To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki

Odys - 23-01-2009, 19:10

Mam w Lancerze Kombi Sport 2000, 2003rok, tarcze z 5 szpilkami , niestety chcę je zmienić ale wszędzie maja tylko na 4 szpilki (z salonu nie kupuję bo to złodzieje i rzeźnicy samochodów koledze założyli jakiś pasek klinowy za krótki i miłą sporo kłopotów... )
Gdzie szukać takich tarcz?
Odys

Anonymous - 23-01-2009, 19:51

Kolego, przeczytaj najpierw watek. Wszystko tu masz. Jezeli chcesz tarcze do swojego samochodu do wyboru masz:

1) ASO
2) EBC - pseudosportowe, indywidualny import, firmy sciagajace ze stanow, na PRV moge podrzucic jakies namiary.
3) Ostatnio pojawil sie textar, nie sprawdzone, ale powinno byc ok. Sam jestem ciekaw wiec mozesz przetestowac. Namiary dystrybutorow masz na ich stronie WWW.

Anonymous - 23-01-2009, 21:20
Temat postu: bicie tarcz
Ja mam Lancera 1,6 z 2003 r z przebiegiem 60,000 km i niedawno zmieniłem klocki na japońskie KASHIYAMA i u mnie ten problem nie występuje. Jednak w moim poprzednim autku (Colt 98r) lekkie bicie tarcz występowało przy hamowaniu powyżej 120km/h.
Grzech1 - 12-02-2009, 21:30

Adam - a założyłeś klocki Kashiyamy na oryginalne tarcze?
Sam przymierzam się do kupna tarcz MOUNTAIN NISHIOKA . Ktoś już je używa może? Ciekawy bardzo jestem ich oceny.

tomekrvf - 12-02-2009, 21:37

AdamColt napisał/a:
niedawno zmieniłem klocki na japońskie KASHIYAMA

Uuuu, Kaszajama... Nie są to najlepsze klocki. Jak chciałeś japońskie to trzeba było wziąć Akebono.

Anonymous - 12-02-2009, 22:59

Akebono to seria - przynajmniej w 2.0.... Ja nie mam takiego dobrego zdania.
EBC do tej pory bez zarzutu, na jednych klocka juz prawie 15kkm, a nie brakuje agresywnego hamowania. Chociaz klocki juz na wykonczeniu.

Anonymous - 13-02-2009, 20:59
Temat postu: kolcki
Tak.
Założyłem je na oryginalne tarcze, autko mam co prawda od niedawna ale ma przebiegu 60,000 km więc tarcze raczej oryginalne. Kilka dni temu wróciłem z nart z okolic Zakopanego a mieszkam w Gdańsku i autko było załadowane po dach + bagażnik z nartami na dachu i jadąc do 140 km/h podczas hamowania nie było żadnych niepokojących objawów. Mogę polecić te klocki. Czasem się zdarzy że podczas pierwszego hamowania zapiszczą, ale to po dłuższym postoju, podczas jazdy jest ok.

[ Dodano: 13-02-2009, 21:05 ]
Kolego "tomekrvf "
Po pierwsze: Ja nie muszę mieć najlepszych klocków na Świecie!! Mi wystarczą dobre!!
Po drugie: Brałeś może udział w testach klocków różnych producentów na różnych tarczach hamulcowych??
Ja napisałem że kupiłem te klocki i że jest ok, nie ma żadnego bicia ani drgań na kierownicy, kto chce zapraszam na jazdę próbną w Gdańsku żeby się sam przekonał...

tomekrvf - 14-02-2009, 19:12

glowix napisał/a:
Akebono to seria - przynajmniej w 2.0.... Ja nie mam takiego dobrego zdania.

Myślałem o Akebono robionych w Europie, które są zupełnie inne od tych montowanych w fabryce(brązowa blacha).

[ Dodano: 14-02-2009, 19:15 ]
AdamColt napisał/a:
Po pierwsze: Ja nie muszę mieć najlepszych klocków na Świecie!! Mi wystarczą dobre!!
Po drugie: Brałeś może udział w testach klocków różnych producentów na różnych tarczach hamulcowych??

Po co te nerwy?
Najlepszych nie musisz mieć ale moje(i nie tylko moje) doświadczenia z Kaszajamą są złe.

Anonymous - 14-02-2009, 21:48
Temat postu: klocki
Tu nie chodzi o nerwy, tylko ludzie często piszą o produktach danej marki że są złe a inne lepsze. Często są to subiektywne oceny. Aby napisać że produkt danej firmy jest gorszy od innego trzeba by przeprowadzić testy porównawcze itd. Można by tak samo się spierać czy autka Mitsubishi są lepsze od aut Mazdy lub innego producenta. Na pewno znajdzie się grupa osób która wybierze Mazdę a inna grupa będzie za Mitsubishi i każdy ma rację na swój sposób. Dlatego podkreślam że mam klocki kashijamy na oryginalnych tarczach i jest OK. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. :)
tomekrvf - 14-02-2009, 22:29

Ja testowałem to w taki sposób:Kaszajamę zmieniałem na Lucasa i każdy kto takie klocki mial założyłem był bardziej zadowolony z Lucasów. Kaszajama ma problemy z dwukrotnum hamowaniem ze 120 do 0. Europejskie klocki uznanych producentów nie.
krzychu - 01-03-2009, 08:59

glowix napisał/a:
3) Ostatnio pojawil sie textar, nie sprawdzone, ale powinno byc ok. Sam jestem ciekaw wiec mozesz przetestowac. Namiary dystrybutorow masz na ich stronie WWW.>

No tak ale możesz mi je pokazać bo jak wchodze na ich wyszukiwarkę albo ściągnę katalog w pdf to dla 2.0 pokazuje tą samą tarcze co dla 1,6 (4 dziury) więc nie bardzo pasuje....

A ktoś się orientuję czy ze space runera pasuje:

Z tego co widzę wymiar A jest 45,7 a powinien być 45,5 duża różnica?

Z EBC tak jak ktoś już pisał z USA:

front: GD7104 lub USR7104
rear: GD7108 lub USR7108

Z tym że w katalogu są tarcze EBC typu standard:

front: D866
rear: D1037

które występują w polskim cenniku EBC około 250zł za sztukę.....

No i znalazłem coś ATE:

Krzychu

agentusek - 06-03-2009, 21:05
Temat postu: Re: klocki
AdamColt napisał/a:
:)

juz zglupialem..
co kupic?
musze zmienic klocki tyl +przod
Akebono; EBC; Kaszajama; Lucas?
Mam 80tys. przejechane, tarcze chyba oryginaly.
jezdze dynamicznie ale bez szalenstw.
mialem efekt drzenia kierownicy jak na autostradzie przegrzalem tarcze. teraz to nie wystepuje.

Przy okazji ile kosztuje kpl. rozrzad (bez wymiany)

krzychu - 06-03-2009, 21:35

To 2.0 już znalazłem zamienniki a w sumie są już znalezione wcześniej w tym topicu. A to 1,6 to pisał kolega wcześniej niparts chyba textar też ma w ofercie (przynajmniej w katalogu) tarcze do 1,6. Do 1,6 nie ma problemu wystarczy poszukać

Krzychu

agentusek - 06-03-2009, 22:03
Temat postu: Re: klocki
agentusek napisał/a:
AdamColt napisał/a:
:)

juz zglupialem..
co kupic?
Przy okazji ile kosztuje kpl. rozrzad (bez wymiany)

klocki potrzebuje wybrac, klocki...

krzychu - 06-03-2009, 22:08

http://forum.mitsumaniaki...t=12320&start=0

tutaj temasz temat. W 3 poście masz konkretne modele Lukasów:

front GDB3287
rear GDB3341

Krzychu