Nasze Miśki - Sigmy, Zaćmienie i Kociak.
VirMan - 01-08-2011, 10:18
wojtas021180, widziałem że masz pokruszoną osłonę koła zapasowego (butli - nie wiem czy masz lpg) a ja mam taką zbędną - mogę ci wziać na zlot - w zamian mi opowiesz coś o nissanowskim v6 bo mi coś stuka
wojtas - 01-08-2011, 14:44
Spoko VirMan, wiesz że lubię dużo gadać (nie zawsze od rzeczy )
wojtas - 04-08-2011, 15:43
Mała aktualizacja z napraw wagona. Koła poszły do ponownego wyważenia i bicie kierownicy podczas przyspieszania ustało, szczerze mówiąc bałem się, że będzie to wina luzu na krzyżaku półosi. Wymieniłem także termostat, stary się niedomykał. Dodatkowo z pierdołek misiek dostał seryjne tylne głośniki, puste dziury w tapicerce wyglądały okropnie, a tak już jest przyjemniej: Foto
PS Podświetlenia deski rozdzielczej i włączników już działają. Pozostały jeszcze kontrolki CE i ABS, ale na to potrzebuję więcej wolnego czasu
wojtas - 17-08-2011, 23:58
Witajcie. Troszkę się działo przy Miśkach, także zacznę po kolei. Sedan podczas oczekiwania za zderzakami które już trzeci tydzień kwitną u lakiernika, dostał nowe oponki. Wybór padł na opony ze średniej półki cenowej, mianowicie na : NEXEN CP641, 215/60/15. Niestety nie powiem wam nic o ich zachowaniu na drodze, bo po prostu za mało jeszcze kilometrów na nich zrobiłem.
Korzystając z chwili wolnego czasu, zajrzałem również pod spód kielichów przednich przednich amortyzatorów. Po zdemontowaniu amorków, można było dokładnie zobaczyć co w trawie piszczy. Widok który zobaczyłem uświadomił mnie, że był to ostatni dzwonek by tam zajrzeć za rok mogło by to wyglądać gorzej. Po kilku minutach zabawy z szczotką drucianą na wiertarce widok był już o wiele przyjemniejszy, potem zabawa z udrożnieniem profili zamkniętych i zabezpieczenie reszty Cortanin-em. Następnego dnia postanowiłem zrobić kila zastrzyków , coby raczysko stanęło w miejscu.
Resztę wysmarowałem konserwacją, i miejmy nadzieję, że na kilka kolejnych lat wystarczy. Foto
Coby nie było za wesoło, w wagonie coś zaczęło mocno piszczeć podczas hamowania przy cofaniu. Trudno darmo trzeba było zajrzeć do hamulców, pisk wyraźnie wydobywał się z lewego przedniego koła. Więc szybko na lewarek i pierwsze oględziny. Do teraz zachodzę w głowę jak mogłem tego nie zauważyć podczas przekładania kół. Jednak to był dopiero przedsmak tego co ujrzałem po chwili: Foto
Górna śruba jarzma zacisku była poluzowana, bez podkładki i jeszcze nie wiadomo od czego. Różne wulgarne słowa cisnęły mi się na usta... ach, zostawię to bez komentarza. Gdy zacząłem demontować jarzmo zacisku, doszło jeszcze kilka dodatkowych usterek: objechany łeb śruby zacisku, uszkodzone gumy tłoczków, czujnik ABS(uszkodzony) po druciarsku założony z prawej na lewą stronę, dodatkowo wtyczka pod nadkolem była rozpięta. Cztery lata w Polsce były widoczne gołym okiem. Po trzech godzinkach zabawy, wymianie jarzma, docisku, śrub, czujnika ABS na sprawne, pod nadkolem wyglądało już znacznie lepiej: Foto
Następnego dnia, zafascynowany tym co odkryłem pod lewym nadkolem, byłem bardzo ciekaw jak wyglądają sprawy z prawej strony. Tutaj przynajmniej jarzmo docisku było dobrze dokręcone. Lecz mocowanie przewodu hamulcowego i ABS-u zostawiało dużo do życzenia. Kolejne trzy godzinki zabawy to lustrzane odbicie wcześniejszych prac. I tak oto kolejna kontrolka zgasła po uruchomieniu silnika. Niestety ostatnią CE, będę musiał najpierw zapalić, by prawidłowo gasła.
Andrew - 18-08-2011, 07:49
Z czego robiłeś zastrzyk?
wojtas - 18-08-2011, 07:55
Pierwszy Kortanin, drugi olej lux.
wojtas - 19-08-2011, 22:53
No i mam dylemat, którą listwę założyć węższą (obecna), czy szerszą?
Jak myślicie?
mkm - 19-08-2011, 22:58
Mnie bardziej podoba się szersza
m6riano - 20-08-2011, 14:51
nie no pewnie że szerszą..;-)
wojtas - 21-08-2011, 09:55
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji Węższa na wszelki wypadek zostanie w garażu
wojtas - 25-08-2011, 22:11
uff... Urwanie głowy przed zlotem jednak zderzaki udało się wymienić Nie przypuszczałem, że sigma bez przodu też wygląda ładnie
m6riano - 26-08-2011, 09:46
Przynajmniej klaksony ma jakoś normalnie zamoncone..nie to co gal...
wojtas - 29-08-2011, 11:16
Zlot, zlot i po zlocie. Niezapomniane chwile. Podziękowania dla koncio za mega fotki
wojtas - 03-09-2011, 00:03
I jeszcze od Renatki i Sławka (Dzięki) Foto
Jogurt - 03-09-2011, 00:33
wojtas021180, powiem Ci że Twoja Sigma na żywo miażdży.
|
|
|