: 10-03-2009, 11:03 ]
docencik87 napisał/a:
A idą już do 54Mb/s to u mnie przy przejściu z jednej kondygnacji do drugiej transfer spada do 10Mb/s.

A i bym zapomniał. Poza routerem/AP w instalacjach WiFi istnieje jeszcze takie pojęcie jak Antena.