To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Dylemat - dom szkieletowy czy murowany

kaczka81s - 21-01-2016, 20:33

Jeśli ma być w przyszłości całoroczny to im lepiej go teraz ocieplisz, to później będziesz miał mniej roboty.
Krzyzak napisał/a:
od wewnątrz będzie boazeria, jakieś kontrłaty dla niej

To pomiędzy te łaty daj sobie wełnę. A na zewnątrz jeśli będziesz dawał deski, to nie musisz dawać jak ja drogiej, twardej wełny pod tynk, możesz dać tą samopuchnącą jest tańsza i podejrzewam że nie dużo drożej wyjdzie niż styro, a będzie lepiej. 20 cm ocieplenia to po mojemu jest wystarczające na nasze warunki (sprawdzone), ale lepiej piątkę jeszcze dołożyć.

Marcino - 22-01-2016, 09:04

Jak bym robił to tak jak powyżej, wełna pomiedzy stelaż, z jednej i z drugoej strony, ale co najwazniejsze musi być szczelnie i dokłądnie docięta. Jeśli nie bedzie na niej tynku tylko pokryta deskami to faktycznie może być miekka. Plusem jest to że bedzie oddychać.
Krzyzak - 22-01-2016, 10:24

pomyślimy... w tym roku chcę pociągnąć temat garażu - żeby mieć bazę do magazynowania i dłubania podczas deszczu
drewniaka może za 2-3 lata zrobię - mam jedną firmę z Banina, która ma dobre drewno, skandynawskie, w cenie jak polskie
wiadomo że tam są inne temp. niż u nas i szerokość słojów od południa i północy tak mocno się nie różni

Krzyzak - 15-01-2018, 13:37

niestety nie kontynuuję tej budowy, więc nie wiem
wyceniono mi na 30 tysięcy za materiał (w sensie deski na szkielet - 11 m3 po 1000zł za metr, płyty osb na ściany zewn i dach, folia na ściany, papa na dach) i robociznę (postawienie szkieletu, więźba, pokrycie ścian i dachu płytami osb a potem dachu papą)
brak w wyliczeniu jakiejkolwiek murarki (np. kominy)

rej - 26-05-2023, 12:13

Witam, czy budował ktoś lub zna opinię na temat budowy dom z keramzytu? Firmy stawiające te domy piszą same pozytywne rzeczy, ale jak to wygląda w rzeczywistości? Czy taki dom ma szansę wytrzymać tyle co dom murowany?
Biorę pod uwagę również tę firmę [edit] Zajmuje się stawianiem domów z prefabrykatów.
Czy ktoś moze budował z nimi?